Uppfräschning till jul

Tja, jag tröttnade på det gröna helt enkelt. Och så ville jag ha länkarna på vänster sida istället för högra. Och så tyckte Majsan att det gamla utseendet var asfult, sa hon.

Så nu är det förhoppningsvis lite mer stilrent.


Kalenderpremiär i morgon!

I morgon är det dags för julkalender här på bloggen. Varje dag kommer det att öppnas en "lucka" med ett enkelt pyssel eller ett trevligt presenttips. Tanken är nu förstås inte att alla ska göra allt detta, utan att man ska kunna inspireras att göra något om man tycker det är roligt. Presenttipsen innebär heller inte att man ska rusa runt i butiker och köpa dyra paket utan handlar snarare om kärleksfulla, hemgjorda gåvor!

Håll utkik från och med i morgon!

Adventsgudstjänst

Adventsgudstjänsten är förstås en självklarhet i vår familj och jag har nog firat första söndagen i advent i kyrkan i hela mitt liv - utom en gång. Men det var 2002 och krystvärkarna började samtidigt som kyrkklockorna dånade igång hemma i kyrkan, så det året bidde det inget kyrkobesök. Istället bidde det ett litet flickebarn! Och då må det ju vara hänt!

I år stod flickebarnet själv i koret tillsammans med sin barnkör och den äldre barnkören. Lillebror var fortfarande hostig och lite hängig så han fick sitta i bänken med mamma och pappa. Men kusinerna var med!

Här är mina fina tjejer: guddotter A och Majsan.


Konståkningstävling!

På självaste första adventssöndagen ställde klubben till med konståkningstävlan. Det var en så kallad slinga-tävling där man får prova på att tävla men inte blir placerad. Istället får alla ros och medalj och dessutom ett skriftligt utlåtande från domarna. Det var Majsans andra slinga-tävling och hon åkte påhejad av mor och far och lillebror och morfar, plus alla andra som satt på läktaren. Det gick jättebra och Majsan fixade sitt program med bravur!Efter själva tävlingen drog sig domarna undan för att göra sina bedömningar och då var det mingelåkning. Sedan blev det dags för prisutdelning och även då fick åkarna åka fritt. Majsan har inte gjort hjälmtestet än, även om det väl hägrar ganska snart, och på mingelåkningen fick hon lov av tränaren att ta av hjälmen om hon fick för föräldrarna. Det fick hon dock inte! Men sedan inför prisutdelningen gav vi med oss och lät henne testa en stund. Och då såg det ut så här:


Snart advent

På söndag är det första söndagen i advent. Otroligt! Här känns det inte så adventslikt men jag har i alla fall fått fram ett par adventsljusstakar. Ja, inte i fönstren förstås, men på bänken i köket i alla fall. Nu ska jag bara leta rätt på gardinerna också. Undrar var jag gjorde av dem...

Nästa vecka är det 1 december och det innebär att Majsan fyller nio. Det innebär också förhoppningsvis start för min egen lilla adventskalender här på bloggen. Det är något jag tänkt göra i flera år men aldrig hunnit med. Och det är ju inte meningen att det ska vara stress och press i adventstid. Men eftersom gillar bakning och pyssel så blir det ett litet tips om dagen: presenttips, julgodis, julpyssel och annat kul och enkelt. Sedan återstår att se om jag får ihop 24 luckor!

En fotorunda vid Siljan

Under retreaten blev det några promenader och på en av dem tog jag faktiskt med mig mobilen. Inte för att använda den (ljudet var av) utan för att använda kameran i den. Jag tycker ju att mobilkameran är värdelös och använder den aldrig - inomhus är ju bilderna helt opublicerbara, så dåliga blir de! Men när jag nu ändå hade tid och ljuset var bra så roade jag mig med att testa lite olika grejer och leka lite! Bilderna är inte photoshoppade överhuvudtaget utan allt är gjort med hjälp av de olika "förhandsinställningarna" i kameran.


Tillbaka i den bistra verkligheten

Jag har varit i himlen några dagar. Det känns nästan så. Torsdag-söndag spenderades på Berget i Rättvik med retreat. Det borde varje människa unna sig i alla fall en gång om året. Så totalt välgörande för själen! Det går inte att jämföra med något annat.

Jag har varit på några olika retreatgårdar men till Berget åker ett gäng från församlingen varje höst tillsammans med vår kyrkoherde som leder retreaten (som givetvis är öppen även för andra att anmäla sig till, den ingår i det ordinarie retreatprogrammet).

Tänk er själva: varje morgon väcks man av en fin liten människa som går i korridoren och sjunger med klockren änglalik stämma och pinglar med en liten kamelklocka. Sedan är det morgonmässa och direkt efter den står frukostbuffén uppdukad. På dagsprogrammet står ett par korta meditationspass, ett undervisningspass och så tidebönerna. Däremellan såsar man omkring i raggsockor, mysbrallor och lusekofta (eller vad man nu tycker är bekvämt) och promenerar i skogen, läser böcker, sover middag, slår sig ner i brasrummet, stickar eller målar om man gillar det och så vidare. Allt under total tystnad. Från torsdag till söndag. Inte ett ljud - bara stundtals lite lugn musik från cd-spelaren i brasrummet. Och på bestämda tider dukas vällagad jättegod mat upp. Man kan ha det sämre!

Sedan får man en brutal chock när man återvänder till vardagen - men det är smällar man får ta. Nu ska jag boka in nästa retreathelg. Det blir någon gång i vår. Kanske på Bjärka-Säby.

Tapasmingel!

Idag hade vi Tapasmingel! Vi är buzzadorer och hade fått hem en låda från Santa Maria med goda tapas. Fyra barnfamiljer var vi som provade - med vissa mildare tillägg på barnbuffén - och det var jättegott! Smart drag av Santa Maria för nu ska väl alla iväg och köpa tapasprodukter!

Det var svårt att utse en favorit men alla var överens om att jalapenos på burk, som fyllts med oststavar och fått en baconremsa lindad runtom och sedan gratinerats några minuter i ugnen var jättegoda! Alla, både stora och små, gillade också quesadillabrödet - ett mjukt tortillaliknande bröd som man lägger ihop två och två med ost och skinka emellan och steker i smör. Urgott!

Dessutom testade vi tapas spice mix, tostaditos med olika "pålägg" (som även doppades i smält choklad och hackad mandel = dessert!), escabeche (en god och kryddig grönsakssalsa) och mango mojo (en god mangosås).
Efter maten bjöds till konsert på nedervåningen. Följande fantastiska artister sjöng och spelade olika låtar. Riktigt fin avslutning på tapasminglet!
Fint besök

Häromdagen hade vi finbesök av Loka. Vi fick dessutom ha Loka för oss själva en stund medan hennes matte åkte till frissan. Majsan var förstås överlycklig!


Syjunta!

"Ikväll kan vi väl ha syjunta, du och jag mamma, med vårat sticke" sa Majsan häromkvällen. Nyduschad var hon och iklädd linne och fleecebyxor, med nytvättat, fuktigt hår! Klart att vi kunde. Majsan har precis lärt sig att sticka. Nu stickar hon en grytlapp till Buster Bamse. Men det KAN eventuellt också bli en handledsvärmare - hon har inte riktigt bestämt sig.


Sötsura Majsan!Det är inte dåligt att kunna vara så sur och ändå så söt!

Allhelgonahelg

Så har det varit allhelgonahelg igen och vår vana trogen åkte tre generationer runt med dekorationer och ljus till fyra kyrkogårdar i fredags. Lördagen innebar för min del sång i min "gamla" kör då jag hoppade in i en stämma på ett nytt körverk som hade "uruppförande" i vår kyrka - skrivet av vår vikarierande körledare, dessutom! (Musiken alltså, texten kommer från Matteusevangeliet)

Söndagen innebar också sång - först i vår egen kyrka i den vanliga högmässan och sedan på minnesgudstjänsten i en annan av församlingens kyrkor. Fint att få vara med och sjunga en sådan högtidlig och vacker helg!

Några bilder från fredagens lilla "turné":Glasets hus

Nu har vi börjat den långa utbildning till "glasguider", G och jag. Einar på glasmuseet är vår läromästare, vid sidan av många böcker och gamla handlingar! Första lektionen är nu avklarad men det lär ju behövas några till innan vi lärt oss tillräckligt!

Glasets hus har börjat byggas i Limmared, ett stenkast från Sveriges äldsta glasbruk som fortfarande är i drift. Det är en jättesatsning och vi har redan börjat boka in bussar till nästa sommar! 16 juni ska det bli invigning. Så vi har en del att se fram emot!


RSS 2.0