Nya pärlanJa, så här ser den ut, min nya bil! Den kom maken hem med igår. Han sålde den gamla Volvon och köpte en liten shoppingbil till sin kära hustru. Fyra mil har pärlan gått!

Och som vanligt när vi köper nya bilar fick vi blommor av säljaren.


Gott & GrillatVilken härlig dag vi har haft! Förutom att vi hunnit med att göra en massa pastasallad till morgondagens församlingsfest, så lite mer i pallkragarna, klippa gräset, tvätta och hänga ut flera maskiner tvätt, städa och plugga lite, så har vi varit och fikat hos goda vänner (där maken för övrigt blev intervjuad till en artikel om vuxenkonfirmation). När vi kom hem var det Happy Hour hos grannen och där bjöds det på björnbärsmargherita - jättegott! Och sedan grillade vi. Alla i familjen hade olika önskemål: maken ville grilla fläskfilé, jag önskade baconlindad färsk sparris och barnen ville grilla majs och äpple. Så vi slog på stort och uppfyllde ALLAS önskemål. Vilka grilltallrikar det blev! Mmmmm!

Kanin på grönbeteLilla godingen är ute och springer i fina vädret. Han älskar att springa lös. En liten tur i vitsippshagen blev det idag. Sedan satte han iväg in på grannens tomt och satt under grannens gäststuga i ett par timmar! Det tyckte han var jättekul, han grävde och höll på. Majsan fick locka ut honom med ett vitkålshuvud när vi skulle åka och fika hos kompisar på eftermiddag. För inte kunde vi lämna kaninen under grannens hus då!

Pastasallad till 125 personer

Idag är det köksdag, åtminstone delvis. Vi har vårfest för alla församlingarna där jag jobbar i morgon efter gudstjänsten och då ska det dukas upp buffé. Jag har åtagit mig att göra italiensk pastasallad med pecorino, tomat och basilika. Dessutom ska jag göra två olika såser: mango chutney-yoghurt och sweet chilicreme. Andra i församlingarna gör pizzabullar, grönsallad, fixar rökt kött, lagar en massa olika pajer och bakar kladdkakor som ska serveras med jordgubb-lime-kesella till kaffet. Det blir mumma det!

Vem blir mormor egentligen?

Det är kväll och ljummet ute. Vi sitter i nya "myshörnan" på balkongen, Lilleman och jag. Han har krupit upp i mitt knä.

Lilleman: Jag har blivit stor, du.
Mamma: Jaa...
Lilleman: Väldigt stor.
Mamma: Ja, tänk när du är 40 år, då får du nog inte plats i mitt knä.
Lilleman: Nä, då kan jag nog inte sitta i ditt knä längre.
Mamma: Nej, men då kanske jag kan sitta i ditt knä.
Lilleman: Ja, då är du ju en liten tant!
Mamma: Ja, 71 år är jag då.
Lilleman: Ja och så är du mormor till mina barn.
Mamma: Nej, mormor kommer jag aldrig bli till dina barn.
Lilleman: Va? Vad blir du då?
Mamma: Jag blir ju farmor till dina barn. Ska jag vara barnvakt ibland åt dom då kanske?
Lilleman: Ja, men....men....vem ska då bli mormor?
Mamma: Det blir ju din frus mamma som blir mormor till barnen.
Lilleman: VA? L???? (flickvännens mamma)
Mamma: Eh...ja, det blir det kanske då ja.
Lilleman: VA? SKA HON TA HAND OM MINA BARN? DET ÄR JU RENT VANSINNE!!!!!!!!

Hmm...jag trodde han hade högre tankar om sin svärmor, faktiskt, som han annars är så förtjust i!

FiolkonsertJa, så fick hon då sitt efterlängtade diplom. Gavotten har hon kämpat med ett tag och det går ju bättre hemma - det blir lite nervöst med så mycket folk och när klockan är sen och man är sju år är det inte alltid så lätt att få allting rätt. Jag filmade med dotterns kamera och tyvärr är inte ljud och bild riktigt i fas med varandra, som ni märker! Rörelser och musik stämmer således inte riktigt överens, men det får ni helt enkelt stå ut med.

Stilla veckan...eller inte

- Jaså, det är stilla veckan nu igen, sa kollegan M ironiskt leende häromdagen när jag flängde som en besatt iller mellan olika saker på jobbet.

Det är LITE för mycket just nu. Jag kan meddela alla som funderat: att jobba 125 procent, plugga heltid på universitetet, vara småbarnsmamma och sitta i tre styrelser, varav en som ordförande är INGEN bra kombination. Något måste bli lidande. I detta fall är det hem och trädgård. Maken gör nog så gott han kan, men han är chef över tre avdelningar och har fem olika kyrkopolitiska uppdrag.

Således: Allt vi äger tycks ha samlats i köket. Sängen har nog inte varit bäddad på minst en vecka. Tvättstugan svämmar över. Trädgården ska vi inte ens tala om (men jag har i alla fall rensat NÅGRA land och sått lite sallad)

Hemhjälp sökes! Helst gratis!


Spektakel på stadens torg

För en tid sedan blev vi guider kontaktade med förfrågan om vi kunde tänka oss att spela upp någon dramatiserad guidning över stadens historia med fokus på bränder och vatten. Det skulle nämligen arrangeras ett stort veteranbrandbilsrally i staden och gästerna ville på detta sätt få ta del av stadens historia. Sagt och gjort. Vi tackade ja. Idag var stunden inne. Och när vi ändå gjorde en "föreställning" för alla dem som hade med det där rallyt att göra (vilket väl snarare var en kortege) så bestämdes det att vi skulle spela upp det lilla programmet ytterligare en gång för stadens invånare också. Så idag gästades staden av Bredgårdsmannen, en 1300-talskvinna härjad av pesten, en adelsdam med information om Slaget vid Åsunden, en knalle som berättade hur staden fick sitt nya namn, en 1700-talskvinna som talade om den stora stadsbranden och en alldeles förtjusande badflicka. Allra sist, när programmet egentligen var slut, kom så även "Birgit Sparre" upp på scenen. Men då hade maken, som var fotograf för dagen, redan packat ihop kameran och trodde det var slut, så tyvärr har jag ingen bild på Birgit! Vi andra såg ut så här:


Heja sjukvården

Ja, ikväll ska vi väl inte gnälla på vården i alla fall. Kvart över sex kördes maken till akuten av min bror. Fem över halv nio kom han hem med buss. Och det är 3,5 mil till sjukhuset. Så man ska inte klaga.

Maken blev orolig ikväll när han fick ett tryck över bröstet, kände sig "tungandad" och mådde lite illa. Så han ringde sjukvårdsupplysningen som sa "Åk till akuten direkt". Jag hade två vrålhungriga barn kring benen och kunde ju inte ta med dem till akuten, så brorsan körde in honom. Men eftersom INGEN trodde att han skulle få komma in särskilt fort åkte brorsan hem igen efter att ha släppt av honom. Ack vad vi bedrog oss. Maken kom in direkt, högprio sa de! Ekg, blodtryck och andra tester. Allt var jättebra och maken var kärnfrisk! Så han gick ut igen, köpte sig en tidning och satte sig att vänta på bussen en knapp timme. Så kom han hem igen! Skönt att inte ALLA behöver vänta i tio timmar på det där stället! Vad symptomen berodde på vet vi inte riktigt men hjärtat är det i alla fall inget fel på.

Några kort

Var på Magnolia häromdagen och köpte några nya stämplar och en massa annat grejs. Då blev jag förstås jättesugen på att göra några kort.


Tacostubbar

     

Kylskåpsrensning blev det lite oplanerat ikväll. Vi skulle beställa Thaimat men maken kände sig dålig med tryck över bröstet och illamående och blev så orolig att han fick skjutsas till akuten. Kvar blev jag med två jättehungriga barn. Snabbt som ögat fick jag fram lite resterande tacoköttfärs från gårdagen, riven ost, turkisk yoghurt, hackade tomater och några tunnbröd. Blandade allt och bredde på tunnbröden, rullade ihop och skar i "stubbar". In i ugnen på 200 grader och swisch, färdigt! Och jättegott, tyckte barnen.

Kristi Himmelfärdstradition


Vi firar oftast Kristi Himmelfärdsdag med dagis och församling ute i naturen. I år var friluftsmässan upplagd som en vandringsgudstjänst, så vi började gudstjänsten vid dagis och stannade sedan på några ställen innan vi avslutade vid friluftskyrkan. Som vanligt var dagisbarnen med och sjöng. Det var sista året vi hade någon med där, men vi kommer förstås att fortsätta åka dit, även utan medverkande dagisbarn. Maken åkte oväntat på en roll i ett litet drama mitt under gudstjänsten (plötsligt hade han ett hatt på huvudet och var med i dramat utan att han själv visste om det). Efteråt var det traditionsenlig bullfest i skogen.

Kommer man till Madagaskar när man dör?

Det är mycket funderingar om liv och död just nu. För några veckor sedan var vi på 18-årsfest och när en av gästerna varit i köket och hämtat mat från buffén kom hon tillbaka och skrattande berättade vad hon hört från barnbordet.

Det pratades om att man nog kommer till himlen när man dör. Så sa någon av de små till en annan:
- Tänk om du kommer till helvetet då.
Varpå vår Lilleman svarade: Jag vill inte komma till helvetet. Då åker jag hellre till Madagaskar.


Allvarsam konversation i vårt eget kök häromdagen:
Lilleman: Tänk om du dör mamma.
Mamma: Ja, tänk om jag gör det. Men det har jag väl inte precis tänkt att göra än.
Lilleman: Nä. Fast det kan ju hända ändå. Men då har vi ju pappa. Och sen får vi ju träffas i himlen om ett tag.
Mamma: Ja, vi får ju det.
Lilleman: Såvida jag inte kommer till Madagaskar.


Kan man söka läkare för avundsjuka?

Lillebror är vansinnig för att storasyster varit på McDonalds med mamma och fått en leksak och dessutom köpt en Kalle Anka-tidning med låtsasmobiltelefon.

Mamma: Ja, men lille gubben, det blir din tur en annan gång. Har man varit hos doktorn så kan man väl få gå på McDonalds och få en tidning?
Lillebror: UHÄÄÄÄÄÄÄÄÄH! Det är ORÄTTVIIIIIIST!
Storasyster (muttrar): Du kanske också behöver gå till doktorn. Du är ju sjuk. Aven-sjuk.

Tjejdag till ända

Det blev en tjejdag idag. Det var inte alls planerat. Jag gick med dåligt samvete för att jag försummat mina barn de senaste veckorna när det varit så hysteriskt mycket med allt annat. Så ringde de från ögonmottagningen på sjukhuset igår kväll och undrade om vi kunde komma idag klockan nio för de hade en återbudstid. Vi har väntat på att få komma till en ortoptist med Majsan LÄÄÄNGE nu och nästa lediga tid trodde sköterskan skulle bli i augusti. Så vi tog den. Jag skulle ändå till stan för att kolla provtryck - förvisso på eftermiddagen men det gick ju att flytta till förmiddag.

Sagt och gjort, jag ringde hem till Majsans lärare och meddelade att hon inte kunde komma och att jag sedan skulle till tryckeriet och inte svänga hem 3,5 mil för att köra henne till skolan däremellan. Men Montessori är ju bra, alltså. Läraren sa bara "Fint, då lär hon sig något på det också. Hon kanske kan skriva något om tryckeriet sedan, hon som gillar att skriva. Så kan hon läsa upp det för klassen". Det var ju en lysande idé.

Hos ögondoktorn konstaterades att Majsan såg oerhört bra på både långt och nära håll, så bra att doktorn var imponerad (det är ju för övrigt ofattbart med två mullvadar till föräldrar). Men hon var lite lite översynt och det går att korrigera med glasögon. Att hon får ont och blir irriterad i ögonen när hon läser beror troligen på att ögonen inte "vuxit färdigt" och att hon läser kapitelböcker med rätt liten text. Det var ett gränsfall, så vi fick välja. Majsan ville inte ha brillor om det gick att undvika och jag tyckte det var onödigt att "skämma bort ögonen" om det nu ändå ska växa bort. Så doktorn sa att vi avvaktar över sommaren och så kallar hon oss igen i höst - kanske är problemet redan borta då. Bra att det i alla fall inte var något konstigare än så med hennes besvärande ögon!

Sen gick vi och fikade på sjukhuset innan vi begav oss till tryckeriet. Jag hade två provtryck att kolla och det skulle ju ta en stund så jag frågade om någon hade tid att visa Majsan runt. Sagt och gjort! "Min" säljartjej tog hand om Berta och när jag var färdig var hon fullärd. Fotade med min mobil gjorde hon också så när vi sedan (efter att ha lunchat och varit i scrapaffären) åkte till jobbet hade hon att göra. Det blev en bok om hur tryckeriet fungerar. "TRYKERIET" heter boken med färgbilder som nu är häftad och klar.  Snyggt!! Dessutom fick hon med sig fyra olika notböcker med barnvisor (nytryckta för dagen) och några affischer hem, samt ett ark med boksidor på att visa för klassen. "Det finns bara fyra färger och dom heter cyan, magenta, yellow och så den svarta" deklarerade hon för mig.

Nu har vi haft en härlig dag. Lillebror får sin dag en annan gång. Han planerar redan för fullt! Även om han blev rätt arg när det gick upp för honom att Majsan fått en Kalle Anka-tidning och varit på McDonalds.


Studiebesök

20100512066 (MMS)

Medan jag kollade och godkände provtryck på tryckeriet fick Majsan en rejäl rundvandring. Hon fotade och ska nu skriva en skoluppgift om besöket. Montessori är bra, inga problem att få en dag ledigt där inte.


Sjukhusfika

20100512061 (MMS)

Fika på sjukhuset. Varit hos ögondoktorn.


Skolpojken

     

Så här såg det ut i morse. Lilleman skulle till skolan. Ja, det har varit inskolning en gång tidigare, för två veckor sedan. Den blivande förskoleklassen är i skolan varannan måndag vid fyra tillfällen, nämligen. Men förra gången var det utflykt under förmiddagen och hämtning vid lunch. Idag skulle Lilleman vara med "på riktigt" i skolan från klockan nio och tills jag hämtade på fritids, det vill säga nästan hela dagen! Så stor han kände sig i morse, vår lillkille!

Nu har det gjutits

Några bilder på de fantastiska alstren finns inte än - de ligger och härdar och "brinner" i sina formar. Men oj, vad kul vi hade på betongkursen. Vi har gjutit i det mesta. Och jag har fått en ny "störning". Hittade faktiskt en hel del gamla innerkrukor, hinkar och behållare i förrådet igår när jag kom hem. Tur att jag köpt med mig extrasäckar med betong! Den som har plasthinkar i olika storlekar behöver ju inte slänga dem om ni bor i närheten av mig...

Det blev krukor och fat, fågelbad och dekorationer. Skitiga blev vi och torra händer fick vi men det är en hobby som passar mig. Man behöver inte förbereda i timmar utan det räcker med några plastbyttor, lite plast, en säck betong och eventuellt en sandhög. I like!

SöndagmiddagJag tycker att det är kul att ha med de vardagliga sakerna i barnens LO-album. Som att vi brukar äta söndagmiddag tillsammans hela släkten ibland. (Ursäkta bildkvaliten, ibland blir det väldigt snett och vint när man fotar av layouterna).

Och nu...

firar vi baske mig den avklarade tentan med ett sådant här. Oavsett hur det nu gick. Det får jag ändå inte veta på några veckor...


BarnmatDotterns sminkning är jag inte inblandad i. Hon såg ut så när hon kom hem från kompisen. De hade sminkat sig för de skulle spela teater, tydligen. Snyggt! Så här en lördagkväll...

Telningarna beställde grillspett och pommes frites till middag. Pommes frites gör vi ALDRIG i det här hemmet - av någon anledning. Men snälla pappan åkte och köpte en färdig fryspåse. Och snälla mamman grillade förvisso inte i ösregnet men lyckades ändå få till små spett med köttbullar, gurka och ostkuber. Barnen åt och var helnöjda. Föräldrarna äter mat på tu man hand ikväll. När barnen har lagt sig. Så får man göra ibland.

Yoga på köksgolvetIkväll var det yogauppvisning i köket. Det är väl inte precis en del av den religion vi vanligen praktiserar i det här hemmet men vi lever ju i ett land med religionsfrihet! Yogan har dottern lärt sig i skolan. Där har de haft hälsovecka med allt från simning, löpning och bowling till matvanor, yoga och teambuilding.

Fotbollsscrapping
En layout från Majsans fotbollsdebut: Klassbollen. Det öppnade ögonen för bollsporten. I år vill hon gå på fotbollsskola. Och tänk om hon blir fotbollsproffs: då är ju den här layouten väldigt rolig att ha!

Jag är inte försvunnen

Nä, jag är här! Det är bara det att senaste veckan har varit TJOCK!
I tisdags morse, tidigt tidigt, begav jag mig till Stockholm. Mobilbloggade om det. Det var bara det att texten försvann någonstans i cyberspace och verkar inte ha kommit med i inlägget. Jaja, jag åkte i alla fall på Svenska kyrkans kommunikationsdagar, ett årligt event som brukar utspela sig i Stockholmstrakten. Några hundra av kyrkans informatörer på ett och samma ställe. Från informationschefen på kyrkokansliet i Uppsala och neråt. I år var vi i Sollentuna. Det brukar vara väldigt bra men i år överträffade det verkligen tidigare år. SÅÅÅ bra program det var! Storföreläsningar, mindre seminarier och ännu mindre gruppdiskussioner. Det blir svårt för dem att överträffa det nästa år.

Vidare har det varit fullt upp. Tre trycksaker ska i tryck inom loppet av en vecka. En tidning och en broschyr lämnas på måndag, en annan tidning lämnar jag nästa måndag. Idag hade jag tenta i religionsvetenskap, samtidigt som jag deltog i en betongkurs i Prästgården. Jag försökte skjuta upp den där tentan (eller tidigarelägga den) men det fanns inget annat alternativ än att i så fall göra omtentan i augusti. Och VEM vill återuppta alltihop och "börja om" efter sommaren. Inte jag! Alltså var jag på jobbet halv åtta och larmade av, startade datorn och samlade ihop mig. Klockan åtta lades tentan ut och när två frågor var besvarade kom kompisen A. Tillsammans gick vi till Prästgården och jag var med på kursinledningen en knapp timme. Sedan gick jag tillbaka till kontoret och slutförde tentan - den skulle vara inskickad senast klockan ett. Och så bar det iväg tillbaka till kursen igen. (Om något av alstren lyckas kanske de rentav presenteras här på bloggen!)

Återstående tid av denna lördag tillbringades med familjen, såklart.

Nu bär det iväg

20100504059 (MMS)

Väntar på skjutsen. Det är omänskligt att gå upp mitt i natten men nu bär det av till kyrkans kommunikationsdagar i Sollentuna.


Svartvinbärssylt med päron och kanel

                 


Vad gör man när sylten är slut? Jo, man kokar ny, förstås. Med frysen full av bär (fortfarande) så var det bara att välja. Dessutom fanns det en massa päron i fruktskålen som vi antagligen inte skulle hinna äta upp innan de blev dåliga.

Svartvinbärssylt med päron och kanel
1 liter svarta vinbär
3 päron
2 kanelstänger
6 dl socker
2 msk vatten

Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka 20 minuter. Rör ibland. Skumma noga. Dra kastrullen från plattan och låt den stå ytterligare 20 minuter. Spola hett vatten i rena burkar och låt stå en liten stund. Töm dem och häll upp sylten direkt i de varma burkarna, ända upp till kanten. Sätt på locket omedelbart. Låt svalna. Förvara kallt.

Köttfärslimpa med fetaost

               


Här bjuds en god köttfärslimpa fylld av fetaost. Till det serveras en bönsallad. Håll till godo!

Köttfärslimpa med fetaost
4 portioner

Ingredienser:
400 g blandfärs
¾ dl ströbröd
2 dl mjölk
1,25 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk riven eller finhackad gul lök
1 ägg
Ca 25 g smör eller margarin
Fetaost i valfri mängd

Lägg ströbrödet i en skål och häll på mjölken. Låt stå och svälla ca 10 min. Rör ihop färsen med saltet och blanda därefter i peppar, lök, ströbrödsblandningen och ägg. Rör i färsen och blanda ordentligt. Skär fetaosten i tärningar och vänd ner i färsblandningen. Smörj en ugnssäker form med kanter. Forma färsen till en limpa i formen och lägg på lite matfett. Grädda färsen på galler mitt i ugnen i 175 grader 45-60 minuter. Låt vila några minuter innan limpan skivas upp.

Bönsallad
Blandad sallad
Skivad lök (som fått dra i citronsaft en stund)
Röda bönor (på burk)
Vita bönor (på burk)
Ev. fetaost (om det finns kvar från köttfärslimpan)
Röd paprika i strimlor

Blanda samman och servera till köttfärslimpan.

RSS 2.0