Lucka 24: Sillmacka!

 
Alla talar om skinkmackan men jag tycker nog att sillmackan är godast! Här är receptet på årets senapssill (hämtat från Arla)
 
1 burk femminuterssill (420 gram)
 
2 dl crème fraiche
1 msk skånsk senap
2 tsk torkad dragon
1/2 tsk flytande honung
1 krm salt
1/2 krm svartpeppar
 
Låt sillen rinna av och skär i bitar. Blanda övriga ingredienser. Vänd ner sillen och låt stå en halvtimme eller mer.
 
 

Lucka 23: Gör egen skärgårdssill

 
Sill hör julen till och när maken skulle lägga in julsillen hittade vi en fantastisk blogg med bara sillrecept! Sköna sillar heter den. Vi testade bland annat skärgårdssillen. Jättegod!
 
1 burk inläggningssill (420 gr)
1 rödlök
2 dl creme fraiche
1 burk röd stenbitsrom (80gr)
50 gr hackade räkor
2 msk dill

Skär sillen i bitar. Hacka lök, dill och räkor. Blanda allt i en burk och sätt på lock. Låt stå minst en dag.


Lucka 22: Jordnötstryffel

 
Bjud på gott julgodis! Det här är riktigt lyxigt och en härlig blandning av sött och salt!
 
300 gram mörk choklad (minst 70%)
1 dl grädde
50 gram smör
1 dl kesella
1,5 dl grovhackade salta jordnötter
 
Koka upp grädde och smör i en kastrull så att smöret smälter. Ta kastrullen från värmen och bryt ner chokladen. Låt smälta under lite omrörning. Rör ner kesellan och bred i en form (jag använde en som är ca 10-20 centimeter) Strö över hackade jordnötter och ställ kallt. Skär i bitar.
 

Lucka 21: Piffa upp julgranskulorna!

 
Ber om ursäkt för den usla bildkvaliten! Det var ganska mörkt när jag tog bilderna. Det vi har gjort är att vi helt enkelt har tröttnat på de röda kulorna och ville ha en gran i vitt och guld i år! Så vi klädde om julgranskulorna med lakansväv. Klipp gamla lakan i smala remsor, limma kulorna med decoupagelim och linda på remsorna. Limma över med mer decoupagelim och försökt att få det så slätt det går... Dekorera gärna med pärlor och band.

Lucka 20: Använd små saker på paketen

 
Spara smågrejer och använd på paketen! En kanelstång, en polkastång eller en liten tomte! Se vad du har i skåp och lådor!

Lucka 19: Gör julkort!

 
Finaste julkorten är dem du gör själv! Även om du (som jag) inte hann med att göra alla julkort och skicka i år kan ett egenhändigt tillverkat kort hängas på julklappskorgen eller julblomman. Använd fina papper och dekorationer!

Lucka 18: Gör en smällkaramell

Idag är det Lilleman som bidrar med pysslet och berättar hur man gör en klassisk smällkaramell.
 
Du behöver
Silkespapper i två färger
Sax
Snöre/band
en kola eller karamell
en toarulle
 
Lägg papperen på varandra. Lägg toarullen på mitten och vik längs papperet utmed bägge sidor om rullen. Du har nu "delat" papperen i tre delar med hjälp av de två vecken. Klipp från sidan i smala remsor precis fram till vecket från varje håll så att mittdelen förblir hel. Lägg på rullen igen, lägg i en godisbit i rullen och rulla in den i papperen. Det blir nu "fransiga" ändar på rullen. Knyt om på båda sidor om rullen med ett band eller snöre så kan smällkaramellen hängas i granen.
 

Lucka 17: Baconlindade dadlar

 
Riktigt gott till glöggen är dessa baconlindade dadlar. Enkla att göra - barnen kan hjälpa till!
 
Du behöver
1 paket bacon
20 dadlar (helst utan kärnor)
 
Dela baconet på mitten. Linda bacon runt varje dadel och lägg i en form med skarven nedåt. Baka i ugnen, 200 grader ca 15 minuter. Sätt eventuellt över på grillfunktion mot slutet.

Lucka 16: Gör egna badbomber

 
Uppskattad present till både dig själv och andra! Gör egna badbomber som fräser som brustabletter med väldoft när de släpps i badkaret! Det är både enkelt och kul att göra själv. Doften väljer du själv. I år blev det för min del päron, gran, blodapelsin och juldoft i mina fyra olika varianter!
 
Till 5-8 badbomber:
200 gram bikarbonat
1 dl citronsyra
1 tsk vatten
ca 1 msk barnolja
doftolja
karamellfärg
 
Blanda alltsammans - det räcker med några droppar karamellfärg och doftolja. Smart kan vara att droppa färgen i vattnet innan det hälls i så blandar det sig bättre. Knåda samman små bollar. Det ska vara en ganska smulig massa men faller den isär och inte går att trycka ihop till bollar kan man tillsätta lite mer barnolja.
 
Låt torka uppemot ett dygn. Sedan är det bara att slå in dem i paket eller släppa dem i badkaret!

Lucka 15: Minttryfflar

Lite sent, för appen funkade inte igår!! Men här kommer lucka 15 och jag garanterar att den är värd att vänta på. Ljuvliga chokadtryfflar med mintsmak.

300 gram hackad blockchoklad
1 dl grädde
50 gram smör
1 tsk pepparmintsarom
2 tsk flytande honung

Koka upp grädde och smör. Ta kastrullen från plattan och rör ner chokladhacket. Rör till en jämn smet. Tillsätt pepparmintsarom och honung. Låt svalna och tjockna så att det går att spritsa (ställ ut kastrullen en stund eventuellt men kolla så att det inte stelnar för mycket). Spritsa i små formar.

Lucka 14: Snabbt pysselgodis

 
Ett jättesnabbt pyssel - eller julgodis om man så vill - är att bara smälta blockchoklad och doppa marshmallows i. Dekorera med valfritt strössel innan chokaden stelnar! Färdigt!

Lucka 13: Äpplen som dekoration

Ännu ett tips från min pyssliga massör, som visade äpplen med dekorationer. Jag åkte genast hem och julpyntade röda äpplen med kvistar, band och kanelstänger! Använd grön ståltråd, böjd till en båge (som en hårnål) att peta ner med och trycka fast, så sitter det bra.
 

Lucka 12: Fina servetter till jul

Fina servetter blir en del av juldekorationerna på bordet! Tipset fick jag från min massör som bidrar med detta till bloggen! Hon hade förberett sådana till alla gästerna. Självklart ville jag testa det när jag kom hem.
 
Du behöver
linneservetter
vanliga servetter i passande färg/mönster
något grönt från gran, tuja eller liknande
band eller snören
 
Lägg ut linneservetten med avigsidan uppåt. Lägg pappersservetten (eller en linneservett i annan färg!) ovanpå, också med avigsidan uppåt men lägg den lite "omlott" på linneservetten, alltså inte kant i kant. Det gör heller inget om det inte är samma storlek på servetterna. Börja rulla från ett av hörnen och rulla med båda servetterna. Vik rullen på mitten och knyt om med fina band. Stick i lite grönt!
 

Julgodis och pyssel


Ikväll var jag med kollegorna på Isaberg. Vi gjorde tre sorters godis och lade i egenpysslade strutar. God middag fick vi också.


Lucka 11: Fina klappar

Fina paket gör du av linneservetter, tidningar eller silverpapper. Dekorera med band och snören.


Lucka 10: Ljusburkar

 
Ljus går givetvis att gjuta även i glasburkar. Använd urdiskade barnmatsburkar eller andra konservburkar. Hur du gjuter ljus får du veta här.
 
Dekorera burkarna med band, papper, knappar och annat fint!

Lucka 9: Tändsticksaskar

 
 
Gör fina tändsticksaskar. Superenkelt och roligt pyssel för alla åldrar! Dekorera vanliga askar med fint papper, pärlor och band och ge bort i present! Uppskattade "bra-att-ha-grejer".

Lucka 8: Varm choklad med marshmallows

 
Bjud på en kopp rykande varm hemlagad choklad - dekorerad med vispad grädde och fluffiga minimarshmallows! Gofika för både stora och små!
 
Till två rejäla muggar behövs:
5 dl mjölk
1 msk kakao
ca 2 msk socker (eller efter smak)
0,75 dl vispgrädde
en näve minimarshmallows
kakao att pudra över
 
Värm mjölken i en kastrull och blada i kakao och socker. Smaka av så att det blir lagom. Vispa grädden. Häll upp chokladmjölken i stora muggar och klicka på grädden. Strö över minimarshmallows och pudra över lite kakao med hjälp av en tesil.
 
 

Lucka 7: Ljus i glasburk

 
Det här kan möjligen vara världens snabbaste julpyssel! En urdiskad glasburk och en bit vackert band är allt som behövs och det går på en minut. Använd gärna så stor burk som möjligt så du får plats med många ljus, så kan man ha den framme som pynt så här i adventstid. Bara att plocka ljusen allteftersom de tar slut i stakarna - det går ju åt en del nu!
 
Det är förstås också en trevlig present att ge bort!

Sångkväll

Ikväll var Å och jag i Prästgården och sjöng adventssånger - och lite lusse- och julsånger blev det också med folkmusikprägel. Det var det första av två adventsmysiga kvällar och båda är fullbokade! God mat stod uppdukad på adventsbuffén och hela prästgården var jättevackert pyntad! Vi sjöng och spelade på som vanligt i några olika omgångar. Kul och trevligt!

Lucka 6: Gör en fin presentförpackning eller burk för papper!

Med en tom Pringlesförpackning kan man göra fina förpackningar till exempelvis presentkort och andra papper!
Diska ur burken och torka ordentligt. Dekorera den genom att limma på fina papper. Man kan använda scrapbookingpapper, tapetrester, tårtpapper eller något annat man hittar i gömmorna! Det är också fint att limma fast blommor, pärlor, spetsband, sidenband etc.
 
Majsan tipsar om att man också kan göra en fin julklapp på detta sätt genom att inte juldekorera burken utan använda mer "tidlösa" dekorationer. Perfekt att använda den fina burken i skolväskan för alla lösblad, teckningar, månadsbrev och annat som ska fraktas hem.

Lucka 5: Bjud på en kopp ljus i mörkret!

Använd gamla ljusstumpar och loppiskaffekoppar och gör fina presenter! Det är lätt och jätteroligt!
 
Det här behöver du:
några urdiskade konservburkar
en gryta
vatten
ljusstumpar
kaffekoppar
blyertspennor
vekgarn (finns i hobbyaffärer och på kontorsvaruhus t.ex)
ett stearinljus eller små muttrar
tändstickor
 
 
Klipp garnet i lagom längder. Knyt fast en blyertspenna (eller annan penna eller grillpinne eller liknande) i ena änden. Lägg pennan över koppen så att veken går ner i koppen och måtta till så att längden blir lagom och når precis till botten. Tänd stearinljuset och droppa lite stearin i koppens botten - lägg snabbt på pennan igen så att vekänden fastnar i (det går också att knyta fast en liten mutter i änden på veken och ha den som tyngd).
 
Häll vatten i grytan så att det täcker knappt halva konservburkarna. Ställ i burkarna. Lägg ljusstumparna i burkarna (se till så att det inte skvätter vatten i burkarna). Smält stumparna i vattenbadet på ganska låg värme - det ska inte koka och skvätta för mycket. Blanda färger eller använd flera burkar, en till varje färg.
 
Plocka upp eventuella vekrester ur burkarna och fyll kopparna med det smälta stearinet. Låt stelna. Ibland kan det bildas en grop i mitten, fyll i så fall på med mer stearin. Slå eventuellt in i cellofan och ge bort i julklapp eller som "gå-bort-present" på decemberkalasen!
 
Ljus på "stelning".
 
Färdigt resultat.
 

Man kan också använda glasburkar och göra fina lyktor. Det får du veta mer om i en senare lucka!
 

Lucka 4: Juliga planteringar

Krukväxter med "julpynt" tycker jag hör adventstiden till. Köp hem några minijulstjärnor, miniazaleor och hyacinter och arrangera dem i krukor och andra "pryttlar". Dekorera med mossa och lite småpynt. Det brukar finnas i blomsterhandeln - finns det inte framme så fråga!
 

Vidareutbildning på Glasets hus

Idag ägnades en stor del av dagen på Glasets hus, där vi två "gamla" guider fick vidareutbildning och de två nya fick "nyutbildning". Föreläsare var brukets tidigare chef som gav oss en duvning i glasbrukets moderna historia, glastillverkning, industrikunskap och kemi! Superbra och jättenyttigt. Vi gamlingar som egentligen fått en liten del av detta tidigare hade nu efter ett halvårs intensivt guidande möjlighet att sätta kunskaperna i ett sammanhang på ett annat sätt.
Sedan kom kreatören och inspiratören som ritat hela huset och berättade en massa spännande saker.
 
Vi kunde också konstatera att förra veckans "bjudresa" där 50 personer från föreningar och församlingar bjöds att besöka Glasets hus och åka Lilla Glasturen gett resultat - vi har redan fyra bussar bokade till nästa år! Och fler kommer det nog att bli.
 
Dessutom planerar vi för ytterligare vidareutbildning: vi ska gå en helgkurs i glasblåsning. Vi ska åka på en studieresa till Svensk Glasåtervinning i Hammar. Och vi ska åka till Åhus och gå "Absolutskola".

Lucka 3: Pepparkakscupcakes

Bjud på läckra cupcakes med pepparkakssmak. Juligt och gott!
 
För ca 12 cupcakes behövs
100 g smör
2,5 dl farinsocker
2 ägg
1,5 dl naturell yoghurt
3 dl vetemjöl
1,25 msk pepparkakskryddor
1 tsk bikarbonat
 
Vispa smör och socker med elvisp. Vispa ner äggen. Rör ner yoghurten. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. Klicka ut i muffinsformar som fylls till hälften. Grädda i 200 grader 15-20 minuter (känn med sticka). Låt svalna.
 
Frosting:
200 gram philadelphiaost
100 gram osaltat smör
2 tsk vaniljsocker
florsocker (ganska mycket)
 
Vispa ost, rumsvarmt smör, vaniljsocker och florsocker med elvisp. Tillsätt mer florsocker efterhand tills frostingen har lagom krämig och "spritsbar" konstistens. Spritsa frostingen på muffinsarna. Garnera eventuellt med lingon.
 

Tävlingsdag i Göteborg

Första söndagen i advent blev en minst sagt aktiv dag! Den började redan klockan sex på morgonen - det Majsan helst av allt önskade sig i födelsedagspresent var nämligen att få åka till Göteborg och tävla den här helgen! Klockan nio var det dags att äntra isen. Och det gjorde hon så bra att det blev en ståtlig bronspokal - ett jättefint program visade hon upp och tydligen höll domarna med!
 
Jag släpade inte med mig kameran så fotograferingen fick ske när vi kom hem! Så här såg frisyren ut denna gång:
 
 
Och så här glad var Majsan när vi kom hem!
 
 
Direkt efter tävlingen bar det iväg till kyrkan där det var adventsfamiljegudstjänst med barnkörerna. De sjöng så fint och Majsan spelade fiolsolo. Och när vi sedan kom hem var det lite kalas för morbror med fru och kusiner kom och gratulerade och fikade! Hektiskt dag för Majsan med andra ord!

Lucka 2: Adventsljusstake

Årets adventsljusstake (ja, en av dem i alla fall) blev med mossa och lite pynt i all enkelhet. Vitmålad kanel var en nyhet i blomsteraffären. Fint, tyckte jag!
 

Liten man på hal is

Ikväll var det matchdags igen. Alltid lika kul att se småkillarna spela hockey. Det går bättre och bättre - och han åker bra mycket bättre skridskor än mor sin. Vilket i och för sig inte säger så mycket...
 

Vår lilla tjej är tio år!

Jag förundras över hur fort tiden går. Det känns som det verkligen inte var längesedan hon födddes, vår lilla prinsessa. Då ett pyttelitet knyte, med kolsvart hår och hjärtformat ansikte. Nu en självsäker mellanstadietjej med många intressen och härliig attityd! Grattis på tioårsdagen!
 

Lucka 1: Pepparkakor som dekoration

Då försöker vi med en adventskalender igen! En lucka om dagen öppnar vi med tips på pyssel, godsaker och annat som hör den här tiden till. Välkomna att hänga med!
 
1 december bakar vi pepparkakor - men de är inte bara till förplägnad. Dessa väldoftande godsaker är fina att dekorera med. Varför inte bara skära långa remsor, grädda dem och sedan ringla över glasyr när de svalnat. Gör egen glasyr eller köp färdig på tub!
 

Weekend i Venedig

Eftersom kryssningsbåten kom tillbaka till Venedig passade det ju ypperligt att tillbringa helgen där. Vi checkade in på Novotel i Mestre, vilket var jättebra! Ett par hundra meter till busshållplatsen där bussarna gick in till Piazzale Roma varje halvtimme. Och hotellrum till en bråkdel av priset inne i Venedig. Det fungerade kanon!
 
Först några bilder från denna fantastiska stad. Den var bättre än jag mindes den och alla i familjen blev överförtjusta i denna pärla!
 
 
 
 
 
Vi besökte förstås Markusplatsen och kyrkan och fick se evangelisten Markus grav.
 
 
 
Åt gott gjorde vi också. Men en av dagarna köpte vi lunchpicknick på torget och gick och slog oss ner vid en av kanalerna. (Ja, egentligen satt vi faktiskt på ett annat ställe först med våra goda paninis. Det var nästan duvfritt, så när som på en ensam stackars duva som pickade ett par meter ifrån oss. Lilleman fick dock plötsligt för sig att bjuda den duvan på lite panini och slängde åt henne några smulor. Vips så var några hundra av Venedigs duvor framför oss. Bara att leta rätt på ett annat picknickställe!)
 
 
 
 
Majsan inhandlade den obligatoriska tröjan. Hon har liknande från en massa ställen i världen nu!
 
 
Och så åkte vi förstås gondol. Det må vara århundradets turistfälla och det är svindyrt men det är sååå mysigt att glida fram i tystnaden i Venedigs okända kanaler och gränder. Otroligt rofyllt, mitt i turistvimlet faktiskt!
 
 
 
 
Och plötsligt sa gondoljären "Där borta ligger Sankta Lucias kyrka. Där finns hennes kvarlevor". Det hade inte guideboken sagt ett ord om. När vi kom i land hade vi all möda i världen att hitta kyrkan men till slut kom vi fram till att den hette San Geremia. Och därinne fick vi se Sankta Lucias kropp och hennes skrumpna balsamerade små fötter! Några bilder fick man inte ta därinne så det fick bli en exteriörbild på kyrkan istället.
 
 
När vi vuxna slog oss ner och tog ett glas vin i skuggan passade lilleman på att göra big business med några italienska grabbar som hade ordnat en miniloppis på ett torg. Han har inga språkproblem den pojken!
 
 
När helgen var slut var det dags att lämna Venedig och åka mot Milano som vi skulle flyga hem ifrån. Hyrbilen visade sig räcka till.
 
 
På vägen stannade vi till i en liten stad där det var marknad och alla barn bjöds på sockervadd. Två i sällskapet gladdes väldeliga åt detta.
 
 
 Så åkte vi vidare och maken fick för sig att svänga in i en liten by. Väl framme där var det hur mycket folk och turistbussar som helst vid den jättestora kyrkan. Vi gick in ihop med alla andra och det visade sig - när vi äntligen lyckades få tag på en ung präst som åtminstone kunde LITE engelska - att det skett ett under i denna byn Caravaggio på 1400-talet då en ung bondedotter i en syn mött jungfru Maria och en källa börjat rinna på platsen. Där byggde man sedan kyrkan. Och just när vi kom dit var det biskopsvisitation, därav massorna. Så ser det ju inte precis ut hemma när det är visitation, kanske...
 

Och vid en snabb stadspromenad i Milano på väg till flygplatsen gjordes förstås ännu ett kyrkobesök i den väldiga domen, världens nästa största gotiska katedral efter den i Sevilla.
 
 
 
 
 
 

Kryssningen Italien-Grekland-Montenegro - dag 6: Kotor, Montenegro

Så blev det land nummer tre, nämligen Montenegro. Dessvärre regnade det och Kotor bjöd väl inte heller på några stora överraskningar. Vi gick in i några butiker och två kyrkor, tog några bilder och sedan gick vi tillbaka till båten. Inte mycket att se tyvärr!
 
 
 
 
 
 
 
Och så några bilder från galamiddagen på båten. Barnen var uppsnofsade till tänderna och poserade ute på däck i natten!
 
 
 
Och med favoritservitören Erick på restaurangen
 
 
 
Nästa dag klev vi i land i Venedig igen. Men det är en helt annan historia!

Kryssningen Italien-Grekland-Montenegro - dag 5: Kefalonia

Så kom vi till en för oss ganska okänd liten ö som visade sig bli en positiv överraskning. Vi tog taxi till en jättefin strand (här kostade det bara 80 kronor!) och tillbringade några timmar där. När vi sedan fått nog av sol och bad åkte vi tillbaka till stadskärnan och gick i affärer och tog lite att dricka i värmen. Hit åker vi nog tillbaka någon dag!
 
 
 
 
 
Båten ligger som synes ovan inte i hamn utan en bit därifrån. Därför fick vi åka småbåtar till och från land!
 
 
På båten underhöll barnen tillsammans med showteamet!
 

Kryssningen Italien-Grekland-Montenegro - dag 4: Aten

Så kom den dagen som Lilleman sett fram emot mest, nämligen att få besöka Aten och Parthenon på Akropolis!
 
Först en busstur med sightseeingbuss.
 
 
Och sedan huvudmålet för Lillemans resa.
 
 
 
 
 
 
 

På båten passade Majsan på att gå på spa och klippa sig. Med hela vida havet utanför fönstret!
 
 
 

Kryssningen Italien-Grekland-Montenegro - dag 3: Santorini

Tredje dagen kom vi till Santorini. Där har maken och jag varit förut och det blev väl ungefär samma procedur den här gången. Linbana upp och promenad ner med andra ord. Det är vackert på Santorini och det lär vara här som absolut största delen av de grekiska vykorten har fotograferats, men egentligen är det väl inte så mycket att se, åtminstone inte om man bara har en dryg halvdag på sig!
 
Vi hade tänkt oss att äta middag här eftersom vi var här sent på dagen och båten inte gick förrän frampå nattkröken men där vi rörde oss fanns bara turisthak. Vi gick dock in och tog vin/öl/läsk på samma ställe där maken och jag åt middag förra gången!
 
 
 
 
Det blev pizza på båten istället!
 
 
 

Kryssningen Italien-Grekland-Montenegro - dag 2: Korfu

Nästa dag var det dags att gå iland på Korfu, en av de grekiska öarna som faktiskt ingen av oss varit på förut! Nu blev det ju ett kort besök, bara en dag, men vi fick ändå se lite av ön! Vi hade tänkt oss ett strandbesök men taxichaufförerna skulle ha helt hutlöst betalt för att köra oss till stranden (typ 600 spänn) så det blev inget med det. Istället blev det en tur i stan, lite vätskekontroll och mysig shopping i gränderna.
 
 
 
Och Lilleman köpte RayBan-brillor!

 
På kvällen var ungarna på italienskt pizzaparty med barnklubben. De var de enda svenska barnen och fick därmed prata engelska och italienska med övriga barn och personal.
 
 

Kryssningen Italien-Grekland-Montenegro - dag 1: Ancona

Efter att tagit en hyrbil från Bergamo till Venedig var det dags att gå på båten. Vi åkte med MSC Armonia - en helt okej båt för det priset faktiskt! Man får ju vad man betalar för. Visst har vi åkt med bättre båtar och andra rederier men det här var en hyfsat billig familjekryssning trots allt, åtminstone jämförelsevis.
 
Första anhalten blev Ancona och där steg vi i land efter en härlig natt på båten där vi gungades till sömns.
 
Lite stadsorientering!
 
 
Och en gammal romansk "fora", det vill säga Forum Romanum. Finns ju även i Ancona.
 
 
Ett kyrkobesök blev det också.
 
 
Och en titt på båtarna i hamnen från utkiksplatsen!
 
 
Sedan vilade vi foten!
 
 
Och så blev det förstås en stunds lek på båten!
 
 

Kryssningen - vägen dit

Sent omsider, men dock! En liten rapport i flera delar från vår semester i september.
 
Det hela började faktiskt med att stumpan stukade foten när hon ramlade ner från en "gråsugga". Så vi inledde semestern med läkarbesök kvällen före avresan. Inget var dock brutet och rullstolar finns det ju gott om på flygplatser. Det kom väl till pass i Frankfurt där vi bytte plan på väg till Bergamo. Där är avstånden långa så Majsan var glad att få hjultransport.
 
Väl framme i Bergamo tog vi oss upp till gamla stan och gick en promenad. Där var det mysigt! Fullt med folk ute på gator och torg och en fin park mitt i smeten!
 
 
Det gick bra att promenera även med stukad fot!
 
 
Första måltiden: en pizza förstås!
 
 
Till och från gamla stan i Bergamo åker man bergbana!
 
 

Livstecken

Nu har det gått MÅNADER sedan jag var inne och skrev något på bloggen. Ni tror väl att den är död. Men det är den inte.
 
Först ska det bli en rapport från vår kryssning. Och sedan kanske det blir en liten adventskalender i år igen. Ha tålamod!

RSS 2.0