Besök hos Pia!

Igår tittade jag in hos Pia i hennes nya fina butik Ateljé Skogslyckan som ligger precis bredvid Glasets hus i Limmared. Pia gör nytt och fint av gammalt och sprudlar av inspiration, kreativitet och idéer! Den enda människa jag vet som kan göra lampor av precis vad som helst. Jag har köpt ett fantastiskt halsband av henne tidigare och nu håller hon på med ett till som jag ska ha när jag guidar! (Visar det när det är färdigt!).
 
Kika gärna in på Ateljé Skogslyckan.
 
 
 

Fotbollsmatch - och vrickad fot

Lilleman spelade match häromkvällen. Det blev dock bara en halvlek och den planerade andra halvlek i mål fick ställas in. Lillen haltade av plan, trampade snett på något vis och kunde inte spela mer den kvällen. Det är hårt att vara idrottsman.
 
Det började så bra!
 
 
Sen fick storspelaren hoppa på ett ben av plan, med lite hjälp av pappa.
 
Ont i lilla foten.
 
Skor och strumpor av.
 
Bredvid låg syrran, obekymrad, och fullt upptagen med sin nya mobil.
 
 
 
 

Back to business

Eller ja, sånär som på veckorna i Italien och ett par strödagar här och där har det inte varit mycket ledigt i sommar. Vi hade några fantastiska dagar på Berget i Rättvik igen och även i stugan på kusten. Barnen tillbringade förra veckan på varsitt ställe - Majsan hos mormor och morfar och Lilleman hos farmor och farfar. Nu är de hemma igen men maken har åkt! Det blir mycket resande för honom i höst.
 
Lilleman är på hockeyläger nu - fast han sover inte över utan det är dagläger. Och själv har jag fullt upp som vanligt, men bara med kuliga skojiga saker! Idag jobbade jag hemma på förmiddagen med ett nytt guidemanus, "kyrkbloggen" och lite bussbokningar. Och på eftermiddagen (efter att ha övat sångstämmor, kört brorsdöttrarna till bussen och fixat nya skydd till Lillemans skridskor på "lunchen") så åkte jag till en av "mina" kyrkor och höll öppet för besökare några timmar. Mest långväga besöket var några herrar från London som fick en liten guidad tur på engelska.
 
Nu är det helg och på tisdag börjar skolan. Känns som att det är röjardags och planeringsdags - alla aktiviteter drar igång igen, regnkläder ska ses över och livspusslet ska läggas.

Italien: Assisi

Bland det sista vi gjorde innan vi lämnade Italien blev ett besök i Assisi. Det var inte alls planerat. Vi hade en sista övernattning i norra Italien och på vägen från Rom insåg vi att vi skulle passera genom Umbrien, bara 1,5 mil från Franciskus stad. Maken och jag har varit där några gånger förut och nu ville barnen absolut dit, även om det kunde innebära att poolen på sista hotellet var stängd när vi kom fram (det var den dock inte som väl var!)
 
Det blev ett väldigt kort stopp men vi hann förstås med ett besök i Franciskusbasilikan. Stooooooor kyrka, sa barnen.
 
Franciskusbasilikan är många kyrkor i en, kan man säga!
 
Pax säger buskarna utanför, som vanligt!
 
Majsan hade förstås med sig egen kamera.
 

Italien: Forum Romanum och Colosseum

Vår andra dag i Rom var det dags för en verklig höjdpunkt som inte minst Lilleman sett fram emot ett halvår före resan: att äntligen få se Colosseum! Eftersom han så gärna ville dit tyckte vi att vi skulle kosta på oss svensk guide även där så Solveig mötte upp utanför entrén till Forum Romanum som ju ligger precis intill.
 
Vi började med en rundvandring på Forum och Palatinen. Jag har varit där flera gånger men aldrig med guide. Barnen tröttnade ganska fort i värmen, trots att vi var där halv nio på morgonen, men maken och jag tyckte detta var jätteintressant. Massor av saker "ramlade på plats" som man läst om genom åren. Fast när vi kom till Kejsare Augustus hus och fick gå in i några av hans rum blev barnen intresserade igen:
- Vadå?? DEN Kejsare Augustus??? Med SKATTSKRIVNINGEN?
Jodå, högst densamme.
 
Efter Forum Romanum var det så dags för Colosseum. Solveig berättade hur gladiatorspelen gick till, var djuren förvarades och "hissades upp" på arenan och om alla möjliga otäckheter. En mycket spännande dag i Rom!
 
Forum Romanum.
 
Solveig var en hejare på att hitta de skuggiga platserna.
 
Softar lite vid Caesars tempel
 
Vattenpaus.
 
Äntligen!
 
Majsan var också med!
 
Colosseum som vi är vana att se det.
 
Och Colosseum i Lillemans solbrillor.
 
 
 
 
 

Italien: Rom

Så kom vi till Rom och gjorde en kort visit där. Vi bodde på ett ställe som visade sig vara ett pilgrimshotell med söta nunnor som passade upp! Det hette Villa Benedetta och låg i ett villaområde precis i utkanten av centrum, nära både tåg, buss och tunnelbana. Lugnt och fint var området och parkera kunde vi göra på hotellets innergård. Kan absolut rekommenderas! Prisvärt och bra läge var det.
 
Maken och jag har varit i Rom femtioelva gånger förut men det var barnens första besök där så vi fick ju klara av alla "måsten". I Rom går det ganska snabbt eftersom Pantheon, Emanuelemonumentet ("löständerna" eller "bröllopstårtan" som det också kallas", Piazza Navona och Fontana di Trevi ligger på gångavstånd från varandra.
 
Man tröttnar aldrig på Rom. Så är det bara. Den eviga staden gör skäl för namnet.
 
Vi tog bussen till Vittorio Emanuele-monumentet.
 
"Löständerna" eller "bröllopstårtan".
 
Sedan stod Pantheon på programmet.
 
Och vi gick ju förstås in också och fick lyssna till en fantastisk kalifornisk kör som stämde upp i en underbar a capella-sång till alla åhörares stora förtjusning. (Men det är alltså inte kören som är på bilden)
 
Inte långt från Pantheon ligger kyrkan San Luigi di Francesi. Där hade vi faktiskt aldrig varit. Kyrkan är kanske mest känd för sina tre stora verk av Caravaggio - som ansågs utmanande på sin tid. En av dem fick till och med målas om eftersom den var för vulgär!
 
San Luigi di Francesi.
 
"Matteus kallelse"
 
"Matteus och ängeln"
 
"Matteus martyrium"
 
Sedan väntade Piazza Navona!
 
Lilleman på piazzan.
 
Gör om det om ni kan!
 
 Nästa stopp blev Fontana di Trevi.
 
 Barnen kastade mynt i fontänen för att försäkra sig om att få komma tillbaka till Rom. Det har maken och jag gjort varenda gång och hittills har det ju funkat!
 
 
 

Italien: Vulkanen Solfatara

När vi blev guidade av duktiga Tarja i Pompeji nämnde hon, som ett utflyktstips på vägen till Rom, att det finns en vulkan där som man kan besöka. Hon tyckte att den var underskattad och att den absolut var värd ett besök. Vi frågade om hon var ledig på tisdagen när vi skulle passera och eftersom hon bor i närheten så bokade vi in en guidning även där.
 
När vi väl närmade oss trodde vi att gps:en var alldeles fel ute. Tio minuter ifrån Volcano Solfatara (som vi faktiskt lyckades få in på gps:en) fanns inte en skylt någonstans! Men vi körde dit vi blev anvisade och kom till en camping! Där stod Tarja och pekade var vi skulle köra in och parkera. Det visade sig att vid vulkanen finns alltså en camping, där turister och en hel del geologer och annat löst folk övernattar!
 
Besöket i vulkanen - vi gick alltså INNE i kratern! - var en av resans höjdpunkter. Men hade vi varit utan guide hade vi inte fattat någonting och inte heller vetat var man fick gå någonstans. Tarja höll en fantastisk genomgång, först utanför själva kratern i skuggan och sedan inne i hettan (ja, det är väldigt varmt i vulkaner!) Hon satte eld på en tidning för att visa hur ångan spred sig så det rök precis överallt (har jag ingen bild på eftersom jag filmade istället) och hon släppte en stor stenbumling i backen så vi kunde höra att det var alldeles ihåligt under oss. Så häftigt! Lilleman plockade heta vulkanstenar (med hjälp av servetter) med svavelkristaller och kvicksilversulfid som glittrade i solen i gult och rött!
 
Fantastiskt roligt att vi hamnade här!
 
Tarja höll en liten vulkanlektion innan vi klev in i hettan.
 
Volcano Solfatara
 
Ja, det var varmt. 160 grader C där skylten står...så vissa ställen fick man undvika.
 
Lilleman gick så långt man kunde innan man blev kokt...
 
Coola stenar
 
Det växte smultronträd i kratern!
 
 

Italien - Pompeji

Då kommer det utlovade inlägget om Pompeji! Det var - som väntat - en fantastisk upplevelse. Något vi verkligen kan rekommendera, i synnerhet om man har barn med sig, är att boka egen svensktalande guide! Visst finns det guidade turer på engelska i stora grupper men vi kände att barnen skulle tröttnat ganska fort. Istället bokade vi superduktiga Tarja som guidade bara oss fyra i tre timmar! Vi kunde ställa vilka frågor vi ville, när vi ville och titta på det vi helst ville se. När de tre timmarna hade gått sa Lilleman "Är det redan slut?". Vi kunde nog lätt stannat lika länge till.
 
Pompeji förstördes ju vid Vesuvius utbrott 79 efter Kristus och har grävts fram igen till stora delar. Jag blev mest fascinerad över den utvecklade civilisation som fanns här redan för 2000 år sedan - vad har vi nordbor hållit på med?! Vi besökte domstol och politiskt "säte", torget och affärsgatorna. Det fanns till och med snabbmatsställen i massor!
 
En av huvudgatorna i Pompeji.
 
Tempelplatsen med Vesuvius i bakgrunden.
 
Tips: Boka guide!
 
Tarja vid ett 2700-årigt "övergångsställe".
 
McDonalds anno 79. Snabbmatställena har tydligen blivit askkoppar.
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0