Ny karriär på gång

I morgon ska jag vara dagisfröken. Jag har tagit ledigt från jobbet och ska vara med barnen på dagis på förmiddagen. Nu låter det kanske knepigt att ta ledigt och ändå åka med ungarna till dagis och stanna där!

Skälet är att det ska vara Afrikadag. Så jag ska helt enkelt ta med lite grejer och assistera fröken M som var med i Kenya. Nu har jag gjort ett bildspel - M har fixat videokanon och duk så det ska bli "bio".

Och så får vi väl sjunga och dansa jambo och bära ungarna i sjal på ryggen, eller nåt! A i köket har lovat fixa kyckling, ris och chapati. Gotti!!!

Minnet är bra men kort

Nog för att jag kan vara bra förvirrad ibland. Men det är ändå maken som står för dagens demens hemma hos oss. Jag hade fått tid hos massören eftersom mina axlar var helt paj och superstela och den enda tiden som fanns var idag klockan fem. Det krockade i och för sig med dotterns fiollektion men eftersom det var grupplektion idag så kunde ju lika gärna maken gå dit. Sagt och gjort, han skrev in det i kalendern så sent som igår kväll och vi pratade om det i telefon i förmiddags. Han slutade tidigare för att kunna lösa detta och jag sa hejdå till familjen och åkte till massören tio i fem. En halvtimme senare skulle de infinna sig på musikskolan. När jag sedan kom hem och vi åt middag frågade jag hur det gått på fiolen. Då har karln GLÖMT att åka dit!!! Jag säger då det. På onsdag är det vanlig lektion. Då är det jag som får sitta där och skämmas...

Positivt tänkande

Visst är det kul med positiva människor. Kompis Å ser sällan svårigheter. Idag när vi övade inför sommarens musikgudstjänster och det som vanligt drog åt folkmusikhållet kläckte hon ur sig:
- Och så kan du väl ta med dig fiolen och dra en polska eller nåt!
- Fiolen?? Men jag kan ju inte spela fiol.
- Nä, det kan du ju förstås inte. Men skit i det. Det är la ingen som vet...

Hahaha. Nä, men det skulle dom nog snart bli varse. Jag har i och för sig en fela som jag spelar lite på för att barnen spelar. Men femåriga dottern spelar MYCKET bättre än jag.

Dagens tre bästa

Av någon anledning är det mycket lättare att komma på tre bra saker en solig vårdag än en gråblaskig januarieftermiddag.

1. Sång med Å. Vi övade hemma hos henne i eftermiddags. Det är så kul! Vi är inbokade på tre ställen i sommar och behöver lite ny repertoar.

2. Massage. Var länge sedan jag var där. Och stackars K slet halvt ihjäl sig med min stela rygg. Vad vore jag utan henne?? Sjukskriven, antagligen.

3. Solsken. Så underbart. Vi fikade ute idag igen, efter jobbet fast klockan var nästan halv fem och det snart var middagsdags.

Måndagsmys

Dottern ville ha kycklingklubba och potatiskroketter till middag. Och så fick det bli eftersom barnen såg till att få med sin far till affären...

Igår dukade vi i limegrönt och svart och trixade till det så det såg superflådigt ut och kallade det för lyxrestaurang. Och ungarna åt till och med upp gorgonzolasåsen. Tänk vad lite flott dukning kan göra...

Inspirerade av detta fick jag lust att duka fint idag också. Det blev turkosa tongångar med servettringar nyinköpta i Kenya. Maken hade lagat supergod middag med kycklingdrumsticks, potatis och grönsakspytt och nån kryddig Philadelphia-sås.

Dukning i turkos
Tulpankreation by meLjus från ikea
Liten grottmänniskaServettring från Kenya
Goda maten

Nya prylar till badrummet

Svängde förbi Bolagret igår. Eller ja, förbi och förbi... Det bidde en ny tvättkorg, en toaborste och en papperskorg till nya badrummet.

Var inte helt nöjd med tvättkorgen men eftersom maken gillade den och vi inte hittat nån annan i svart med lock så fick det bli den så länge.

Toaborsten ser helt skitig ut på bilden, men det är träet som blev lite konstigt vid fotograferingen. Så flammig är den inte i verkligheten.

Nya tvättkorgenSvart toaborsteNy papperskorg

Drömma går ju

Tänk att ha en sån här i trädgården. Tja, har man 30 000 över så... Finns hos Home in Harmony.

Nirvana Daybed

Blomsterprakt i trädgården

Jag var tvungen att gå en sväng med kameran i trädgården. Så vackert det är i rabatterna nu.

PingstliljorKaukasisk förgätmigejRandiga tulpanerVitsipporVita tulpanerEn ensam tulpanPåsklilja

Första utefikat

Idag kom trädgårdsmöblerna ut. Ja, de ska slipas och oljas förstås men när de nu ändå stod där och solen sken och kaffet var färdigt och vi bakade gott igår så...

Vi tog en paus från trädgårds- och garagejobbande och njöt i solen.

Fikande barnBakverk på uteplatsen

Idag blev mycket gjort

9.40 stod mina föräldrar i dörren, arbetsklädda. Mamma putsade fönster och hjälpte till att röja i vårt hemska garage och pappa tog ett tag i trädgården och åkte till soptippen tillsammans med maken. Tala om att både stora bilen och släpkärran blev överfulla med bråte. Sååå skönt att bli av med skiten. Garaget börjar likna garage och jag blev så inspirerad att jag började sortera och organisera i förrådet också.

Sedan lagade maken god middag till oss allihop och efter det satt karlarna framför fotbollsTV:n medan mamma och jag slog oss ner i varsin vilstol på balkongen med ett glas rött.

Nu ska jag ta ett bubbelbad och supermassera mina ömma leder i hörnbadkaret. Och sedan får jag väl lägga in bilderna från dagen. Men det orkar jag inte just nu.

Mamma-kvaliteer?

Barnen har inte gett upp hoppet om ett syskon. Nu tycker de att adoption är ett lysande alternativ.

Dottern: Vi kan ju abdobtpera ett litet barn. Det går ju mycket fortare. Ska man ha den i magen tar det ju jättelång tid innan den kommer ut.
(Hon tror tydligen att det bara är att åka och hämta en unge när andan faller på)
Mamma: Att adoptera tar ännu längre tid. Först ska man anmäla att man vill adoptera och får svara på massor av frågor och gå till doktorn och kolla så man är frisk och skicka massor av papper till olika ställen som ska översättas och så kommer dom hem och tittar och så ska folk skriva brev om att vi är bra föräldrar och så. Tänk om dom frågar er det, om jag är en bra mamma, vad svarar ni då?
Dottern: Att du är det.
Mamma. Varför då?
Dottern: Eh.....eh..... (tystnad)....harkel harkel....eh....
Mamma: Kommer du inte på nåt?
Dottern: Eh...jo.....för att du kittlar oss...och lagar god mat.


Jaja, alltid något...

Vilken vecka vi haft!

Ja, vädret altså. Det gör ju vem som helst som barn på nytt. Allt blir lättare. Det är LJUST och soligt när man går upp på morgonen och lika fint på kvällen.

Fredagen firades med att jag åkte och köpte penseer och jord. Får se om de kan komma i krukorna i morgon, har tänkt fixa lite i trädgården då. Sedan bakade barnen och jag två sorters kakor. Lilleman sa "Kan vi inte baka nåt gott att fika på?" och så fick det bli. Vaniljmuffins med vit chokladkräm och strössel, samt apelsinsnitt med nougat och nötkross blev det.

Nu är det fredagsmys framför TV:n som gäller. Tänk så skönt det kan vara att sitta och dega i en soffa...

Begravningsförberedelse

Idag hade vi samtal om farmors begravning. Det var mamma, pappa, min ena faster och jag. Och så prästen. Det blev två timmar av både skratt och gråt. Mest skratt faktiskt. Prästen fick en hel del till sitt griftetal. Han sa när vi skildes åt att det lär bli en ljus begravning även om det är ledsamt. Och precis så ville nog farmor haft det.

Jag är nöjd över att jag får sjunga båda mina sånger före avskedet, så att jag kan vara med på det fullt ut utan att behöva tänka på att jag sjunga direkt efteråt. Det hade nog inte blivit så vackert... Farmor hade önskat sig "Där rosor aldrig dör". Sedan fick jag välja en sång själv och det blir "I gott bevar", en så otroligt vacker sång som avslutar "Kristina från Duvemåla". Det blir nog bra. Och SEN kan jag böla....

Våren är här!

Några vårtecken som inte går att ta miste på:

1. Vitsippor överallt.
2. Tulpanerna blommar i trädgården
3. Påskliljorna blommar i trädgården
4. Jag har fått börja dammsuga hallen dagligen på grund av grus
5. Jag har haft två maskiner tvätt uthängda idag
6. Jag har plockat undan overaller och vinterkängor
7. Jag har letat fram lite vårskor och vårjackor
8. Sonen hävdar att det fortfarande är ljust halv åtta och därför behöver man inte lägga sig.
9. Jag får panik för att balkongen är så ful
10. Jag har fått ett skriande behov av att inhandla nya växter till trädgården

Safari!

När vi kommit tillbaka till Voi var det dags för en av resans höjdpunkter: safari! Vi trodde aldrig att vi skulle få äran att se så många vilda djur. Jag har väl 200 bilder på elefanter eller något, men jag ska inte tråka ut er. Här kommer ett urval av afrikanska djur:

På savannenAffe GiraffZebror och antilopFler elefanterlejonbuffelSjakal
Elefant med baby
Elefant
Dikdik


Besök i massaibyn Wangala

På vägen från Mombasa tillbaka till Voi besökte vi massaibyn Wangala. Där levde några hundra människor (de verkade inte veta själva hur många de var) i ett eget samhälle bland djuren. De hade egen skola och levde på naturen och på att visa byn och sälja hantverk till turister.

Hövdingen själv satt under ett tak och vi fick gå in och titta på honom. Han har nio fruar och är pappa till hela byn, i princip. Ja, utom till sina barn och barnbarns respektive förstås. Typ "Tomten är far till alla barnen".

Massaihövdingen själv

Barn fanns det gott om i byn, också klädda i lesos och smycken.
Massaibarn

De visade oss den typiska massaidansen som väl inte kan liknas vid mycket annat. Sina höga hopp demonstrerade de också.
Massaidans

Den här lilla godingen hade jag gärna tagit med mig hem. Hon har en rund liten ring på varje kind och det är helt enkelt en utsmyckning som görs genom att man brännmärker dem med glödande rör. För att de ska vara fina. Det är mycket man inte förstår här i världen...
En riktig goding

Vi fick också besöka deras skola och barnen sjöng för oss.
Skolan i massaibyn

Bland palmer i Mombasa

Efter ett par inledande dagar i Voi tog vi ett "break" och begav oss ner till Mombasa och Indiska Oceanen. Det var en klar kontrast mot misären i byarna. Fast egentligen var det kanske inte mycket bättre där. "Limpojkar" i tioårsåldern, med limflaskan i handen och tom blick, krafsade på rutan i stan så fort minibussen stannade vid en vägkorsning. Och vi kunde inte ge dem ett öre, eftersom vi insåg att varenda shilling skulle gå till mer lim. Det dövar hungern och ångesten. Fruktansvärt.

På grund av stridigheterna i samband med valet har de knappt sett en turist i området heller. Det var vårt gäng och några till på hotellet. Försäljarna på stranden har nog inte haft det så fett de senaste månaderna. Kändes inte bra att pruta alltför mycket när vi handlade.

Men visst var det härligt i Mombasa. Att få bada i Indiska Oceanens 29-gradiga vatten och snorkla i en lagun formad som afrikanska kontinenten kan inte mätas med mycket annat...

Båttur i Indiska oceanenMassai på strandenEn försäljare på strandenTiwi beachUtsikt från vår balkong

Lite berättelser från Kenya

Som utlovat kommer här några bilder från Kenyaresan. Det är svårt att beskriva de upplevelserna i text och bild - egentligen omöjligt. Men här kommer några smakprov.

Efter att ha landat i Nairobi på lördagmorgonen reste vi till Voi - en resa som tog nästan hela dagen. På söndagmorgonen åkte vi till den lilla byn Mgeno för att fira gudstjänst. Resan tog nästan två timmar för vägarna i Kenya är ett kapitel för sig. Dessutom skulle vi ha med en cykel som en av tjejerna samlat pengar till.

Som sagt....vart tog vägen vägen? Vi är ju på en åker å åker...

Vart tog vägen vägen?

Och hur ska det gå med cykeln?

Ja, hur ska det gå?

Så här ser typiska kenyanska hus ut på landsbygden - byggda av pinnar, röd lera och koskit!

Typiskt kenyanskt hus

Till på köpet kom det en massa dromedarer på "vägen" till kyrkan
Dromedarer på vägen

En mamma på väg till kyrkan med barnen
Mamma på väg till kyrkan

Vilket mottagande vi fick! Hela församlingen stod utanför och sjöng och dansade och var överlyckliga för att vi kom! Vi blev helt rörda och tårögda.
Varmt mottagande i Mgeno

Efter gudstjänsten vankades mat. Vi fick också träffa en aidssjuk liten pojke (som fyller fyra i juni) och hans svårt sjuka 27-åriga mamma som befann sig i sjukdomens sista stadium. Av hänsyn till dem känns det inte rätt att lägga ut bilder på dem här, men ni kan ju själva tänka er...

Det visade sig också att man i Mgeno öppnat en alldeles ny förskola! Sju barn var inskrivna och av en händelse hade en utbildad förskollärare flyttat till byn för att egentligen bli jordbrukare. Men nu jobbar hon som volontär med förskolan. De har ingenting alls, utan lånar lite grejer från förskolan i Voi. Jag hade fått med mig 500 kronor från väninnan T som själv är förskollärare att använda till något lämpligt. Och vad kunde vara lämpligare än att skänka hennes pengar till den nya förskolan. Så här glad blev förskolläraren Serah då, som genast bjöd hem mig till sitt hus. Baksidan (som syns bakom henne) hade precis rasat ihop vid ett häftigt regnoväder.

image283


Mer om resan kommer! I nästa avsnitt: bland palmer i Mombasa.


Egen middag för både vuxna och barn

Ikväll fick alla äta parvis. Mormor och morfar åt buffen. Jag och maken slog på stort i a la carte-restaurangen. Och barnen var på Magic Dinner. Vi lämnade in dem i Miniland 18.30. En halvtimme senare tågade den lilla skaran förbi restaurangen där vi satt - baklänges, med sina namn skrivna baklänges på pannband och med tröjorna bak och fram. Det var baklängesmiddag på gång, men först väntade barnshow med de tre björnarna. Efter 45 minuters show och minidisco bänkade sig de små i restaurangen där glassen förstås serverades först - och sedan pizzan. Under tiden avnjöt mor och far en härlig middag och gott vin i lugn och ro. Ving vet verkligen vad de gör!!!

Snart väntar vardagen

I morgon åker vi hem. Då är det vardag igen efter tre veckors semester med allt annat än vardagsbestyr.

Det största som händer när vi kommer hem är väl farmors begravning. Ja, lilla farmor somnade in i sitt 96:e levnadsår när jag var i Kenya. Jag hann ta farväl av henne innan jag åkte och trodde inte att jag skulle få se henne igen. Så blev det inte heller. Frisk in i det sista somnade hon in en onsdagkväll i sin säng med ljusa minnen från sitt liv. Hon var så nöjd med allting, sa till mig i påskhelgen att nu hade hon levt ett lyckligt liv, var så glad åt allt hon fått uppleva men nu fick det räcka. Hon hade skrivit ner precis hur hon ville ha sin begravning. Jag ska sjunga. Hur jag nu ska fixa det, men det får väl gå på något sätt. Vi ska träffa prästen på tisdag kväll, en av mina kära kollegor. Han träffade farmor varje vecka den sista tiden och växlade alltid några ord med henne.

Och sen är det väl förhoppningsvis VÅR när vi kommer hem. Jag trodde inte mina ögon när vi landade på Landvetter efter Kenyaresan och det var snö överallt! Rena chocken! Tur jag fick åka till Teneriffa dagen därpå. Men nu får det väl vara bra, ändå. Va??

Vilka små stjärnor vi har!

Igår kväll var det Ministars - det vill säga "Småstjärnorna". Jag trodde inte barnen ville vara med - de kan inte en enda poplåt och vet knappt vad det är (mamma har slarvat med indoktrineringen där...) Men ack vad jag bedrog mig. Trots att de inte hade en aning om vad Småstjärnor och Ministars är för något så fick jag vackert gå till receptionen och anmäla dem. Klockan 16 infann de sig för dress rehearsal. 18.30 skulle de vara i sminket och klockan 19 satt mormor, morfar, maken och jag bänkade på rad tre i Show Bar. Först ut var tre femåriga rockers som mimade till Hard Rock Halleluja till publikens förtjusning. Sen kom våra telningar. De hade valt Lollo och Bernies (Vings maskotar) hitlåt "Lollo & Bernie". Lilleman i svarta paljettbrallor och glittrigt grönt linne och tösen i vit krusidullklänning, ögonskugga och glitter i både ansiktet och håret. De var sååå duktiga. Efteråt blev de intervjuade på scenen.
Efter att de mottagit diplom och dansat på minidiscot var det middagsdags. Popstjärnorna åt lite mat och mycket glass. Sen slocknade de sött i sina sängar.

SmåstjärnornaVåra småstjärnor
Dottern ger järnetLilla E på scenen
K blir intervjuadE blir intervjuad

En krasslig samling

Ja,inte är det något piggt gäng jag har fått med mig. Pappa har feber och ont i halsen, mamma har fått nån smäll i ryggen och kan nätt och jämnt gå och maken har drabbats av någon märklig åkomma. Det började i förrgår kväll när mormor och morfar tog hand om barnen medan vi gick ut själva på kvällen. När vi skulle gå hemåt tyckte jag maken såg knepig ut på ögonen, var sig inte riktigt lik liksom. Och igår morse var ögonen helt svullna. Men det såg ändå inte ut som nån vanlig ögoninflammation så maken trodde det var en reaktion på allt badande i klorvatten. Hur det nu var så gick han till doktorn för säkerhets skull. Han såg verkligen ut som en mysko korsning mellan ett lejon och Odjuret i "Skönheten och Odjuret". Det visade sig, enligt doktorn, ha att göra med att han bränt sig i huvudet. Maken har tre millimeter kort hår och hade lyckats bränna skulten. Av nån märklig anledning hade det då blivit en vattenansamling innanför huden som trängt ner i ögonen. Inget ovanligt, doktorn hade sett det flera gånger förr på "personer med väldigt kort hår". Han fick recept på vattendrivande medicin och nu börjar han återgå till det normala igen. Konstigt...

Photosession med björnisarna

Igår kväll var det photo session med björnarna minsann. På scenen kom även självaste Bernie med. Och dessförinnan sprang Tvättis, BumBum och Isidor omkring ute på poolområdet och lät sig villigt fotograferas tillsammans med barnen. Ungarna har fullt upp med alla shower. Och ikväll ska de själva delta. Då är det nämligen Småstjärnorna. De ska infinna sig för "dress rehearsal" klockan 16. Showen är klockan sju ikväll. Ska ju bli intressant att se vilka artister de ska vara.

Barnen med TvättisBarnen och IsidorLilleman och BumBumHela menageriet

Cirkusföreställning igår

Igår var vi inbjudna till cirkusföreställning. Cirkusdirektören hade hög hatt som sig bör och presenterade lindansare, farliga lejon och tigrar som hoppade genom ringar samt tokiga clowner på löpande band. Vi hade två ballerinor med i samlingen som allvarsamt och koncentrerat balanserade på en lina på golvet. Föreställningen avslutades med den populära Lollo & Bernie-dansen.

Prima ballerinaEn liten ballerina
Lollos och Bernies dans

Jag har två vattendjur

Ungarna älskar att bada i poolen. De ligger där flera timmar om dagen. Idag var de dessutom med på Kids Aerobics i barnpoolen. Diverse dans och rörelser till rockig barnmusik. Dom var sååå duktiga och tyckte det var jättekul! Lyckades ta några bilder med bara dem, trots att det var 26 ungar i poolen (andra föräldrar uppskattar nog inte att jag lägger ut deras ungar på nätet).

Dottern på vattengympaSonen på Kids AerobicsKille på vattengympa
Lite Resiareklam

Mormor har fixat flätor

Dotterns lugg hänger ner till hakan så det är hårspännen som gäller i väntan på att det ska gå att sätta upp ordentligt  tillsammans med det övriga midjelånga håret. Nu har mormor tröttnat på att luggen hänger och slänger och ramlar ur spännena så igår var det mormor och tösen som tågade iväg till frissan. Rastaflätor i luggen! Mormor pröjsade. Och lillflickan blev jättefin!
Flätad tjejFlättjej

Tvära kast

Mellanlandade hemma i lördags, tvättade och packade om. Och nu är vi på Teneriffa! Sol och bad och familjemys. Barnen går på barnaktiviteter ett par timmar om dagen och tur är väl det, de har redan nästan hunnit bränna upp sig trots soldräkter och faktor 25. Lilleman har fått en blåsa på örat!

GOSAT MED EN GIRAFF

Ja, det ar sant. Vi var i en giraffpark idag och dar fick vi klappa, krama och mata giraffer. Till och med pussa, om man stoppade en pellets i munnen sa slickade de hela ansiktet. Men jag avstod fran just den biten...haha.
Forst var vi hos honorna men sen drog guiden med oss in i buskarna och dar stod hannen. 5,5 meter hog var han. Hur stor som helst. Han korde ner hela huvudet i famnen pa oss langt daruppifran och at ur handerna. Riktigt kul!

Sen var vi i Karen Blixens hus. MASTE lana hem Mitt Afrika igen nar jag kommer hem. Lite kul att kanna igen miljoerna. Meryl Streeps och Robert Redfords klader hangde i huset som minne fran inspelningen.

Nu vantar restaurangbesok. Maste rusa!


JAG HAR SETT KILIMANJARO

Nu har jag kommit fram till Nairobi. Vi akte fran Voi i gryningen. Pa vagen hit sag vi Kilimanjaro, snotackt, resa sig over molnen. Sa haftigt!

Det har varit harliga men ganska elandiga dagar i Voi. Manniskorna har det bedrovligt. De har i princip ingenting alls mer an i basta fall lite klader pa kroppen. Husen de bor i ar byggda direkt pa marken av rod lera och koskit! Koket ar oftast en eldhard utanfor huset. Jag har massor att beratta men for gora det hemifran och inte fran ett superseeeegt internetcafe i Nairobi.

Nu vantar nagra intensiva dagar har i huvudstaden. Vi ska till ett gatubarnsprojekt i morgon, sedan till Karen Blixen Museum, till en giraffpark for att mata och klappa giraffer och sedan ar vi nagra som ska traffa biskopen. Pa torsdag ska vi till en liten by for att besoka en flicka och hennes familj. Och pa fredag ska vi till massaimarknaden innan vi tar nattflyget hem.

Och just det, sen jag bloggade sist har jag varit pa safari. Vi sag massor av djur. Giraffer, ett antal olika antiloper (visste inte ens att det fanns olika sorter), vartsvin, surikater, apor, lejon, buffel m.m. Och sist men inte minst MASSOR av elefanter. Hundratals pa flera stallen. Manga av dem var nagra meter fran bilen. LITE skakigt nar de borjade vifta med oronen och trumpeta. Motorn var avstangd och en stund tidigare hade bilen inte gatt att starta. Men som val var kom vi darifran. Aterkommer med bilder!

KENYAHALSNING

Sitter pa ett internetcafe vid Indiska oceanen och bara njuter av luftkonditioneringen. Det ar drygt 30 grader i luften och ca 28-29 grader i havet. Helt ljuvligt. Idag har vi snorklat i en lagun formad som Afrika. Jag lyckades skrapa upp en stor del av ena laret mot en klippvagg men har blivit omplastrad av de sjukskoterskor vi har med oss i gruppen. Jaja, det som inte dodar, det hardar.

Men det ar inte bara lyxliv har. Vi ar overlyckliga over att ha el och toa/dusch pa rummet. Har tillbringat de forsta dagarna i Voi pa ett gasthus som i och for sig var helt okej. Men manniskorna dar har ingenting alls. Flera ar hiv-smittade och fattigdomen ar enorm. Anda ar de glada att fa leva och tackar Gud for sitt liv. Otroligt. Gnallspikarna hemma i Sverige har valdigt mycket att lara av dessa manniskor.

I morgon ar sista dagen har. Sedan aker vi vidare pa safari. Har faktiskt redan sett zebror, dromedarer, giraffer, apor, antiloper och annat smatt och gott.

RSS 2.0