Debut på en fotbollsplan
Landslagslöftet.
Man tar det lite lugnt ibland...matchen är trots allt tolv minuter lång....
Supportrarna var koncentrerade.
Bäst var att springa genom vattenspridaren med kläderna på!
Det tyckte även Lilleman som gick in för vattenspridargrejen.
En kokt kräftas helgmemoarer...
Väl hemma sov kusin A över - åtminstone tills hennes far kom och hämtade henne frampå småtimmarna. De var på galej men Lilla A ville absolut följa med dem hem i taxin på natten så vi fick väcka det stackars sovande barnet...
Prinsessor på ärten.
Igår var det familjedag på stan så vi var där på förmiddagen och käkade lunch på torget. Sedan åkte jag hem och bytte om för jag skulle spela flöjt på en vigsel på eftermiddagen. Sedan var jag på dragspelsfestival och gjorde reklam för en kommande jobbgrej som kan intressera dragspelare (eller i sanningens namn: jag mutade dottern och hennes kompis med glass om de delade ut 100 reklamlappar och foldrar till alla som verkade intresserade av dragspel...) Sedan var det plötsligt kväll och tacos på balkongen efter att vi blivit sittande en timme hos grannen drickandes mousserande vin på deras balkong.
Idag var det mest fotboll för hela slanten. Och en inlämningsuppgift till universitetet om kiliasmen och millenarismen (typ samma sak...) Och väldigt mycket sol...
Klassbollen idag
Klassbollen idag Godispaus mellan matcherna.
Dagens foto dag 145 av 365
Skuttig pippi mitt i skuttet. Jag slarvar med dagens foto men ibland blir det en bild. Håller mig dock till numreringen för dagen istället för numreringen av mina foton...Därför blir det lite ojämnt i de där siffrorna.
Stora holmen
Låt barnen komma till mig...
I påskas såg Lilleman bilder från invigningen av "Lego-Jesus" i Önsta-Gryta kyrka i Västerås på TV. Han blev förstås fascinerad av detta. Sedan var det väl inte mer med det. Förrän för ett par veckor sen när vi nämnde att vi skulle sova på Scandic i Västerås på vägen hem från Ångermanland. "VÄSTERÅS! DÄR HAR DOM JU EN LEGO-JESUS" utropade Lilleman. Så självklart var vi ju tvungna att åka till kyrkan och titta på Lego-Jesus.
Vi blev kvar en timme och pratade med en massa folk i kyrkan. Riktigt trevligt och intressant var det. Det som började med en knäpp idé på en kafferast blev så småningom alltså så bra att han fick stå längst fram i koret, innanför altaret. Så här ser han ut:
Nu har församlingen fått lite allmänt dille på Lego och det blev väl lite bitar kvar efter bygget... Så här såg insamlingsbössan för internationellt arbete ut:
Bebbebilder
På restaurang.
På restaurang. Vi avslutar denna dag på Jensens.
Filmtajm
Filmtajm med biogodis i baksätet.
Lillflickan är döpt
Dopkandidatens morbror och jag själv hade återigen fått förtroendet att vara faddrar (Som K sa före dopet: Jaha, och vi ska ha en till, du och jag!)
Prästen Thylle döpte som vanligt och jag sjöng som vanligt! Och kyrkan var densamma som vanligt! Så det mesta var sig likt men dopbarnet var förstås nytt!
Majsan och Lilleman medverkade också med sång...
...och musik...
Efteråt samlades vi i samma hembygdsgård som vanligt och åt buffé som vanligt! Och efteråt var det tårta. Det var olika varianter, tigertårtor med nougat och en klassisk prinsesstårta med hallonsylt och vaniljkräm och så en jordgubbsvariant med jordgubbsmousse och sylt. För att skilja dem åt eftersom båda var rosa gjorde jag rosor på den ena och jordgubbar på den andra.
Bland gästerna fanns söta pojkar...
...och söta flickor...
Bebismys!
Och då skulle inte storebrorsan vara sämre. Så håll tillgodo: här är två av mina fadderbarn...eller gudbarn...eller vad de nu heter, barnen som jag är fadder till.
Lekparkspaus
Två godingar
Barnens drömställe
Här finns nämligen en ladugård, ett café, otaliga bilbanor, ett vattenrum där man kan tända lamporna i ett hus med vattenkraft och fiska magnetfiskar, en gammal brandstation, ett "bvc", en tandläkarmottagning och en affär som ser helt riktig ut! Där hade vi kul några timmar! (Bilderna är skit och datorn med Photoshop är inlämnad på reparation så ha överseende...)
Pappa fick ställa upp som patient...
Men han verkade tycka det var rätt kul att leka, han också.
Årets vårkonsert avklarad
Kortspel i bilen.
Kortspel i bilen. Barnen spelar kort i baksätet med en Hello Kitty-kortlek från MCDonalds.
Dottern gjorde glasstårta till mig!
Dukning i lila
36-årsmiddag...
Kul korv
Scan har kommit med en kalasbricka korv. Det är tre små paket i ett, liksom. Två med "halva" vanliga korvar. Och ett med sådana här "korvbollar". Det åt barnen häromdagen och det blev förstås succé. Kan rekommenderas...
På vandring
Av barn och dårar får man höra sanningen...
Lilleman: Jag har gele i huvet vettu. Då är man cool.
Morfar: Jaha, är man cool då? Jag är också cool.
Lilleman: Nä, du är inte cool. Du är bara gammal.
Morfar: Är jag gammal? Hur vet man det då?
Lilleman: Det ser man ju.
Morfar: Hur ser man det då?
Lilleman: För du ser rostig ut och har lockigt hår. Och så har du stora öron och konstiga kläder.
Första bussturen för året
Igår var G och jag på en egen liten tur med en egen guide. Vi ska lära oss att gå en gammal "prästaväg" - eller ja, gå kan vi ju redan men vi ska lära oss att guida den är det tänkt. Bilder kommer...
Pianot är flyttat!
Men i vardagsrummet blev det luftigt. Där pianot stod finns numera mitt brickbord från Serholt!
Scrappat...
Lite partajbilder...
...och så kakorna...
Några ville ha kakrecepten också. Tårtorna var ju vanlig prinsesstårta med sockerkaksbottnar, hallonsylt och vaniljkräm och marsipanlock. Och bullarna var vanliga bullar. Här kommer resten.
Hallongrottor (fast det var drottninggrottor)
4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
200 g smör
fast hallonsylt (eller drottningsylt i mitt fall)
Blanda allt utom sylten - det är käckt att köra i matberedaren. Gör bollar, tryck till i mitten och klicka i sylt. (Man kan ta småformar om man vill) Grädda mitt i ugnen, 200 grader, ca 10 minuter.
Äppelrutor
4 ägg
4 dl socker
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
smör
2 äpplen
mandelspån, kanel och pärlsocker
Vispa ägg och socker, blanda i mjöl och bakpulver. Bred ut i en vanlig långpanna (smord eller med bakplåtspapper såklart). Skala och skiva äpplena och lägg ut på smeten. Hyvla över smör med osthyvel. Strö över mandelspån, kanel och pärlsocker.
Marängsnitt
35 g socker
100 g smör
150 g vetemjöl
2 äggvitor
2 dl socker
hackad mandel
Kör socker, smör och mjöl i matberedaren. Rulla två längder, lägg på plåt och platta till. Grädda dem ljusgula i 200-225 grader. Vispa äggvitorna till skum. Vänd ner sockret. Bret smeten över längderna och strö över hackad mandel. Grädda ca 5 minuter tills marängen har fin färg. Låt svalna lite och skär i sneda bitar.
Min bästa mjuka chokladkaka
Blanda 3 dl socker, 2,5 dl mjöl, 1 msk vaniljsocker, 2 tsk bakpulver och 3 msk kakao (sikta med sil är bra). Smält 150 g smör och blanda med 1,5 dl vatten. Rör ner smör-vatten-blandningen i de torra ingredienserna. RÖR ner 2 ägg. Ingen visp behövs i detta recept alltså! Häll en smord, bröad form. Grädda i 175-200 grader ca 40-45 minuter.
Bufférecepten
Tortillarullar med kyckling, chèvre och ruccola
20-24 bitar
5-6 stora tortillabröd (gärna tomatbröd)
200 g Philadephiaost
100 g kantskuren chèvre
1/2 dl sweet chilisås
1/2 röd paprika i bitar
1/2 grillad kyckling
ruccolablad
Lägg Philadelphia i en matberedare med chèvreosten. Tillsätt sweet chili-sås, paprikabitar och kycklingen (rensad och skuren i bitar). Bred röran på bröden, lägg på några ruccolablad och rulla ihop till rullar. Förvara i gladpack och skär i bitar vid serveringen.
Lime- och honungsmarinerade kycklingspett
20 spett
20 innerfileer
2 limefrukter, saft och skal
2 msk flytande honung
3 msk soja
1 msk riven ingefära
Blanda ingredienserna, trä upp filéerna på spett och vänd dem i marinad. Låg ligga en stund i kylen. Stek hastigt runt om och stek sedan i ugnen på 175 grader 10-12 minuter.
Grekiska biffar med fetaost
Makens påhitt: koka ihop 1 dl rödvin, 1,5 dl grädde, 1 msk grillkrydda, 2 tsk rosmarin, 2 pressade vitlöksklyftor. Häll över 1,5 kg blandfärs och rör ihop. Smula ner fetaost. Gör biffar och stek ett par, tre minuter per sida på medelvärme.
Rökt skinka
Lägg upp skinkan på ett fat och dekorera med physalis.
Grekiska minipajer
Har inget recept. Ta ut rundlar av smördeg med ett glas, lägg ut dem i aluminiumformar. Lägg i hackad färsk spenat, hackad rödlök, smulad fetaost. Blanda ägg och matlagningsgrädde, salta och peppra, och häll över. Toppa med riven ost och grädda i ugnen, 200 grader, tills de får fin färg.
Pastasallad med pecorino
20 pers (räcker till MÅNGA fler, vi får alltid massor över)
1 kg pennepasta
1,5 dl olivolja
salt och peppar
1 msk pressad vitlök
200 g pecorino
750 g cocktailtomater
2 krukor basilika
Koka pastan och spola den kall. Blanda olja, salt, peppar och vitlök och rör ner tillsammans med osten i pastan. Skölj och dela tomaterna och strimla basilikan. Vänd ner tomat och basilika strax före servering.
Fransk potatissallad
4 portioner, vi gjorde 2,5 sats till 25 pers och det blev lagom till buffébordet
10-12 potatisar, ca 800 g
1 rödlök
Sås:
2 msk ljus vinäger
salt och peppar
1-2 tsk fransk senap
3msk olja
2msk vatten
0,5 dl finskuren persilja
Skala och koka potatisen. Hacka löken fint. Blanda ingredienserna till såsen. Skiva potatisen, blanda med löken. Rör ner såsen och låt stå och dra.
Melonsallad
Blanda babyspenat, ev lite rucola eller andra salladssorter, tärna melon och blanda allt med oliver och tärnad fetaost.
Bönsallad med champinjoner och sparris
Kokta stora vita bönor (t.ex på burk)
Färsk sparris
Rödlök
Körsbärstomater
färska champinjoner
olja
citronsaft och lite vatten
salt, peppar
Skiva rödlöken och rensa och dela champinjonerna. Blanda olja, citronsaft, vatten, salt och peppar och blanda alltsammans. Låt stå några timmar eller över natten. Halvera tomaterna. Ansa sparrisen, skär i bitar och koka ett par minuter. Blanda tomaterna och sparrisen med resten.
Tzatziki
Skala, urkärna och grovriv en gurka, lägg på hushållspapper och salta. Blanda gurkan med 5 dl grekisk yoghurt och 2-4 vitlöksklyftor, 1 tsk olivolja och 2 tsk citronsaft.
Sweet chilicreme
Blanda 4 dl creme fraiche med 1 dl sweet chilisås.
Varit cateringfirma idag...
Idag var det i alla fall kusinerna på morfars sida som träffades. De verkade ha väldigt trevligt! Ljudnivån var hög och stämningen på topp. Själv var jag i köket och fixade med maten.
Matbilder kommer - men nu har jag gått och lovat kusinerna att recepten ska ut på bloggen, så jag återkommer...
Nya kort
En runda i trädgården
Full fräs i trädgårdslandet
Små ägg i små händer
Förra veckan när jag var hos sömmerskan och pratade tyg till en klänning tog G med sig barnen hem till sig. När jag kom och hämtade dem visste de vad varenda pippi hette hos G - och hon har ganska många. Jag är ju som bekant livrädd för fjäderfän men tog mod till mig och följde med in i hönshuset (fast jag stod och tryckte i dörren och gick snabbt ut igen när Lilleman hade visat kycklingarna).
Med oss hem fick vi två sorters ägg. Det ena var gåsägg (tror jag om jag minns rätt). Och det andra var vanliga hönsägg, men kom från G:s allra minsta lilla höna. De var som en normal äggula i storlek. Urgulliga! Berta hävdar att hönan heter Lilla Pip - det är möjligt att det stämmer (G får väl kommentera detta inlägg).
Så här ser i alla fall Lilla Pips ägg ut i Majsans väldigt små barnahänder:
Och så här ser ett Lilla Pip-ägg ut bredvid ett gåsägg (som var ungefär som ett vanligt lite större hönsägg):
Vi tackar för äggen och kan meddela att de smakade jättegott! Även om Majsan inte vågade äta dem för hon trodde att det skulle hoppa ut en kyckling.
På programmet just nu
Vi hann också till Musikskolan - två gånger. Barnen spelar på onsdagar annars men jag upptäckte att diverse kurser och bussturer äger rum just på onsdagar framöver, så resten av terminen kommer vi att ha BÅDE lektion och gruppspel på tisdagar. Sonens intresse för fiolspelandet har varierat men nu går det framåt igen. Och när fiolfröken idag frågade honom om han ska fortsätta till hösten svarade han glatt "JAA". Jaha, då kör vi ett tag till då...
I morgon är jag på kurs i Alingsås och på kvällen ska guiderna på utflykt - till min arbetsplats! Vi ska titta närmare på kyrkan, "kryptan" och Prästgården.
Blommor överallt
Mitt loppisfynd
Vad tycks? Fem sådana här blev det alltså. Vi har redan använt dem flera gånger. Majsan och jag gick loss lite i trädgården sista kvällen i stugan och dukade med rabarberblad som underlägg och med päronblommor som dekoration.
Uppdatering...
Det har ju som sagt varit underbart väder. Vi har njutit och ätit ute både på restaurang (uteservering precis vid sjön) och hemma på balkongen.
I väntan på restaurangen passade barnen på att njuta lite av sjöutsikten.
På balkongen har vi ätit flera gånger (och på framsidesaltanen också. Det är bara utemöblerna på baksidan som inte är invigda för året än...) En kväll grillade maken ljuvliga fetaostbiffar som han serverade med rostade rotsaker och tzatziki. Mumma!
I stan pågår nu något slags blomster- och trädgårdstema. Som invigning på detta sattes 250 blommor ut, som förskoleklassbarnen i hela kommunen har tillverkat. Vi letade bland alla blommorna och hittade till slut dotterns fina alster.
Inne på museet samma dag som blomsterutställningen fanns det möjlighet för alla barn att lära sig göra knopar. Dottern gjorde bland annat tjusiga pålstekar och fick diplom.
Det är LITE av vad vi hunnit med på sistone. En hel del mer har det förstås blivit men det är ju inte alltid kameran är med - och är inte kameran med, då är inte minnet med heller...
Nej, jag har inte tuppat av i värmen...
Helgen tillbringades i stugan på Västkusten - mestadels i en solstol. Där hade jag haft tid att blogga men där hade jag ingen tillgång till dator (det finns faktiskt en, men den hade min bror lagt beslag på hela helgen, så jag kom aldrig intill den...)
Härligt har vi haft det. Fotograferat har jag INTE gjort däremot, trots att kameran var med. Det enda jag fotade var mina nya fina tallrikar som jag hittade på en loppis (Ja, Annelie, du har smittat mig efter dina fynd...) SUPERFINA var de. Fick tag på fem men mamma blev så överförtjust och ville låna en tallrik som kakfat över sommaren så jag fick fyra med mig hem - och vi är ju inte fler i familjen. Bild kommer!
Nu ska jag till jobbet!