Medeltidscabare i Linköping med dessa tre ...

20110226157 (MMS)

Medeltidscabare i Linköping med dessa tre glada kollegor.


Majsans New England-rum

Så var det då hyggligt färdigt, och invigt med bubbel och snittar och band för dörren som Majsan fick klippa! Det saknas en matta och lampor fortfarande och i sommar ska fönstret målas vitt. Men på det stora hela är flickrummet färdigt. Det gick från rosa prinsessrum till New England-stil, allt enligt Majsans noggranna överinseende.


Sängen skulle absolut vara Hemnes dagbädd från IKEA. Med lådor för förvaring och viktigast av allt: en utdragbar extrasäng för kompisar att sova över i.


Garderobsdörrarna var målade med först magnetfärg och sedan griffelfärg. Det var kul när Majsan var två och ett halvt. Nu är det inte kul längre, konstaterade dottern och beställde draperi istället för dörrar.


Skrivbordet (och bokhyllorna) fick hon behålla. "Krokbrädan" med stjärnor hittade hon i en inredningsbutik när vi var på semester i somras och köpte den för egna pengar långt innan tapeten var beställd. Men hon hävdade att hon skulle ha mörkblå fondvägg med vita stjärnor. Så blev det ju också.

Då gissar vi resten också

Dessvärre tror jag att Playtones går till finalen. De har redan en telefonröstarvan publik från den där hemska Dansbandskampen.

Till Andra chansen är det svårare. Jag tror att Sara Varga går dit. Sedan är det jämnt skägg mellan Sebastian och Shirley. Men okej då. Shirley och änglarna. Sebastian åker ut.

Varga är vidare till Andra Chansen. Sebastian är ute.

Och till finalen går the Playtones. Shirley till Andra Chansen.

Gissningsdags

Dessa går vidare, tror jag:

Eric
Playtones (tyvärr, det är ju inte jag som bestämmer)
Sara Varga
Shirley och änglarna
Sebastian.

Tillägg:
Då ska vi se här. Vidare är då alltså:

Shirleys angels
Sebastian
Eric
Playtones
Sara Varga.

Full pott!

Direkt vidare är Eric tror jag.

Och det var ju inte så förvånande, nej.

Mello! Deltävling 3

Efter en lång, osammanhängande och sömnig inledning får vi slutligen möta bidragen. Kan vi hoppas på ett bättre startfält än de två katastrofer vi genomlidit de senaste två lördagkvällarna?

1. Linda Sundblad: "Lucky you"
Varför behåller inte Linda sin egen stil? Här kommer någon patetisk Kylie Minogue-föreställning där Linda både ser ut och låter som Kylie. Kitschig scenografi med en massa röda hjärtan hjälper inte, det är mest fult. Det här gick väl ganska spårlöst förbi.

2. Simon Forsberg: "Tid att andas"
Varje år dyker en pojkvasker i finaste konfirmationskostymen  upp i Melodifestivalen och sjunger smäktande på svenska språket. Det här året heter han Simon Forsberg. Vackert. Stilrent. Bra röst. Snyggt är det onekligen. Tyvärr är nog forumet inte riktigt rätt. Men allt hänger på vad han har att konkurrera med ikväll.

3. Sara Lumholdt: "Enemy"
Här kommer andra halvan av bruddelen i gamla A-Teens. Vad kul! Men kunde inte tonhöjden höjts ett par snäpp? Tösabiten kommer ju inte ner på de låga tonerna. Jag är inte överförtjust. Men landets skolbarn kommer säkert att sjunga "you´re E-NE-MY, E-NE-MY" hela våren. En har redan börjat i vår soffa. Övre halvan blir det.

4. The Playtones: "The king"
Nämen vad i hela Hälsingland - eller Blekinge - är detta? De här gossarna har tydligen vunnit Dansbandskampen. De kanske skulle ha stannat där. Men det är så svängigt och käckt att de säkert går vidare av bara farten. Om de inte satt eld på hela scenen innan dess.

5. Shirley´s Angels: "I thought it was forever"
Shirley har aldrig vunnit men deltagit med ett par riktigt bra låtar. Ett snyggt, glammigt framträdande med läcker stämsång levereras - och något så ovanligt detta år som en hyggligt bra låt! Övre halvan.

6. Sebastian: "No one else could"
Ja, men det blir ju bätte och bättre. Disco-Bowie från Morgongåva gör bra ifrån sig. Heja!

7. Sara Varga: "Spring för livet"
Det här blir antingen flipp eller flopp. Varga kan skrälla. Jag gillar ju det här. Men nu tajtar det till sig i startfältet. Det kan bli svårt.

8. Eric Saade: "Popular"
Att den här låten går vidare vet vi redan innan Eric äntrar scenen. Är man programledare på Disney Channel sitter man säkert i detta sammanhang. Och ska vi vara ärliga: nog är förra årets bidrag "Manboy" den låt vi egentligen kommer ihåg bäst från i fjol. Jag hävdar fortfarande att Sverige hade tagit sig till finalen i Norge med den låten. Men nu är det årets festival vi ägnar oss åt. Man undrar vad Eric ska bräcka förra årets regndusch med. Nu får vi svaret: glas som spricker. Här har vi det bidrag som går direkt vidare till finalen ikväll. Frågan är om han inte vinner hela skiten. Och möjligen sopar banan med Europa också.

Det bidde ingen bio...Idag var det stor förväntan i luften. Barnen var hos mormor och morfar och när jag hämtade efter jobbet så längtade de efter det äventyr som fick ställas in igår på grund av Majsans konståkningsträning: McDonalds och "Trassel" på bio.

Så vi åkte hem, fikade och övade lite fiol. Lilleman såg helt hängig ut på ögonen och sa att han frös. Men han var ABSOLUT inte trött och han hade ABSOLUT inte feber hävdade han - orolig att bioresan skulle ställas in. Det fanns dock inte mycket att välja på. Termometern visade 39.6 och efter en hel kväll i soffan hade den stigit till 40,2. Bion finns väl kvar. Filmen också. Och säkert McDonalds med...

Sportlovspyssel

Medan tvålarna stelnade satte Majsan och Lilleman igång att tillverka smycken, hårspännen och mobilpynt istället.


Efterlängtat...Det är alltid väldigt skönt att få lämna två färdiga tidningar till tryckeriet. Väldigt intensivt - men väldigt roligt arbete. Den ena skickades. Den andra åkte jag till tryckeriet i stan med.

Tvåltillverkning!

Majsan fick ett tvålblock och formar av en kompis på kalaset i lördags. Idag startade vi tvåltillverkning. Det har vi aldrig provat förut, men OJ vad kul det var.

Så här enkelt var det. Detta behövs:
ett tvålblock (finns i hobbyaffärer)
formar (man kan använda islådor, avklippta mjölkkartonger, creme fraicheburkar eller vad som helst!)
karamellfärg
ev. parfym


Vi skippade parfymen och lade helt enkelt bitar av blocket (det går lätt att skära med vass kniv) i urdiskade konservburkar. Smält i vattenbad och tillsätt sedan önskad färg, några droppar räcker. Fyll i formar och låt stelna. Man kan lägga i små saker också - det tyckte Majsan var kul!

Några av tvålarna slogs in i cellofan med band runt och gavs bort till mormor, morfar och morbror med sambo.

Så här fina blev de:


Fest och kalas. Brorsan fyller år.

20110214142 (MMS)

Fest och kalas. Brorsan fyller år.


Fler gissningar

Få se nu. Nu är det knivigt.

Det andra finalbidraget blir... Tja... Jag tror det blir Brolle faktiskt. Det bär mig emot. Men det är kärringar som röstar...

Till Andra Chansen går Loreen och Christian.

Ut åker Monikern. Hoppas jag. Men det kan precis lika gärna bli Loreen som ryker. Vore tråkigt.

Jag börjar inse att Monikern kan gå långt. Jag kom just på att Caroline af Ugglas slutade tvåa i finalen för två år sen. Och det är väl samma idioter som röstar ikväll.

Nu ska vi se:
Jaha, Walz åker ut. Han som var näst bäst ikväll. Hur tänkte svenska folket nu då??

Resten då: Till finalen går...
Brolle.

Då gissar vi fem

Det här var inte lätt. Det känns inte alls självklart. Jag tror att dessa går vidare:

Brolle
Loreen
Bettan
Sanna
Christian Walz

Tillägg:
Då får vi se nu då, hur det blev i verkligheten.
Christian Walz, det var ju för väl.
The Moniker - VA???!
Brolle - föga oväntat.
Sanna - tack och lov.
Loreen - Bravo!

Tror att Sanna går direkt.

Ja, det var ju ganska väntat. Men jag är glad! Härligt. Sjätte finalen för Sannapanna!

Mello! Deltävling 2

Då var det dags igen. Fast det här inledande tramset med Marie och Rickard vet jag inte riktigt... Kan de inte gå direkt på tävlingen?

Men efter introt blev det bättre. Maries parodi på sig själv när hon skulle presentera kvällens programledare var ju faktiskt rätt kul.

Nu kommer Christer Sjögren! Ja, jag säger då det...

1. Brolle: "7 days and 7 nights"
Men är det inte oerhört töntigt att klä ut sig till 50-talsnisse år ut och år in? Det kan väl vara kul ett tag men den här Kjell Brolle från Norrland har ju aldrig gjort annat. Mossigt. Den här kunde väl Christer Sjögren ha tävlat med istället för att vara med i nån fånig inledning. Hade passat bättre... Men röster lär han säkert få. En massa dumma fruntimmer som ringer och dreglar.

2. Loreen: My heart is refusing me
Loreen hade inte behövt klä sig i röd spaghetti. Hon sticker ut ändå! Lite mystiskt framträdande, lite mystisk låt. Men bra. Och hon sjunger skiten ur startfältet. Kanske lite för speciell för att få många röster, men det vore roligt om det gick bra för den här låten.

3. Babsan: Ge mig en spanjor
Nämen nu hamnade hela Sverige på Pride-festival! Vad i jösse namn är detta? Och vad har dansarna på sig? Färgglatt kanske, men knappast något vi kan skicka vidare.

4. Elisabeth Andreassen: Vaken i en dröm
Här kommer Fru Schlagerveteran. Vackert och pampigt. Snygg klänning. Men det känns inte riktigt modernt va? Men gamla Bettan gör bra ifrån sig. Och Carolafläkten får jobba lite i år också. Kan gå långt.

5. Sanna Nielsen: I´m in love
Här kommer nästa veteran. Och här snackar vi slagdänga. Snyggt och glammigt! Det här måste räcka långt. Annars är något väldigt fel.

6. The Moniker: "Oh my God"
The Moniker?? Vad är det för fel på namnet Daniel? Jag har aldrig fattat varför soloartister ska låta som en hel grupp. "Men hur ser han ut?" utbrister åttaåringen när karln börjar sjunga. Och det kan man ju fråga sig. Tysk ompa-bompa blir det av det hela. Promenerandes på ett löpband i gul regnkappa. Mixar man Di Leva med Jonas Gardell så får man, ja, just det: The Moniker. Eller Daniel. Eller vad han heter...

7. Anniela: Elektrisk
Dom här kläderna har vi sett förut. Nu vet jag! Det här hade Lena Philipsson på sig på 80-talet. Fast hon hade gul jacka till sina svarta ski-pants om jag minns rätt. Anniela, vem hon nu är, sjunger inte något vidare värst bra. Andfådd är hon också. Nervös eller? Det är väldigt mycket 80-tal över alltihop. Snart dyker väl Jan Guillou upp som Dracula igen...

8. Christian Walz: Like suicide
Nu blandar vi Toto med Chicago. Och det är ju inte en felaktig mix. Egentligen är det nog ganska slätstruket men i detta bleka startfält blir det riktigt bra. Christian når inte riktigt ända fram sångmässigt, rösten håller inte. Men jämfört med resten så gör det nog inget. Och att släpa in en halv stråkorkester på scenen är ju alltid trevligt.
Mexikanskt party

Idag var det äntligen dags för Majsans kalas. Det var två månader sedan hon fyllde år men i december är det ju så mycket annat. Dessutom tycker Majsan att det händer så mycket kul ändå i december att man gärna kan vänta lite med barnkalaset. Vi skulle haft det för två veckor sedan men kvällen innan fick vi ringa runt till alla gäster och meddela att Lilleman hade 40 graders feber. Så idag var det dags!

Man borde haft en pinata förstås. Men det tar typ en vecka att göra en sådan och man ska hålla på och duttla med tapetklister och pappersremsor och målarfärg varenda kväll så det fick faktiskt vara. En annan gång. Kanske... Färdiga godispåsar funkade också väldigt bra.

Lite partybilder:Och tårtan. Majsan gillar att åka konståkning och att spela fiol så det fick bli dessa attiraljer på tårtan denna gång.Vintern är tillbaka

20110212141 (MMS)

Lagom till sportlovet kom snön och kylan tillbaka hemma på vår gata i stan.


Fredagssammanfattning

Oj, vad jag är dålig på att blogga! Förhoppningsvis blir det bättre om några veckor om det eventuellt lugnar ner sig lite. Men som egen företagare är det ju väldigt roligt att det är mycket att göra!

Den här veckan skulle två församlingstidningar bli färdiga. Den här gången skriver och fotar jag i princip allt själv i båda två. Och så ska bilderna behandlas. Och så ska tidningarna redigeras. De ska till tryck på måndag men innan dess ska de ju korrläsas och kollas och godkännas av kunderna. Så det var en del pyssel med det.

Dessutom tog varje barn lite extra tid i form av läkarbesök! Lilleman fick en akuttid hos tandläkaren i onsdags. För tre år sedan ramlade han på en leksak på dagis och slog i en tand. Då konstaterade tandläkaren att allt såg fint ut och att sexårständerna inte tagit skada. Men nu fick plötsligt samma tand för sig att börja blöda inuti. När vi kom till tandläkaren och hon petade lite på tanden så gick det av en bit, så tanden blev helt vass och blodet rann ut. Dessutom gjorde det ont, tyckte Lilleman.
- Då drar vi ut den! sa tandläkaren. Och innan vi visste ordet av hade tandläkaren hämtat en mjukisapa att hålla i och sköterskan hade hämtat värsta jättesprutan (tyckte Lilleman). Sedan var det ett himla hallå när denna spruta skulle in i munnen (trots att han fått bedövningssalva först). På typ sjunde stickförsöket, när jag hört mig själv utlova guld och gröna skogar i leksaksaffären efteråt, lyckades tandläkaren med lock och pock få lillgossen att härda ut tills bedövningen var insprutad. När det väl var gjort gick det snabbt och lätt att ta ut tanden. Lilleman fick välja en liten pryl i duktiglådan och sedan blev det ganska dyrt i leksaksaffären... Men det var han värd, stackars liten.

Igår var vi på sjukhuset hela eftermiddagen. Majsan skulle till ögonläkaren för tredje gången. Första gången konstaterade att hon var LITE översynt men att det nog skulle växa bort. Andra gången konstaterades att hon nog istället nu var lite närsynt och att de skulle göra en extra undersökning. Så igår fick hon droppar i ögonen för att ögonen skulle slappna av och inte korrigera synen själva. Det var därför pupillerna blev så stora! Men då konstaterade doktorn att synfelet var så litet att det inte vad nödvändigt med glasögon. Och jag tyckte att vi lika gärna kunde vänta då, om det inte var värre än så. Majsan som hade sett coola Hello Kitty-bågar hos optikern blev lite besviken men kom snart på att det är opraktiskt med brillor när man ska vara skridskoprinsessa.

Idag har jag jobbat i min hemförsamling! Jag vikarierar några veckor för informatören här. Idag blev det mest annons- och affischjobb och lite hemsida. Mer blir det nästa vecka.

Men nu, mina vänner, är det FREDAGSMYYYYYYYS!

Fröken Svartöga

20110210139 (MMS)

Nu är ögonen helt svarta. Då väntar vi på ögondoktorn som ska bestämma om Majsan behöver glasögon eller inte.


Sjukhuset idag. Fika i väntan på JÄTTESTOR...

20110210135 (MMS)

Sjukhuset idag. Fika i väntan på JÄTTESTORA pupiller.


Dagens och gårdagens bästa

1. Möte med spännande människor. Igår intervjuade jag ett par med en vacker och berörande historia. Sådant värmer och piggar upp!

2. Massage. Efter influensa, stress och mycket datorarbete var det en ren välsignelse att få komma till bänken idag. Nu har det lättat i axlarna. Huvudvärken nästan borta!

3. Resan är påbörjad. Det är egentligen nästan två månader tills planet lyfter mot Israel och Palestina men ikväll började vi vårt studieprojekt med första studiekvällen. Det handlade om Gamla Testamentet och om judendomen. Så fick förstås alla i sällskapet presentera sig och så var det lite boktips och aftonbön. Två veckor till nästa gång - hoppas dagarna går fort!

Hoppsan!

Swingfly gick direkt till final. Och Jenny till Andra Chansen tillsammans med Pernilla. Förvånande. Jag tyckte Jenny var bäst!

Ut åkte barbietjejerna. Det kan väl inte ha förvånat en endaste människa.


Så blev det

Och resultatet blev:

Swingfly
Le Kid
Pernilla
Jenny
Danny


Inte så förvånande. Kändes skitsamma om det blev Dilba eller barbiebrudarna egentligen. Dilba kom visst på sistaplats. Det tyckte jag inte riktigt hon förtjänade i och för sig...


Jag tror att Danny och Jenny går till Globen och att Pernilla och Swingfly hamnar i Andra chansen.

Efter många om och men kom jag förresten äntligen på vem som sjöng refrängen i Swingflys låt. Det var ju Christoffer Hiding!!! Kul att se honom i Melodifestivalen. Önskar han hade gjort en egen låt.

Så går det

Skitsvårt ikväll. Urdåligt utbud, faktiskt. Men jag gissar hej vilt.

Vidare till nästa omgång:
Jenny
Danny
Swingfly
Dilba
Pernilla


Mello! Deltävling 1

Så var det dags igen! Hurra hurra! Efter en rätt fånig och tafflig och skolföreställningsaktig inledning så börjar det nu!

1. Dilba: "Try again"
Nja. Njäe. Egentligen är refrängen rätt skön. Men det är en oerhört mesig inslagning av det här paketet. Det räcker liksom inte riktigt fram. Och technoskramlet känns felplacerat till låten på nåt vis. Låten med annan inramning och annan artist kanske hade funkat, vad vet jag? Det här gör det inte. Och de märkliga kläderna gör ju inte saken ett dugg bättre...

2. Swingfly: "Me and my drum"
Nu ska vi försöka spotta ur oss så många engelska ord per sekund som det bara går. Vem vinner? Jo, Swingfly förstås! I refrängen drämmer man sedan till med något så käckt som en melodi! Halleluja! Men inte blir det särskilt mycket bättre för det. Medelmåttigt. Och jag har ju oerhört svårt för sådant här fånigt hip-hop-rappar-trams. Fast ungarna gillar det så skam vet! Det kan gå en bit.

3. Jenny Silver: "Something in your eyes"
Men NOW we´re talking. ABBA-sound, we like! Jag erkänner: det kanske är lite för mycket ABBA. Och kanske för mycket glitter och konfetti. Men vadå? Det är Melodifestival! Det är så HÄR det ska vara. Bravo Jenny!

4. Jonas Matsson: "On my own"
"Är det Andreas Weise?" utbrister maken förvånat när han kommer ner för trappan. Nä. Det är det inte. Men vem det är, det vet vi inte. Jonas måste förstå att han har en kass låt eftersom han försöker piffa till det hela genom att sitta i en solstol framför en Hawaii-gardin mitt i publiken till en början. Innan han får på sig en gitarr och en blå skinnpaj. Nej, det här räcker INTE.

5. Le Kid: "Oh my God"
Nu dansar två barbiedockor omkring i en karamellskål. Det var väl skojigt! Kul och färgglatt kanske men inte bra. Låten är helt intetsägande och fylls ut av en massa "wow-hoh-hoh-wow-wow". Är det bröst eller muffins som hänger ovanför muffinsarna?

6. Rasmus Viberg: "Social butterfly"
Tja, i det här bedrövliga startfältet så är ju detta riktigt bra. Men i längden en halvtrist låt. Och varför ser människan ut som Karlsson på taket?

7. Pernilla Andersson: "Desperados"
Kvällens första - och enda - bidrag på svenska. Jag gillar Pernilla - live är hon kanonbra men jag tycker inte riktigt hon går genom rutan här. Jag har hört henne göra bättre låtar och nog är det här en outsider i mellosammanhang. Men bra är det. Tyvärr tycker nog inte de som röstar det...

8. Danny: "In the club"
Veckans flickidol gör bra ifrån sig som väntat. Att det är lätt att blanda ihop dessa gossar bekräftas av sonens kommentar: "Är det Erik Zelmerlöv?". Låten är lite tjatig och monoton. Men Danny är vidare i tävlingen. Allt annat skulle vara förvånande.

Frisk fisk!

Då är man hyggligt frisk fisk igen då! Jag har legat i nån sorts influensa i flera dagar men piggnade till igår eftermiddag efter att ha sovit i två dygn. 39 graders feber och tokvärk överallt, så jag kunde knappt röra mig. Maken reste bort ett dygn så jag sänder en tacksamhetens tanke till våra snälla grannar som körde barnen till skolan när jag inte tog mig utanför dörren!

Men precis som med sonen - som var den första att åka på eländet - så rasade plötsligt febern ner till normal kroppstemperatur och jag blev pigg igen! Nu fattas väl bara att Majsan åker på skiten...

Ett par totala sjukdagar blev det och nu känner jag mig lätt stressad. Det var INTE rätt tillfälle att bli sjuk. Två tidningar ska till tryck nästa vecka - en 12-sidig och en 16-sidig. Så nu blir det till att jobba på här.

Ikväll ska det bli föreläsning med Claes Theliander som en del i guideutbildningen. Det ser jag fram emot. Han är religionsarkeolog och en duktig föreläsare - han fängslade ett överfullt Folkets hus sist jag hörde honom! Det ska bli jättekul! Dessutom sker föreläsningen såvitt jag förstår i nyrestaurerade Svenljunga kyrka som återinvigdes precis före jul!

När jag vaknade i morse insåg jag att den där fiktiva bussturen som vi hade som hemuppgift att planera och räkna på, den skulle visst presenteras ikväll. Bäst att sätta fart...

Grattis Becka två år!Igår fyllde yngsta guddottern Rebecka två år. Presenten denna gång blev en stickad tröja och en bok. Ja, det är sant, JAG har stickat en tröja. Jag tyckte det var lite lagom att sticka åt en tvååring! Mina egna barn är för stora, deras tröjor skulle aldrig bli färdiga.

När Rebeckas mamma och jag var små så stickade min mamma likadana tröjor till henne och mig och våra bröder. Vi använde dem jättemycket och nu fick jag för mig att jag skulle sticka en likadan fast i rött (våra var turkos). Mönstret fanns inte kvar så det fick bli på fri hand, men Rebeckas mamma och mormor såg direkt när paketet öppnades vad det var för tröja, så jag kan inte ha misslyckats helt!!!

Nu har jag fått värsta stickdillen. Det röda garnet som blev över stickar jag små bulliga gulliga hjärtan av. Återkommer med dem...

RSS 2.0