Grattis Kramfors...

...till lilljäntan! Och grattis T och M som alltså fick en liten tös i morse - efter att ha hunnit vara på förlossningen i 50 minuter. Bra jobbat!

Det innebär att min gudson alltså är storebror nu. Vad blir jag då? Jaja, struntsamma. Vi hoppas vi får möjlighet att åka upp och snusa bebis snart!

Dagens foto #31 av 365

31 av 365
Spiderman och en turkisk magdansös. I väntan på gästerna.

Maskeraden är avklarad

Så kan vi lägga ytterligare ett barnkalas till handlingarna. Minuterna räknades ner från klockan 11 ungefär, av jubilaren. Strax före fyra anlände de första gästerna. Då hade Spiderman och den turkiska magdansösen väntat lääänge, tyckte de.
En efter kom gästerna - det var otäcka saker som en vampyr, en häxa och ett skelett - och mindre läskiga som en kissekatt och en fjäril. En pirat hade hittat hit också och självaste Lille Skutt! Och flera andra. Kocken stod i Maskeradrestaurangen och lagade hamburgare medan gästerna gick tipspromenad och dansade disco. Sedan åts det hamburgare och marängsviss- och som ungarna åt! Flera av dem klämde ner två hamburgare och nästan alla åt två stora portioner marängsviss. Sedan blev det godispåseutdelning innan föräldrarna kom och hämtade sina telningar.

Radarparet
Fjärilen gick med prinsessan
Spiderman blev kompis med katten
Piraten och kaninen hjälptes åt
Hela gänget
Partytajm!
Blås ut!
Snygge kocken!

Dagens foto #30 av 365

30 av 365

Att ta emot. Vår hallbyrå råkade ikväll vara prydd av sådant jag fått av vänner. Ljusstakarna av några av gästerna på nyårsafton. De rosa tulpanerna av en kollega. Som vuxen får man inte presenter så ofta. Men de värmer, när de kommer!

Dagens foto #29 av 365

29 av 365
Han blev arg igår när maten inte var den han hade tänkt sig. Så jag lovade att ikväll får han bestämma själv vad han vill äta. Det blev havregrynsgröt. Med filmjölk. Och flingor. Och hallonsylt. I en och samma tallrik. Jaja... Men åt gjorde han!

Dagens foto #28 av 365

28 av 365
Min oas. Det blev ett bubbelbad ikväll igen. Med bubblor. Och bubblor.

Barnläkaren idag

I morse hade lillemans utslag spridit sig till armhålorna och fötterna också. Utslagen såg konstiga ut och vi började tvivla på om det säkert var psoriasis - ville gärna ha en riktig diagnos eftersom det kanske kunde vara en allergisk reaktion eller något smittsamt virus - och då vill vi ju inte ha honom på dagis!

Så jag ringde barnläkarmottagningen och de lyckades klämma in honom så vi fick en tid efter lunch! Läkaren tyckte trots allt att det verkade vara psoriasis men ville inte sätta in någon kortisonbehandling innan en hudläkare ställt diagnosen - han menade att om sonen klarar sig hyggligt utan till dess så är det lättare för hudläkaren att ställa en korrekt diagnos.

Och sonens humör är det lyckligtvis inget fel på. Så länge han håller sig sysselsatt klagar han inte mycket över klådan heller. Det är mest vi föräldrar som gärna vill veta vad det är för något mysko.

Dagens foto #27 av 365

27 av 365
Mellanmål. Nybakta utflyktsmuffins och jordgubbssmoothie smakar gott i liten mage.

Korvmackor utklädda till muffins

Utflyktsmuffins bakade vi igår. Ungarna ska på utflykt och picknick var och varannan dag. Lilleman har alltid utflykt på onsdagar, dottern skulle till ishallen idag och till simhallen i morgon och i frysen fanns bara en pirog kvar. Så det fick bli ost- och prickigkorvmuffins.

Recept för intresserade:

5 dl vetemjöl
3 1/2 dl grahamsmjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 ägg
2 1/2 dl vatten
1 dl olivolja
1 1/2 dl filmjölk
1 1/2 dl ost, gärna lagrad, riven
8 skivor rökt skinka eller medwurst eller salami


Ugnstemperatur 175°C. Blanda alla torra ingredienser. Vispa äggen till ett skum och blanda i vatten, olivolja, filmjölk och ost. Blanda ner äggblandningen i mjölet och blanda ordentligt. Skär skinkan/korven i mindre bitar och blanda ner i smeten. Fyll smeten i en smord muffinsplåt eller i muffinsformar av papper. Grädda i mitten av ugnen ca 20-30 min. Låt svalna på ett galler.Smarriga utflyktsmuffins

Tand nummer två är tappad

18 och en halv tand har Berta i munnen nu. Tand nummer två rök nämligen precis efter kvällsmaten. Majsan tog tag i tanden, blundade, räknade till tre och drog till så att tanden flög iväg över köket och blodet rann ner på golvet. Nu väntar vi på tandfén...

Tandlös gumma

Dagens foto #26 av 365

26 av 365

Testade morotsbröd i långpanna idag när jag jobbat färdigt. Hade svalnat lagom till kikärtssoppan efter Bolibompa. Så ljuvligt gott! Det ska snart bakas igen.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Andra dagens fotare:

Webmosterhelene
3kärlekar, Anki, Annahanna, Anna/heffaklumpen, AnnaK, Anna/tokfias, Anna/Xante, Anne, Christel, copyrightmaria, Cybertjejen, Ellen, Emma, FruGrip, Jane/citrontimjan, Jennie, Jessica, Malena, Maria/fembarnsmamma, Mia, Miss Muffin, MonicaO, Pernilla, Qurin, Silwerstar, Snöstjärna, Sockergrynet, Tezzan,VeronicaP, Ulrica, Åsa/badanka, Åsa Torgersson, Lena, Sabina

Lilleman har fått psoriasis

Efter många om och men och telefonsamtal kom vi så slutligen (klockan tio)  in till en distriktssköterska på vårdcentralen som tittade på E:s utslag i tre sekunder och sedan sa: "Ni har möjligen inte psoriasis i släkten?" Jooo, sa jag.

Så blev vi nedskickade till ljusbehandlingen, som öppnade halv elva. I väntan på det blev E plötsligt väldigt sugen på att gå på café och fika lite. Såklart vi gjorde det! På ljusbehandlingen kollade två syrror på honom och konstaterade att, ja, det var nog psoriasis men att en hudläkare måste ställa diagnos. Samt att de aldrig hade haft ett så litet barn med psoriasis där. Men visst kan det förekomma - vanligen bryter det ut i samband med halsfluss. Vi fick recept på en salva och begav oss hemåt och smorde in honom. Det var ingen brådska med hudläkare och diagnosen gör ju varken till eller från eftersom det ändå inte går att bota med annat än salva, menade sköterskorna. Så blev det värre kunde vi bara höra av oss. 

Nu ikväll ringde en sköterska från ljusbehandlingen och sa till maken att hon pratat med hudläkaren som ville att E skulle till en barnläkare. Hon hade ringt och lämnat över alla uppgifter till barnmottagningen så nu ska vi ringa dit istället.

Lite låg var jag i eftermiddags, och maken också, men det kunde ju varit värre. En av sköterskorna lade handen på min arm och behandlade mig som om hon just lämnat ett kroniskt cancerbesked: "Du ska inte vara orolig, man lär sig leva med psoriasis och det finns jättebra salvor och duktig personal så det är INGET att vara ledsen för och dessutom BEHÖVER det ju inte vara så illa så att det faktiskt är psoriasis". Jag bara tittade förvånat på henne. Kära nån, det finns väl betydligt värre sjukdomar som ens lilla barn kan råka ut för än detta!!! Även om det hade varit skönt att vara utan det.

Lilleman på fiket
Så klart att vi gick på café!

Inget är som väntans tider...

Alltså. Vad TRÖTT jag blir. Klockan sju började jag vänta på att vårdcentralen ska öppna. Fem i åtta lyckades jag komma fram (förvånande nog innan de öppnar!) På min vårdcentral har de inte längre människor som svarar utan en telefonsvarare och där får man knappa in sitt telefonnummer och så får man veta när någon tänker ringa upp (och ringer man efter 12 på dagen får man veta att telefonkön är fylld och att man är välkommen att ringa igen nästkommande vardag och att man vid livshotande situation kan ringa 112 - men det är en helt annan historia) Jag fick i alla fall besked om att de skulle ringa klockan 8.20. Ingen ringde då. Däremot ringde någon 8.30, lyssnade i 27 sekunder och sa sedan: "Jag tycker du kan prata med en distriktssköterska, de är duktiga på utslag och de har telefontid nu". Så fick jag ett direktnummer, möttes av ännu en telefonsvarare och talade in att de skulle ringa mig. Nu har jag således väntat i nästan två timmar på att få PRATA lite med en vårdmänniska och kanske möjligen, i den bästa av världar, få en tid för en undersökning av sonens utslag. Och därmed har jag inte kommit till jobbet och sonen inte till dagis.

Jaja, det är väl tur ändå att jag har möjlighet att jobba hemifrån. För jag tror knappast att Försäkringskassan godkänner VAB-orsaken "Väntan på telefonsamtal från vårdcentralen".

I väntan på vårdcentralen

Lilleman har fått stora blemmor på armbågar och knäna. Vita helmysko utslag. Vi såg dem redan igår men då var de inte så stora. Under natten har det blossat upp jättestora "kokor" på honom som ser jättekonstiga ut och som kliar och svider. På dagis är de inte förtjusta i utslag som inte blivit kollade av läkare, så vi har väl inget annat att välja på än att vänta tills vårdcentralen behagar öppna. Bara det inte är psoriasis...som både hans farfar, pappa och farbror har. Det skulle ju inte förvåna mig...

Dagens foto #25 av 365

25 av 365

Vår lille händige minisnickare. Trappan fick sig ett lyft när Lilla E och kofoten hade kört ett race. Nu ska den målas också!


------------------------------------------------------------------------------------------------------

Andra dagens fotare:

Webmosterhelene
3kärlekar, Anki, Annahanna, Anna/heffaklumpen, AnnaK, Anna/tokfias, Anna/Xante, Anne, Christel, copyrightmaria, Cybertjejen, Ellen, Emma, FruGrip, Jane/citrontimjan, Jennie, Jessica, Malena, Maria/fembarnsmamma, Mia, Miss Muffin, MonicaO, Pernilla, Qurin, Silwerstar, Snöstjärna, Sockergrynet, Tezzan,VeronicaP, Ulrica, Åsa/badanka, Åsa Torgersson, Lena, Sabina

Mary Poppins - en fascinerande familjeföreställning

Idag var vi på GöteborgsOperan. Det blev en heldag. Bussen gick 11.30 från Musikskolan, strax efter 13 gick vi på en fantastisk guidad visning med en kunnig och rolig guide och klockan 15 började föreställningen. I pausen hade vi förbeställt smörgåsar och dricka och klockan 18.10 var alla parkerade på bussen igen. Halv åtta klev vi av på Musikskolan.

Föreställningen var jättebra! Vi hade 20 ungar mellan fyra och femton år med oss och de var helfascinerade allihop. Och vi vuxna också, förstås. Mest gapade alla när Mary Poppins flög ut över publiken, rätt upp i luften och liksom försvann i taket.

Dagens foto #24 av 365

24 av 365

Fruktfrossa. Frukt är gott året om, men på något sätt är det extra gott så här års, när julen är över och det är långt till sommaren och vädret slaskar utanför fönstret. Nog piggar C-vitaminer upp alltid!

Dagens foto #23 av 365

23 av 365

Familjefredag i simhallen. Vi tog med fika och kaffepengar. Men det blev inget kaffe för dottern tog guldfisken istället så pengarna gick åt till märket. 25 meter på djupt vatten (eller 40 meter blev det väl snarare) och ett urtjusigt dyk. Simhallstjejen frågade Berta vilken simskola hon gått i. "Mormors" svarade Berta glatt!

Dagens foto #22 av 365

22 av 365

Nu ska det bli träna av. Jag har sagt upp medlemskapet på gymmet - barnpassningen var bara öppen ibland och de få gånger jag hade möjlighet att ta mig dit gjorde att varje pass blev VÄLDIGT dyrt. Istället köpte vi familjeårskort i simhallen. Men eftersom maken har för vana att emigrera en vecka i taget lite nu och då under hela våren så lär jag inte kunna ta mig dit om jag inte har barnen med mig - och hur mycket simmat blir det då? Jag beklagade mig över detta på en föräldrasida på nätet häromdagen - och idag låg den här i brevlådan. En vänlig, för mig helt okänd människa i Örebro hade bestämt sig för att skicka mig en tränings-DVD. "Du kan få låna den här och testa om det är något för dig" skrev hon. Helt otroligt! Tack Å!!

Dagens foto #21 av 365

21 av 365

Idag (det vill säga igår eftersom jag ligger efter med överföringen från kameran) kom det här i brevlådan. Lite smått och gott i scrapväg. Undrar när jag får tid att leka med det?

Dagens foto #20 av 365

20 av 365

Dagens lunch. Spenat, quinoa och stekt lax med dillcreme.

Ögonläkaren idag

Idag var vi på sjukhuset igen. Men det var ett mer planerat besök. Vi var hos ögonläkaren för ett år sedan eftersom dottern då hade dragits med vaglar i ögat (på exakt samma ställe) i tre års tid. Då sa han att vi skulle komma på återbesök efter ett år. Så har det där året gått och ögat är mycket bättre och jag hade glömt alltihop när kallelsen kom.

Men vi åkte dit och visade upp ögat. Han sa att hon fortfarande är lite irriterad och att hon löper risk att få vaglar lättare än andra. Han sa också att "vita människors" sådana ögongångar och körtlar är mycket mer trånga och tunna än mörkare personers. Jag frågade om han menade vita i betydelsen "icke mörkhyade" eller om ljusheten på huden också hade betydelse. Det hade den, påstod han! Ju mindre pigment, desto större risk för "blockeringar" i de där ögongångarna. Jaha, där ser man. Och Majsan är ju väldigt ljus i sin hy. (Eller blek, som mormor säger.) Inte hade jag i min vildaste fantasi kunnat tro att ögonproblem och ljus hy hade någon koppling!

Dagens foto #19 av 365

19 av 365

Pappa kom hem. Telefonsamtal från Lillan.

Kalasdags igen

Vi har ett barnkalas kvar att avklara innan dotterns sexårsdag har firats färdigt. Klassen ska bjudas hem också. Ja, man gör tydligen så i dotterns klass. Ett kalas för lekkompisar och så ett särskilt för hela klassen. Maskerad ska det bli. Dottern fixade med inbjudningskorten ikväll.

Inbjudningar på g

Dagens foto #18 av 365

18 av 365

Här är hon, min nya vän. Å och jag började nyckelharpskursen idag och har redan lärt oss "Vals från Töllsjö". Fantastiska begåvningar vi är...haha. Det blir rätt så fel ibland och låter inte precis vackert, men det är superkul! Jag spelade för barnen när vi kom hem och de var djupt imponerade. Sonen ville att jag skulle spela en vaggvisa för honom när han skulle lägga sig, men jag mumlade fram att jag bara kan en låt än så länge...

Akuten igen

Alltså...det börjar bli lite pinsamt. I eftermiddags for sonen i golvet efter att ha snurrat (!) i vår säng. Han gallskrek som en stucken gris och kunde inte stödja på benet. Vi bar honom till köksbordet, satte honom på en stol och försåg honom med nybakad chokladkaka som kompisen L på besök haft med sig. Dottern hade också en kompis här så alla fyra barnen åt med god aptit. Lilla E torkade tårarna och verkade känna sig lite bättre. Men så fort han klev ner från stolen vrålade han igen att han inte kunde gå på benet. Jag ringde jourcentralen precis innan de skulle stänga. Läkaren hade gått hem och sköterskan sa "Åk till akuten, det är inget att vänta på eller tveka om när han inte kan stödja på benet. Åk in direkt". Så det gjorde vi. Lämpade av dotterns kompis OCH dottern hos kompisen och körde till stan. Där var det överfullt med folk, så jag släppte av make och son och åkte sedan till min nyckelharpskurs som började idag. När kursen var slut var också sonen färdigundersökt. Det var ingen fara med benet. De tryckte i honom rejält med Alvedon och sedan kunde han gå hyggligt igen. Och nu har han somnat.

Jaja, nu har vi i alla fall kollat upp det.

Dagens foto #17 av 365

17 av 365

Jag sa till maken när jag åkte till Jönköping att vi kunde äta lite räkor ikväll - hade en påse i frysen.
Och när jag kom hem väntade detta. Potatiskaka med räkor på mixad salladsbädd och sesamdoftande sweet chilidressing. Till detta björkvin från Grythyttan. Undra på att man ser ut som man gör efter tio år med honom i köket...


------------------------------------------------------------------------------------------------------

Andra dagens fotare:

Webmosterhelene
3kärlekar, Anki, Annahanna, Anna/heffaklumpen, AnnaK, Anna/tokfias, Anna/Xante, Anne, Christel, copyrightmaria, Cybertjejen, Ellen, Emma, FruGrip, Jane/citrontimjan, Jennie, Jessica, Malena, Maria/fembarnsmamma, Mia, Miss Muffin, MonicaO, Pernilla, Qurin, Silwerstar, Snöstjärna, Sockergrynet, Tezzan,VeronicaP, Ulrica, Åsa/badanka, Åsa Torgersson, Lena, Sabina

Dagens tre bästa

Idag var en underbar dag. Så jag listar det allra bästa:

1. Jag fick möjlighet att åka och simma. Själv. I motionsbassängen. Hur ofta händer det? Dottern var på barnkalas i badhuset så jag åkte dit sista timmen och kunde därmed hjälpa henne att tvätta håret efteråt.

2. Jag sov middag. Jag blev så hejdlöst trött fram på eftermiddagen att jag inte kunde hålla mig vaken. Gick och lade mig och sov en timme! Kan inte ens minnas när det senast hände. Kanske när dottern var nyfödd och jag slumrade bredvid henne...

3. Jag var på konsert. Å och jag åkte till Jönköping och bevistade en av folkmusikföreningens begivenheter: konsert med Sågskära. Fantastiskt. Som Å sa när vi gick ut: "Där har vi lite att leva upp till". Haha. I morgon börjar kursen i nyckelharpa. Det ska ju bli intressant...

Snart dags för veckans TV-högtidsstund

När Let´s Dance är slut och ungarna har somnat, då går maken och jag in på nätet, på SVT Play och kollar på På spåret i efterhand. Vi stänger av ljudet om de tävlande i programmet "drar" före oss, räknar poäng och går helt in för detta. Superkul program! Vi är ett oslagbart team. Synd man inte är kändis så man blir inbjuden att delta på riktigt....

Dagens foto #16 av 365

16 av 365

Det här ser lite ut som mina barn, som sitter i soffan och äter chips. Men det är det inte. Personerna i soffan hävdar att de är Pippi och Lilla Gubben som sitter på en ö i Söderhavet och käkar pepparkakor ur en skål. Så det så. Vart mina barn har tagit vägen vet jag inte riktigt....

Ishallen igen

Idag började terminen i ishallen. Berta tränade piruetter. Ser kul ut. Lite Bambi på hal is när en drös 4-6-åringar åker konståkning. Men de är jätteduktiga. Jag ska förresten inte säga något. Inte kunde jag snurra och hoppa på ett ben på skridskor vid sex års ålder. Inte vid 35 heller...

Dagens foto #15 av 365

15 av 365

Syskonkärlek. Ibland osams så det ryker, men oftast helt överens.

Dagens foto #14 av 365

14 av 365

Schhh, hon sover. Just nu är vi tacksamma för de stunder det blir. De senaste nätterna har jag varit uppe med Majsan flera timmar varje natt. Växtvärk. Ajajaj. Massage och Alvedon är det enda som hjälper.

Leker i Photoshop

Photoshop är kul. Som ni möjligen såg var bilden i inlägget nedan svartvit (ja, den var ju ganska svartvit även original men jag hade faktiskt dessutom gjort om den till gråskala) men "snöret" till mobilsmycket kolorerat. Det fick mig att plocka fram en gammal bild och utsätta den för samma behandling. Så här blev det då:


Dagens foto #13 av 365

13 av 365

Min mobil får utgöra dagens motiv. Inte för att jag är någon mobilmänniska egentligen. Jag tycker det är ganska skrämmande hur beroende vi förväntas vara av mobiltelefoner. Och jag blir otroligt irriterad när folk surt påpekar "Jag har försökt ringa dig men du hade inte mobilen på". Nähä. Och??

Hur som helst så finns det förstås tillfällen när mobiler är väldigt bra. När något akut inträffar, till exempel. Eller som idag, när jag fick en kär hälsning från en vän i Kenya. Hon bor mitt ute i bushen i en hydda strax utanför en by som ligger utanför en by som ligger utanför en by.... Det finns liksom inga telefonledningar där. Postgången tar evigheter. Elektricitet finns det förstås inte heller i hennes hydda men en mobil har hon fått - en "gammal förbrukad" som någon i Sverige inte längre ville ha. När batteriet tar slut är det någon som har en generator och samlar ihop de mobiler som finns i trakten och laddar dem. Så tack vare det kunde jag få hennes hälsning i nästan precis samma stund som hon skickade iväg den! DÅ är mobiler väldigt bra.


------------------------------------------------------------------------------------------------------

Andra dagens fotare:

Webmosterhelene
3kärlekar, Anki, Annahanna, Anna/heffaklumpen, AnnaK, Anna/tokfias, Anna/Xante, Anne, Christel, copyrightmaria, Cybertjejen, Ellen, Emma, FruGrip, Jane/citrontimjan, Jennie, Jessica, Malena, Maria/fembarnsmamma, Mia, Miss Muffin, MonicaO, Pernilla, Qurin, Silwerstar, Snöstjärna, Sockergrynet, Tezzan,VeronicaP, Ulrica, Åsa/badanka, Åsa Torgersson, Lena, Sabina

Examen idag

På lekterapin alltså. Vi skulle avslutat före jul men blev ju sjuka allihop. Så idag slog vi ihop avslutningskalaset med besöket i operationssalen. Lillebror och mormor fick följa med för att delta i fikadelen. Vi hade med oss bullar och muffins och lekterapeuten B hade fixat fruktsallad och glassbägare så det var stort kalas. Men innan vi kom så långt skulle operationssalen klaras av.

Lillbrorsan och mormor stannade i lekrummet men jag fick följa med. Jag fick ju inte vara med i salen i Turkiet utan blev utkörd, så Berta fick "visa mig" allt hon kände igen i operationssalen. Det första hon frågade var var banden på britsen var nånstans. "Vilka band?" sa narkossköterskan. "Dem man spänner fast folk med". Först då kröp det fram att de dessutom hade spänt fast lillans armar och ben innan hon sövdes. Och där låg hon, inte fyllda sex år, fastspänd med läkare och sköterskor som pratade ett jättekonstigt språk, hon förstod inte ett ord och varken mamma eller pappa var där. Huva...jag får panik när jag tänker på det. Tack gode Gud att vi fick komma till lekterapin. Nu märker vi att det har hänt grejer för Majsan vill prata om operationen och sjukhusvistelsen varenda dag, helt plötsligt. Eller äntligen, ska man kanske säga...

Så kollade vi alla maskiner och apparater och andades i masker (själva var vi ursnygga, utstyrda som vi var i operationsrockar och mössor), kollade syresättning och puls och lite annat smått och gott innan fikat väntade.

Dagens foto #12 av 365

12 av 365

Tulpaner köpte jag idag. Det har ösregnat hela dagen och jag längtar till våren. Undrar om våra holländska tulpaner tänker titta upp i rabatterna...


------------------------------------------------------------------------------------------------------

Andra dagens fotare:

Webmosterhelene
3kärlekar, Anki, Annahanna, Anna/heffaklumpen, AnnaK, Anna/tokfias, Anna/Xante, Anne, Christel, copyrightmaria, Cybertjejen, Ellen, Emma, FruGrip, Jane/citrontimjan, Jennie, Jessica, Malena, Maria/fembarnsmamma, Mia, Miss Muffin, MonicaO, Pernilla, Qurin, Silwerstar, Snöstjärna, Sockergrynet, Tezzan,VeronicaP, Ulrica, Åsa/badanka, Åsa Torgersson, Lena, Sabina

Dagens foto #11 av 365

11 av 365

Sonen i badkaret får bli dagens foto.


------------------------------------------------------------------------------------------------------

Andra dagens fotare:

Webmosterhelene
3kärlekar, Anki, Annahanna, Anna/heffaklumpen, AnnaK, Anna/tokfias, Anna/Xante, Anne, Christel, copyrightmaria, Cybertjejen, Ellen, Emma, FruGrip, Jane/citrontimjan, Jennie, Jessica, Malena, Maria/fembarnsmamma, Mia, Miss Muffin, MonicaO, Pernilla, Qurin, Silwerstar, Snöstjärna, Sockergrynet, Tezzan,VeronicaP, Ulrica, Åsa/badanka, Åsa Torgersson, Lena

Lillan har dukat

Majsan ville duka igår. Det skulle gå i turkos och blått. Så här fint blev resultatet:

Lillbertas dukning

Premiär i slalombacken

Idag åkte vi till slalombacken (men jag orkade inte släpa på kameraväskan). Vi lånade kusinens skidutrustning och tänkte att barnen kunde samsas om den. Men när vi väl kom dit och Lilleman insåg att det gled och var halt så var han inte intresserad (han kommer att bli sommarsportare, avskyr allt som är kallt och halt och mormor säger att hon förstår honom fullkomligt)

Dottern åkte lite för två år sedan men kom knappt ihåg det. Så vi släpade upp henne för en liten backe några gånger. Det var inte kul, tyckte hon. För svårt och tråkigt. Så vi tittade på andra åkare en stund innan vi skulle dra oss hemåt. Men så ville hon prova igen så vi gjorde några mer rejäla försök. Så testade vi knappliften i nya barnbacken. Och rätt som det var åkte Berta både liften själv och tog sig ner för backen jättefint. Så vi blev kvar ett par timmar - vi som var på väg hem efter en kvart....

Dagens foto #10 av 365

10 av 365

Jag kan inte hålla liv i julstjärnor. Så jag har köpt orkidéer. Jag kan inte hålla liv i sådana heller men hoppet är det sista som överger människan...

Dagens foto #9 av 365

9 av 365

En tom uteplats. Det enda som minner om den gångna sommaren är en kvarglömd leksakslastbil som kom fram idag när solen smälte bort snön. Men vi går mot ljusare tider och innan vi vet ordet av så står trädgårdsmöblerna här igen.


------------------------------------------------------------------------------------------------------

Andra dagens fotare:

Webmosterhelene
3kärlekar, Anki, Annahanna, Anna/heffaklumpen, AnnaK, Anna/tokfias, Anna/Xante, Anne, Christel, copyrightmaria, Cybertjejen, Ellen, Emma, FruGrip, Jane/citrontimjan, Jennie, Jessica, Malena, Maria/fembarnsmamma, Mia, Miss Muffin, MonicaO, Pernilla, Qurin, Silwerstar, Snöstjärna, Sockergrynet, Tezzan,VeronicaP, Ulrica, Åsa/badanka, Åsa Torgersson, Lena

Dagens foto #8 av 365

8 av 365

Adventsstjärnan på kontoret strålar sina sista strålar för den här gången. Snart tas den ner.


------------------------------------------------------------------------------------------------------

Andra dagens fotare:

Webmosterhelene
3kärlekar, Anki, Annahanna, Anna/heffaklumpen, AnnaK, Anna/tokfias, Anna/Xante, Anne, Christel, copyrightmaria, Cybertjejen, Ellen, Emma, FruGrip, Jane/citrontimjan, Jennie, Jessica, Malena, Maria/fembarnsmamma, Mia, Miss Muffin, MonicaO, Pernilla, Qurin, Silwerstar, Snöstjärna, Sockergrynet, Tezzan,VeronicaP, Ulrica, Åsa/badanka, Åsa Torgersson, Lena

Kolla vem som kör pistmaskin!!

Eller åker med i alla fall. Lilleman tycker det är coolt att ha en morbror som känner pistmaskinsföraren. Bilden tog morbror, som lånade sin gudson för kvällen, med mobilkameran - och det var ju kul att äventyret blev förevigat! Lillkillen själv sa att det var superläskigt men han är så modig så han var inte alls rädd. "Men du hade aldrig vågat, mamma" sa han till mig.

Nä, troligen inte...

Pistvakt

Kakmonstrens årsmöte

Kakmonstren ville fika igår efter uteleken. De åt bullar och drack varm choklad. Så frågade jag om de ville ha efterrätt och det ville de ju. De fick hålla för ögonen medan jag ställde efterrätten på bordet. Gissa om jublet steg när de öppnade ögonen och hela brickan med pepparkakshuset stod framför dem. Det var bara att hugga i.

Kakmonster

Dagens foto #7 av 365

Dagens foto 7 av 365

Dagens foto blev på en vintrig gren. Jag valde den för jag tycker den blå himlen är en så härlig bakgrund.


Men jag bjuder på några bonusbilder också, från dagens lilla promenad:
Gren med isdropparSnöigtVissnat


------------------------------------------------------------------------------------------------------

Andra dagens fotare:

Webmosterhelene
3kärlekar, Anki, Annahanna, Anna/heffaklumpen, AnnaK, Anna/tokfias, Anna/Xante, Anne, Christel, copyrightmaria, Cybertjejen, Ellen, Emma, FruGrip, Jane/citrontimjan, Jennie, Jessica, Malena, Maria/fembarnsmamma, Mia, Miss Muffin, MonicaO, Pernilla, Qurin, Silwerstar, Snöstjärna, Sockergrynet, Tezzan,VeronicaP, Ulrica, Åsa/badanka, Åsa Torgersson

Utedag idag!

En stund i alla fall. Jag jobbade hemma på förmiddagen och skulle avlösa mamma som dagmamma strax före lunch. Så vi åkte till henne och hämtade hem kusinerna. Och efter spaghettimiddag bar det iväg ut i solen.

Lilla AStora E
MajsanLilla E
I andra tankar
Med tungan rätt i mun?
Se upp i backen!

Var ligger egentligen Grönahög?

Frukostkonversation:

Fyraåring: Min kompis L har varit i Grönahög. Där finns det ett grönt hav som han har badat i.
Mamma: Jaså? Vet du, M på mitt jobb, han kommer från Grönahög. Han kanske också har badat i det där gröna havet.
Fyraåring: Mmmm. Vad pratar han för språk?
Mamma. Han pratar svenska.
Fyraåring: Det gör dom inte i Grönahög. Där pratar dom kinesiska. För det ligger i Grekland.

Nu är semestern bokad

Jaha, jullovet är inte ens slut men nog har vi redan gjort semesterplaneringen. Pusslat ihop schemat, vidtalat mormor och farmor och bokat in barnen hos dem varsin vecka och lyckats få ihop nio veckors ledighet för barnen. Inte illa va!

Dessutom har vi bokat en vecka i Österrike. Vi som skulle till Holland. Men nu blir det en lite annan färdväg istället. Fast Legoland tar vi ändå "på vägen".

Dagens foto #6 av 365

Änglar - 6 av 365

Idag får det bli en bild på änglar - som vi sålde idag till förmån för Drottning Silvias Mödrahem i Rio. De tog slut allihop!!!


------------------------------------------------------------------------------------------------------

Andra dagens fotare:

Webmosterhelene
Ulrica, Sockergrynet, Silwerstar, QurinSnöstjärna, Ellen, Tezzan, MonicaO, Maria/fembarnsmamma, Pernilla, Winyan, Anne, Monkan, Tokfia,

Dagens foto #5 av 365

5 av 365 Julen

Jag har gått med i en utmaning: Ta en bild om dagen och publicera den på bloggen. Jag missade de fyra första men hakar på nu. Dagens bild fick bli en på julen - medan pyntet är kvar. Tänkte att utmaningen skulle få mig att engagera mig lite mer i fotograferandet - jag behöver lära mig! Och bästa sättet att lära sig är väl att öva...

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Andra dagens fotare:

Webmosterhelene
Ulrica, Sockergrynet, Silwerstar, QurinSnöstjärna, Ellen, Tezzan, MonicaO, Maria/fembarnsmamma, Pernilla

Dagens pyssel: en godisbukett

Idag fyllde kusin E nio år och vi var bjudna på kalas. Förutom paket måste man ju ha en blombukett med sig när man går bort på middag, tyckte dottern. Och eftersom hon sett på nätet (begriper inte var hon hittar allt som hon googlar fram) att man kan göra en bukett av godis så fick det bli så.

Buketten blev jättefin och är helt ätbar, så när som på pinnarna såklart. Inte behöver dessa blommor något vatten heller.

Gör så här:
Trä godis på grillspett av trä.

Buketten

Bind ihop till en bukett och fäst ihop med gummisnodd. Slå in i cellofan och sätt ett godishalsband runt alltsammans. Färdigt!

Majsan med den färdiga buketten

Lilleman har blivit hotelldirektör

Lilleman har byggt hotell. Hans rum har förvandlats till Kanarieöarna. Mitt i detta har han. med hjälp av leksaksbackar och diverse lådor, smällt upp ett hotellkomplex vid namn Botell Teneriffa. Jag checkade in där ikväll.
- Hej och välkommen. Middagen serveras om sju minuter, deklarerade direktörn själv i receptionen.
- Jaha, och vad blir det för mat? sa jag - och baxnade nästan över svaret.
- Till förrätt blir det potatiskakor och köttfärssås och spaghetti och älgkött. TIll varmrätt serverar vi köttgryta med potatis och grönsaker. Och dagens efterrätt är rosa och grön glass med vaniljsås och huggad choklad och smältade hallon.

Ja, mätt lär man ju bli i alla fall.

Den lille hotelldirektören

Idag har vi haft bageri

Maja och jag öppnade ett smärre bageri framåt eftermiddagen. Maken hade (av outgrundlig anledning) köpt hem åtta paket jäst. Så vi satte igång att använda två av dem. Vi har nämligen inte en vanlig bulle i frysen. Inte för att vi brukar fika eller överhuvudtaget äta bullar men om vi nu nån gång skulle få fikagäster så är det ju trevligt. Och så luktar det ju så gott när man bakar. Vi körde vaniljvarianten men till sista plåten kom dottern på den briljanta idén att vi skulle ha oboy istället för vaniljsocker på degen. Och istället för pärlsocker skulle vi ha hackad blockchoklad. Bra idé! Sen att ingen av ungarna tyckte de var goda är ju en annan sak...

Medan bullarna jäste bakade vi två soters muffins. En med After Eight på. Och en som hette "Chocolate Cream Dream" - med vit choklad i. En kladdkakevariant utan bakpulver som blev SÅÅ goda.

After Eight-muffins

2 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
50 g smält smör
1/2 dl vatten + 1/2 dl grädde
15 bitar After Eight


Blanda alla torra ingredienser. Rör i det smälta smöret blandat med vatten och grädde. Klicka smeten i dubbla muffinsformar som får fyllas max till hälften. Grädda i 15-17 min i 200 graders ugn. Tag ut muffinsarna och lägg en chokladbit på varje, ställ in i plåten i den nu avstängda ugnen i ytterligare 2 min.


Chocolate Cream Dream

100 g smör eller margarin
2 ägg
3 dl strösocker
2 dl mjöl
4 msk kakao
100 g ljus blockchoklad
5 msk ljus sirap
Vit blockchoklad Vispa ägg och socker poröst med hjälp av en elvisp, ett stort plus är om smeten får dubbel volym. Smält blockchokladen och smöret för sig, låt svalna.- Blanda de "torra" ingredienserna för sig. Blanda ihop alla ingredienser och tillsätt sirapen, Häll sedan ut i muffinsformar. Dela vitchokladen i delar och stoppa ner en vitchokladbit i varje muffins.
Grädda i 200°C i 10-15 min.

Nybakat är gott!


Vi har gjort papper!

Majsan fick ett litet "gör-ditt-eget-papper-kit" av en kompis på kalaset. Sedan dess har det tjatats om att vi ska praktisera detta. Idag var stunden inne. Vi gjorde papper. Piffigt nog rev vi ner i rosa servett i gröten också så papperet blev rosa när vi mixade. Tjusigt. Tyvärr var det bara två nät med så egentligen kunde man bara göra ett papper men vi trixade lite så att vi åtminstone fick ihop två ark. Det tar ju ett dygn innan de torkat! Ska nog försöka få tag på några fler nät så man kan göra lite mer när man ändå drar igång pappersbruket...

Så här blev våra första alster i alla fall. Ark nummer två fick guldglitter också! Tjusigt värre...

Våra två första papper


Några layouter igen

Jag håller på att fylla på barnens album genom att scrappa färdigt de foton som ligger och skräpar i lådorna. Så idag blev det två bilder från 2004 och en från 2006. LO-fotona är usla, ber om ursäkt för det. Fotade på ett dumt ställe och det gick lite fort...så blixten har reflekterats mitt i LO:n...

Första LO:n här har jag för en gångs skull gjort utifrån en skiss som Webmosterhelene gjort (i mitt tycke Sveriges skickligaste scrappare). Skissen ser ut så här:Och så här blev min tolkning:

Mini-Allbäck, en bild från 2006

Så blev det en LO med det foto som vi använde till julkortet 2004. Känns som det var helt nyligen och ändå jättelänge sen som barnen var så här små. Snett och vint blev det vid fotograferingen, så snett är det faktiskt inte i verkligheten.

En LO om julkortet 2004

Så slutligen en LO som också är från 2004, med lill-Majsan i vagnen på Borås Djurpark.

Med tungan rätt i mun - från 2004

En akvarell

Sonen gjorde ett konstverk ikväll. En akvarell. Med namnet "Pappa".
- Det är du, pappa. Och vi måste sätta in den i en ram så den blir en tavla, deklarerade han stolt.

Ni som är konstkännare ser direkt att detta är en akvarell från Lilla E:s tidiga expressionistiska period, starkt influerad av Edvard Munch.

Akvarellen

Lite scrap från den senaste tiden

Ledigheten har inneburit lite tid för scrap. Men det var så länge sen att jag visst har legat av mig. Här är i alla fall några klickbara alster.

Med kompisenSommarscrapShowtime på Teneriffarosa och vitt4 i en poolVår lilla MadickPå farfars färjaPå fyra hjulFull fart!FiollägerEn ettåringKlara färdiga dansa!

Lite julpynt

Så här blev julen hos oss. Toppdekorationen i granen ter sig kanske lite märklig men vi hittade inte stjärnan. Så upplyste dottern mig om (hon har bättre minne) att en viss herre på besök häromåret sköt en badboll rakt in i granen och att stjärnan då gick i två delar. Men dottern hade gjort en ängel i skolan som hon tyckte passade utmärkt högst upp i i granen. Och varför inte egentligen?

Årets Nordmansgran
julgranskulorI år har vi en ängel som topprydnad i granen.Julgranskula
Hyllan i trappan
Hallgolvetfönstret i hallen
Hyllan i sovrummet
Fönstret i sovrummet går i vittToalettfönstret

Vi har nya stolar!

Ja, det kanske inte låter så märkvärdigt men vi har länge sagt att vi behöver nya stolar. Av flera skäl: de passar inte i köket, de är tygklädda och det är inte praktiskt med småbarn (vi har klätt om dem fyra gånger) och de är matsalsstolar som vi har som köksstolar vilket innebär att de har blivit rätt illa åtgångna och faktiskt håller på att ramla isär (trots att maken försökt skruva ihop dem flera gånger).

För ett tag sedan hittade vi nya vita barstolar på Jyskrea men eftersom de inte passade ihop med de gamla köksstolarna så har de legat till sig i garaget. Men så blev det äntligen av i mellandagarna att vi köpte nya stolar. Och det blev ett helt annat kök.

Nya matstolar
Nya barstolar

Året i bilder

En nyårskrönika ska det väl vara så här års. Min blir i form av de bästa bilderna från bloggen.

Varsågoda - 2008 i bilder

Zebror och antilop

Tiwi beach  Massai på stranden

Sommarpojke i gunga 

  Den stilige studenten

E-K på bryggan

Och lite blommor...

Porträtt på lilla E

Lilla G

Söta clownen

Syskon på stranden

Dottern i vinterskrud

Vem vill inte åka på scrapkryssning???

Gissa om jag hoppade och dansade när jag läste om en scrapkryssning till Kiel. Med FEM kurser ombord. En hel helg. Drömma går ju...

Men det fiffiga är att det går att tävla om en biljett. Tävlingen hittar man här.


Av barn och dårar...

...får man höra sanningen sägs det. Jag kan vidimera att det gäller åtminstone i det förstnämnda fallet.

Maken och barnen har varit på besök hos hans mormor, nyss fyllda 90. Hon lyckades förmå barnen att sjunga "Nu tändas tusen juleljus" för henne (trots att sonen numera anser att det är barnsligt att sjunga). Sen stämde tanten själv upp i "Gläns över sjö och strand". Väl hemma kommenterade sonen det med:
- Hon är nog gammal för hon sjungde väldigt rostigt.


På nyårsafton gjorde jag mig FÖR EN GÅNGS SKULL till lite och lade en grundlig (om än rätt hastig) make up och rullade upp håret på värmespolar. Det blev jättelockigt och i ny svart klänning skred jag ner för trappan där sonen satt och tittade på Bolibompa i väntan på gästerna.
Sonen, hänförd: Men mamma, vad FIN du är....(konstpaus)...Åh...du ser ut precis som en tant!

Gott nytt år!

Då var det 2009. Och det lär väl gå ungefär lika fort som 2008. Vi firade in det nya året med samma gäng som vanligt - det var nionde året vi skålade in ett nytt år tillsammans kom vi fram till. Åtta vuxna, en tonårstjej och sex barn mellan fyra och nio år fick vi ihop i år (vi har varit 18 men de tre äldsta i den yngre generationen har lämnat oss för annat firande). Ett tag var det så att vi ökade med en (eller en nyår två) små personer varje år. Nu blir vi färre istället.

I år stod vi för värdskapet. Vi brukar hjälpas åt på lite olika vis och den här gången hade vi bett folk om hjälp med fördrink, snittar och barnförrätt.

Det började med fördrink och snittar (otippat va!) och så här glada var folk då...
Det är kul att fira nyår...

Vid barnbordet slog sig småfolket ner redan vid snittstadiet:
Lillgänget med snittar

Så blev det förrättsdags. Familjen H hade skapat denna mycket uppskattade kreation till barnen som för övrigt åt samma meny som vi andra men alltså fick egen förrätt:
Barnens förrätt var en given succe

Årets meny bestod av (ja, jag skriver upp den här eftersom vi garanterat glömmer bort detta inom kort):

Gräslökspannacotta med rökt lax och dillolja
Parmalindad fläskfilé med råstekt glaserad potatis, rödvinsås och gorgonzolasås
Dajmmousse med fläder- och limemarinerade jordgubbar


Gräslökspannacottan var enkel att göra och väldigt god
Parmalindad fläskfile med två olika såser

Rätt som det var så var klockan kvart i tolv, skumpan korkades upp, nya snittar togs ur ugnen och lades på brickor och alla klädde på sig ytterkläderna och tog plats på vår balkong (tur att den går utmed hela huset för det var inga problem att få plats med 15 personer där) och så såg vi nyårsshowen. Vi konstaterade att det var både billigt och bekvämt att låta andra stå för fyrverkerier och skjutande - själva stod vi uppradade och njöt av skådespelet.

Åtta minuter över tolv låg en fyraåring utsträckt på mage i overall och mössa på vårt hallgolv. "Kanske dags att dra sig hemåt" konstaterade mamma U uppgivet. Vår egen fyraåring försvann strax efter tolvslaget och hittades sovande i sin säng i långbyxor, tröja och strumpor. Han hade helt enkelt gett upp och gått och lagt sig. Dottern däremot hade sovit middag och höll igång till kvart över två.


Nyår i vitt och silver

Dukningen fick gå i vitt och silver i år. Kanske inte så nymodigt men fint. Vit linneduk, vita tulpaner, vita och silverfärgade små ljusstakar och ett litet miniarrangemang med glittersprayad vit ros och gräs i martiniglas. Även barnbordet fick ha samma färgtema.

Dukningen gick i vitt och silverBarnbord i samma silvervita tema
Rosor i martiniglasTulpaner

RSS 2.0