Kanelbullekaka



En mjuk kaka med kanelbullesmak! Saftig och god!

Recept:
175 g smör
2½ dl strösocker
2 ägg
3 dl gräddfil
4½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 krm salt
Lite extra smör

Fyllning
1 dl strösocker
3 msk kanel

Rör smör och socker mjukt och luftigt. Blanda sedan ner äggen ett i taget, och därefter gräddfilen.
Rör samman de torra ingredienserna i en separat skål. Blanda med resten av smeten.
Rör ihop socker och kanel till fyllningen. Smöra och bröa en sockerkaksform.
Häll i hälften av smeten, strö sedan över hälften av kanelsockret. Fyll på med resten av smeten och strö över resterande kanelsocker. "Dutta" till sist över lite smörklickar över kakan. Grädda kakan i 175 grader ca 45 minuter (prova med sticka).


Nougatmuffins med citronglasyr

            

Jättegoda muffins med nougatgömma i mitten!

Recept
12 muffins

100 g smör
2 ägg
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 g nougat

Glasyr
100 g färskost, t.ex Philadelphia
50 g smör
2 tsk rivet citronskal
ca 1,5-2 dl florsocker
ev. några droppar gul karamellfärg

Smält smör. Vispa ägg, socker och vaniljsocker luftigt. Blanda mjölk och smör och rör ner i äggblandningen. Tillsätt de torra ingredienserna. Fördela i tolv muffinsformar. Dela nougaten i 12 bitar och tryck ner en bit i varje form. Grädda 15-20 minuter i 200 grader tills muffinsarna är färdiga och har fin färg (känn med sticka).

När de svalnat, vispa ihop ingredienserna till glasyren (tillsätt florsockret allteftersom tills konsistensen är lagom), droppa försiktigt i karamellfärg tills du är nöjd med färgen och spritsa sedan glasyren på muffinsarna.

Måndag igen

Så var det ny vecka - igen! Snart är det väl jul.

I helgen var vi på gott och trevligt 18-årskalas (ja, vi blir fortfarande bjudna på sådana). Men nu är det inte våra kompisar som fyller 18 längre, utan kompisarnas barn! Just den här 18-åringen var jag barnvakt åt när JAG var typ 18...ni fattar liksom!

Igår var det söndagsskola och sedan blev det en runda i trädgården. Gödslade landen (det som ska bli land, i alla fall) och rensade lite. Men ojojoj, vad det finns mycket att göra!

Hann också med lite sång - Å och jag har några musikgudstjänster inbokade i sommar och behövde börja jobba lite med dem.

Idag har jag fått utbildning i kyrkans kollekt- och betalsystem. Låter kul va! Det ska jag nu fira med lite massage. Maken ska få göra köttfärslimpa under tiden!


Dopdag igen

20100424053 (MMS)

Dopdag igen. Idag firar vi gudbarnet A:s dopdag.


Skattjakt

20100424051 (MMS)

Idag var det skattjakt igen. Med följde mormor och kusin A.


Tacopaj med dinkelbotten

            


Paj är ju jättegott men jag tycker alltid att pajdegen känns trist och dessutom fet med allt smör! Kesella går ju att använda men jag har hört någonstans att det funkar med turkisk yoghurt! Och tänk, vi hade en burk i kylskåpet. För att GI-anpassa pajen ännu mer bytte jag ut vetemjölet mot fullkornsdinkel. Det låter ju väldigt pretentiöst och tråknyttigt men OJOJOJ vad gott det blev. Både barnen och vi älskade den här pajen! Majsan åt tre portioner! Tänk på att ta en så hög pajform som möjligt - eftersom det är bakpulver i degen lyfter den lite! (Det är därför jag VERKLIGEN behöver den runda gratängformen från Gerbera...)


Tacopaj

4 dl dinkelmjöl, fullkorn
2 dl turkisk yoghurt
50 g smör
2 tsk bakpulver

500 g nötfärs
1 påse tacokrydda
2 tomater
1 rödlök
2 dl cremefraiche
2 dl riven ost, Texmex

Blanda ingredienserna till degen, gärna i matberedare. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda i 200 grader, ca 10 minuter. Bryn den finhackade löken och köttfärsen, tillsätt kryddan. Tärna tomaterna och blanda ner dem i färsen tillsammans med creme fraiche och hälften av osten. Häll fyllningen i pajskalet och strö resten av osten över. Grädda i 200 grader, ca 20 minuter. Servera med en god sallad.


Vill ha...

Vissa saker behöver man ju bara ha i sitt liv. Som till exempel:


Betong - en ny hobby

           

Vi ska gå betonggjuterikurs i maj, A och jag. Men jag kunde inte hålla mig, utan köpte ett par små påsar finbetong häromdagen och testade att "baka betong" i mina muffinsformar. Love-formen köpte jag faktiskt enbart för att gjuta betong i. Och det gick ju riktigt bra.

Rosenmuffinsformen har jag använt till muffins några gånger, men nu är det alltså slutbakat i den. Istället blir det betongrosor. Har dock inte fått ordning på luftbubblorna, trots att jag bankat både formen och brickan i backen ordentligt. Jaja, något ska jag väl lära mig på kursen också...

                

Quinotto och fyllda filéer

          

Vi åt så gott ikväll. Rensade kylskåpet och fyllde kycklingfiléer med ost och Norrbodakorv. Till det quinotto, det vill säga en sorts "gi-risotto" med quinoa och kikärter. Mums!

Fyllda kycklingfiléer
4 kycklingfiléer
4 skivor Norrbodakorv (eller salami, eller cognacsmedwurst eller vad man nu råkar ha)
4 rejäla ostskivor
Salt och grillkrydda

Skär ett snitt utmed filéerna och pilla in korv och ost. Sätt en tandpetare igenom varje filé så de håller ihop. Krydda. Fräs i smör och olja i stekpanna en liten stund på bägge sidor. Stek sedan färdigt i ugn, 200 grader, ca 20 minuter.

Quinotto
3 dl färdigkokt quinoa
1 burk kikärter
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
1,5 dl riven parmesanost
salt och peppar

Finhacka lök och vitlök och fräs i lite olja i en kastrull. Häll i quinoa och låt fräsa med nån minut. Tillsätt kikärter, salta, peppra och låt allt bli varmt. Rör ner parmesanosten. Servera!

Rosor!

20100419046 (MMS)

Rosor! Idag kom maken till jobbet och gjorde mig sällskap till lunchen. Med sig hade han underbara rättvisemärkta rosor från Kenya!


Blomsterprakt i trädgården



Vi har haft en härlig helg på Lundsbrunns kurort tillsammans med goda vänner. Avslappning, behandlingar, bubbel och bad och god mat. Och en massa tjat och prat! När vi kom hem hade det fullständigt exploderat i trädgården. Jag älskar tulpaner! De är vackrast i rabatten men risken finns att jag tar in några stycken ändå...

Bästa presenten till mor

                       

Finns det något vackrare än årets första vitsippsbukett? Jag var på musikgudstjänst ikväll och när jag kom hem väntade två glas fulla med vitsippor (och några blå) på köksbordet. Till mig! Från mina älskade trollungar.

Äta ute



Jag ligger verkligen efter med scrappandet och har en hög bilder som ligger och väntar. Men nu är jag på G igen. Här är en layout med en bild från sportlovet förra året.

6-åringen



En inledande layout till dotterns sexårsalbum. Jag tycker det är kul att skriva lite om hur barnen var vid varje ålder, vad de tyckte om, vad de ville bli, vilka de lekte med och så vidare. Man glömmer ju så fort...

Sjukt barn - igen

Lilleman vaknade med ont i halsen. Han var jätteledsen och hur hängig som helst. Så det blev till att stanna hemma. Försökte pilla i honom lite frukost och när jag kom tillbaka till köksbordet efter att ha hämtat kaffe till mig såg det ut så här. Inte vidare pigg, alltså.


Det bästa vårtecknet!

Vad är väl ett bättre vårtecken än cyklande lyckliga ungar? Lilleman hade ingen cykel, den gamla var för liten så den skeppade vi iväg på en loppis. Så idag hittade jag en på Blocket - 600 meter härifrån! Gissa om det cyklades på gatan när vi kom hem med nyinköpet!


Det bästa med födelsedagar är presenterna




Lillemans femårsdag. Han gick i grönt, så det fick layouten också göra.

På fyra hjul...




Scrappade en bild från förra året - en helg hos farmor och farfar i Dalsland.

Lite av varje i vårsolen

Underbart väder har det varit idag. Vi började i kyrkan där Majsan spelade med i påskmusikalen. Efter kyrkkaffet följde mamma med oss hem och åt söndagmiddag. Vi fick en stund i solen på uteplatsen och senare på eftermiddagen hade båda barnen kompisar här - med fotboll, lek med kaninen och cykling!

Jag åkte och spelade nyckelharpa ikväll och nu har jag precis skickat in ansökningar till universitetet i höst. Jag sökte två halvfarter. Ska dock bara läsa en. Men har inte HELT bestämt mig för vilken än. Det lutar dock åt pedagogik. I Umeå!

På vacklande ben...

Idag var det premiär. Är ishallssäsongen slut så får man ta till andra grejer. Fram åkte Majsans nyinköpta inlines. Hej vad det gick! Och kul var det tydligen. Själv har jag försökt en gång för 15 år sedan och då höll jag på att slå ihjäl mig så det får nog vara, för min del.


Baby & Barn-mässan

Igår var vi på Baby & Barn-mässan i Göteborg. Jag åkte delvis lite i tjänsten eftersom vi hakade på vuxen-barn-grupperna som skulle dit på vårutflykt. Ungarna fick förstås följa med. Ärligt talat var jag mer än nöjd efter en timme. Otroligt kommersiellt förstås, som alla mässor, och inte så jätteintressant, tyckte jag. Barnen var däremot helnöjda och planerar redan för nästa års besök. Tydligen ska de dit igen. Men undra på det, så mycket barnvänligt som där vankades. Efter lunch hade jag dock fått nog och lämnade in dem på svensk-engelska förskolan som erbjöd barnpassning. Sedan gick jag på fotomässa. Sån är jag! Och ungarna pysslade och hade jättekul.


Dumlekakor med Noblesse-täcke



De här Dumlekakorna är verkligen busenkla och jättesnabba, särskilt om man har en matberedare.

Dumlekakor
(22 st)

200 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
22 dumlekolor
22 noblessekakor

Kör smör, mjöl, socker och bakpulver i en matberedare (eller blanda för hand). Forma 22 kulor och lägg ut i aluminiumformar. Tryck ner en Dumle i varje och grädda i 200 grader ca 10 minuter. Lägg på en Noblesse på varje kaka direkt när de kommer ur ugnen.

Supergoda syltgrottor



Visst är det något härligt gammaldags över syltgrottor? Man kan använda vilken sylt som helst och egentligen ska det kanske vara hallonsylt - annars blir det ju inte hallongrottor - men idag var det drottningsylt som fanns i kylskåpet och då fick det helt enkelt bli drottninggrottor.

Drottninggrottor

200 gram smör
4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
Drottningsylt

Kör allt utom sylten i matberedare så att det blir en deg. Den kan med fördel läggas i kylen en stund men det är inte nödvändigt. Gör kulor, som en valnöt ungefär, och lägg i små bullformar. Gör ett hål i varje kaka och pilla dit lite sylt. Grädda i 200 grader i ca 10 minuter. Låt svalna.

Mer scrap av Kenyabilder

Jag ägnar ju påsklovsledigheten åt lite scrappande. Nu har det blivit några fler layouter att fylla det senaste Kenya-albumet med. (Klicka för större bild)


Dopdag idag

20100406041 (MMS)

Idag firar vi dopdag med traditionsenlig ljuständning och kondisbesök.


Majskyckling med klyftpotatis



Det här åt vi till påskmiddag. Så fräscht och vårigt med den friska smaken från citron!

Vårig majskyckling med citron och vitlök

1 majskyckling
3 vitlöksklyftor
1 citron
3 dragonkvistar

Glace
75 gram smör
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 msk fransk senap
1 tsk soya
2 nypor torkad dragon
Saft från en halv citron


Smält smöret. Pressa ner vitlök, olja, senap, soya, dragon och citronsaft. Pensla kycklingen med detta. Fyll kycklingen med tre vitlöksklyftor, en citron delad i fyra klyftor samt tre dragonkvistar. Tillaga i ugnen 175 grader tills kycklingen är genomstekt 45-60 minuter.

Sås
Häll på en dl vin i kycklingformen när det återstår ca 15 minuter av stekningen. Häll av skyn i en kastrull när kycklingen är färdig (den lindas in i folie under tiden). Tillsätt lika mycket grädde som sky och koka ihop till en simmig sås. Red ev. av med Maizena Redning.

Servera med klyftpotatis, morötter och sallad.

Glad påsk



Medan maken lagade vår påskmåltid roade jag mig med att duka bordet. Det blev i grönt och gult och väldigt vårigt! Precis som majskycklingmiddagen.

Påskhare på besök



Jo, påskharen hade varit i Dalsland också. Och lämnat ett mysko brev med ledtrådar. Barnen hittade snart två nyvärpta påskägg under farfars båt. Med massor av gott godis i!

På väg

20100402039 (MMS)

En kikare är bra att ha när man är ute och åker.


RSS 2.0