BYE BYE SWEDEN

Passar på att ta farväl! Nu försvinner jag från detta forum i tre veckor. Skulle jag råka komma över en uppkoppling nånstans på savannen så kanske jag hör av mig med ett livstecken. Ska försöka med det, faktiskt. Annars vimlar det förmodligen inte av datorer i massaibyarna...

Kenya, here I come.

Ha det bra hemma i Sverige, ni andra. Jag ska tänka på er! Och framförallt på mina små barn och min man som blir kvar hemma. Längtan efter barnen är det jag bävar mest för. Och att mitt bagage ska komma bort på vägen...

Förberedd

Nåja, hyfsat i alla fall. Har varit och vaxat benen, handlat jordnötter (man lär bli saltsugen efter en vecka i 30-gradig värme), choklad på önskemål från vännerna i Kenya, en miniflaska hårspray, enstycksvåtservetter att torka av sig vägdammet med och lite annat smått och gott.

Väskan är packad. Nyss fick jag veta att man får ha 12 och inte 5 kg i handbagage! Det gör att jag får ner ytterligare några pussel och miniräknare och blingbling.

Vill passa på att tacka er som skänkt pengar till projekten och till dem vi kommer att besöka. Jag lovar att återrapportera vad de använts till (och ni som tänkt skänka men inte kommit till skott kan ringa min man och be om kontonummer så får han sms:a summan till mig)

Så var påsken slut för den här gången

Hej vad det går. Påsken är över.

Påskafton firades mycket trevligt och traditionsenligt hemma hos vännerna U och S som ställde till med påskkalas med god mat och trevligt umgänge. Påskdagen började med dramatiserad mässa och avslutades med fest (se nedan) igen. Och idag körde vi slut på påsken med en gospelkonsert som fick ungarna att dansa i mittgången.

Nu väntar vi på sommaren! Fast tittar man ut på snöeländet så verkar den ju långt borta.

Fest igen

Så var det dags för fest igen igår. Vännerna C och M med barn kom hem till oss och M som jobbat som kock i åtta år innan han sadlade om och min duktige amatörkock till make fick ihop det riktigt bra. Det blev en italiensk-svensk meny som dög mer än väl åt oss.

Eller vad sägs om detta:

Hemlagad lammfärsfylld ravioli med Västerbottensås
Fläskfilétournedos med italiensk potatiskaka, honungsrostade höstprimörer och rödvinssky
Ostbricka med utvalda ostar och fikonmarmelad
Mascarponecreme med skogsbärsås


Pastakuddar med kalvfärs i Västerbottensås
Fläskfiletournedos med italiensk potatiskakaUtvalda ostar med fikonmarmeladMascarponecreme med bärsås
Mästerkock in actionKvällens sötaste parTvå partypinglor

Packar inför Kenyaresan...

Det är inte lätt. Vad man ska ha med sig alltså. Sommarkläder växer inte på träd i min garderob. Särskilt inte tunna sommarkläder och i SYNNERHET inte löst sittande sommarkläder (undrar varför...) Vi ska umgås i kretsar där bara axlar och knän inte är helt lämpligt, till råga på allt, så linnen går liksom bort. Och inte ska vi väl direkt klä upp oss alltför mycket heller. Vet inte om finklänning och sandaletter går hem i hyddorna hos massaierna.

Kolla prognosen nedan för kommande vecka. Jeans funkar liksom inte (särskilt inte i 30 graders värme OCH ösregn. Typiskt att de bråkade i Kenya så att resan blev uppskjuten två månader och vi hamnar mitt i värsta regnperioden). Känner inte för figursydda klänningar heller (och det har givetvis inget att göra med att de av nån mysko anledning har krympt i garderoben under vintern).

Det här har jag i alla fall fått ihop:
Ett par svarta och ett par vita piratbyxor
Ett par svarta och ett par vita leggings
En svart och en vit och en beige tunn bomullskjol (är kjolmänniska och kan det bli mer svalkande?)
En svart och en vit och en rosa enkel tunika (HJÄLP vilken färgklick med något rosa helt plötsligt)
En grönvit trikåklänning, fin med vita leggings till
En svartvitgråljusgul mönstrad lite snyggare tunika
Ett par kortärmade tröjor
En burk tvättmedel

Vad tror ni? Bortsett från att jag antagligen skulle behöva gå en kurs i hur man klär sig i något annat än svart och vitt.

Försöker hålla packningen så liten och lätt som möjligt eftersom jag också ska få plats med ett par pussel, en packe urvuxna barnkläder, några ritblock och kritor och sisådär ett par hundra tandborstar.


Spara som favorit +

Mombasa, Kenya

Femdygnsprognos
I dag
30.0°C Växlande molnighet och möjligen regnskurar.
30°C
Lördag
28.0°C Mulet och till en början regnskurar.
28°C
Söndag
30.0°C Efterhand ökad molnighet men uppehållsväder.
30°C
Måndag
29.0°C Växlande molnighet och troligen regnskurar.
29°C
Tisdag
29.0°C Efterhand tidvis ökad molnighet och möjligen regnskurar.
29°C

7 m/s
syd
3 m/s
syd
7 m/s
syd
5 m/s
syd
5 m/s
Uppdaterad: 2008-03-21 04:05:12Utskriftsvänligt format Utskriftsvänligt format 

Vårfint på balkongen

Jag börjar bli sugen på lite vårliga pasteller. LIte "vill ha"-grejer till balkongen:

VÅREN Pläd SERVERA Bricka
KARLSKRONA Vilfåtölj  Zooma

  Vattenkanna-anka      Muggar med blommotiv



Plädar, brickor och vilstol från IKEA
Lyktor från Ellos
Vattenkannor och muggar från RICE
Glass-set från Lisbeth Dahl


På allmän begäran: recepten på hallonpajen och muffinsarna

Eftersom folk har efterfrågat recepten på bakverken nedan (och somliga var i akut behov av hallonpajreceptet redan inför påskhelgen) så kommer de här:

Hallonpaj:
Blanda 150 g smör, 1 dl socker, 3 dl vetemjöl och 1 tsk bakpulver, gärna i matberedare. Tryck ut degen i en springform. Rör ihop 2 dl creme fraiche, 1 ägg, 0,5 dl socker och 1 tsk vaniljsocker. Strö ut 200 gram hallon över pajdegen i formen och häll blandningen över. Grädda i 200 grader mitt i ugnen, 20-25 minuter. Servera med vaniljvisp eller vispad grädde.
Hallonpaj


Amerikanska chokladmuffins
4 dl specialvetemjöl
1 3/4 dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1 dl kakaopulver
100 g grovhackad Marabou mörk choklad
1 ägg
3 dl mjölk
1 dl olja
3/4 dl hackade valnötter


Sätt ugnen på 180°C. Blanda samman mjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker, salt och kakao. Rör om och blanda väl. Tillsätt chokladhacket och eventuellt valnötshacket. Vispa ihop ägg, mjölk och olja, ca 1 minut. Rör ner äggvispet i mjölblandningen. Rör till en jämn smet. Fördela smeten i en smord muffinsplåt för 12 muffins. Grädda 20-23 min mitt i ugnen.

Frostingen gjorde jag av philadelphiaost, lite citronsaft, florsocker och röd karamellfärg.
Muffins


Fint påskpynt fick jag idag

Barnen kom från dagis och hade gjort jättefina marmorerade ägg. Färdighängda i ris. Sånt gillar mamman. Bara att ta fram en vas och trycka ner pyntet i och så var det köket påskfint.

Marmorerat äggFina påskpynt

Barn på spa

Ungarna vill bada varenda dag. Helst med gurka på ögonen. För det har man på spa, hävdar dottern bestämt. Hon har väl sett nån bild på Lasse Åberg i Hälsoresan eller nåt, vad vet jag. Och när man är på spa ser man så här skojig ut:

spaDotter på spaSonen med gurka

Hallå ni som skriver!

Vilka är alla ni som går in och besöker min blogg? Det vore roligt om ni skrev en liten kommentar eller hälsning ibland. Det är inte så svårt, bara att klicka på "Kommentarer", skriva sitt namn och sin kommentar (resten behövs inte) och sedan fylla i kontrollkoden som kommer på "nästa" sida.

(Och du som har en egen blogg får förstås jättegärna skriva adressen till den så jag kan gå in och kika)

Kenya närmar sig...

Idag har jag beställt kenyashilling att hämta efter påskhelgen.

Lunchen ägnade jag åt att åka till en salong och sola solarium (måste grunda lite när man ska iväg och typ hoppa jämfota över ekvatorn, hehe)

Nu kom jag just hem från Apoteket där jag köpte solcreme, faktor 20 och 25, och uthämtade malariamedicinen.

Och i påskhelgen ska jag packa.

Tjoho!!

Vem är längst?

Lilla E:s bästis Ida har återvänt till dagis efter att ha varit hemma med nyfödd lillebror sen i höstas. Hon har vuxit, tösen, och blivit en bra bit längre än sist vi såg henne.

Mamma: Vad Ida har blivit stor. Hon är väl större än du nu?
E: Nä, det är hon inte.
Mamma: Jo, men är hon inte längre än du?
E: NÄ DET ÄR HON INTE.
Mamma: Jo, men hon måste väl nästan vara längre.
E (med gråten i halsen): Nä, för hon har bara tre bokstäver i sitt namn och jag har faktiskt fyra. Så då är jag längst.


Jaja, okej då...

Så irriterande att lägga in bilder!!!

Jag blir gaaaalen. Sedan en tid tillbaka är det helt kajko när man ska lägga in bilder. Så fort man lägger in bilderna på bloggen så öppnar sig 36 miffofönster. Urjobbigt!

Det måste vara nån inställning på min dator. På min gamla dator blir det inte så. Men den är från typ stenåldern (eller ja, tre år gammal i alla fall) och allmänt slö så den orkar jag inte veva igång. Så om nån undrar varför jag drar mig för att lägga in bilder så har ni nu svaret. Har någon däremot svaret på hur man löser detta problem så är jag evigt tacksam.

Supersmarrigt fika!

Idag hade jag en väldans lust att baka men kom inte riktigt till skott med fantasin. Så damp nya Family Living ner i brevlådan och där var ett recept på hallonpaj. Jag råkade ha en creme fraicheburk för mycket i kylskåpet, massor av ägg, riktigt smör (för en gångs skull) och dessutom hallon i frysen. Sagt och gjort. När vi ändå var igång blev det amerikanska chokladmuffins med "prinsessfrosting" också.

Smaskiga kakor
HallonpajMuffins

Barnen har ridit åsna!

Är det palmsöndag så är det. I söndags fick ungarna rida på en åsna för första gången i sitt liv.

Premiärtur på åsnaHär kommer vi

Buffébordet i lördags

Brorsan med sambo hade inflyttningsfest i lördags. Jag hade åtagit mig att laga maten (mot att han kaklar vår tvättstuga). Det blev följande på menyn:

Gorgonzolasnittar
Lime- och honungsmarinerade kycklingspett med sweet chilicreme
Kryddiga färsspett med tzatziki
Potatiskakor med lax
Tunnbrödsrullar med räkröra
Tortillastubbar med kyckling och chevre
Korvbitar på tandpetare
Grönsaker
Och till efterrätt kaffe med jordnötstryfflar, minicupcakes med hallon och citronglasyr samt färdigköpta chokladpraliner.

Grönsaker å sånt
Potatiskakor med laxGorgonzolasnittarHela buffébordetSmått och gott
JordnötstryfflarMinicupcakesChokladpraliner (färdigköpta)

Badrummet uppe blev så här

Nu har jag även fotograferat lite på övervåningens toalett. Där saknas duschväggarna som ska platsbyggas av glasmästare. Härdat glas är beställt. Men man ser ju hur det ser ut. Först en påminnelse över vårt supersnygga (not) illblåa badrum som vi levde med tidigare:

Toaletten föreToaletten föreBadkaret före

Ett minne blott. Nu ser det ut så här:

Toaletten på övervåningenHandfatDuschen
Lite blommorHanddukstorken

Vårt (ena) nya badrum

Badrumsrenoveringen är avslutad. Eller ja, det saknas några lampor och lite sånt, men på det stora hela är det klart och fullt funktionellt. Har haft bilderna i kameran ett tag men ville vänta med att lägga ut dem tills familjen J varit här på invigning (ja, vi badade inte men drack lite skumpa i vår nya spa-avdelning).

Så här bedrövligt såg det ut tidigare, precis när vi påbörjat renoveringen. Det var alltså en liten gästtoalett, en bastu och så var det en duschhörna i tvättstugan. Vi har rivit väggarna och satt upp en vägg mellan gamla duschen och tvättstugan så att vi istället fick ett stort badrum och tvättstugan är för sig, så att säga. Tyvärr missade jag att fota de små utrymmena innan vi satte igång (och det hade ändå varit svårt att visa) så ni får hålla tillgodo med renoveringsbilder.

Toadelen föreDuschhörnan före

Och så här ser det ut nu:

ToaletthörnanHandfatet i soft belysningHandfatetBadkarshörnanBadkaret sett från dörren

Delad vårdnad...?

Konversation i bilen hem från dagis:

Dottern, fem år: Mamma, jag tycker du ska skilja dig.
Mamma: Tycker du det? Varför då?
Dottern: Jo, för då kan jag bo hos dig och E kan bo hos pappa. Och sen efter en vecka kan vi byta så jag bor hos pappa och E bor hos dig.
Mamma: Jaha, det kanske är bra. Men du...då får ju du och E aldrig träffas.
Dottern: Eh, just det...men sen kan vi ha så en vecka att både E och jag bor hos dig och så kan pappa komma dit när du ska bort. På kören och sånt.
Mamma: Jaha, då löser det ju sig. Men du, då får jag ju aldrig träffa pappa.
Dottern: Eh....men sen veckan efter det, så kan du och pappa bo på ena stället och så bor E och jag på andra stället och så kan mormor komma dit och passa oss. Det blir ju bra!
Mamma: Ja, det verkar ju som att du har tänkt igenom det här. Men jag tycker det verkar krångligt att hålla ordning på allt detta. Tror du inte att det är lättare om vi allihop bor på samma ställe?
Dottern: Jo....kanske det....

Sonen har blivit gammal

Pappa står i badrummet och klär av lilla E inför nattningen. Lillgossen är helt lerig på låret, innanför byxorna.
Pappa: Men vad är det här för fläckar du har på benet?
Lilleman: Det är åderbråck.
Pappa: Nämen, har du fått åderbråck? Varför det?
Lilleman: För jag har blitt lite gammal.

Det visade sig senare att han lärt sig ordet åderbråck av Tant Berg. På Lotta-skivan, alltså.

Jag är så nöjd med mig själv

I morse när vi åt frukost kom vi att tala om att det är Jungfru Marie Bebådelsedag idag, åtminstone enligt den kyrkiska almanackan. "Kan vi inte äta våfflor idag då?" sa maken. Så när vi varit i kyrkan och hört om nyss nämna Maria åkte vi hem och käkade våfflor. Maken tillförde ny matkultur från Dalsland. Han kommer därifrån. Dom är LITE speciella där. Äter korv i våffla. Det lär ha varit så att korvbrödet tog slut i korvkiosken i Mellerud en gång och det enda som kunde frambringas var våfflor. Därmed var en ny rätt född. Maken käkade alltså korv med senap i våffla. Vi provade allihop! Och ja, det var ungefär precis lika vidrigt som det låter. Så barnen och jag åt med sylt och grädde istället. Några våfflor för mycket blev det. Så jag mådde illa hela eftermiddagen och bestämde mig för att ÄNTLIGEN ta mig i kragen och åka ner och träna. En hel timme skuttandes upp och ner på en bräda, vilt viftandes med armar och ben. Och jag överlevde.

Nu ska jag lägga barn och sedan ska jag lägga mig själv i mitt nya bubblisbadkar. Bilder kommer...nån gång. Jag ska bara få ändan ur vagnen och köra över dem från kameran.

Världens sämsta bloggare...

...är jag.

Men jag ska försöka bättra mig. Ett tag. Innan jag åker utomlands i tre veckor, stackars mig.

Melodifestival igen

Dödens grupp. Ja. Men enklast hittills. Nu är det i och för sig över så nu går det väl an att sitta här och veta hur det skulle gå. Men jag KUNDE inte inte skriva tidigare eftersom maken och jag satt i loungen och tittade och det hade väl sett illa ut att gå och hämta datorn då. Men nog var det väl självklart vilka fem som skulle gå till andra omgången och vilka två finalister och två andrachansenare det sedan skulle bli. Fast själv hade jag hellre sett Sibel än Linda i direktfinal faktiskt.

På allmän begäran kommer ändå en liten recension:

1. Niklas Strömstedt. Mysfarbror Niklas låter likadant som vanligt. Han och Perra Gessle och Tomas Ledin har den gemensamma egenheten att allt de gör låter likadant. Sedan behöver det inte vara dåligt. Och det var det ju inte. Men inte var det särskilt bra heller.

2. Calaisa. Käckt med lite violinistisk countrystyle. Hade förväntat mig mer. Tyvärr var Calaisatjejerna lite för intetsägande för att komma någonstans.

3. Daniel nåntingpåM. Trots välslimmade tajta blanka brallor gick det inte för Danne. Och det hade väl ingen heller trott. Stomatolleende och silver funkar inte ens i Melodifestivalen.

4. Linda Bengtzing. Linda lät precis som tidigare och precis som väl alla hade förväntat sig. Men energiknippet från jordgubbsodlingarna i Gullspång har scenvana och det märks. Och duktig är hon. Men visst hade det varit kul att se Bengtzing i något annat än en typisk schlagerdänga? För rösten har hon ju.

5. Nordman. Ja, vad ska man säga. Inte min stil. Nyckelharpan hade ju gått an, men sen kommer Håkan Hemlin och låter som en stupfull verkstadsarbetare på en Finlandsfärja med karaokekväll. Att tända eld på en stackars tös kanske är häftigt, vad vet jag, men lite för hedniskt för min smak.

6. Sibel. Bäst hittills, utbrast maken. Och nog får man hålla med. Sibel är ljuvlig i en fantastisk klänning och en röst som tar priset hittills i deltävlingen. Skåneturkiet goes Celine Dion och det här är resultatet. Snyggt, vackert, rakt in i hjärtat. Hade gärna sett henne i final.

7. Fronda. "Men vad är det här?" utbrast maken. Och ja, vad är detta? Det kan man undra. Och det gör vi fortfarande.

8. Charlotte. Uppskriven till tänderna av pressen var det väl ingen tvekan om att schlagerdrottningen skulle gå till final. Och det gjorde hon. Med en ursnygg scenshow. Vi gick väl på det allihop. Kommer nån egentligen ihåg hur låten gick? Men att gå från svartvitt till färg och använda laser gick hem. Läckert var det! Sedan missade bildproducenten hela grejen i andra uppträdandet men vad gjorde det. Då var hon ju redan klar för final.

Libanesisk premiär

Efter att ha tagit ett glas vin i sviten med utsikt över Stadshuset och fjärden gick vi en promenad på söder igår. Sedan duschade vi och inträdde i loungen som vi har tillgång till tack vare makens diamondmedlemskap i Hilton (ja, jag klagar inte). Där serverades snittar, drinkar och vin. Halv nio klev vi in på Sahara där vi bokat bord. Ett härligt ställe med supergod libanesisk mat i MÄNGDER. De bar in den ena lilla skålen efter den andra med röror, rullar, små biffar av olika slag och andra härligheter tillsammans med det urgoda libabrödet. Kan rekommenderas. Det mesta var vegetariskt, faktiskt (insåg maken först efteråt, han som brukar vara så skeptisk till vegetarisk mat). Ett kanonställe för de ickevegetarianer som vill gå ut och äta med vegetarianer med andra ord!

RSS 2.0