Debut på en fotbollsplan

Idag var det dags - det som Majsan pratat om i tre månader. Klassbollen. Fotbollsturnering. För två veckor sedan visste inte Majsan hur man gör. Men förra veckan deklarerade hon stolt att hon är vänsterback. Barnen spelade fotboll (vissa sprang, andra stod som fastmonterade, en del grejade med allt annat än fotboll så det var väldigt charmigt och kul). Och föräldrarna hejade och tjoade och skrek.


Landslagslöftet.


Man tar det lite lugnt ibland...matchen är trots allt tolv minuter lång....


Supportrarna var koncentrerade.


Bäst var att springa genom vattenspridaren med kläderna på!


Det tyckte även Lilleman som gick in för vattenspridargrejen.

En kokt kräftas helgmemoarer...

Så var ännu en helg till ända. Jag känner mig som en kokt kräfta efter att ha hejat på dottern som gjorde fotbollsdebut under eftermiddagen. I övrigt har det hunnits med en hel del. Helgen inleddes med att jag åkte direkt från jobbet till medeltidsborgen där det var invigning och tal och grejer. Sedan skolkade jag från buffén där och åkte hem till den väntande familjen för vidare färd till en studentuppvaktning. Den första studenten i vårt kompisgäng har vandrat ut (och nummer 2 vandrar ut om två veckor...).

Väl hemma sov kusin A över - åtminstone tills hennes far kom och hämtade henne frampå småtimmarna. De var på galej men Lilla A ville absolut följa med dem hem i taxin på natten så vi fick väcka det stackars sovande barnet...


Prinsessor på ärten.

Igår var det familjedag på stan så vi var där på förmiddagen och käkade lunch på torget. Sedan åkte jag hem och bytte om för jag skulle spela flöjt på en vigsel på eftermiddagen. Sedan var jag på dragspelsfestival och gjorde reklam för en kommande jobbgrej som kan intressera dragspelare (eller i sanningens namn: jag mutade dottern och hennes kompis med glass om de delade ut 100 reklamlappar och foldrar till alla som verkade intresserade av dragspel...) Sedan var det plötsligt kväll och tacos på balkongen efter att vi blivit sittande en timme hos grannen drickandes mousserande vin på deras balkong.

Idag var det mest fotboll för hela slanten. Och en inlämningsuppgift till universitetet om kiliasmen och millenarismen (typ samma sak...) Och väldigt mycket sol...

Klassbollen idag

MMS

Klassbollen idag Godispaus mellan matcherna.


Dagens foto dag 145 av 365



Skuttig pippi mitt i skuttet. Jag slarvar med dagens foto men ibland blir det en bild. Håller mig dock till numreringen för dagen istället för numreringen av mina foton...Därför blir det lite ojämnt i de där siffrorna.

Stora holmen

Stora holmen är kul. Där stannade vi på vägen hem!


Låt barnen komma till mig...



I påskas såg Lilleman bilder från invigningen av "Lego-Jesus" i Önsta-Gryta kyrka i Västerås på TV. Han blev förstås fascinerad av detta. Sedan var det väl inte mer med det. Förrän för ett par veckor sen när vi nämnde att vi skulle sova på Scandic i Västerås på vägen hem från Ångermanland. "VÄSTERÅS! DÄR HAR DOM JU EN LEGO-JESUS" utropade Lilleman. Så självklart var vi ju tvungna att åka till kyrkan och titta på Lego-Jesus.

Vi blev kvar en timme och pratade med en massa folk i kyrkan. Riktigt trevligt och intressant var det. Det som började med en knäpp idé på en kafferast blev så småningom alltså så bra att han fick stå längst fram i koret, innanför altaret. Så här ser han ut:



Nu har församlingen fått lite allmänt dille på Lego och det blev väl lite bitar kvar efter bygget... Så här såg insamlingsbössan för internationellt arbete ut:


Bebbebilder

Kan inte motstå att lägga in lite bilder på min yngsta guddotter...


På restaurang.

MMS

På restaurang. Vi avslutar denna dag på Jensens.


Filmtajm

MMS

Filmtajm med biogodis i baksätet.


Lillflickan är döpt

Idag döptes Rebecka Elsa Margaretha. Med mycket sång, musik, diktläsning och förstås bibelord och psalmer. Det var jättefint och högtidligt, förstås, och en och annan tår fälldes (fast själv klarade jag mig rätt hyggligt ändå, jag som alltid storbölar vid varenda dop...)

Dopkandidatens morbror och jag själv hade återigen fått förtroendet att vara faddrar (Som K sa före dopet: Jaha, och vi ska ha en till, du och jag!)

Prästen Thylle döpte som vanligt och jag sjöng som vanligt! Och kyrkan var densamma som vanligt! Så det mesta var sig likt men dopbarnet var förstås nytt!




Majsan och Lilleman medverkade också med sång...


...och musik...


Efteråt samlades vi i samma hembygdsgård som vanligt och åt buffé som vanligt! Och efteråt var det tårta. Det var olika varianter, tigertårtor med nougat och en klassisk prinsesstårta med hallonsylt och vaniljkräm och så en jordgubbsvariant med jordgubbsmousse och sylt. För att skilja dem åt eftersom båda var rosa gjorde jag rosor på den ena och jordgubbar på den andra.




Bland gästerna fanns söta pojkar...


...och söta flickor...

Bebismys!

Barnen ville förstås provhålla vår lilla dopkandidat. Och ropade "MAMMA KOM OCH KOLLAAAA!". Så kameran fick följa med och föreviga...




Och då skulle inte storebrorsan vara sämre. Så håll tillgodo: här är två av mina fadderbarn...eller gudbarn...eller vad de nu heter, barnen som jag är fadder till.


Lekparkspaus

Vi stannade till vid en lekpark igår till barnens stora lycka. Där rumlade de runt en stund. Lekparken hade massor att erbjuda!


Två godingar

Vi stannade till och hälsade på de här två gosisarna. Lilla Bönan var superglad som vanligt, men brorsan väckte vi när vi kom så han var lite avvaktande och undrade nog varför vi drog när vi precis hade kommit. Men vi skulle ju bara säga hej...


Barnens drömställe

En gång tidigare har vi varit på detta underbara ställe för både barn och vuxna. Idag var det dags igen. Det var lite "hemlig resa" för barnen visste inget. Gissa om de blev överlyckliga när vi parkerade utanför och de kände igen sig...

Här finns nämligen en ladugård, ett café, otaliga bilbanor, ett vattenrum där man kan tända lamporna i ett hus med vattenkraft och fiska magnetfiskar, en gammal brandstation, ett "bvc", en tandläkarmottagning och en affär som ser helt riktig ut! Där hade vi kul några timmar! (Bilderna är skit och datorn med Photoshop är inlämnad på reparation så ha överseende...)






Pappa fick ställa upp som patient...



Men han verkade tycka det var rätt kul att leka, han också.


Årets vårkonsert avklarad

Igår var det stor traditionell vårkonsert på Musikskolan. Det var tårtbuffé och många spelande barn.



Kortspel i bilen.

MMS

Kortspel i bilen. Barnen spelar kort i baksätet med en Hello Kitty-kortlek från MCDonalds.


Dottern gjorde glasstårta till mig!

När jag kom hem från medeltidsborgen ikväll hade dottern en överraskning i frysen. Hon hade knåpat ihop en egen glasstårta med vaniljgräddglass och blåbärssorbet. Detta hade hon googlat fram på nätet på nån bolibompagrej. Kolla så fint!


Dukning i lila

Dottern var väldigt angelägen om att vi skulle köpa ljungrosalila underlägg när vi var och shoppade igår. Det hade att göra med ett paket till mig, sa hon. Ett paket skulle jag öppna innan vi dukade. Det var lila "undertallrikar" men räckte inte till gästerna så vi använde dem till bordsdekorationerna istället. Så plockade vi svarta och lila tulpaner.



36-årsmiddag...

Igår firade vi födelsedag, en dag i förskott eftersom jag skulle jobba idag. Mina föräldrar och svärföräldrarna kom på middag. Maken stod för det mesta, men jag fick i alla fall till lite snittar till champagnen. Och efterrätten som bestod av chokladkolapaj med vispad grädde. Däremellan gjorde maken mandelpotatissoppa med bräckt spickeskinka, löjrom, äppeltärningar och dill. Till huvudrätt var det lammfile med rödvinsås och getostgratinerad potatis. Gott!



Kul korv

Scan har kommit med en kalasbricka korv. Det är tre små paket i ett, liksom. Två med "halva" vanliga korvar. Och ett med sådana här "korvbollar". Det åt barnen häromdagen och det blev förstås succé. Kan rekommenderas...


På vandring

I veckan som gick var G och jag på vandring med en guide. Vi ska testa konceptet i sommar med en busstur och se hur det faller ut. Och då måste vi ju först lära oss själva. Jag tog lite bilder...



Av barn och dårar får man höra sanningen...

Diskussion mellan morfar och Lilleman. Lilleman, snart fem, har gele i håret och solglasögon - inomhus.

Lilleman: Jag har gele i huvet vettu. Då är man cool.
Morfar: Jaha, är man cool då? Jag är också cool.
Lilleman: Nä, du är inte cool. Du är bara gammal.
Morfar: Är jag gammal? Hur vet man det då?
Lilleman: Det ser man ju.
Morfar: Hur ser man det då?
Lilleman: För du ser rostig ut och har lockigt hår. Och så har du stora öron och konstiga kläder.

Första bussturen för året

Idag var det premiär för mig - för året åtminstone. Första bussturen var en församlingsresa, eller trivselträffsresa eller vad man nu ska säga. Det var kul! Fint väder och alla var sååå nöjda och tyckte allt vaaaar så fint och vackert och intressant. Roligt  jobb man har!

Igår var G och jag på en egen liten tur med en egen guide. Vi ska lära oss att gå en gammal "prästaväg" - eller ja, gå kan vi ju redan men vi ska lära oss att guida den är det tänkt. Bilder kommer...

Pianot är flyttat!

Det tog några månader, men undrens tid är inte förbi... Idag flyttade maken och brorsan pianot. Det står numera i gästrummet som får bli ett kombinerat gäst- och musikrum. Alla andra instrument står på varandra där inne också.

Men i vardagsrummet blev det luftigt. Där pianot stod finns numera mitt brickbord från Serholt!



Scrappat...

Jag gjorde en LO ikväll - första på månader. Så hittade jag några som jag passade på att fota av också - dem gjorde jag för några månader sedan. Viljan finns men inte tiden...


Lite partajbilder...

Jag lärde mig av en fotolärare att gruppbilder egentligen enbart är intressanta för dem som är med på bilderna. Haha! Det säger en del om detta inlägg. Här kommer i alla fall några av väldigt många bilder från mammas kusinträff. (Klicka på dem för större bild - klicka igen för att återgå)


...och så kakorna...



Några ville ha kakrecepten också. Tårtorna var ju vanlig prinsesstårta med sockerkaksbottnar, hallonsylt och vaniljkräm och marsipanlock. Och bullarna var vanliga bullar. Här kommer resten.


Hallongrottor (fast det var drottninggrottor)

4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
200 g smör
fast hallonsylt (eller drottningsylt i mitt fall)

Blanda allt utom sylten - det är käckt att köra i matberedaren. Gör bollar, tryck till i mitten och klicka i sylt. (Man kan ta småformar om man vill) Grädda mitt i ugnen, 200 grader, ca 10 minuter.



Äppelrutor

4 ägg
4 dl socker
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
smör
2 äpplen
mandelspån, kanel och pärlsocker

Vispa ägg och socker, blanda i mjöl och bakpulver. Bred ut i en vanlig långpanna (smord eller med bakplåtspapper såklart). Skala och skiva äpplena och lägg ut på smeten. Hyvla över smör med osthyvel. Strö över mandelspån, kanel och pärlsocker.


Marängsnitt

35 g socker
100 g smör
150 g vetemjöl
2 äggvitor
2 dl socker
hackad mandel

Kör socker, smör och mjöl i matberedaren. Rulla två längder, lägg på plåt och platta till. Grädda dem ljusgula i 200-225 grader. Vispa äggvitorna till skum. Vänd ner sockret. Bret smeten över längderna och strö över hackad mandel. Grädda ca 5 minuter tills marängen har fin färg. Låt svalna lite och skär i sneda bitar.



Min bästa mjuka chokladkaka

Blanda 3 dl socker, 2,5 dl mjöl, 1 msk vaniljsocker, 2 tsk bakpulver och 3 msk kakao (sikta med sil är bra). Smält 150 g smör och blanda med 1,5 dl vatten. Rör ner smör-vatten-blandningen i de torra ingredienserna. RÖR ner 2 ägg. Ingen visp behövs i detta recept alltså! Häll en smord, bröad form. Grädda i 175-200 grader ca 40-45 minuter.

Bufférecepten

Här kommer då recepten från buffén, på allmän begäran från några av kusinerna.

Tortillarullar med kyckling, chèvre och ruccola
20-24 bitar

5-6 stora tortillabröd (gärna tomatbröd)
200 g Philadephiaost
100 g kantskuren chèvre
1/2 dl sweet chilisås
1/2 röd paprika i bitar
1/2 grillad kyckling
ruccolablad

Lägg Philadelphia i en matberedare med chèvreosten. Tillsätt sweet chili-sås, paprikabitar och kycklingen (rensad och skuren i bitar). Bred röran på bröden, lägg på några ruccolablad och rulla ihop till rullar. Förvara i gladpack och skär i bitar vid serveringen.

Lime- och honungsmarinerade kycklingspett
20 spett

20 innerfileer
2 limefrukter, saft och skal
2 msk flytande honung
3 msk soja
1 msk riven ingefära

Blanda ingredienserna, trä upp filéerna på spett och vänd dem i marinad. Låg ligga en stund i kylen. Stek hastigt runt om och stek sedan i ugnen på 175 grader 10-12 minuter.


Grekiska biffar med fetaost

Makens påhitt: koka ihop 1 dl rödvin, 1,5 dl grädde, 1 msk grillkrydda, 2 tsk rosmarin, 2 pressade vitlöksklyftor. Häll över 1,5 kg blandfärs och rör ihop. Smula ner fetaost. Gör biffar och stek ett par, tre minuter per sida på medelvärme.


Rökt skinka

Lägg upp skinkan på ett fat och dekorera med physalis.


Grekiska minipajer

Har inget recept. Ta ut rundlar av smördeg med ett glas, lägg ut dem i aluminiumformar. Lägg i hackad färsk spenat, hackad rödlök, smulad fetaost. Blanda ägg och matlagningsgrädde, salta och peppra, och häll över. Toppa med riven ost och grädda i ugnen, 200 grader, tills de får fin färg.


Pastasallad med pecorino
20 pers (räcker till MÅNGA fler, vi får alltid massor över)

1 kg pennepasta
1,5 dl olivolja
salt och peppar
1 msk pressad vitlök
200 g pecorino
750 g cocktailtomater
2 krukor basilika

Koka pastan och spola den kall. Blanda olja, salt, peppar och vitlök och rör ner tillsammans med osten i pastan. Skölj och dela tomaterna och strimla basilikan. Vänd ner tomat och basilika strax före servering.


Fransk potatissallad
4 portioner, vi gjorde 2,5 sats till 25 pers och det blev lagom till buffébordet

10-12 potatisar, ca 800 g
1 rödlök

Sås:
2 msk ljus vinäger
salt och peppar
1-2 tsk fransk senap
3msk olja
2msk vatten
0,5 dl finskuren persilja


Skala och koka potatisen. Hacka löken fint. Blanda ingredienserna till såsen. Skiva potatisen, blanda med löken. Rör ner såsen och låt stå och dra.


Melonsallad

Blanda babyspenat, ev lite rucola eller andra salladssorter, tärna melon och blanda allt med oliver och tärnad fetaost.


Bönsallad med champinjoner och sparris

Kokta stora vita bönor (t.ex på burk)
Färsk sparris
Rödlök
Körsbärstomater
färska champinjoner
olja
citronsaft och lite vatten
salt, peppar

Skiva rödlöken och rensa och dela champinjonerna. Blanda olja, citronsaft, vatten, salt och peppar och blanda alltsammans. Låt stå några timmar eller över natten. Halvera tomaterna. Ansa sparrisen, skär i bitar och koka ett par minuter. Blanda tomaterna och sparrisen med resten.


Tzatziki

Skala, urkärna och grovriv en gurka, lägg på hushållspapper och salta. Blanda gurkan med 5 dl grekisk yoghurt och 2-4 vitlöksklyftor, 1 tsk olivolja och 2 tsk citronsaft.


Sweet chilicreme

Blanda 4 dl creme fraiche med 1 dl sweet chilisås.


Varit cateringfirma idag...

Idag var det dags för mammas kusinträff. 25 pers samlades i en hyrd lokal vid sjön. De kände inte igen varann, utan flera fick presentera sig - fast de var kusiner! Så är det när man inte träffats på 40 år. En hade mamma inte träffat sedan han konfirmerades, en annan såg hon senast när kusinen var tio år. Men både mormor och morfar hade åtta syskon var så det är väl inte så konstigt att man inte haft någon kontakt med alla kusiner...

Idag var det i alla fall kusinerna på morfars sida som träffades. De verkade ha väldigt trevligt! Ljudnivån var hög och stämningen på topp. Själv var jag i köket och fixade med maten.

Matbilder kommer - men nu har jag gått och lovat kusinerna att recepten ska ut på bloggen, så jag återkommer...

Nya kort

Jag gör kort hela tiden men brukar inte komma ihåg att fota dem innan jag har lagt dem i cellofanpåsar och tejpat. Och då blir det inga bra bilder. Här är i alla fall några utan påsar... Klicka för större bild.


En runda i trädgården

Nu blommar det. Vackert! Jag tog med kameran och gick en sväng.


barnens tulpanrabatt vid lekstugan

Mina fänrikshjärtan

Full fräs i trädgårdslandet

Maken kom hem med en jordfräs idag. Nu ger vi upp hoppet om trädgårdslandet. Allt revs upp ikväll - vi börjar om från noll. Borta är timjan och jordgubbsplantor. Men landet har varit helt kasst i fyra år - det blir aldrig något vettigt där Nu tar vi nya tag!

Full fräs!

Små ägg i små händer

Jag har missat att föra över bilderna på G:s ägg - hon frågade efter dem häromdagen! Men här kommer de.
Förra veckan när jag var hos sömmerskan och pratade tyg till en klänning tog G med sig barnen hem till sig. När jag kom och hämtade dem visste de vad varenda pippi hette hos G - och hon har ganska många. Jag är ju som bekant livrädd för fjäderfän men tog mod till mig och följde med in i hönshuset (fast jag stod och tryckte i dörren och gick snabbt ut igen när Lilleman hade visat kycklingarna).

Med oss hem fick vi två sorters ägg. Det ena var gåsägg (tror jag om jag minns rätt). Och det andra var vanliga hönsägg, men kom från G:s allra minsta lilla höna. De var som en normal äggula i storlek. Urgulliga! Berta hävdar att hönan heter Lilla Pip - det är möjligt att det stämmer (G får väl kommentera detta inlägg).

Så här ser i alla fall Lilla Pips ägg ut i Majsans väldigt små barnahänder:



Och så här ser ett Lilla Pip-ägg ut bredvid ett gåsägg (som var ungefär som ett vanligt lite större hönsägg):



Vi tackar för äggen och kan meddela att de smakade jättegott! Även om Majsan inte vågade äta dem för hon trodde att det skulle hoppa ut en kyckling.

På programmet just nu

På lördag har mamma ordnat kusinträff. Jag har fått cateringuppdraget. Det ska göras lunchbuffé och bakas ett gäng kakor och två prinsesstårtor till eftermiddagskaffet. Således har jag varit upptagen med det ett par kvällar. Det vill säga sådant som kan frysas. Igår blev det grekiska minipajer och äppelrutor. Idag blev det marängsnitt och hallongrottor.

Vi hann också till Musikskolan - två gånger. Barnen spelar på onsdagar annars men jag upptäckte att diverse kurser och bussturer äger rum just på onsdagar framöver, så resten av terminen kommer vi att ha BÅDE lektion och gruppspel på tisdagar. Sonens intresse för fiolspelandet har varierat men nu går det framåt igen. Och när fiolfröken idag frågade honom om han ska fortsätta till hösten svarade han glatt "JAA". Jaha, då kör vi ett tag till då...

I morgon är jag på kurs i Alingsås och på kvällen ska guiderna på utflykt - till min arbetsplats! Vi ska titta närmare på kyrkan, "kryptan" och Prästgården.

Blommor överallt

Nu blommor det i trädgården. Måste försöka hinna fota tulpanerna ute i rabatten innan de blommat över allihop. Jag tog i alla fall in en liten del av blomsterprakten häromdagen. En blandad bukett med påskliljor och några olika tulpaner. Nu har ännu fler varianter slagit ut i rabatterna.
Underbara tulpanerBukett från trädgården!

Mitt loppisfynd



Vad tycks? Fem sådana här blev det alltså. Vi har redan använt dem flera gånger. Majsan och jag gick loss lite i trädgården sista kvällen i stugan och dukade med rabarberblad som underlägg och med päronblommor som dekoration.

Uppdatering...

Jag ligger ju hjälplöst efter, så det är väl bara att tömma kameran och ge ett litet axplock här.

Det har ju som sagt varit underbart väder. Vi har njutit och ätit ute både på restaurang (uteservering precis vid sjön) och hemma på balkongen.

I väntan på restaurangen passade barnen på att njuta lite av sjöutsikten.
Barnen njöt av utsikten i väntan på maten

På balkongen har vi ätit flera gånger (och på framsidesaltanen också. Det är bara utemöblerna på baksidan som inte är invigda för året än...) En kväll grillade maken ljuvliga fetaostbiffar som han serverade med rostade rotsaker och tzatziki. Mumma!
Härlig mat på balkongen

I stan pågår nu något slags blomster- och trädgårdstema. Som invigning på detta sattes 250 blommor ut, som förskoleklassbarnen i hela kommunen har tillverkat. Vi letade bland alla blommorna och hittade till slut dotterns fina alster.
Bertman tog en promenad bland blommorna
Bertas blomma

Inne på museet samma dag som blomsterutställningen fanns det möjlighet för alla barn att lära sig göra knopar. Dottern gjorde bland annat tjusiga pålstekar och fick diplom.
Pålstek på GKnopdags på museet

Det är LITE av vad vi hunnit med på sistone. En hel del mer har det förstås blivit men det är ju inte alltid kameran är med - och är inte kameran med, då är inte minnet med heller...

Nej, jag har inte tuppat av i värmen...

...men det är MYCKET jobb så här års och på de lediga stunder jag då har så har jag liksom varit ute i det fantastiska sommarvädret!

Helgen tillbringades i stugan på Västkusten - mestadels i en solstol. Där hade jag haft tid att blogga men där hade jag ingen tillgång till dator (det finns faktiskt en, men den hade min bror lagt beslag på hela helgen, så jag kom aldrig intill den...)

Härligt har vi haft det. Fotograferat har jag INTE gjort däremot, trots att kameran var med. Det enda jag fotade var mina nya fina tallrikar som jag hittade på en loppis (Ja, Annelie, du har smittat mig efter dina fynd...) SUPERFINA var de. Fick tag på fem men mamma blev så överförtjust och ville låna en tallrik som kakfat över sommaren så jag fick fyra med mig hem - och vi är ju inte fler i familjen. Bild kommer!

Nu ska jag till jobbet!

RSS 2.0