Chokladcupcakes

Majsan blev så sugen på att baka att hon själv promenerade ner till Netto och släpade hem ett paket strösocker och en liter mjölk i pulkan! Det fick bli kladdkaksmuffins med chokladfrosting - så goda för chokladälskaren men väldigt mäktiga.

      

Kladdkaksmuffins
2 st ekologiska ägg
2 dl strösocker 
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
0.5 dl matolja
1 dl ljus sirap
2 dl vetemjöl
1 dl kakao av god kavlitet
1 tsk bakpulver
1 st nypa salt
100 g mörk choklad


Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret, häll i matolja och sirap, blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda den med smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 12 minuter. Muffinsen sjunker ihop i mitten när de tas ut. Låt svalna.


Chokladfrosting
100 g mjukt smör
1/2 pkt florsocker
3 msk mjölk
1½ msk kakao

Vispa smöret med elvisp och tillsätt florsocker, lite i taget. Tillsätt slutligen mjölken och kakaopulvret och fortsätt vispa. Sedan är det bara att spritsa!


Söndagmiddag

Maken tog fram ett kilo nötfärs och lade i kylen igår kväll för att göra pannbiff till söndagmiddag. Men efter frukost bestämde sig hans föräldrar för att åka hem. Och sedan fick maken så ont i magen att han gick och lade sig resten av dagen. Så där stod jag med ett kilo nötfärs - jag som är totalt värdelös på pannbiffar. Men skam den som ger sig, jag bestämde mig ändå för att öva lite. Jag rensade kylskåpet och det blev faktiskt inte så dumt.

      

Pannbiff med senapsdoftande sås (8 pers)

1 kg nötfärs
1 örtbuljongtärning
1,5 dl vatten
0,5 dl ströbröd
1 ägg
2 msk god fransk senap
salt, peppar och grillkrydda

Sås:
4 dl grädde
2 msk fransk senap
1-2 msk soya
peppar
ev. salt

Koka upp vattnet, lägg i buljongtärningen. Ta kastrullen av plattan när tärningen smält,, rör ner ströbröd och låt svälla. Blanda ner i färsen tillsammans med ägg, senap och kryddor. Forma platta biffar som steks i smör och lite olivolja. Ta upp biffarna efterhand och lägg på en tallrik, skölj ur pannan och stek resten av biffarna. Lägg tillbaka alla biffarna i pannan och häll på ingredienserna till såsen, låt puttra en liten stund. Servera med potatisgratäng och grönsaker.

Snöhög / Pile of snow



Vi har en jättestor snöhög bakom vårt hus och där hade barnen väldigt roligt idag.

We have a huge pile of snow just outside our back yard where the kids had a lot of fun today.

Makens improvisation på rådjur

När svärföräldrarna kom från Dalsland hade de med sig rådjursytterfilé och satte maken på att göra något med den. Han tyckte vi skulle ha en förrätt också och det fick bli en snabblagad, enkel ansjovismousse. Den kan rekommenderas - väldigt lätt att göra men ser väldigt proffsig ut och smakar sååå gott!

                       

Här kommer receptet: 

Ansjovismousse

-  2 dl gräddfil
-  2 dl kesella gourmet
-  100 gram ansjovisfiléer
-  1 kruka gräslök
-  4 gelatinblad
-  1-2 msk ansjovisspad
-  4 kavring skivor

Lägg gelatinblad i blöt i vatten. Finhacka ansjovis och blanda ihop den med kesella och gräddfilen. Finhacka gräslök, spara några strån till dekoration, och rör ner gräslöken. Värm spad och 1 msk vatten, och smält ner gelatinbladen. Rör ner gelatinspadet i moussen och ställ burken kallt i minst 3-4 timmar.
Inför servering, kantskär kavringen och placera den på en förrättstalrik. Värm en matsked med varmt vatten och tag upp moussen och forma den till en äggform och placera den på kavringen. Garnera med stenbitsrom och gräslök. Servera med en ljus öl, gärna Leffe Blonde, och en liten kall snaps till.



                             

Så var det dags för huvudrätt och då blev det en ljuvligt mör rådjursytterfilé med en gudomlig sås.

Ugnstekt rådjursytterfilé

-  4 rådjursytterfiléer á 125 – 150 gram
-  4 vitlökar
-  2 rödlökar
-  2 dl rött vin
-  2 dl vatten
-  3 msk olivolja
-  1 ask Findus provencalsk örtblandning (frysdisken)

Hacka ner vitlök och rödlök i en gryta, och mjuka därefter upp den i olivoljan på medelstark värme. Tillsätt därefter vatten och vin samt kryddblandningen och låt det koka upp. Ställ grytan åt sidan så debn får svalna lite, under tiden p0utsa filéerna och bryn den snabb i stekpannan. Placera filéerna i en form och häll över ”fonden”, och låt det sedan stå och dra i minst 1 timme, gärna 2-3 timmar om möjligt. Ugnsstek därefter filéerna till 56-58 graders innetemperatur vid en ungstemp på 140 – 160 grader, och låt dem vila i 5 – 8 minuter innan de serveras med antigen hasselbackspotatis eller potatisgratäng med lämpliga primörer.

Sås:

- 3,5 dl grädde
- 1 -1,5 dl rött vin
- 0,5 – 1 msk soya
- 3 buljongtärningar, Knorr Örtagården – Italiensk ört.

Häll alla ingredienser i en såsgryta, koka upp under omrörning, och låt sedan såsen sjuda tills den reducerat till ca. hälften, vilket tar ca. 45 – 60 minuter.


Fint dukat



Jag var inte riktigt i form för finmiddag i fredags kväll när farmor och farfar kom ner från Dalsland och trotsade vår magsjukesmitta. Men farmor hade med sig upptinad rådjursytterfilé för maken att göra något med och Majsan ville ha "findukning". Hon valde ett tema i svart, vitt och guld och piggade upp med de rosa tulpaner som farmor haft med sig. Fint va!

Gott med kassler

                     

                        


Kassler är bra att ha i frysen men jag tycker att det är svårt att variera. Det slutar oftast med att vi kör vårt favoritkasslerrecept med curry och chilisås. Det är en jättegod och väldigt lättlagad rätt som både vuxna och barn gillar.

Strimla 400 gram kassler, en purjolök och hacka en stor röd paprika. Fräs kassler och grönsaker i en panna och häll sedan på curry (efter smak), några matskedar chilisås (också efter tycke och smak), ett paket matlagningsgrädde (eller vispgrädde om man har samvete till det, då blir den ännu godare) och en burk creme fraiche (valfri fetthalt). Smaka av och krydda ev. med mer curry och chilisås. Servera med ris och en god sallad.

Då får vi se nu då

Men TACK svenska folk. Det finns hopp. Noll koll åkte ut. Och Neo ska till Örebro.

Så ska vi få veta vem som åker till Globen, Peter eller Pernilla. Måste ju bli Peter.

Och det blir det också. TACK svenska folk.

Så gick det - och fler gissningar

Då får vi se:

VA??? Idioterna gick vidare.
Och så Neo.
Anna förstås.
Och Peter.
Och så Pernilla.

Det innebär att Lovestoned och Py åker ut - och faktiskt också Sibel. Men det var tufft ikväll.


Anna direkt till Globen, får vi veta. Vad kul! Men då blir det skitsvårt att gissa resten. Kanske så här:

Anna till Globen då, tillsammans med....Peter? Kan det vara två ballader? Hoppas det.
Och sen måste det ju i så fall bli Neo och Pernilla till Andra Chansen. Just nu är jag livrädd för att fjantmupparna från Nossebro tar Epatraktorn ända till Örebro.

Fem vidare

Då gissar vi:

Sibel
Neo
Anna Bergendahl
Pernilla
Peter Jöback

Melodifestivalen, deltävling 4

Då kör vi igen då. Spännande startfält ikväll!

1. Sibel: Stop
Jodå, i glammig, spejsad catwalk-klänning river Sibel av kvällens första bidrag. Mmm, inte så illa. Kan säkert gå en bra bit. Men det är sju bidrag kvar. Vi får se. Men svänger, det gör det. Och sjunga kan flickan.

2. Py Bäckman: Magisk stjärna
Ruggugglan Bäckman skriver i vanliga fall fantastiska texter och fina översättningar. Utklädd till John Lennon med cirkusdirektörskavaj äntrar hon scenen. Eller är det Ozzy? Vackert låter det dessvärre inte. Jag kan inte låta bli att fundera på om den här låten hade blivit bättre med en annan artist. Ja, antagligen. Men inte hade det räckt till Globen för det.

3. Neo: Human frontier
Nu kommer en ny cirkusdirektör! Men jisses Amalia, nu börjar det likna Mello! Pyro, falsettsång och snyggt framträdande gör att Neo säkrar en plats i MINST Andra Chansen. Möjligen Globen. Skulle inte förvåna mig.

4. Lovestoned: Thursdays
Nu är det reggaedags i Melodifestivalen. Coolt! Sedan kommer en svängig refräng. Det är något väldigt töntigt över alltihop, men ändå är det inte så dumt. Faktiskt. Tror dock inte att svenska folket håller med.

5. Anna Bergendahl: This is my life
Nu har Marilyn Monroe fått tag på en gitarr. Vad är detta? Är vi på maskerad? Anna har urläcker röst. Låten imponerar inte till en början men växer. Frågan är om det räcker. Jag tror inte det.

6. Pernilla Wahlgren: Jag vill om du vågar
Nilla är blond igen! Tja, blond brutta med två manliga dansare funkade ju 1985. Men Nilla har bytt ut svartkläderna mot glammig guldglitterklänning och kostar på sig att utöka antalet dansare under låtens gång. Ja, det här var ju trevligt. Men det känns rätt så 90-tal, va? Hade varit kanon som ett pausnummer med allt glitter och all konfetti som Mello är!

7. Noll disciplin: Idiot
Clever namn på gruppen. Ännu mer clever namn på låten. Skejting bådar inte gott. Det här är tydligen det häftigaste som Nossebro har att komma med. Och vi ska ju alltid ha med nån grupp som sticker ut och är speciell så okej då. Det här är skit. Men dessvärre är det livsfarligt att ha med såna här fåntrattar i Melodifestivalen, för dels finns det ungar som tittar och kan tycka det här är coolt och därför röstar sönder sina mobiltelefoner (för det är ju alla ungar numera försedda med från typ sju års ålder) och dels finns det Mellosabotörer som tycker det är jättekul att rösta på "fel" låt för att reta gallfeber på andra. Nu kan jag inte låta bli att tänka på att OM nån av de här gossarna nån gång skulle bli riktig artist och få vara med i "Doobidoo" så kommer Lasse Kronér strax före sin pension om 20 år att visa detta inslag för att det ska bli riktigt pinsamt....

8. Peter Jöback: Hollow
Cirkusdirektörsstassen är på igen men nu sitter den på Jöback och ser nästan cool ut. Ballader är svåra att "sätta". Men med Kempes komposition och Jöbacks röst och sammetsögon kan det väl inte sluta nån annanstans än i Globen. Det lär det inte göra heller. Tro mig.








Lilleman blev godkänd

Idag har sonen och jag varit på 5,5-årskontroll och därmed gjort vårt sista besök på BVC! Han var så duktig och skötte sig utmärkt. Men BVC-tanten fick sig några goda skratt.

Först vägdes han och vågen visade på 20,6 kilo. Sedan skulle han mätas:

Syster: Kom och ställ dig här så ska vi se hur stor du har blivit.
Lilleman: Jaja.
Syster: 117 centimeter är du.
Lilleman: Hur högt upp går den här mätgrejen?
Syster: Den går till 215 centimeter. Men så stor finns det ju ingen som är.
Lilleman: Där har du fel. För jag vet en som är större.
Syster: Vem då?
Lilleman: Nämligen Gud!

Sedan skulle den lille evangelisten rita en gubbe. Han fick papper och en svart penna och ritade snabbt och hafsigt ihop en gubbe med stor glad mun, en näsa, armar, ben och en svart kappa och en väldigt yvig frisyr.
Syster: Jaha, här har han munnen och här har han näsan. Är det inget som fattas tycker du?
Lilleman: Nä...
Syster: Borde han inte ha något mer i ansiktet?
Lilleman: Menar du ögon? Men dom har han ju under luggen! Han är långhårig, gubben, förstår du, så han måste gå och klippa sig för han ser ju ingenting!

Så skulle synen kollas. Lilleman läste upp alla bokstäverna så redigt, till och med den allra understa raden som jag inte såg ett dyft av. Sedan släckte syster lampan i "syntavlan". Det snappade Lilleman upp och promenerade fram och tände igen. Sedan utbrast han:
- Men hörru, det var ju en förskräckligt snygg tavla du har, med lampa i! Jag tycker vi ska ha den tänd!

Årsmötestider...

Så här års är valberedningarna på hugget må jag säga. De ligger i ide hela året men i februari vaknar de till och jagar livet ur folk. Hit har det ringt två på tre dagar och försökt övertala mig för diverse styrelseuppdrag, varav ett som ordförande. Att jag redan sitter i tre styrelser, varav en som ordförande, jobbar 75 procent på jobbet och halvtid i egen firma, läser heltid på universitetet och har två ganska små barn, det bryr dom sig liksom inte om utan försöker ÄNDÅ att övertala! Konstigt är det. Och så finns det en massa människor som går hemma och drar och gör ingenting! Kan inte dom sitta i styrelser istället? Dom behöver väl åtminstone inte ringa och tjata på mig som får så dåligt samvete och blir helt gråtfärdig när valberedningsmänniskan säger "Men du kan väl ställa upp, vi har ingen annan att fråga". Jaja, jag lyckades i alla fall säga nej till ordförandeuppdraget. Halleluja.

Kycklingwraps till middag

                  

Igår blev det wraps till middag. Enkelt, snabbt och gott - och var och en plockar ihop vad den vill ha. Jag skar kycklingfilé i små tärningar, brynte i tacokrydda och serverade med tortillas, hackade tomater, machesallad, majs, riven ost, creme fraiche och tacosås.

Sommarlängtan




Jag har tjuvkikat lite på Rustas grejer inför sommaren. De har ju faktiskt en hel del fina saker som inte kostar skjortan för den som vill förnya sig litegrann. Särskilt överförtjust blev jag i de fina tallrikarna som finns i olika storlekar och varianter från 29:90. Det blir nog några sådana framöver...

Badgodis från LUSH




Vi var på Stockholms central i tre timmar igår. Hade det varit käckt, så hade de redan från början sagt att det skulle dröja tre timmar. Nu var det inte så käckt, så därför sköt de fram förseningen med tio minuter i taget. Annars hade vi låst in väskorna och gått på stan eller nåt! Men det sket sig ju. Jag hann dock rusa upp till LUSH och inhandla två bubbelbitar, en badbomb och en badolja i fast form. En bit av ena bubbelbiten användes redan idag i bubbelbadkaret. Bubbel, bubbel, bubbel...

Chokladmuffins med fluffig frosting



Innan vi gick och handlade idag så bakade vi. Det innebar att vi var väldigt begränsade till det som fanns hemma (vilket inte var så mycket). Därför tog jag ett recept på chokladmuffins som jag inte testat tidigare och det blev INTE bra, det måste ha glömts grejer i det receptet. Dessutom stod de två minuter för länge i ugnen och blev brända i kanterna. Ingen hit alltså. En hit var däremot den goda marängfluffiga frostingen, som tog lång tid att vispa ihop - men var värd mödan.

Fluffig frosting:

2 äggvitor
2½ dl socker
1 dl vatten
½ tsk citronsaft
1 tsk vaniljsocker

Vispa äggvitorna luftigt. Sjud socker, vatten och citronsaft och vänta tills sockret har smält helt. Fortsätt vispa vitorna och tillsätt LITE sockerlag i taget. Vispa, vispa, vispa hela tiden och tillsätt sockerlagen tills allt har rörts ner. Det tar 10 minuter ungefär. Fortsätt sedan att vispa ytterligare några minuter och tillsätt gärna lite karamellfärg. Jag tog lite röd färg för att få fluffingen svagt rosa (för svagt, enligt dottern). Spritsa sedan på cupcakes. Nästa gång ska jag nog göra kladdkakemuffins och testa denna frosting ovanpå.

Veckans pastafavorit



Idag ville dottern ha pasta med ost- och skinksås medan sonen önskade sig pasta med bacon- och senapssås. Så det blev kylskåpsrensning och kompromiss. Gott blev det i alla fall! Vi gjorde en kombinerad variant av de båda önskemålen.

Så här gjorde vi:
Finhacka en lök, strimla 100 g rökt skinka och tärna ett paket bacon. Fräs i en stekpanna. Tillsätt sedan 3 dl matlagningsgrädde och 1 dl mjölk, samt några msk senap (efter tycke och smak). Låt puttra några minuter, ta pannan från plattan och rör ner 2 dl riven ost som får smälta. Servera till pasta.

Varutransport

Det var inte att tänka på att köra bil till någon affär idag. Som tur är har vi Netto på andra sidan vägen. Men vi skulle ha tunga grejer som mjölk, frukt och grönsaker. Kassen vägde en hel del. Smart av oss att ta med babypulkan, med höga kanter så att inget trillar ur, varken bebisar eller matvaror!

We have too much snow to take the car today but we really needed to go grocery shopping and the groceries were heavy. This is our great solution!


Hej mitt vinterland

Nu är det MYCKET snö. Vi kom hem från Kramfors klockan två i natt - nästan varenda tåg var inställt så vi var glada att vi kom hem överhuvudtaget, trots många många timmars förseningar. Idag tog barnen och jag en promenad och fotograferade omgivningarna där vi bor.

We have SO much snow this winter. It´s been even more the past two days. We finally got home from Kramfors upnorth at two am last night! But we were actually to at least being able to get home, since most of the trains were cancelled! Today the kids and I went for a walk and I brought the camera.

Vår framsidaVår baksida

Jag tror inte den som hängde upp fågelmatarbordet tänkte sig att snön skulle gå nästan ända upp till det lilla huset i trädet!


Va?

Oj, nu gick Timoteij direkt till Globen. Jaha, vad sa jag? Landsplåga is here to come. Så fånigt.

Den här gissningen blir svårare.

Jag tror så här:

Rockbrudarna till Globen. Alcazar och Darin till Andra Chansen. För det kan väl ändå inte finnas nån möjlighet i denna värld att pojken i konfirmationskostym går vidare...

Melodifestivalen deltävling 3

Repris igen, denna gång söndagförmiddagens. Vi kom hem klockan två inatt och satt på tåget när Melodifestivalen pågick. Så nu har det gällt att varken slå på tv eller kolla internet! Nu kör vi:

1. Alcazar: Headlines
Jag har sett Alcazar live och det spelar liksom ingen roll om de uppträder på en nattklubb, en eftermiddag bland barnfamiljerna på Gröna Lund eller i Melodifestivalsammanhang - deras framträdanden är alltid välrepade, proffsiga och sitter som en smäck. Här river de av ett kanonnummer. Men låten sitter ändå inte lika klockrent i krysset som deras tidigare bidrag, tyvärr. Men bra är dom!

2. Johannes Bah Kuhnke: Tonight
En ballad. Tja, inte mycket mer att säga. Inte så dåligt. Inte så bra heller, men hyggligt!

3. Elin Lanto: Doctor Doctor
Men vad är detta? Elin gör ett otroligt våpigt framträdande med en otroligt fjantig låt. Det hjälper nog inte att Carolafläkten är på.

4. Erik Linder: Hur kan jag tro på kärlek?
Erik har tagit på sig konfirmationskostymen och försöker sjunga innerligt men träffar inte så många toner. Är det Lilla Melodifestivalen vi tittar på? Är Kenneth Gärdestad som skrivit låten verkligen bara nio år?? Det är ju fint i alla fall att det är fyra deltävlingar så att vi får plats med ALLA sorters bidrag. Vem har förresten gjort körens koreografi? En femåring?

5. Getty Domein: Yeba
Ja, som sagt, det finns plats för ALLA sorters bidrag. Här har vi nåt etniskt-afroaktigt framträdande. Jag som älskar Afrika borde ju gå igång på detta. Men va? Näee... Och vem ska tralla med i den här låten? Inte ens språkets namn går ju att uttala.

6. Timoteij: Kom
Talangjakten på torget bakom Konsum fortsätter. Nu är det fyra blonda flickor som letat fram lite skojiga musikinstrument på farfars vind. Sången sitter väl inte riktigt där den ska. Men risken är stor att vi här har en arvtagare till "Sommaren i city". Ett litet plus för de grekinspirerade riffen mellan verserna.

7. Darin: You´re out of my life
Darin har vuxit till sig, må jag säga. Äntligen har Melodifestivalen kommit tillbaka! Det står en artist på scenen! Darin bränner av en stark ballad men frågan är om det räcker? Ballader har svårt att vinna gehör vid första lyssnandet. "Det var ju ingen schlaaaaaaaager" hör jag Svensson säga hemifrån soffan. Skit i det! Bra är det! I synnerhet i det här bleka startfältet.

8. Crucified Barbara: Heaven or hell
Jag trodde det här skulle bli något alldeles förskräckligt och var beredd att totalsåga redan från början. Och det är något väldigt löjeväckande med vuxna människor som spökar ut sig i dessa "rockarkläder" som sonen brukar säga. Men låten är ju riktigt bra! Det var en överraskning! Och på något sätt väldigt uppfriskande i denna skitdeltävling.


Nu gissar vi då:

Vidare:
Alcazar
Johannes
Crucified Barbara
Darin
Timoteij


Eftermiddag i backen



Det var 15 grader kallt och gnistrande strålande sol idag. Så eftermiddagen ägnades i skid- och pulkabacken. Hej vad det gick!

Utflyktstips!



Har ni smakat nya Ballerina Kladdkaka? Det är supergott - i synnerhet om man "följer instruktionerna" på paketet och doppar kexen, till exempel i varm choklad. Passar bra att packa ner i matsäcksväskan i vinter!

Utflykt till Näset



Idag åkte vi till Näset, där "farmor" bodde. Här har jag tillbringat många sommarlov och sportlov. Vi hade med oss varm choklad och kex.

God fisksoppa


B-L bjöd på god fisksoppa när vi kom in efter en kall förmiddag i snön. Den ska vi laga hemma!

Så här gör hon sin fisksoppa:
Blanda 1 liter vatten, 2 fiskbuljongtärningar, 2 pressade vitlöksklyftor, 300 gram grovrivna morötter och 500 gram krossade tomater i en kastrull och koka upp. Tillsätt 400 gram torsk i tärningar och sjud i 5-10 minuter. Blanda slutligen i en burk creme fraiche och krydda med citronpeppar, persilja och dill.

Yngsta guddottern



Visst är hon söt, min yngsta lilla guddotter Rebecka!

Sportlov i Ångermanland



Massor med snö, sju grader kallt och en bil full med skidor, stavar, snowracer och madrass! Det blev en härlig förmiddag först i skidspåret och sedan i pulkabacken!

Snart bär det iväg

I morgon bitti, tidigt, tidigt, åker vi till Ångermanland! Maken får bli hemma, men barnen och jag reser. Med på resan följer också mormor (det vill säga mamsen - hon är ju inte ledsam av sig när det gäller att hänga med på resor). Så nu har vi packat ner skidor, pjäxor, thermobrallor och overaller, fleeceställ, underställ, extra mössor och vantar, böcker och leksaker till den långa tågresan, kamera, videokamera och så datorn (snart).

Vi ska tillbringa några dagar tillsammans med min barndoms dagmamma, min bästa väninna och mina två gudbarn! Snöaktiviteter ska det bli - det är ju sportlov. Kanske, kanske blir det något bloggat därifrån...

Folkmusik i Andra Chansen

Jag ska se det positivt: nu blir det spelmän även i Andra Chansen! Och kul för Andreas att gå direkt till final. Han klarar sig alltså bättre utan Carola...haha! (Grattis Marcos!)

Eric till Globen

Söta Eric går direkt till Globen. Kanske inte oväntat med tanke på hur låten sätter sig (och hur söt pojken är. Söta pojkar går lååångt, se bara på Alexander Rybak) Kanske inte Norge, men jag kan hinna ändra mig. Det är några veckor innan det avgörs och vi vet inte vad han har att tävla emot i Globen än.

Nästa Globen-bidrag då? Vågar man hoppas på Orsa Spelmän? Ja, jag tror jag gör det, faktiskt. Och så sätter vi Andreas Johnson och Pauline till Andra Chansen. Det blir bra.

Nu ska vi välja fem

Förra veckan var det urenkelt. Den här gången är det MYCKET svårare. Kanske så här:

Eric Saade
Dogge och gänget
Orsa Spelmän
Andreas Johnson
...och....eh....Highlights....eller möjligen Pauline. Det här var jättesvårt.


Melodifestival deltävling 2

1. Eric Saade: Manboy
Början låter som något annat, men jag kan inte komma på vad. Tja, vad ska man säga. Söt pojke, käck slagdänga. Den sätter ju sig. Och numret är riktigt snyggt. Kör man BWO, Modern Talking och Alcazar i en mixer så blir det tydligen Eric Saade. Och regnet i slutet var ju kul. Men det är väl inte detta vi vill skicka till Norge?

2. Andra generationen och Dogge: Hippare hoppare
Alltså....det här är ju INTE min grej. Egentligen. Och jag gillar inte den här heller. Verserna pallar jag inte. Men refrängen är trots allt lite kul. Det blir ju trots allt svängig latino-MUSIK av det hela. Ungarna älskar det. Jag var beredd på att totalsåga, men tack vare latinobrasset blir det godkänt. Nätt och jämnt.

3. Anna Maria Espinosa: Innan alla ljusen brunnit ut
Jag trodde det var Linda Skugge som äntrade scenen men hon har tydligen en dubbelgångare. Tyvärr är det en rätt förutsägbar ballad som Anna Maria levererar. Inte många oväntade ackord här inte. Det blir inte Globen.

4. Highlights och Mist: Come and get me now
Hmmm. Jaha. Det var ju svängigt och käckt. Men nääe. Kändes rätt beige. Jag trodde förresten för ett ögonblick att det var Tommy Ekman som tagit plats vid keyboarden. Dags att byta glasögon?

5. Pauline: Sucker for love
Den här låten växer. Första takterna var inte mycket att hurra för men ju längre låten går desto bättre blir den. Kanske inte Globen. Andra chansen?? Pauline är färgstark med en riktigt bra röst.

6. Andreas Johnson: We can work it out
Nu hejar vi lite extra för nu har Marcos varit med och skrivit låten. Och YES! Där sitter balladen. Ballader brukar vara svårt i detta sammanhang men här är det starkt, snyggt och välarrangerat. (Finns inget fulare än färgat skinn så den där gröna jackan kunde kvittat men låten är bra. Andreas kanske kan hitta en annan stylist till Globenfinalen).

7. Kalle Moraeus och Orsa Spelmän: Underbart
Ja, jag håller med. Underbart! Nu är det ju bara jag och några till som är folkmusiknördar i det här landet så tyvärr kanske det inte blir någon Stockholmsresa för spelmännen. Men håll med om att det är ascoolt med elgitarr, fioler och flöjt! Dessutom är tonartshöjningen nästan ännu snyggare än den som Malena Ernman levererade förra året, om än inte lika hög... Heja heja!

8. Hanna Lindblad: Manipulated
Lady Marmelade? Tydligen blev det bråttom för nästan ingen på scenen hann få på sig kläderna. Det är ett tufft startfält ikväll. Hanna lär inte komma så långt.



Tjejparty / girls´ party



Så kom de små damerna då! Dottern fyllde år i december och bjöd hem hela klassen då. Men så ville hon bjuda hem även de kompisar hon leker med som inte går i klassen, så sent omsider ställde vi till med en liten tjejfest. Det blev Alla hjärtans dag-tema förstås och allt skulle vara rosa och rött. Vi började med fördrink med "bärisbitar", det vill säga isbitar med vinbär och blåbär i. Och så saft! Till den bjöds snittar med ostbit och vindruva. Så blev det mingel och lek. Sedan hade Majsan beställt hjärtsandwichar med "olika goda pålägg", typ köttbullar, ost, brie, salami, leverpastej, körsbärstomater och vindruvor. Och sedan åts hjärtetårtan upp!

Valentine´s girls´party! Everything decorated in red and pink. Red "champagne" with berries, cheese, heart shaped sandwiches and a heart cake.

Hjärtetårta



Dottern ville ha hjärtetårta när hon skulle ha tjejfest med Alla hjärtans dag-tema. Rosa skulle den vara. Med pärlhalsband på. Det finns jättefina "pärlor" av socker att köpa så dem testade vi förstås.

Preparing for the girls´ Valentines party we made a heart cake!

På programmet

Idag är det fullt program. Nu blir det lite plugg (ligger brutalt efter). Och så ska jag lägga ihop tårtan och vi ska fylla tändsticksaskarna med godis och duka festbordet.

I eftermiddag ska jag hem till Å och öva lite på gamla och nya sånger. Och sedan är det kalas. Och därefter Melodifestival. Jag återkommer.

PS. Har gjort om designen lite härinne som ni ser. Jag har inte pillat färdigt med färgnyanser, storlek på text och marginaler än, men det kanske kommer...

Chokladkaka till kalas och tåg

Tjejkalaset i morgon har ju Alla hjärtans dag-tema och då måste man ha en rosa hjärttårta. Jag bakade chokladkaka ikväll som ska fyllas med hallonmousse i morgon. Formen är mycket mindre än en vanlig form på något vis, så det räckte till ytterligare en liten kaka, bakad i Lillemans lilla sockerkaksform. Bra att slänga i frysen och ta med på nästa veckas tågresa!



Receptet har jag säkert publicerat förut, men det är en superenkel kaka som inte kräver elvisp, går jättefort att röra ihop och blir väldigt saftig och god.

Gör så här: smöra och bröa en form. Smält 150 gram smör och blanda i 1,5 dl vatten. Sikta och blanda 3 dl socker, 2,5 dl vetemjöl, 1 msk vaniljsocker, 2 tsk bakpulver och 3 msk kakao. Häll i smör- och vattenblandningen och blanda. Rör slutligen ner två ägg. Häll smeten i formen och grädda i 175 grader i ca 40 minuter. Känn med sticka!

Kalasförberedelser

I morgon är det tjejparty. Dottern fyllde år i december och bjöd hem hela klassen då. Men så brukar vi ha ett kompiskalas också, för de kompisar som inte går i klassen. Men det blev liksom jul och sedan åkte jag till Kenya så det har inte blivit av. Förrän nu! I morgon anländer några små damer på tjejfest, med Alla hjärtans dag-tema. Ikväll altrade vi tändsticksaskar som ska bli godislådor. Tog de stora askarna, så att det går i en del godis!


Världens bästa salva

Makens psoriasis som besvärat honom i så många år botades för några år sedan med mammas kompis Lottas ringblommesalva. Nu är han i princip helt besvärsfri. När sonen fick psoriasis fyra år gammal försvann hans torra utslag också med "Lottasalvan" som barnen säger. Nu smörjer vi in honom nån gång emellanåt, bara.

Idag var vi på vårdcentralen med dottern som fått en inflammerad mollusk. Sköterskan sa att vi skulle köpa en speciell salva på apoteket, om vi inte hade sådan hemma. Microcid eller nåt sånt, hette den. Jag sa att vi inte har andra salvor än ringblommesalva. Då blev hon väldigt intresserad och sa att vi kunde glömma apotekssalvan och prova med ringblommesalva och ett plåster två gånger om dagen i en vecka istället.

Jag ger mig skam på att äckelmollusken (som nu ser ut som en stor varig vårta) försvinner! Lotta borde få nobelpris i medicin!


Supersalvan! Som synes har vi några oöppnade burkar i kylskåpet om nån vill ha.


Kenyadag på skolan idag

Idag var det temadag på dotterns skola. Det handlade om Kenya! Mamma och jag hade två lektioner - först en med femmor och sexor och sedan en med de yngre barnen. Vi visade bilder, lärde ut lite swahili, sjöng en sång med ackompanjemang av diverse kenyanska rytminstrument, gissade namn på exotiska frukter, hade frågesport och lite annat skojigt. Före maten fick alla barn tvätta händerna på kenyanskt vis med hjälp av en kanna vatten och en stor skål. Till lunch bjöds kyckling, ris och ugali och till efterrätt fick man smaka på papaya, vattenmelon, mango, ananas, banan och apelsin. Det var verkligen riktigt, riktigt roligt. ALLA eleverna var jätteintresserade, ställde frågor och var så trevliga och artiga. Och så fick vi med oss en helt ny, ouppackad uppblåsbar stor jordglob att skicka med till förskolan i Mgeno! Tack för det!

Today my daughter´s school had a "Kenya day". My mother and I went there to show all the children pictures from Voi, tell them about life there and the children in the project. We also taught them some words in Swahili, and a song etc. For lunch they had chicken, rice and ugali and for dessert papaya, watermelon, mango, pineapple, banana and orange. It was so much fun! The kids were so polite, interested and well behaved and had a lot of questions.

Nu ska vi se

Då får vi se då.

Jaha, Pain of Salvation vidare.

Linda också.

Och Salem.

Och Jessica

Och så Ola.

Det var ju inte SÅÅÅ svårt. Kunde varit Anders istället för Pain of Salvation. Men rapparn och "rymdpaddan" som maken just kallade stackars Jenny Silver får nog gå hem och skriva nya låter. Normala sådana, helst.

Direkt till Globen går nu....Salem!!! Vad kul!!! Känns som att det stod mellan honom och Ola. Då får väl Ola nästa finalplats då. För jag tror det blir tufft för Jessica att slå honom.

Melodifestival, deltävling 1

Nu ligger jag brutalt efter. Men eftersom jag var på kurs i helgen så MISSADE jag Melodifestivalen (det händer inte så ofta...) Eftersom SVT vägrar lägga ut programmet på Svt Play så fick jag vackert hålla mig ifrån all info och invänta måndagkvällens sena repris. Och jag har faktiskt undgått att luska ut vilka som gick vidare och hur det gick överhuvudtaget. Så varsågoda, här kommer min melodifestivalsblogg, anno 2010.


1. Ola: Unstoppable
Ola harvar igenom 80-talets alla frisyrer. Men trots det är han ju söt som spunnet socker, pojken. Jag gillar Ola och när låten drar igång är det trallvänligt och piggt. Globenchans! Och Natalie fick tydligen följa med även till denna låt. Tonartshöjningen sitter som en smäck och pyron är ursnygg. Bra, Ola!

2. Jenny Silver: A place to stay
Men vad i allsin dar är detta? Jenny åmar runt i en missklädsam, ja, vad är det egentligen? Inte är det smickrande för höfterna i alla fall. Låten är också konstig. Nä, det här duger inte. Jenny lär vi slippa i Globen, den saken är säker.

3. Linda Pritchard: You´re making me hot hot hot
Tja...80-talet goes Grekland i denna heta slagdänga. Det bäddar ju för succé. Och Linda klarar sig hyggligt. Men på något sätt når inte låten ända fram. Nånstans i mitten kan man kanske hamna. Å andra sidan hade jag höga förväntningar på förra årets grekiska bidrag i den svenska festivalen och den nådde inga skyhöga placeringar, precis. Så svenskarna kanske inte gillar det här alls.

4. Pain of salvation: Roadsalt
Ja, det här var ju vackert. Men karln kommer ju liksom aldrig igång. Och sen tog det slut. Det gör det nog dessvärre i Melodifestivalen också.

5. Anders Ekborg: The Saviour
Nu har jag ju då varit kär i den här karln och hans röst i flera år, så jag har LITE svårt att hålla mig objektiv. Men jag ska försöka. Nä, jag är hemskt ledsen men den här låten hör inte hemma i Melodifestivalen. På något vis. Är det låten i sig själv eller Anders röst som gör att det låter musikal?? Det måste vara låten, för plötsligt kommer musikalkören också in och sjunger. Vem hade skrivit den här låten? Lloyd Webber? (Förlåååååååt, Anders)

6. Jessica Andersson: I did it for love
Jessica drämmer till med en smäktande ballad med något slags jazzvalskomp. Det brukar inte vara någon hit. Men hon gör det bra. Tyvärr är det svårt att ta till sig ballader av detta slag vid en första lyssning så den sätter sig inte. Men kan säkert växa framöver - om den får lov att göra det.

7. Frispråkarn: Singel
Jag ORKAR inte med sånt här. Amen.

8. Salem al Fakir: Keep on walking
Det är något läckert med det här bidraget. Salem är ju härlig! Egentligen kanske inte låten är så märkvärdig men arrangemanget och flygeln och ljussättningen gör att jag ändå blir lite såld.

Så var det slut på bidragen. Nu ska fem gå vidare. Känns som att det egentligen bara är Ola, Jessica och Salem som är något att ha här. Resten var väl inte mycket att hurra för. Men fem får vi väl drämma till med då:

Ola
Jessica Andersson
Salem al Fakir
Linda Pritchard
Anders Ekborg (eller Pain of salvation, det är skitsvårt att bestämma sig här)

Alltså...kan den här Dolph bli lite stelare? Nej, jag tror inte att det är möjligt.

 



Spelhelg i Vara

Så har vi då varit på spelkurs, Å och jag. Det bar i väg till Vara folkhögskola för nyckelharpsspel hela helgen. Jag kände INTE för att åka i fredags kväll men det väl bar iväg tidigt igår morse så var det lite spännande ändå. Och oj, vad kul det var! Igår spelade vi i 6,5 timmar! Och på kvällen satt Å och jag på rummet och "tjuvtränade" lite till. Och så var vi på danskurs för spelmän och dansade polka, polska och fyrmannaschottis. Totalt var det 200 spelmän på 20 olika kurser.  Idag fortsatte spelandet. Och på eftermiddagen åkte vi hem. Men det blir garanterat fler sådana kurser!

Mycket nu...

Äntligen hann jag avsluta Kenyabloggandet som synes nedan. Det tog sin tid, men jag kan ju konstatera att det kommit lite emellan också.

Idag har jag i alla fall lämnat en tidning till tryckeriet. Och den andra är på gång här hemma på kontoret! Det är alltid intensivt när tidningarna ska till tryck. Dessutom ska jag på nyckelharpskurs hela helgen och så ska mamma och jag förbereda tisdagens temadag på Majsans skola. Där ska det bli Kenyadag, minsann!

Kenya dag 14 / day 14

Vi tillbringar den sista dagen med att shoppa, bland annat på massaimarknaden Village Market. På kvällen äter vi en härlig middag på restaurangen som var Karen Blixens tehus. Sedan är det bara att packa, packa, packa om och packa igen. I morgon bitti lyfter vi mot Schiphol och Landvetter.

We spend our last day shopping at Massai Village Market. Our last dinner we have at the restaurant that used to be Karen Blixen´s tea house. And after dinner it´s time to pack our suitcases. Early in the morning we´re leaving for Sweden.


Kenya dag 13 / day 13

Tidigt går vi upp. Idag ska vi resa till Ngurumani, en liten by där vi ska besöka Farida, flickan som fick en hjärtoperation genom Children´s Heartlink och kollekter från Ulricehamns församling för några år sedan. Vägen dit är obeskrivlig. Vacker men krokig, spännande men nästan obefintlig. Rätt som det är åker vi över en saltsjö. Förra gången jag åkte här fanns det åtminstone en väg. Den här dagen är det knappt körbart. Vägen över sjön är stundtals inte riktigt lika bred som bussen. Men vi tar oss dit. Fyra timmars resa. Två timmars lunch med Farida och hennes familj. Och så fyra timmar tillbaka till Nairobi.

We leave for Ngurumani, a small village where we will visit Farida, a girl who had heart surgery through Chrildren´s Heart link and Ulricehamn´s congregation a few years ago. Four hour drive, a two-hour lunch and then back again!


Vägen över saltsjön är nätt och jämnt farbar.


Farida.


Lillasyster Flora.


Härliga massai-kvinnan Rose kom förstås sättande när hon hörde att vi anlänt!

Kenya dag 12 / day 12

Vi går upp i ottan och ger oss iväg på ännu en game drive vid halv sju. Solen håller på att gå upp, det är underbart vackert på savannen. Vi ser ytterligare ett antal spännande djur och fotograferar förstås för brinnande livet.

Early in the morning we go for another game drive, watching the sunrise! And a lot of animals, of course.




Efter att ha återvänt till lodgen för frukost styr vi så kosan mot Nairobi. Det tar drygt fem timmar (med ett litet missöde på vägen, vi blir påkörda bakifrån av en bil!). Lunch och shopping och så incheckning på hotellet. På kvällen går vi ut och äter och sedan vidtar MIG-spel!

After breakfast at the lodge we leave for Nairobi, lunch, shopping and check-in at the hotel.

Smarriga äppelkanelmuffins (eller blåbärsmuffins) med crumble



Muffinsreceptet från helgen kommer här. Det är från Leilas härliga bok "A piece of cake". Det här receptet kan användas på antingen äpplen eller blåbär och båda blir lika goda.

Smält 100 gram smör och tillsätt 2 dl mjölk och rivet skal från en citron. Vispa 2 ägg, 1,5 dl strösocker och 1 tsk vaniljsocker pösigt. Rör ner smör- och mjölkblandningen. Blanda 4 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver och en nypa salt och sikta ner i smeten. Tärna eller klyfta 4 skalade äpplen och stek i lite smör och kanel. Låt svalna. Varva äppelbitar och smet i muffinsformar och fyll till 2/3. Blanda sedan 75 gram kallt smör, 2 dl havregryn, 1 dl mjöl och 1 dl strösocker och nyp ihop. Strö lite över varje muffins.

Grädda i 175-200 grader ca 20 minuter.

Istället för äpplen kan man varva smeten med 5 dl blåbär. Strö sedan crumble-röran över som vanligt. Det smakar precis som små äppel- eller blåbärspajer fast i muffinskostym!

RSS 2.0