Dan före sista dan - en nyårskrönika

Så var det dags för bokslut. Egentligen ska man väl göra det i morgon men då hinner vi nog inte...

Vad har hänt då? Vi fick inte iväg något julbrev i år, så jag får göra ett försök att sammanfatta året.

Året började förstås i Kenya. Redan på nyårsdagen gav vi oss iväg, ett glatt och förväntansfullt sällskap. Den här gången kunde mamma följa med. Det blev en resa för livet, för både henne och mig. Vad glad jag är att vi delar detta! Nästa gång hoppas jag kunna åka ihop med maken.

Det var väldigt mycket snö även förra vintern! Barnen, främst Majsan, åkte slalom och utvecklades i backen! På sportlovet åkte vi till Kramfors och hälsade på min barndomsvän, min dagmamma med make och mina två yngsta gudbarn! Mamma följde med även dit! Det var kul men hemresan blev en mardröm. Tågtrafiken stod still och vi kom lyckligtvis med det allra sista tåget som gick från Stockholm på ett bra tag - efter nästan fyra timmars väntan på centralen. Hem kom vi inte förrän det var nästan morgon, åtskilliga timmar försenade.

Våren rullade på och i slutet av maj reste maken och jag på tu man hand till Italien för att återigen få fira bröllopsdag i Umbrien. En lyckad semester!

Sommaren innebar ledighet och ganska mycket Olofsbovistelse. Vi åkte inte så långt det här året men i juli tog vi med äldsta guddottern till Legoland för några härliga dagar. Vi hann också med Credoläger på Hjälmared, en tripp som vi hoppas blir tradition.

Våren hade varit tung på jobbet av olika skäl - hösten blev ännu värre. I slutet av september hade jag bestämt mig. Jag sade upp mig för att satsa helt på firman. Men blev förstås kvar under de tre månader som uppsägningstiden innebar.

Hösten fortsatte med mer jobb än någonsin. Det ökade i firman samtidigt som det vanliga jobbet innebar många uppgifter. Jag började också en guideutbildning för att bli auktoriserad guide. Det hände egentligen inte särskilt mycket roligt under hösten. Jag var på två retreater som var mer än välbehövliga efter allt som varit.

Så blev det vinter igen och minst lika mycket snö som förra vintern. Jag avslutade på jobbet och jobbade på i firman. Det blev jul med trevligt umgänge och många kyrkobesök och nu är det dags för nyår!

För det kommande året hoppas jag få mer tid för familjen och hemmet. Jag vill scrappa och blogga och fotografera mer. Jag ska gå en fotoutbildning och har anmält mig till en keramikkurs. Jag ser fram emot att få jobba enbart hemifrån med firman. På reseprogrammet står mycket spännande: maken och jag ska på församlingsresa till Israel och vi har bokat om höstens inställda Parisresa och åker tillsammans med hela släkten på försommaren! Vi planerar också att bila till Italien med barnen. Så om allt vill sig väl så innebar det kommande året en hel del fritid och resande!


Slalom, slalom, slalom...

Det är underbart i backen nu. Majsan fick säsongskort i julklapp och lilleman åker gratis i barnbacken den här säsongen ut, så gissa om vi åker dit så ofta vi kan. I morgon har vi bokat privatlektioner till båda barnen.
Årets pepparkaksbak


Det mesta blev lite försenat i år, så även pepparkaksbaket, men några dagar före julafton var det i alla fall dags. Ungarna bakade hästar, grisar, bilar, nallar, elefanter och Sten Sture till häst! Goda blev kakorna!

Julpimpad hall

Hallen blev fin med lite mossa, några hyacinter och ett ljus.


Bästa klappen

20101224081 (MMS)

Bästa julklappen höll ungarna sysselsatta hela kvällen.


God jul!

20101224069 (MMS)

Vi har varit i kyrkan och sett barn-och ungdomskörerna framföra ett fantastiskt fint julspel. Nu har vi ätit skinkmacka och väntar på Kalle Anka. God jul till er alla!


Tjejdag i Borås

20101220066 (MMS)

Först ögonkliniken i Borås, sedan shopping, nu tacobuffe.


Ett sent men sött luciatågSötisarna var inne och viskade och tisslade och tasslade i Majsans rum när vi hade släktmiddag igår. Rätt som det var kom tre av dem ut med luciaattribut - lite glitter, en krona, en tomteluva. Så frågade de om de fick ta på sig riktiga luciakläder och gå till grannen och lussa. Så när vi letat i lådorna (alla luciakläder var ju undanstoppade) blev de så här fina.

Och så bar det iväg till grannen. Först till dem snett mittemot, men det blev så uppskattat att barnen fick blodad tand och gick och ringde på i ytterligare fyra hus!


Ett sent men sött luciatågSötisarna var inne och viskade och tisslade och tasslade i Majsans rum när vi hade släktmiddag igår. Rätt som det var kom tre av dem ut med luciaattribut - lite glitter, en krona, en tomteluva. Så frågade de om de fick ta på sig riktiga luciakläder och gå till grannen och lussa. Så när vi letat i lådorna (alla luciakläder var ju undanstoppade) blev de så här fina.

Och så bar det iväg till grannen. Först till dem snett mittemot, men det blev så uppskattat att barnen fick blodad tand och gick och ringde på i ytterligare fyra hus!


Ut i skogen ska vi gå...

20101217063 (MMS)

Julgranshuggning stod på programmet på den hemliga utflykten. Här kommer min gran! Och några kollegor...


Korgflickan

Korgflickan

Flickan i korgboden i Betlehem såg stundtals ut så här. Ibland jobbade även korgflickan i Torgboden. Som torgflicka. Bara en bokstavs skillnad men helt andra arbetsuppgifter och sånger att sjunga!


Premiär och kidnappning

Nu händer det grejer. Två dagar i Betlehem avslutades med galapremiär av Änglagård - tredje gången gillt. Från det ena till det andra, skulle man kunna säga. Lite skillnad... Och en massa kändisar i stan. Det är intressant och lite skrattretande hur folk jagar upp sig över att få se kändisar. MASSOR av folk stod uppradade vid Folkets hus när "filmstjärnorna" anlände. Det var ju nästan lite pinsamt...även om kändisarna själva sa att de blev berörda av mottagandet.

Själv blir jag inte så imponerad, de är ju bara människor. Flera av dem har jag dessutom råkat på tidigare i olika sammanhang när jag jobbade som journalist. Nej, den där kändisprylen har jag inte riktigt förstått mig på.

Jaja, eftersom jag är guide och förmodligen kommer att jobba lite med Änglagårdsturer så blev jag inbjuden. Och det var ju väldigt roligt att få se filmen. Fotot och musiken är HELT fantastiskt, men det hade varit kul att se filmen med "vanliga" ögon! Det blir ju lite speciellt att sitta och glo efter statister man känner igen, eller olika miljöer, eller om de var Källebackas vanliga möbler eller andra, eller fundera över om den eller den tavlan har suttit på den och den väggen förut, och kolla efter vilka lokala varor de säljer i lanthandeln! Men så är det när hembygden är på vita duken! Och bara DET är ju himla skojigt!

Idag ska jag kidnappas. Jag sitter och väntar på en kidnappare. Det är inte alla som vet sådant i förväg. Men snart kommer en kollega och ska ta mig till hemlig ort. Jag vet att jag ska har rejäla skor för utomhusvistelse, hyfsat välvårdad klädsel för inomhusvistelse och att jag ska få frukost och lunch. Undrar vad de har hittat på... Jag får väl återkomma i ärendet.

Vykort

20101216060 (MMS)

En hälsning från timmermannens lärling i Betlehem.


Hemma från Betlehem

Så var första dagens skattskrivning avklarad. Det är väldigt mycket folk i Betlehem så här års. Särskilt på Raka gatan inne i byn var det stundtals en oerhörd trängsel. Men alla måste ju skattskrivas och butikerna och torghandlarna gör affärer. Bäst tycks det ha gått för bageri Brödhuset - bagaren och hennes medhjälpare hade tjänat så mycket pengar att de skulle åka på spa efter skattskrivningen...

Värdshusvärden Gideon var ännu grinigare än vanligt, men visade oss till slut till sitt stall. Och där hittade vi det alldeles nyfödda kungabarnet.

Allt avlöpte väl förutom några små incidenter, som att fyra får rymde från Herdarnas äng, att Sackaios plötsligt helt otippat avslöjade att han skulle vara med i Lyxfällan och att den lilla nyförlösta, förvirrade Maria råkade kalla sin nyfödde son för Josef. Men nyblivna mödrar kan ju vara lite vimsiga i huvudet ibland!

I morgon fortsätter skattskrivningen i vår stad, jag menar Betlehem. Då ska vi ta emot ännu fler besökare.


Barnkörernas luciafirande

Idag är det Luciadagen. Vi firade med barnkörerna på kvällen. Vår Majsan är med i den yngre Ansgarskören och kusin E är med i den lite äldre Mariakören. De framförde ett jättefint program, där de äldre eleverna sjöng solo på olika sånger. Även kusin E - jätteduktig! Sedan fick alla lussefika. Vi tog upp ett helt långbord, för hela släkten var där!Hemma igen

Så var vi hemma igen efter en helg på vift. Jag var ju på utflykt i Tygriket hela dagen igår tillsammans med guidevännerna på kursen. Vi avslutade på textilmuséet i Borås och där hämtade maken upp mig för vidare färd till Göteborg. Vi var på Kajskjul 8 tillsammans med nästan 150 kollegor till honom (inkl. respektive) och tittade på Claes Malmberg och Tommy Körbergs show, till en trerätters middag. Jag hade inga förväntningar alls, men det var faktiskt riktigt bra!!

Barnen var hos mormor och morfar och där fick vi middag när vi hämtade dem. Nu gör vi julgodis hemma i köket! Myspys!

Besök i Tygriket.

20101211055 (MMS)

En bomullsbal på Textilmuseet. Idag är guideutbildningens elever på studieresa i textilbygden.


Årets lussefirande

Så var det luciadags igen! Först ut för året i vår familj var skolans luciafirande. Så jättefint det var!!! Barnen är såååå duktiga. Majsan och några Suzukikompisar spelade dessutom fiol på några av sångerna. Skolans brukarråd hade bestämt sig för att fortsätta förra årets idé att samla in pengar till Voiprojektet. Så entréintäkter och lotteripengar gick dit. Det såldes också en del hantverk från Voi. Nästan 3000 kronor inbringade kvällen!

Jag älskar verkligen Lucia. Jag stressar mig i och för sig halvt fördärvad för att få ihop kläder, batterier, glitter, strut, stjärna och fikakorg, men när luciasången väl börjar klinga och ljusdrottningen med följe skrider in, så rinner tårarna!!! Det är värt allt!
Herden

Fick en bild skickad till min mobil på den lille herden som vallade sin get på stan igår.


Vilken dag!

Hela den här lördagen gick i julens tecken. Först flera timmars Betlehemsarbete på stan. Det var jätteroligt. Vi var nog 30 pers som befolkade julhandeln, frågade folk om de skulle till skattskrivningen, letade efter stjärnan och härjade in i affärerna, sjöng och pratade med folk. Josef och Maria var också med, den höggravida Maria (en av ungdomarna i församlingen) red på en livs levande åsna. Gissa om folk höjde på ögonbrynen när den heliga familjen plötsligt kom vandrande på gågatan!

Sedan åkte vi hem och plockade av oss några lager underställ. Barnen och jag lade oss raklånga i soffan och tittade vidare på underbara julkalendern "Jesus och Josefine".

Sedan åkte mamma och jag till mitt jobb och fikade i Prästgården och gick på julkonsert med Jenny Berggren, Jakob Petrén och Greger Siljebo. Såååå bra. Förstås. Men ingen hade väl väntat sig något annat, i och för sig.

Mycket mer julstämning än så här blir det väl inte.


På väg till Betlehem

Idag var vi på väg till Betlehem. Köpmannaföreningen här i stan hade bjudit in kyrkan att göra något inför jul (de bjuder in en massa föreningar, skolor och organisationer på lördagar och söndagar till att medverka på olika sätt). För kyrkans del fick det bli en "förhands" inför den sedvanliga Betlehemsvandringen om ett par veckor, då hela stan ska gå och skattskriva sig.

Vi hade lite olika uppgifter i familjen. Majsan åkte hemifrån i en utstyrsel men svidade sedan om till bagarbarn. Lilleman var världens duktigaste lilla herde som gick med en livs levande get i ett rep fram och tillbaka på gågatan i flera timmar. Tyvärr hade jag ingen kamera med mig ner till stan (det passade liksom inte ihop med den övriga klädseln...) men jag bad några fotografer på stan att ta några bilder så möjligen kommer bilder även på geten Olivia). Hemma blev det i alla fall en bild innan vi åkte.


Dagens tre bästa

Det har varit tunnsått med dagens bästa denna höst. Det har helt enkelt inte funnits så många "bästa". Men nu börjar det snart ordna upp sig, tycker jag. Så idag fick jag ihop tre!


1. Sång på "hemmet". Å och jag var och sjöng på ett servicehus - det som min farmor bodde på, faktiskt. Det var riktigt trevligt. De "gamle" var så med på noterna och klappade takten och sjöng med i julpsalmerna. Och sen fick vi fina hemstöpta ljus som de hade gjort på terapin, och bjöds på gott fika.

2. Julkalender med barnen. Två stycken faktiskt. Först ett avsnitt av den vanliga. Och sen ett avsnitt av den danska julkalendern "Jesus och Josefine" som Majsan fick på dvd igår. Så härlig och rolig. Vi skrattade gott hela familjen.

3. Kvällsmässa i kyrkan. Helt oplanerat. Jag skulle egentligen på guidekurs, men det var världens snöyra och bilarna framför körde i 40 när jag åkte hem efter sångstunden. Maken som skulle åka samma väg en stund senare råkade ut för samma bekymmer och blev alldeles försenad. Och då insåg jag att jag skulle bli ÄNNU mer försenad och dessutom behöva köra fyra mil i snöstormen. Så jag blev hemma. Och gick på mässan istället. Den som jag numera alltid (nästan) missar på grund av kursen.

Vår åttaåring!Igår hade vi en åttaåring att fira. Tidigt, tidigt smög vi in i hennes rum och sjöng. Och lilla snuttan vaknade och satte sig upp i sängen, redo att öppna paket. Sedan var det firande mest hela dagen. Glasspinnar skulle med till skolan och bjudas på för det "brukar man göra när man fyller år". På eftermiddagen skulle Majsan till barnkören och då ville hon absolut ha med något att bjuda på där också så kvällen innan gjorde hon cake pops-igelkottar. Och på kvällen åkte vi till favorit-thai-restaurangen med hennes fadderfamilj och fortsatte firandet.

RSS 2.0