Kaninbad i babybalja

Vi fick inte riktigt ordning på kaninen med dusch och bad i handfatet så vi badade honom igen efter ett par dagar. Denna gång i babybaljan. Det gick ju bra det också!


Tjolöholms slott



Äntligen kom vi iväg till Tjolöholms slott. Vi var där för några år sedan och gjorde ett försök, men då var slottet stängt för restaurering. Men i sommar har makens kusin en fotoutställning på slottet så nu var vi ju bara tvungna att ta oss dit! Kusin A följde med och vi gick på en guidad visning. Det började dock inte bra. Lilleman fick ett getingstick i lilla foten, ajaj. Men det gick snart över så att han kunde följa med in i slottet som fascinerade barnen med alla fina rum, möbler och kläder.


Hasselnötsbågar



Som hästskor ser dessa goda och lättbakade kakor ut! Och bara tre ingredienser, förutom blockchokladen som man doppa kakorna i om man vill.

Hasselnötsbågar
4 dl hasselnötter
4 äggvitor
2,5 dl socker

Ev. mörk blockchoklad, ca 100 gram

Mal nötterna i kvarn eller kör rejält i matberedare. Blanda med sockret. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd ner nöt- och sockerblandningen i äggvitorna och rör till en deg. Strö socker på bakbordet och rulla degen till korvar som formas till bågar och läggs på bakplåtspapper på en plåt. Grädda i 200 grader 8-9 minuter. När kakorna svalnat, smält mörk blockchoklad och doppa ändarna på "skorna" i chokladen.


Citronkaka med tropisk glasyr och strössel



Vi festade till det på en pimpad sockerkaka till kaffet. Sockerkaka är ju inte så charmigt, men blir väldigt festlig med lite citron i smeten och en god glasyr. Nästan som en tårta! När jag kommer till stugan har alltid mamma fyllt skafferiet med ALLT man behöver för att baka. "Jag handlar på mig när jag vet att du ska komma..." säger hon. Förra gången jag var här hade hon köpt florsocker - trodde hon. Men det var med tropisk smak! Det var ju kul. Den gången hade jag inte användning för det men den här gången bestämde jag mig för att göra något som det där sockret kunde användas till. Det blev glasyren till denna kaka.


Kaka
3 ägg
2 1/2 dl socker
3 1/2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
50 g smält smör
1 dl mjölk
Skal och saft från en citron
Vispa ägg och socker pösigt och rör ned övriga ingredienser. Grädda i smord form (helst en sockerkaksform med "hål" i mitten) på 175 grader i ca 35-40 minuter. Känn med sticka så märker du när kakan är färdig.

Glasyr
1 msk vatten
1 msk citronsaft
Florsocker med tropisk smak (går åt ca 2 dl)
Blanda vätskan med sockret, tillsätt mer av något om det behövs. Häll över kakan och strö över strössel. Ställ kallt en stund.

Kaninen har fått sommarstuga



Igår bar det iväg: packning, föräldrar, barn och kanin samt byggmaterial till Hassels sommarstuga. Medan jag passade på att bada kaninen, som var jättesmutsig och tovig och tufsig (han fäller och har varit ute i lera och regn) snickrade maken ihop ett "sommarhus" till Hassel. Han trivs som fisken i vattnet - och fick tydligen smak på det där med bad för idag har han legat i sin vattenskål hela dagen! Jag tror han försöker säga att han saknar en pool...

Pyssel av kaffefilter



Jag är gästinspiratör på Skrotboken i augusti och första uppdraget var att scrappa något av ett kaffefilter. Det blev en godispåse till ett kommande barnkalas. Tanken är - om vädret tillåter - att godispåsarna kan hängas upp i ett träd i trädgården: ett godisträd!


Jobbvecka

Tänk att jag inbillade mig att jag skulle ta det lite lugnt och inte jobba så mycket den här veckan, när maken och barnen är hemma och lediga. Men nu ska jag BÅDE ta itu med förra veckans jobb när jag var ledig OCH förbereda de närmaste tre veckorna när jag ska ha den riktiga, sammanhängande semestern denna sommar. Dessutom är det Oasmöte i Borås och jag åker dit nån sväng om dagen.

Så mycket bloggat blir det inte, således. Men det kanske blir lite ändring på det när ledigheten infaller.


Hemma från Hjälmared

Så har vi varit på ett femdagars familjeläger på Hjälmared. Det var fantastiska dagar - och ungarna älskade verkligen varenda minut och pratar redan om nästa år! Något säger mig att föräldrarna inte är så svårövertalade.



Tredje dagen på lägret fyllde Lilleman år. Han var lite bekymrad över detta - skulle det verkligen gå att fira födelsedag på ett läger? Och skulle han verkligen kunna få tårta och hålla kalas. Ja, visst gick det alldeles utmärkt. Vi tog med oss tårtgrejer och smällde ihop två prinsesstårtor på fredagsförmiddagen efter att vi uppvaktat honom "på sängen" med paket.



När det var dags för morgonbön vid flaggstången frågade en av värdarna om det var någon som fyllde år. Det var två pojkar som firade födelsedag. De fick medalj som det stod "Jag fyller år idag" på och sedan sjöng alla och det blåstes brassfanfar!



På eftermiddagen när det var kaffedags ockuperade vi en av salongerna och bjöd familjerna från vår församling och lite annat löst folk på ett hejdundrades tårtkalas. Tårtorna räckte gott och väl till nästan 30 personer - vi fick truga ut det sista för att slippa ta med oss tårtan därifrån!




Men vi hade ju inte bara tårtkalas. Det var en hel del barnverksamhet, seminarier, samtalsgrupper och gudstjänster också. Dem har jag inga bilder ifrån men en av dagarna gick jag i alla fall runt med kameran under ett "fritidspass".





Nu har vi kommit hem igen och försöker återanpassa oss till vardag och den vanliga världen.

Lilleman sex år!

20100716160 (MMS)

Vår sexåring firades med paket i sängen av familjen. Och sedan med sång, medalj och brassfanfar vid flaggstången. Inte varje födelsedag man blir grattad av180 personer.


Sommar vid kanalen

Så är vi hemma igen efter semester av varierande längd i Dalsland. Barnen var där en dryg vecka - för mig och maken fick tre dagar räcka. Vädret var underbart och att bo precis vid inloppet till Dalslands kanal då gör ju inget...



Enda lilla missödet var väl när Lillemans båt skulle provköras. Han fick den i födelsedagspresent av farmor och farfar och de vuxna herrarna kom på den geniala idén att fylla barnens lilla eka Klarik med vatten, så kunde sonen köra båten i den. Det var bara det att Klarik var av annan åsikt och bestämde sig för att driva ut till sjöss. Blev för herrarna att ta stora ekan ut och hämta den...



Men Lilleman var glad ändå!


Grilldags. Makens barndomsvän M kom hit oc...

20100711155 (MMS)

Grilldags. Makens barndomsvän M kom hit och grillade. Gott!


Lata dagar vid Dalslands kanal. Vi hämtar ...

20100710153 (MMS)

Lata dagar vid Dalslands kanal. Vi hämtar hem våra barn som tillbringat en hel vecka hos farmor och farfar vid kanalen.


Torta di cioccolato



En mäktig italiensk chokladkaka med vispad grädde fick bli avslutningen på den italienska aftonen. Kaffe var väldigt gott till! Visste ni förresten att vattenbad heter "a bagno Maria" på italienska, alltså Mariabad. Visst låter det vackert!

  • 300 gr mörk blockchoklad (70% kakao) och eventuellt ca 30 gr till garnering
  • 1 dl socker
  • 100 gr smör (eller laktosfritt alternativ i vårt fall)
  • 5 ägg
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tsk kakao
  • florsocker
  • smör till formen (eller laktosfritt alternativ)
  • mjöl till formen
  • 3 dl vispad grädde till serveringen (laktosfri i detta fall)
  1. Bryt blockchokladen i mindre bitar. Smält smör och blockchoklad i vattenbad. Blanda väl och låt därefter chokladblandningen svalna något.
  2. Separera äggulorna från vitorna. Vispa äggulor och socker poröst. Sikta ner mjölet och 1 tsk kakao i äggulorna, blanda väl. Blanda till sist ner den smälta chokladblandningen i äggulorna.
  3. Vispa äggvitorna och en nypa salt till ett hårt skum. Tillsätt de vispade äggvitorna skedvis i chokladsmeten. Vitorna skall inte vispas eller vändas ner utan man "skär" med en sked i smeten uppifrån och ner tills man får en jämn smet.
  4. Smörj och mjöla en form med löstagbar botten (ca 26 cm), häll i smeten.
  5. Grädda i 160° i ca 30 min. Kakan ska vara lite kladdig i mitten.
  6. Låt svalna och lägg upp på ett serveringsfat. Pudra över florsocker så att hela kakan täcks och blir vit. Riv eller hyvla över mörk choklad. Servera med vispad grädde.



Italiensk buffé med vinprovning

Ikväll var vårt vinprovargäng hos oss. Provningen skulle handla om spanska och italienska viner. Det var gott och lärorikt och efter provningen högg vi in på en italiensk buffé. Här kommer recepten på allmän begäran från gästerna.

Recept (7-8 personer)

Pastasallad
500 gram pennepasta
0,75 dl olivolja
1 vitlöksklyfta (uteslöts i vårt fall pga allergi)
150 gram riven pecorino
salt, peppar
1 ask körsbärstomater
1 kruka basilika

Koka pastan. Blanda olivolja, ev. vitlök och riven ost, salta och peppra. Rör ner oströran i pastan och låt stå, gärna över natten. Klyfta tomaterna och hacka basilikan. Blanda i salladen precis före servering.


Bönsallad
Blanda 1 burk kikärter med 1 burk röda kidneybönor.


Grönsallad med melon
Blanda ett par sorters god sallad med en bit tärnad vattenmelon och en burk svarta oliver.


Crostini med två röror
Skiva 2 baguetter, pensla med olivolja och strö över lite flingsalt. Rosta i ugn, 225 grader (översta falsen), tills de blir gyllenbruna. Bred på tapenade (färdig på burk) på hälften av dem och ajvar relish på resten.


Tortillastubbar
4 tortillabröd
150 gram getost
1 dl gräddfil
8-12 skivor rökt skinka
röd pesto
basilikablad

Mosa osten och blanda med gräddfil. Bred på bröden. Lägg på skinka och bred på peston. Lägg på några basilikablad och rulla ihop. Förvara i plastfolie i kylen och skär i stubbar precis före servering. Vi gjorde också en vitlöks- och köttfri variant på ytterligare ett tortillabröd. På den bredde vi oströran och strödde över strimlade soltorkade tomater och basilika.


Vitello tonnato
600 gram kalvytterlår i tunna skivor
Grillkrydda (gärna medelhavstyp)
8 dl vatten
2 dl rödvin
2 kalvbuljongtärningar
2 italienska örtbuljongtärningar
1 msk tryffelolja

Dressing:
1 burk tonfisk i olja
2 msk citronsaft
1 hårdkokt ägg
4 sardellfiléer
2 msk kapris
svartpeppar

Banka ut köttskivorna. Krydda och bryn i stekpanna. Koka upp vatten, vin, buljongtärningar och tryffelolja. Läg i köttet och låt sjuda i 4-5 minuter. Lägg upp på galler och låt kallna.

Mixa tonfisken (med sin olja) med citron, skalat och delat ägg, sardeller, kapris och peppar.

Lägg upp köttskivorna på ett stort fat och ringla dressingen över. Garnera med kapris och lite hyvlad parmesan. (Köttfritt alternativ: vi stekte en laxfilé och serverade lite av dressingen till den).

Vi serverade också charkuterier i form av parmaskinka och salami på ett fat och gröna oliver i en skål på buffébordet.


Räkor i jordnötssås



Räkor och jordnötssmak - kan det bli bättre?

Till fyra personer behövs:
750 gram skalade räkor
1,5 dl jordnötssmör
1 hackad lök
3 hackade vitlöksklyftor
2 hackade tomater
1 msk vatten
3 msk olivolja
2 tsk curry
0,5 tsk timjan
2 tsk chilipeppar
2 tsk paprikapulver

Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs lök och vitlök. Tillsätt tomater och kryddor och koka några minuter. Blanda jordnötssmör och vatten och tillsätt lite i taget i pannan. Låt sjuda några minuter. Lägg i räkorna och låt allt precis bli varmt. Servera med ris och sallad.

Fullt ös en vecka

Jag jobbar varannan vecka i början av sommaren. Det har jag gjort sedan slutet av maj, faktiskt. Kollegorna ojar sig - de har fem veckor sammanhängande semester och tycker att det blir för hattigt för mig. Men jag tycker upplägget är ganska bra. En vecka i Italien gjorde att jag gick ner i tempo. Och en veckas jobb varvar man ju inte upp sig av, särskilt inte när man är ledig veckan därpå. Så håller jag på till slutet av juli då jag har tre veckors ledighet. På något vis känns som att jag har semester nästan hela sommaren.

Nu har vi dock en hektisk vecka, maken och jag. Barnen är på husvagnssemester med farmor och farfar i Dalsland hela veckan. Vi jobbar och när vi kommer hem bockar vi av en diger att göra-lista i huset. Det behöver storstädas (igen- trots att mamma gjorde ett hästjobb när vi var i Italien - tack för det!) Tvätt- och strykkorgen lyckades mamma dock ta sig igenom (vad sägs om 18 fyllda maskiner!!!) så tvättstugan behöver vi INTE göra så mycket åt.

Men vi plockar, sorterar, kastar skräp, röjer i garage och förråd och tar itu med den hårt eftersatta trädgården. Om jag hinner ska jag försöka hinna sy nya gardiner också - tyget ligger i klädkammaren och bara väntar.

Och på fredag kommer vårt vinprovargäng hit - då är det dags för kurskväll igen. Spanien och Italien ska vi avhandla då. Men SEN är det semester igen!

Lunch på Ikea

20100702151 (MMS)

Sen blir det bollhavet för barnen och shopping för mamman. Medan hon funderar på hur en vuxenportion köttbullar med chokladmousse och grädde till efterrätt kan kosta 24 kronor,


Cachejakt i Halland. På väg till Göteborg ...

20100702149 (MMS)

Cachejakt i Halland. På väg till Göteborg kan man ju alltid passa på att ta några cacher. Och vila ut en stund på en skojig bänk.


RSS 2.0