Banancupcakes

  

Det perfekta sättet att ta vara på en banan som mörknat i skalet och som barnen av den anledningen vägrar äta.

12-15 stycken

Muffins:
125 gram smör eller margarin
2,5 dl socker
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
1 krm salt
5 dl vetemjöl
1 dl mjölk
1 banan

Topping:
100 gram Philadelphiaost
50 gram smör
4 dl florsocker
strössel eller hackade hasselnötter

Vispa smör och socker. Vispa ner äggen ett i taget. Blanda vaniljsocker, bakpulver, salt och mjöl och rör sedan ner det i smeten tillsammans med mjölken. Fyll muffinsformar till knappt hälften med smet. Skiva bananen tunt i formarna och klicka på resten av smeten. Grädda i 200 grader i 18-20 minuter. Låt dem svalna helt.
Vispa ihop färskost, smör och florsocker till lagom konsistens. Bred toppingen på de kalla muffinsarna och strö över strössel eller hasselnötter.


Kycklingpaj med mango chutney och curry



En läcker kycklingpaj med mango chutney och curry i en härlig smakkombination. Rekommenderas varmt!

Pajdeg:
125 gram smör
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
2 msk vatten

Fyllning:
1/2 grillad kyckling
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
2-3 tsk curry
1 dl mango chutney
2,5 dl matlagningsgrädde
3 ägg
2 dl riven lagrad ost
salt och peppar

Kör ingredienserna till degen i matberedare och låt degen ligga i kylskåp en stund. Tryck sedan ut i en pajform.
Hacka lök och pressa vitlök. Bryn smöret i en stekpanna och tillsätt curry. Stek löken mjuk och rör ner kycklingkött och vitlök. Låt småputtra ett par minuter. Dra pannan av värmen och rör ner mango chutney.
Vispa ihop ägg och matlagningsgrädde och blanda i osten. Salta och peppra. Lägg kycklingröran i pajformen och häll över äggstanningen. Grädda mitt i ugnen i 200 grader 20-25 minuter.

Goda kondiskakor med choklad och maräng



En riktig kondiskaka!

Ca 20 stycken:

Mördeg:
1/2 dl hasselnötter
100 g smör eller margarin
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
1/2 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl

Marängsmet:
1 äggvita
1 1/4 dl socker

Hackade hasselnötter till garnering

Hacka hasselnötterna grovt i matberedare. Blanda ner resten av ingredienserna till mördegen. Gör små bollar och tryck ut dem till runda kakor på plåt (tryck med tummen så att de blir lite tjockare i kanterna). Vispa äggvitan till skum och tillsätt sockret mot slutet. Klicka på marängsmeten på chokladkakorna. Strö över hasselnötshack. Grädda i ugn 175 grader ca 20 minuter eller tills marängen börjar få lite färg.

Goda chokladkolakakor




Underbara kakor med smak av kola och choklad.

100 gram smör eller margarin
1 dl socker
1 msk ljus sirap
2 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bikarbonat

75-100 gram vit choklad

Rör smör och socker samt sirap poröst i matberedare. Blanda i mjöl, kakao, vaniljsocker och bikarbonat. Tillsätt lite mer mjöl om det behövs. Rulla två längder och lägg på plåt. Platta till längderna och grädda i 175 grader 15-20 minuter. Låt svalna lite och skär i bitar "på snedden". Låt svalna helt på plåten. Smält den vita chokladen och ringla över kakorna. Ställ kallt.

Midsommarfirandet

Några dagar i efterhand, men så här såg det i alla fall ut när vi firade midsommar - som traditionen bjuder med kaffe och tårta på eftermiddagen, resning av egen midsommarstång och middag på kvällen.





Midsommarbarnen

  

Allra finaste midsommarbarnen.

Glad midsommar! Snart blir det dans kring ...

20100625147 (MMS)

Glad midsommar! Snart blir det dans kring stången.


Lässtund på balkongen

20100625142 (MMS)

Majsan tog en bok och en filt och satte sig att läsa i skuggan på balkongen. Boken heter "Viola - den violetta älvan". De där älvböckerna tillhör favoriterna just nu.


Midsommarfest och avslutning på förskolan.

20100624137 (MMS)

Midsommarfest och avslutning på förskolan.


Jättegod lax med smak av ost och kräftor



Den här laxrätten måste ni prova! Den är bara sååå god!

Det här behövs till fyra personer:

4 laxfileer
1 liten rödlök
1 burk kräftstjärtar
2 dl riven lagrad ost, gärna Västerbotten
1/2 citron
1 dl matlagningsgrädde
salt, peppar

Lägg laxen i en smord ugnsfast form och pressa över citronsaft. Salta och peppra och låt stå i 10 minuter. Finhacka rödlöken och grovhacka kräftstjärtarna. Blanda lök, kräfthack och riven ost, salta och peppra. Fördela röran på laxen och häll över grädden. Tillaga i ugn, 200 grader, ca 20 minuter. Servera med färskpotatis och en fräsch sallad.


Ost- och skinkpaj



Pajdeg:
125 g smör
3 dl mjöl
3 msk matlagningsgrädde

Fyllning:
4 ägg
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl matlagningsgrädde
150 gram rökt skinka
2 dl lagrad god ost
salt, peppar

Kör smör, mjöl och grädde i en matberedare. Låt vila i kyl minst en kvart och tryck ut i en pajform. Förgrädda i 225 grader ca 10 minuter. Vispa ihop ägg, grädde, ost och kryddor. Strimla skinkan och strö ut i pajformen. Häll äggstanningen ovanpå. Grädda i 200-225 grader ca 25 minuter. Servera med en god sallad.



Grillfest hos födelsedagsbarnet

Idag fyllde svägerskan S år och vi åkte dit och uppvaktade med en picknickkorg med sånt som en pingla kan behöva så här års, som ostar, salami, vin, jordgubbar, chokladpraliner, pocketbok och en inredningstidning. Där blev det födelsedagsmiddag på deras fina altan - med gott grillat kött, bakad potatis, kryddsmör och olika såser och grillad majs och sallad. Smaskens! Festen började som sig bör med skumpa!





Folk i vimlet

Några bilder från bröllopsfesten.

Kocken som lagade en formidabel bröllopsmiddag:


Och lite festfolk! Vi hade ju inget riktigt brudpar som kunde skära första tårtbiten så barnen ryckte in och ställde upp.


Bröllopsmenyn

Det här åt vi till bröllopsmiddag igår. Det mesta var beställt av Majsan som önskade sig grön ärtsoppa till förrätt och kycklingfilé till huvudrätt.


Förrätt: Creme Ninon



3 dl frysta gröna ärter
1 st hackad gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
1 msk mjöl
0.5 l hönsbuljong
3 dl grädde
1 msk citronsaft
salt
peppar
färsk gräslök
gräddfil
champagne

Finhacka lök och vitlök och fräs mjuka i smöret på svag värme. Tillsätt mjöl och häll sedan på buljong, grädde och citronsaft. Låt sjuda 10-15 minuter. Häll i ärterna och låt dem bli varma. Mixa med stavmixer, salta och peppra efter smak. Servera i djup tallrik vid bordet. Häll på 1-2 msk champagne (bubblar så tjusigt!) och garnera med en sked gräddfil och några strån gräslök.


Huvudrätt: Dragon- och senapsbräserad kycklingfilé med smörslungad rattepotatis och dragonsky



4 kycklingfiléer med borttagen innerfilé
1 dl vitt vin
1 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 msk senap, valfri sort
1 kruka dragon
1 påse rattepotatis (800g)
3 msk olivolja
Karl Johan-flingsalt
2 dl riven parmesan
Röd paprika och sugar snaps

Tvätta potatisen och lägg i en bunke. Häll över olja och ett par nypor flingsalt med Karl Johan-smak. Blanda runt och häll i en ugnsfast form. Tillaga i 225 graders ugn ca 20-25 minuter tills potatisen är mjuk.

Bryn kycklingfiléerna i en traktörpanna (krydda med någon grillkrydda, företrädesvis Santa Marias Chicken&Steak).

Häll på vin, vatten, senap och dragonkvistar och låt sjuda 15-18 minuter tills den är färdig. Ta upp och varmhåll fileerna och låt skyn reducera en liten stund till en simmig sky. 

Ta ut potatisen, stäng av värmen. Blanda ner paprika, skuren i skivor, och parmesan. Blanda runt och ställ in på eftervärmen. 

Lägg upp på varma tallrikar och servera med blancherade sugar snaps.


Dessert: New York Blueberry Cheesecake




En blågul dessert: Leilas recept på cheesecake men med citronskalstrimlor på. Svenska färger med koppling till New York där ju kronprinsessan studerade en tid.

300 gram digestivekex
150 gram smör
600 gram philadelphiaost
2,5 dl kesella
1 dl socker
1 dl majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad
1,5-2 dl blåbär, färska eller frysta

Kör kex och smält smör i matberedare. Tryck ut i botten av en springform. Grädda i 175 grader i 10 minuter. Låt svalna.

Vispa ost och kesella. Blanda i socker, vaniljsocker och majssträckelse. Rör ner étt ägg i taget och sist vispgrädde. Smält chokladen över vattenbad och rör ner i smeten. Häll smeten över kexbotten och strö över blåbär. Grädda mitt i ugnen ca en timme (kan behövas lite längre, om kakan blir brun innan den börjar stanna så lägg på folie). Stäng av ugnen och låt stå en halvtimme till. Servera kylskåpskall så är den lättare att skära.







Bröllopstårta

Vi blev inte bjudna till Storkyrkan och Slottet igår men vi firade bröllopet hemma med barnen och en hastigt inbjuden gäst! Självklart hade vi bröllopstårta. Majsan hade önskat en riktig bröllopstårta i tre våningar - det har jag aldrig i mitt liv gjort och någon sådan där ställning har vi ju inte så vi fick bygga våningarna direkt på varandra.

Till trevåningstårta fylld med vit chokladmousse och jordgubbspuré (ja, det är jordgubbssylt men det låter ju tjusigare...) behövs:

6 dl socker
5 dl vetemjöl
1 dl kakao
4 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
300 g smör
3 dl vatten
4 ägg

2 dl vispgrädde
100 gram vit choklad

jordgubbssylt
1 kg pettinice (vit sockerpasta, finns i tårtbutiker och på Panduro)

4-5 dl vispgrädde

Börja med chokladmoussen - OBS! Den måste göras kvällen innan! Värm vispgrädden och bryt ner den vita chokladen i bitar. När chokladen smält, häll upp i en skål och ställ i kyl minst över natten. När tårtan sedan ska läggas samman vispar du bara upp moussen med elvisp!

Tårtbottnar: Sikta socker, mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Smält smöret och häll i vattnet. Rör ner detta i de torra ingredienserna. Rör slutligen ner äggen. Häll upp i smorda och bröade formar: en vanlig, en halvstor och en liten. Grädda i 175 grader ca 40 minuter (känn med sticka). Låt svalna.

Skär kakorna i tre delar med hjälp av en sytråd (det är ett väldigt bra tips - går superlätt att dela!) Man kan skära i kanten med en vass kniv och sedan "dra" tråden rakt igenom alltihop.

Vispa upp chokladmoussen och bred på ett lager på den största botten. Lägg på nästa stora botten och bred på jordgubbssylt. Lägg på den sista stora botten och bred lite mousse mitt på. Lägg på en mellanbotten och fortsätt så. När alla tre våningarna är byggda, vispa grädde och bred på. Här kan man fixa till "våningsplanen" så att det blir tydliga våningar. Kavla ut sockerpastan med hjälp av Maizena och bakplåtspapper och täck hela tårtan. Forma till med fingrarna. Gör rosor av pastan som blir över. Jag färgade lite pasta med ett par droppar gul och chestnut-brun hushållsfärg för att få ljust cremefärgade rosor att bryta av den vita tårtan med. Ett brudpar på toppen och sedan - KLART!




Bröllopstårta på G

20100619126 (MMS)

Här bakar vi bröllopstårta. Majsan konstaterade just: "Han ser ut som Daniel. Men hon ser ju ut som Madeleine. Det var kanske inte så bra..."


Det blir till att baka dumlemuffins i sommar.

20100618123 (MMS)

Det blir till att baka dumlemuffins i sommar.


Strandfikat fixat. För hela sommaren!

20100618114 (MMS)

Strandfikat fixat. För hela sommaren!


Liseberg blev det idag.

20100618100 (MMS)

Liseberg blev det idag.


Muffinsformar? Ja tack!

Att tävla är kul. Inte för att jag vinner så ofta men en gång vann jag en handdator och för inte så länge sedan vann jag en cult-ljusstake på Cultdesigns blogg!!! Nu försöker jag med muffinsformar. På BakeCake kan man tävla om massor av härliga formar i olika storlekar. Formarna kan man också se hos Kalasform.


Rosa maränger



Gör man chokladkrämen i inlägget nedan får man fyra äggvitor över. Det kan man göra smarriga rosa maränger av.

Du behöver
4 äggvitor
2,5 dl socker
några droppar röd karamellfärg

Vispa äggvitor och socker för hand i en rostfri skål över vattenbad tills temperaturen är ca 65 grader. Ta skålen ur vattenbadet och vispa kraftigt med elvisp tills smeten svalnat (man märker när den börjar tjockna och "sega till sig"). Vispa ner lite karamellfärg - man kan förstås välja färg men jag matchade de ljusrosa prinsessmuffinsformarna. En annan variant (som nog kommer på bloggen senare i sommar) är att smälta mörk choklad och röra ner i smeten precis innan man klickar ut marängerna så det blir ett randigt mönster. Klicka ut smeten i formar eller direkt på bakplåtspapper. Grädda i 130 grader ungefär en timme. Ta ut och låt marängerna "torka" - de ska dock vara lite sega inuti.

Majsans avslutningstårta

Montessoriskolans avslutning firas alltid med tårtbuffé på skolan efter avslutningen i kyrkan. Alla familjer tar med sig en tårta och ställer upp på buffébordet. Majsan var väldigt bestämd när det gällde sin tårta i år. Det skulle vara kladdkaka med chokladkräm och godis. Så fick det bli.

Vi bakade en vanlig kladdkaka och bredde på chokladsmörkräm:

Smält 100 gram mörk choklad och låt svalna lite. Elvispa 100 gram smör, 100 gram florsocker och 4 äggulor. Vispa sedan ner chokladen. Bred på den kalla kakan och ställ in i kylen. Sedan kan man dra med en gaffel och göra ett mönster i krämen.



Dekorera sedan med något gott, i detta fall mini-nonstops.



Så här fin blev Majsans tårta:




Pizzaparty




Vi firade skolavslutningen med pizzaparty i stugan igår, jag och barnen, mormor, morfar och kusinerna. Beställde fem olika pizzor som ett pizzabud kom med och sen var festen igång. Ungarna åt så vi trodde de skulle spricka.


Skolår 1 är slut

Ikväll var det skolavslutning. Majsan blev upphämtad av mormor strax efter halv fem för att åka till Missionskyrkan och öva med fiolen i släptåg. Mormor skulle nämligen vara pianist ikväll. Lilleman och jag hämtade upp morfar en timme senare och klockan 18 tågade barnen in till sång. De var jätteduktiga och sjöng en massa fina sommarvisor. Majsan och några andra elever spelade fiol - men jag fick ingen bild på själva spelandet denna gång för jag hade fullt upp med att filma med mormors videokamera!

Efter avslutningen i kyrkan, som var så högtidlig och fin, var det traditionsenlig tårtfest på skolan. Det var fint väder så vi kunde vara ute! Alla familjer tar med sig muggar, tallrikar och skedar, saft och kaffe och ställer en tårta på buffébordet. Det blev MÅÅÅÅNGA tårtor!

Annars var det mest vemodiga idag att Lilleman slutade på dagis. Det var sista dagen idag. Jag hämtade precis efter lunch så de satt kvar vid matborden. Lilleman gick runt från den ena till den andra och kramade alla barn och fröknar. Jag blev helt tårögd - men vi kommer tillbaka nästa vecka på midsommarfesten och tar ett riktigt farväl då. Usch, vad jobbigt det blir...

Jag kan inte fatta att barnen blivit så stora. Nu börjar lillen skolan! Och Majsan ska börja tvåan!!! Tiden gick fort när de var små, men nu är det ju helt hysteriskt. De kommer att ta studenten typ i imorgon!!! De kommer att flytta hemifrån! De kommer att söka jobb, förhoppningsvis gifta sig och kanske få barn innan jag vet ordet av. Kan ingen stoppa tiden NU???



 

Söta kusinerna



Söta kusinerna poserade när kusin A sov över här ikväll. Exakt lika långa och med exakt samma hårfärg! Och nästan precis lika gamla också, det skiljer 6,5 veckor på de här båda damerna.

Hamburgare



600 gram nötfärs
0,5 dl ströbröd
0,5 dl mjölk
2 äggulor
1 vitlöksklyfta
1 msk grillkrydda, gärna barbecue
1 dl riven parmesanost
1 msk olivolja


Blanda ströbröd och mjölk och låt dra i minst 10 minuter. Blanda övriga ingredienser och häll sedan i ströbrödblandningen. Forma till hamburgare och stek i smör i stekpanna eller grilla. Servera med exempelvis gurka, lök, sallad, tomat, ketchup, senap och dressing.



Håhå, jag har smycken att sälja...

Nu har jag fotograferat smycken från Kenya. När vi var i Voi beslutades nämligen att starta ett änkeprojekt. Änkorna behövde en möjlighet att försörja sig och var beredda att tillverka smycken och väskor. Och vi åtog oss att sälja dessa i Sverige. Smyckena fotograferade jag ikväll till den nya foldern. Nu har jag hämtat ett gäng fräcka handväskor, korgar och halsband och armringar i olika varianter. De kommer att säljas i samband med några sommarkyrkoaktiviteter i sommar och rent privat hemma hos mig och i stugan om någon är intresserad. I höst finns de också på mitt jobb och möjligen i Prästgården. Pengarna går naturligtvis oavkortat direkt till kvinnorna i Voi.


Fotostudio i hallen

20100612093 (MMS)

Ikväll är det fotostudio i hallen. Vad jag håller på med får ni se lite senare.


Ännu en avslutning

Det är körigt den här veckan. Hajk och avslutningar varenda kväll! Ikväll var det kyrkans barngrupper, för 1-6-åringar som hade avslutning i en av pastoratets kyrkor utanför stan. Barnen skulle ha med sig en blombukett och samlas en liten stund för gudstjänsten. Det ösregnade så jag rev ihop vad vi hade i trädgården men det visade sig faktiskt finnas en del blommor!




Så tågade barnen in med sina blombuketter, till tonerna av ledmotivet i Änglagård, och satte sina blommor i en massa vaser på altaret. Lilleman var med och sjöng ihop med alla dagiskompisarna och vänner från Musik- och färgmix. Majsan satt med oss i bänken, verksamheten för skolbarn hade avslutning för ett par veckor sedan.



Så blev det sånggudstjänst och efteråt var det som vanligt smörgåsfika och kakor i Prästgården. Men innan dess gick vi på upplevelsepromenad. Bland annat fick vi göra handavtryck med fingerfärg och prova på att vara blind: föräldrarna fick bindel för ögonen och så fick barnen leda dem längs en bana på asfalt och gräs och upp och ner för en backe. Det var rätt läskigt!

Så var det vippbräda:
'

Känna i hemliga lådor, fyllda med sand, kokt pasta och annat hemligt:


och bygga torn:


Pension?

Lilleman hade trots alla tal och avsked inte riktigt fått kläm på att fiolfröken går i pension och slutar. Jag fick förklara för honom igen igår kväll att vi inte ska spela för Britt mer, att hon slutar och går i pension och att det kommer en ny fiolfröken efter sommarlovet.

I morse satt han tyst i bilen nästan hela vägen till dagis. Så öppnade han plötsligt munnen.

Lilleman: Mamma, när åker Britt?
Mamma: Vadå menar du?
Lilleman: Ja, alltså när ska hon åka?
Mamma: Vadå? Hon ska väl inte åka nånstans?
Lilleman (irriterat): MEN ALLTSÅ, NÄR ÅKER HON TILL PENSIONEN???

Fiolavslutning och avsked

Egentligen hade Suzukiföreningen sin vårkonsert för tre veckor sedan. Men igår var det avslutning på riktigt. Vår fiolfröken Britt går i pension efter 26 år på vår musikskola - och två och ett halvt år på "övertid" efter uppnådd pensionsålder. Hon önskade sig en kyrkokonsert med sina elever och så fick det bli. Och vilken konsert! Barnen var såååå duktiga. Nästan alla spelade solostycken - våra telningar bidrog också. Lilleman var först ut av alla solister och han spelade Suzukis Allegro finare än han nånsin gjort tidigare. Ganska snart i programmet följde så Majsan med Gosseks Gavotte (som är evighetslång och skitsvår så mamman var dönervös men solisten själv klarade det utmärkt och var "knappt ens lite pirrig" enligt egen utsago"). De spelade också några stycken, alla tillsammans:



Några solistbilder blev det inte, för jag var rädd att störa barnen med fotograferandet - mormor fick filma istället. Så följde de stora barnen som är helt makalöst duktiga.

Efter psalm och aftonbön var det egentligen dags för sista sången, "Idas visa" men då hade vi hittat på en överraskning. Barnen skulle nämligen tacka fröken på något sätt och vi hade tänkt göra det på tårtfesten efteråt men eftersom några av barnen inte skulle vara med på den fick den avtackningen bli i kyrkan. En mamma hade kontaktat mig och föreslagit att vi skulle köpa stora långskaftade röda rosor, en för varje elev (24 stycken). Denna mamman har en äldre dotter som är jätteduktig sångsolist - hon sjöng sången "In the arms of the angel" medan barnen i alla storlekar från tre till tonår gick en och en, hela altargången fram, och överlämnade varsin ros och en stor kram. Gissa om tårarna rann på både fröken och föräldrarna! Efter detta fick Britt stående ovationer. Det blev verkligen ett fint tack och hejdå!

Sedan festade vi på tårtbuffé i församlingsgården och jag överlämnade blommor och present från föreningen å styrelsens vägnar. Lilleman ville att vi skulle fota dem ihop med fröken och det är klart att vi måste göra det!




Examensprovet!!!

Så var det dags att avlägga examen. Ikväll var det dags för Den Stora Händelsen. Den som det pratats om i ett år. Den som Lilleman sett fram emot sedan förra årets "avgångselever" avlade sin examen från dagis. Det handlar om att åka på hajk och sova en hel natt i ett vindskydd ute i skogen med övriga sexåringar och två fröknar. "Klarar man inte det så får man gå kvar på dagis ett år" brukar fröknarna skämtsamt säga på föräldramötena, men så allvarligt är det förstås inte. Men är det utedagis så är det. Då sover man i vindskydd. Så det så! Och det här är jättestort för de elever som slutar på förskolan. Enligt personalen brukar vid denna tid på året femåringarna, det vill säga NÄSTA års "avgångselever" att börja planera och prata om SIN hajk.

Ikväll var det alltså dags. Lilleman och sex små kompisar samlades med fröknarna, kramade godnatt till föräldrarna redan klockan halv sex och tågade ut i skogen för korvgrillning och övernattning. Hämtning sker i morgon klockan nio - ja, om de inte ringer tidigare förstås...

Så här såg det ut vid halv sex-tiden ikväll:





Tycker ni att bilderna ser bekanta ut? Tja, så här såg det ut för två år sedan:



Då var det finare väder och mer mygg. Och eldningsförbud, så en av mammorna fick åka ut med färdigstekta korvar i mattermos. Det problemet infann sig inte riktigt i ösregnet i år...frågan är om de fick fjutt på nån brasa.

Barnen sommaren 2010

Fotade lilleman på stranden igår. Och Majsan poserade villigt vid kyrkan idag, när vi var på nationaldagsfirande.


Restaurang vid strandkanten

Igår kväll var vi på restaurang. Pappa/morfar fyllde år och bjöds ut på middag alldeles vid stranden. Trevligt och gott var det!


Italienskt på menyn

Så kom vi hem från Italien natten till igår och med oss hade vi tryffelolja (svart och vit), viner och ett kilo parmesan. Mormor och morfar som haft hand om barnen hela veckan (ja, morfar tog rast mitt i och drog till Polen så det var väl mest mormor som ansvarade för barnens väl och ve!) hade väl förtjänat en god hemlagad italiensk middag, så maken och jag åtog oss matlagningen.

Till förrätt blev det en antipastotallrik med bruschetta med kikärtsröra och tryffel, en varm bruschetta med tomat, basilika och mozzarella och så salami, parmaskinka med melon, citronfyllda oliver och parmesanost.



Varmrätten bestod av grillad fläskfile och potatisgratäng - kanske inte superitalienskt men väldigt gott.

Och till efterrätt bjöd vi på en riktig höjdare som jag gärna delar med mig av, nämligen jordgubbscrostini:

Det här behövs:
baguette i skivor
jordgubbar
ricottaost
jordgubbsbalsamico

Rosta bröden i ugnen på grillfunktionen en liten stund så de får fin färg. Låt svalna. Bred på ricotta. Skiva jordgubbar och lägg ovanpå. Ringla över balsamico. SÅÅÅ gott!


Hemma från Italien

SJag har inte försvunnit. Inte helt. Jag har bara varit i Italien med maken på en veckas underbar semester. Vi flög till Rom, tog tåget till Castiglione del Lago, reste vidare till Assisi, tog en tur till Terni och åkte sedan hem till barnen och mormor och morfar igen.

Vi började med ett dygn i Rom. Nog för att vi har varit där flera gånger tidigare men en tur till Pantheon, Piazza Navona och Fontana di Trevi fick det bli. Vi hann också med Santa Maria Maggiore.



Dagen därpå tog vi tåget till Castiglione del Lago. Att resa med tåg kan jag verkligen rekommendera. Förra gången vi reste runt i Umbrien hyrde vi bil och det är i och för sig smidigt men både ocharmigt och dyrt. Tåg däremot var praktiskt, billigt och bekvämt. Tågen kom och gick i tid, det var snyggt och fräscht och modernt och funkade jättebra. Dessutom var det ju mycket roligare! Castiglione del Lago visade sig vara en underbar liten stad vid Trasimenosjön som vi säkert kommer att återvända till. Hotellet som vi bokat via nätet hemifrån visade sig också vara en riktig höjdare.



Vi bodde i rummet längst till vänster. Det var en svit i två våningar! Stor dubbelsäng nere och fyra bäddar uppe, så halva släkten hade fått plats!



Maten var förstås helt underbar. I Castiglione njöt vi bland annat underbar italiensk pizza utan en massa tomatsås och ost och bjäfs - bara lite olja, rucola, tomat och oliver! Såååå gott!


Vi tog en härlig båttur ut till ön Isola Maggiore i sällskap av andra båtar.


På en uteservering mitt på gågatan slog vi oss ner och beställde varsitt glas vin. Och ut kom den här brickan!

Så åkte vi vidare mot det som egentligen var resans huvudmål: Assisi. Där hade vi bokat in oss på Birgittasystrarnas kloster och det var helt underbart att få bo där! Urgulliga systrar som tog så väl hand om oss, centralt beläget kloster med härlig trädgård ett stenkast från Centro Historico och med utsikt över San Franscesco-basilikan!


Basilikan i kvällssol - utsikt från vårt rum i klostret!



En av salongerna i klostret.


Maken med "våran" syster.

Vi ägnade dagarna åt att bara vara. Vi promenerade omkring i vackra Assisi, besökte kyrkor, deltog i mässor och i systrarnas tidegärder, satt på uteserveringar och bara njöt av tillvaron. En middag åt vi i klostret. Vi passade också på att fira vår bröllopsdag i Assisi. På kvällen gick vi på restaurang men på dagen gick vi in i en liten lokal ost- och charkuteributik och köpte ostar, tryffelsalami, färskt bröd och en halvflaska vin. Sedan bad vi en syster om hjälp med korkskruv, en kniv och två glas. Hon pep iväg med flaskan, kom tillbaka med den öppnad, på en bricka med glas och kniv och så gick vi och satte oss under ett olivträd i klosterträdgården. Härligt!

Efter Assisi skulle vi egentligen åka tillbaka till Rom för ett sista dygn. Men så ändrade vi våra planer, avbokade hotellet och bestämde oss för att kliva av längs vägen. Vi skulle ändå bara till flygplatsen den allra sista dagen och hur många gånger är det egentligen kul att strosa förbi Fontana, Piazza Navona, Colosseum och Pantheon och hur många gånger är det käckt att trängas med tusentals turister och ficktjuvar utanför Petruskyrkan? Vi bestämde oss för att se något annat och hamnade i en stad som heter Terni. Det visade sig vara en utråkig industristad, dessutom kom vi dit när det var nationell helgdag - Republikens dag - och allt var stängt. Och så åskade det! Men efter lite vila på hotellet klarnade det upp framåt kvällen och vi tog ett glas vin på en uteservering precis när paraden kom och höll världens festligaste uppvisning. Sedan åt vi middag på en riktigt lokal kvarterskrog. Vi var de enda turisterna i hela staden. INGEN kunde ett endaste ord engelska så det var bara att traggla sig fram på hjälplig men måttlig italienska. Men det gick ju bra det också!


Citronträd hade de även i Terni.


Industristaden Ternis näringsliv hade skänkt en plåtpress till kommunen, vikt 12000 ton! Den stod som ett monument utanför tågstationen, vilket maken som jobbar just med plåtpressar tyckte var väldigt lustigt!


Maken var på gott humör!

Vi hade en riktigt bra vecka och intresset för Italien har inte avtagit. Nu är vi jättesugna på att resa runt i södra delarna med barnen nästa gång. Vi får väl se när det kan bli av...





RSS 2.0