...och så kakorna...



Några ville ha kakrecepten också. Tårtorna var ju vanlig prinsesstårta med sockerkaksbottnar, hallonsylt och vaniljkräm och marsipanlock. Och bullarna var vanliga bullar. Här kommer resten.


Hallongrottor (fast det var drottninggrottor)

4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
200 g smör
fast hallonsylt (eller drottningsylt i mitt fall)

Blanda allt utom sylten - det är käckt att köra i matberedaren. Gör bollar, tryck till i mitten och klicka i sylt. (Man kan ta småformar om man vill) Grädda mitt i ugnen, 200 grader, ca 10 minuter.



Äppelrutor

4 ägg
4 dl socker
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
smör
2 äpplen
mandelspån, kanel och pärlsocker

Vispa ägg och socker, blanda i mjöl och bakpulver. Bred ut i en vanlig långpanna (smord eller med bakplåtspapper såklart). Skala och skiva äpplena och lägg ut på smeten. Hyvla över smör med osthyvel. Strö över mandelspån, kanel och pärlsocker.


Marängsnitt

35 g socker
100 g smör
150 g vetemjöl
2 äggvitor
2 dl socker
hackad mandel

Kör socker, smör och mjöl i matberedaren. Rulla två längder, lägg på plåt och platta till. Grädda dem ljusgula i 200-225 grader. Vispa äggvitorna till skum. Vänd ner sockret. Bret smeten över längderna och strö över hackad mandel. Grädda ca 5 minuter tills marängen har fin färg. Låt svalna lite och skär i sneda bitar.



Min bästa mjuka chokladkaka

Blanda 3 dl socker, 2,5 dl mjöl, 1 msk vaniljsocker, 2 tsk bakpulver och 3 msk kakao (sikta med sil är bra). Smält 150 g smör och blanda med 1,5 dl vatten. Rör ner smör-vatten-blandningen i de torra ingredienserna. RÖR ner 2 ägg. Ingen visp behövs i detta recept alltså! Häll en smord, bröad form. Grädda i 175-200 grader ca 40-45 minuter.

Kommentarer
Postat av: Susanne

Nu blidde dom skyldiga lite till...

Go natt!

2009-05-10 @ 22:40:29
URL: http://ollesfamilj.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0