Härliga dagar på Berget

Nu ligger jag ju efter med bloggandet men resans mål med Dalarna var ju alltså familjedagarna på Berget! Jag har mängder av bilder på fina barn men har inte bett föräldrarna om lov att lägga ut dem här så de allra flesta får stanna kvar i min dator.Vi hade det jättebra - det var en sorts "familjeretreat" och det är klart att den som varit på vanlig retreat kanske inte tycker att så mycket påminner om det. Det var trots allt 20 livliga barn mellan fem månader och 11 år! Men ändå var det fantastiskt lugnt och skönt och även barnen gick ner i varv efter ett par dagar.


Semester i Dalarna

Så har vi varit på semester en liten sväng. Den här gången gick färden till Dalarna och huvudmålet var familjedagarna på Berget i Rättvik. Men vi gjorde en liten resa av ditvägen också. På vägen genom Skaraborg svängde maken in till en liten by där det låg en kyrka som var öppen. Majsan gjorde snabbt upptäckten att där fanns vykort att köpa så hon inhandlade ett. Sedan fick hon fullständigt dille på kyrkvykort och började samla på sådana - hon köpte senare en bok som hon klistrar in dem i och skriver lite om varje kyrka. Vi hann med fem stycken första dagen.

Här är Forshems kyrka.Eftermiddagskaffet dracks i Södra Råda!Första natten övernattade vi på ett jättemysigt bed & breakfast i Filipstad och maken ville absolut se John Ericssons mausoleum.Nästa dag kom vi till Kopparberg. Där var det mysigt!Vi tog en fika och höjdpunkten för barnen den dagen var tydligen att få se en livs levande Fredrik Lindström precis när vi skulle resa vidare. Jag trodde inte de visste vem han var men Majsan började tjata om autograf. Hon offrade ett av sina kyrkvykort och han skrev gladeligen en hälsning till barnen. Själv satt jag kvar i bilen...inte för att jag har något emot Lindström, tvärtom, men jag tyckte han kunde få vara lite ifred på semestern. Och dessutom har jag slutat samla på autografer för länge sen.

Så kom vi till Leksand och den fina lilla hembygdsbyn.Det fanns förstås en kyrka där också och där hade de ett av de där "barnens altarskåp" som börjat dyka upp i en del kyrkor. Ungarna hade inte sett det förut och gick igång fullständigt. Majsan döpte bebisen och Lilleman var biskop och fadder.Så åkte vi utmed Siljan och stannade till i Mora där Vasaloppets mål plötsligt låg framför oss. Barnen rusade i mål...Och Gustav Vasa tittade på...Vi hann också med ett besök i Nusnäs där vi tittade på dalahästtillverkningen. Man fick också måla lite själv.Och rida på dalahäst förstås!Sedan åkte vi och hälsade på grannarna. De har nämligen stuga i Vikarbyn och det passade bra att titta in hos dem precis innan vi "checkade in" på Berget. Där bjöds på eftermiddagsfika och bebisgos.


Kort med pengar

Vi var nyligen på födelsedagskalas där födelsedagsbarnen önskat sig pengar till reskassan. Jag gjorde ett kort där pengarna kunde sättas i själva kortet.


Ett annat bröllopsfirande

Det har varit så mycket att jag inte skrivit något om mammas och pappas rubinbröllop. De firade 40-årig bröllopsdag för ett par veckor sedan och brorsan och jag med familjer tog dem ut på hemlig utflykt.

Maken var i USA så jag tog med alla fyra barnen - mina och brorsans - och så åkte vi halvvägs till middagsstället, stannade på en fin rastplats och dukade upp bubbel och snittar. En liten stund senare kom brorsan och svägerskan med rubinbröllopsparet som inte visste vart de var på väg! Döm om deras förvåning när brorsan svängde in på en rastplats och barnbarnen bildade häck av hundkex, som jubilarerna fick gå igenom. Ungarna ville sjunga något och den bästa låt de kom på var Dannys "Amazing". Vilket ju i och för sig passade väldigt bra!!Sedan hade vi bokat bröllopsmiddag på Trollabo kvarn - jättegott och mysigt!


Mera bröllop...

Lite bilder från bröllopsfesten! Först förstås brudskål!Brudgummens (och mina) stolta föräldrar:"Kapellet" förvandlades till festlokal medan gästerna gick tipspromenad. Vi hade utsett syskon och en bästa kompis till bordsvärdar och tog hjälp av dem för att duka om snabbt och smidigt, så att brudparet i lugn och ro kunde skåla och mingla med gästerna.Istället för vinkaraffer återanvändes flaskor och jag hade roat mig med att göra etiketter för rödvin, vitt vin och rosé.Årets finaste brudpar vid middagsbordet!Kocken Ken lagade bröllopsmiddag: supergod grillbuffé!Dags att hämta mat.Talen avlöste varandra. Brudparets pappor stod förstås först på listan. Allra först brudens far.Snart följde också brudens storasyster. Och jag höll också tal... :-)Sedan hittade vi på en massa roliga grejer (tyckte vi själva i alla fall). Bland annat hade vi gjort ett chokladhjul och lottade ut choklad och "månadsfiranden" till gästerna på deras nummer i bordshäftena. För varje månad under första året som gifta fick folk göra olika saker för brudparet, t.ex skaldjursfest i augusti, afternoon tea i november, glöggmingel i december, våffelfika i mars och skogspromenad i april.

En annan grej (som jag kan rekommendera till andra värdpar som vill överraska ett brudpar) var att göra en minnesbok i förväg. Vi hade samlat in foton och hälsningar från alla gäster och samlat i en fotobok tillsammans med bilder på brudparet, texter om vad deras namn betyder, vad blommorna i brudbuketten betyder, foton från svensexa och möhippa, texter på sånger och psalmer osv. Det blev en 40-sidig kombinerad minnes- och gästbok som avslutades med en hälsning från prästen som skrev lite ur sitt vigseltal. Väldigt uppskattat av brudparet!
Bröllopsyra!

Nu är det bröllopsyra. I lördags gifte sig min lillebror med sin fina fästmö - numera fru! Jag skulle göra ett bröllopsinlägg men jag KAN inte välja bland alla bilderna så det får bli flera inlägg, detta första om själva vigseln.

De valde att gifta sig hemma i trädgården där ett stort partytält rests. Först var det "kapell".Medan gästerna samlades utanför spelade duktiga musikern A fiol och nyckelharpa. Och vår egen Majsan fick också vara med och spela lite "buskaspel".Så hade alla gästerna kommit och det var dags att börja. Fina flickorna E och A gick först (brorsans töser).Och så kom bruden, vid pappas arm.Båda svarade JA - och löftena lästes.Jag fick äran att sjunga två sånger under vigseln: "Som en saga" (Shirley Clamp) och "Home" (Sarah Dawn Finer). Men det kunde jag ju inte fotografera. Jag hade för övrigt fullt upp med att inte bryta samman fullständigt och visste till slut inte vem jag skulle titta på, eftersom tårarna rann precis överallt i tältet.

Psalmen de valt var "Den blomstertid nu kommer" och då spelade Majsan fiol och kusin A sjöng solo så bedårande fint att jag höll på att lipa mig sönder och samman.

Så var de gifta! Puss puss!Och på väg ut i livet och äktenskapet - men först till en fest som skulle vara ända till morgonen!Grattis älskade bror och svägerska! Må lyckan alltid le mot er!

Hål i öra och öga

Vi har hål i både öra och öga. En av de sista dagarna på terminen ringde fröken och sa att Lilleman skadat sig på en kvist och fått ett rejält jack - inte så långt men ganska djupt. Han behövde nog sys. Bara att kasta sig i bilen och hämta upp ungen (jag var på väg till ett möte men fick meddela sen ankomst och blödande barn...). Blodet rann och ungen skrek. Inte så mycket av smärta som av det faktum att han hört ordet "sys" nämnas i samma mening som hans namn...

Sköterskan på vårdcentralen fick knappt röra honom och han skakade av frossa och skräck bara hon baddade med en bomullstuss doppad i vatten. Så det blev inga stygn. Det fick bli ett par tejpbitar istället!Jag var mest lättad över att det träffade en centimeter ifrån ögat. Som sköterskan sa "Ja, det var nära ögat".

Betydligt mer frivilligt var nästa hål. Lagom till skolavslutningen hade Majsan - efter fyra års övertalning - äntligen blivit lovad att få ta hål i öronen. Hon planerade färgen på örhängena i veckor innan det skulle ske. Samma som skolavslutningsklänningen från Italien: rosa! Så nu är hon hålad och klar!


Skolavslutning

Ja, jag vet, det var flera veckor sedan skolan slutade. Men här har vi jobbat på hysteriskt och varken hunnit med bloggande eller något annat!

Skolavslutningen hann vi i alla fall med. Så här såg barnen ut när de gjort sig klara för att sluta trean respektive ettan.Det bästa med avslutningen tyckte nog barnen var kvällens stora överraskning: att farmor och farfar travade in i församlingsgården tio minuter innan det började!

Så drog programmet igång. Majsan tågade först med sina fiolkompisar spelandes några folkmelodier, följda av alla barnen och fina fröknar i folkdräkt. Mamman grät en skvätt som vanligt. Sedan ställde barnen upp sig på scenen och sjöng och spelade den ena sången efter den andra.
Efteråt var det traditionsenligt tårtkalas på skolgården. Alla familjer tar med sig varsin tårta. Så här såg vårt bidrag ut i år:Och här är en del av buffén:Farmor och farfar följde förstås även med dit och kvällens ännu större överraskning blev att barnen skulle få följa med dem hem. Direkt efter tårtkalaset! De visste inte att jag packat deras väskor och gömt bak i bilen! Tala om lycka!

RSS 2.0