Vägen hem

Så var det dags att lämna Italien. Ungarna älskade landet - de var ju där för första gången men vill absolut dit igen. Tur att vi bokat en resa till Sardinien redan i höst!

Hursomhelst, det var ju ett par hundra mil att åka hem också. Första etappen gick till Österrike, där vi bodde i en "alphydda" som maken sa. Ett jättefint charmigt typiskt alpösterrikiskt hotell.


Alphyddor i parti och minut.


Barhäng i Österrike.

Nästa morgon åkte vi vidare in i Tyskland och gjorde ett besök vid slotten Neuschwanstein och Hohenschwangau. Barnen tyckte det var roligt att få se en av förebilderna till Disneyslottet. Neuschwanstein är ju för övrigt avbildat på hur många pussel som helst.


Schloss Neuschwanstein.


Hohenschwangau.

Efter det åkte vi vidare till Würzburg för nästa övernattning. Morgonen därpå hade vi tänkt övernatta i Hamburg men bestämde oss för att åka vidare ända till färjan så att vi skulle vara på plats där kommande morgon. Men när vi väl närmade oss Puttgarden så ville hela familjen bara hemma, så vi sträckkörde ända till Olofsbo!

På citrongård i Toscana

Så gick färden vidare. Vi övernattade i den lilla staden Maranello, där Ferrari-bilarna tillverkas! Maken var en stund inne på att åka och provköra en bil men tyckte att 1000 spänn för 20 minuter var lite i häftigaste laget. Så viktigt var det inte och roligare kunde man ha för 1000 kronor, tyckte han.

Alltså reste vi vidare mot det andra huvudmålet: Toscana. Men på vägen dit gjorde vi ett stopp i Vinci, som en viss Leonardo kommer ifrån. Majsan ville absolut resa dit och hon tyckte det var jättehäftigt att åka till konstnärens, som hon lärt sig så mycket om på konstklubben det senaste året, födelsehus. Hon ville också till Leonardo-museet och till kyrkan där han döptes!

Här föddes Leonardo!


Dopfunten där Leonardo sannolikt döptes.

Så nådde vi målet. I Toscana bodde vi på ett jättefint ställe, en före detta citronplantage ombyggd till agriturismo-gård. Vi hade en stor lägenhet med en jätteuteplats och poolen alldeles inpå. Här bodde vi tillsammans med en annan svensk barnfamilj och ett par från Göteborg!


Underbart ställe!


Vi tog det ganska lugnt...

Men vi tog förstås också tillfället i akt att se en del av Toscana också. Det fanns ju en del att visa barnen.


Besök i Grotta del Vento. Där stod grottbjörnsskelettet!


Utsikt från poolen. En av många städer vi besökte.


Det här tornet försökte Majsan vända rätt. Men det gick inte...


Lillemans stora mål med resan var att få se det lutande tornet i Pisa. Och nu har han varit där!

Sista kvällen var det midsommarafton. Den firas förstås inte alls i Italien men eftersom det var vår sista kväll tyckte vi det var trevligt att låta vår värd laga middag åt oss. De övriga svenskarna hängde på och vi fick en mycket trevlig sista kväll i Italien!


Midsommarförrätt på italienska.


En del av midsommarfirarna.

Lata dagar vid Gardasjön

Första längre vistelsen var fyra dygn vid Gardasjön där vi bodde jättefint på Onda Blu Resort. Med stor fin pool utanför lägenheten och 150 meter till Gardasjön var det förstås jättehärligt!
Det badades både i Gardasjön...


...och i poolen.

Vi gjorde förstås också en hel del utflykter. En heldag spenderade vi på Gardaland, en av Italiens finaste nöjesparker och det var en riktig höjdare som verkligen kan rekommenderas. Prisvärt och massor av åkattraktioner för både stora och små. Vi åkte och åkte och åkte!

De små vackra städerna runt Gardasjön besökte vi givetvis också - och en dag åkte vi båt på sjön. Hit vill vi absolut tillbaka!


Fina staden Sirmione i södra änden av Gardasjön.


Besök vid den antika arenan i Verona.


Vägen till Italien

Nu har det varit bloggtorka ett tag men det beror helt enkelt på att vi har varit på semester. När sommarlovet tog sin början tog vi bilen till Italien. Det blev en lång och underbar resa och vi fick se och uppleva massor. Men vi tar det från början:

På eftermiddagen före vår efterlängtade resa begav vi oss till Falkenberg för övernattning. Vi stannade till i Ullared och köpte lite grejer till resan, som ett par dvd-filmer, några ds-spel och lite pysselböcker med färgpennor.

Redan klockan sex morgon därpå bar det iväg. Först med färja till Helsingör, sedan genom Danmark till Rödby och så över till Puttgarden. I Lübeck stannade vi för att besöka Marienkirche - med de gamla kyrkklockorna som föll ned under ett bombanfall under andra världskrigen och fortfarande ligger kvar på golvet. Det fascinerade barnen. Sedan köpte vi förstås marsipan.


Ljuständning i Marienkirche.

Så reste vidare till hotellet i Hannover. Det låg mitt i stan, ett par hundra meter från en mysig gågata. Vi hamnade på en italiensk restaurang och därefter på ett glasscafé.

Dag 2 inleddes med att vi reste tre mil till Hildesheim där vi besökte äventyrsbadet Wasserparadies. Där blev det några timmar med vattenrutschbanor, forsar, grottor och utomhusbubbel!

Så åkte vi vidare och hamnade i den mysiga staden Fritzlar. Där besökte vi Sankt Peter-domen och tog en glass på en uteservering på torget. Sedan bar det iväg till Frankfurt och nästa hotell.

På torget i Fritzlar.


Glassdags i Fritzlar.

Dag 3 var en stor dag för Majsan. Vi skulle nämligen åka och hälsa på hennes kompis H som flyttat till Schweiz. Men först blev det ett stopp i Heidelberg på vägen.


Lilleman i Heidelberg.


Majsan framför slottet i Heidelberg.

Och så var det dags att mellanlanda hos H med familj. Vi bjöds på gott fika och barnen lekte förstås.

Kompisträff.

Sedan åkte vi vidare till makens kusin O som bor i samma stad med sin familj: fru, dotter och bussöta tvillingpojkar. Där blev det gott grillat och trevligt umgänge. Hos dem sov vi också över.

Nästa dag åkte vi äntligen in i Italien! Första stoppet blev en pizzarestaurang och barnen konstaterade redan där att de gillar Italien skarpt. Sedan fortsatte vi till ett hotell på vägen vid Lago di Iseo. Jättefint!!! Där blev vi kvar över natten innan det var dags för den första egentliga destinationen: Lago di Garda.


Skolavslutning

Så var det dags för den underbara skolavslutningen igen. Jag är ju sällsynt blödig och tycker att skolavslutningar är något av det mest gripande som finns. Således började jag böla redan när alla skolbarnen tågade in till en folkmelodi framförd av skolans duktiga violinister som gick först i ledet. En av dem var vår egen Majsan.Sedan sjöng alla barnen så fint, så fint. Vi fick höra Idas sommarkväll, En kväll i juni, Mitt sommarlov, Hurra hurra för juni och en massa andra fina visor. Och så sjöng vi förstås Den blomstertid nu kommer. Majsan och Lilleman stod med i kören.Rektorn höll ett jättefint tal där hon pratade om växthusprojektet man jobbat med och jämförde barnen med frön och plantor och alla lärarna med trädgårdsmästare. Sexorna fick traditionsenligt vita blommor (som symboliserar fred) och fina presenter. Och sedan var det dags för det sedvanliga tårtkalaset. Så här såg vårt bidrag till tårtbuffén ut det här året.


Vår resa till Paris

Den 1 juni var det dags! Familjen - HELA familjen - åkte till Paris. Det bar iväg med RyanAir på morgonen och ett par timmar efter att planet lyft landade vi i Paris. Eller, nja, strax norr om. Med buss tog vi oss till stan och sedan vidare med tunnelbana till hotellet.


Brudar på Metron.


Incheckad!

På eftermiddagen åkte vi in till Jardin du Luxembourg, en jättefin park i stan. Där blev det lite gott att dricka och sedan besök i en stoooor lekpark.


Den blivande jubilaren på parkbesök.


Det fanns mycket att titta på.

Nästa dag gick vi upp tidigt för att vara på plats vid Eiffeltornet när det öppnade. Fler än vi hade tänkt så men vi fick en hyfsad plats i kön och det tog bara knappt en timme innan vi åkte upp i tornet. Vi löste biljett hela vägen upp - men insåg att det hade räckt att stanna på andra våningen. Det var högt nog. Det tyckte i synnerhet maken som bestämde sig för att stanna där, blek om nosen. Vi andra åkte upp (jag blundade och andades djupt) och där allra högst upp var det inte alls så farligt som på tvåan, konstigt nog. Antagligen kom man väl FÖR högt upp helt enkelt. Det var en fantastisk utsikt.


Högst upp i tornet!


...och ÄNNU lite högre upp.


"Bågen" sedd uppifrån.

Sedan var det dags för båttur på Seine. Vi åkte förbi flera kända sevärdheter. Och tog förstås den "obligatoriska bilden" på våra barn.


Lilleman i Paris.


Och Majsan i Paris.

Efter båtturen delade vi på oss. Vårt gäng åkte först för att äta lunch - och kom upp från Metron precis vid Triumfbågen! Uppställning och fotografering även där förstås! Barnen vill visa kompisar och anhöriga hemma att de verkligen har VARIT vid sevärdheterna, så mamma fick dokumentera på varenda ställe!Sedan tog vi oss till Sacre Coeur. Barnen hittade en konstnär som gjorde jättefina namnskyltar. De beställde varsin. Och så gjorde vi ett besök i kyrkan förstås.


Mamma och jag var på Kristi Himmelfärdsgudstjänst i Sacre Coeur!


Och barnen träffade en levande staty.


Souvenir att ta med sig hem - specialdesignad namnskylt.

Dag 3 var det dags för den stora attraktionen: Disney World. Och nog var det häftigt på många sätt. Tyvärr träffade barnen inte så många figurer som de hade väntat sig. Och åkattraktionerna var inte särskilt många. Dessutom var det knökafullt med folk - och svindyrt! Det sistnämnda visste vi ju, men upplevelsen var väl inte så fantastisk som vi kanske hade förväntat. Men visst är det kul att ha varit där. En gång. Det räcker. (Men Disneyland i Florida är MYCKET bättre).


Det känns som att befinna sig i en tecknad film.


Vi började att åka med nån sorts buss från det centrala torget. Tillbaka till entrén. Tala om anti-klimax!


Sockervadd hör till när man är på nöjespark.

Men visst träffade vi på NÅGRA figurer. Som till exempel:


Piff. Eller om det är Puff. Den andre står i alla fall bredvid...


De här skojarna...


...och Darth Vader.

På lördagen åkte vi till katakomberna. För att upptäcka att kön var 3-4 timmar lång. Vi gav upp den tanken och åkte till Notre Dame istället.


Det var lite kö även där, men lilleman var glad ändå.


Kusin E, Majsan och Lilleman var med inne i kyrkan och poserade fint när de kom ut igen.

Eftermiddagen ägnades i Bois des Vincennes. Vi hade med oss picknick och avnjöt en härlig lunch på gräsmattan. Ungarna fick se ett minitåg, sprang iväg och kom tillbaka för att meddela att det kostade 2 euro per person. Vi skickade iväg dem med 8 euro och order om att kliva av tåget där de hade gått på. Billig barnvakt. Det tog en bra stund innan kidsen var tillbaka igen - strålande lyckliga.
Picknick i det gröna.


Glada tågåkare.

Söndagen var pappas födelsedag. Vi började den med att åka tillbaka till Disneyland för att kolla in Disney Village med restauranger och köpcentrum - i brist på annat! Det var åtminstone gratis att titta...


Mycket ville man ha i butikerna...

Och så var det dags för själva firandet. Ja, vi hade börjat med champagnefrukost i mammas och pappas rum redan på morgonen. Men på eftermiddagen träffades vi i vårt hotellrum för lite mer skumpa och hurrande och sång. Och efter skålande och familjefotografering by Majsan så bar det iväg till en restaurang som pappa tittat ut och bjöd ut oss alla på. Gott och trevligt!


All family - line up and smile for the camera! Foto: Majsan

Och på måndagen var det dags att åka hem. Tillbaka till Sverige efter en händelserik helg.

RSS 2.0