Dagens foto 30 januari 2011Dagens ungdom. Ja, vad ska man säga? Helt uppslukade...

Ishallen. Vi sliter lite på isen igen.

20110129129 (MMS)

Ishallen. Vi sliter lite på isen igen.


Guider i sparkdräkt

20110127113 (MMS)

Nu ska vi släcka bränder i bilar, utrymma rökfyllda bussar och rädda brinnande dockor.


Hjärt-lungräddning

20110127121 (MMS)

Vi är på guideutbildning hos räddningstjänsten. Nu ska vi försöka få liv i den här.


Handlingsstopp

20110127112 (MMS)

Handlingsstopp på väg hem från fritids. Vi skickade in Majsan för att handla. Jag väntar i bile med snorig hostig lilleman. Blir ingen skridskoåkning för honom ikväll.


Keramikkursen påbörjad

20110126109 (MMS)

Idag började keramikkursen. Egentligen började den förra veckan men då var jag ju på Dick Harryssons föreläsning. Åh, vad det var roligt! Jag gjorde en gratängform, en rund skål och denna lilla hjärtskål. Bäst att fota ifall alltihop spricker sen...


Tisdag med fotoföreläsning, jobb och försvunnen kanin

En härlig dag har det varit. Fiollektionen blev inställd - ja, det var ju inte så härligt, i synnerhet inte för fröken som låg hemma i influensa! Men för egen del fick jag plötsligt en hel extra timme! Jag bestämde mig för att jobba på med lite grejer som låg och pockade på uppmärksamhet och sedan faktiskt få ändan ur vagnen och göra något åt mina högskolestudier. Den ena kursens inloggning fick jag fortfarande inte att fungera men fotokursen reggade jag mig på och läste igenom en massa information och kollade på en 1,5 timmas föreläsning. Ännu gladare blev jag när jag upptäckte att den fotolärare som jag hade på en kurs som ena stiftet ordnade häromåret och som var superbra var huvudlärare!!! Me like!!!

Efter lite mer jobb bar det iväg till skolan för att hämta barn. När vi kom hem var det inte lika kul. Jag gick ut för att ge kaninen nytt vatten - det fryser ju hela tiden så man får fixa med det. Då var kaninen borta! Fanns inte i buren. Skickade ut Majsan för att kolla - hon har bra hand med kaninen och Hassel gillar henne. Hon kom tillbaka in och sa att han verkligen VAR spårlöst försvunnen. Så vi gick ut och letade igenom hela bostadsområdet. Delade upp oss på tre och gick åt varsitt håll. Efter en timme gav jag upp. Efter ytterligare en timme gjorde barnen detsamma. Då kom maken hem - med en tidigare buss än planerat, orolig. Han letade också. Ingen kaninis. Sorg i huset.

Men det var bara att bita ihop, packa ihop block och kamera och åka på ett jobb. På vägen dit ringde maken: kaninen var hemma. Han hade letat sig hem och satt precis utanför vår häck när en granne gick förbi. Hon tog upp honom, satte honom i hagen med buren och ringde på i huset för att meddela att den förlorade sonen var hemma igen. Vilken lycka!

Själv hörde jag en präst från utlandskyrkan berätta om New York och Washington. Många bekanta bilder fick jag se på vita duken! Ett uppskattat besök som lockade massor av folk! Kul!

Fototriss: STÄNGT!Stängt var det här. Lite överallt så här års. Jag valde torkvindan i den ödsliga trädgården. Det ser ut att dröja länge innan den öppnar för nytvättade kläder och blöta baddräkter igen.

                                      Dagens foto 25 januari 2011

Jag går en fotokurs i visuell kommunikation och började idag. Det inspirerade mig att faktiskt gå ut och fota lite. Det blev väldigt tydligt att allting känns övergivet, på något sätt, så här års. Liksom dött. Och i väntan på vår och liv.


Simborgarmärket fixatIdag bar det iväg till simhallen igen. Lilleman skulle på simskola och Majsan och jag passade på att bada, vi också. Hon ville åka vattenrutschbanan direkt men eftersom vi varit totalt urusla på att gå till simhallen sista året och hon aldrig gått på simskola sa jag till henne att simma 100 meter först. Det borde hon klara, tänkte jag. Men efter 100 meter sa hon "Jag kan simma lite till". Så vi satsade på simborgarmärket! Och Majsan klarade det galant. Hade antagligen kunnat simma 200 meter till utan problem för hon verkade helt oberörd. Sedan dök hon efter en ring och simmade 10 meter under vattnet. Nu har vi tagit reda på att det finns en fortsättningssimskola med märkestagning och livräddning och sånt i augusti. Den vill Majsan förstås vara med på!


Ny arbetsvecka

Då står en ny arbetsvecka för dörren. Jag har jobbat hårt hela förmiddagen för att kunna åka och bada med barnen i eftermiddag. Majsan och jag passar på att simma när lillemannen ändå är på simskola.
I morgon kväll blir det en tur till Prästgården för lite jobb. Och på onsdag ska jag ut och mingla! På torsdag ska vi till Räddningstjänsten och lära oss säkerhetsgrejer och livräddning och sådant i guideutbildningen. Skadar inte!!!

Och så får vi väl ladda för barnkalas. På lördag kommer det ett helt gäng tjejer hit på mexikanskt partaj. Majsan förväntar sig pinata och mexbuffé. Hej och hå!

Jag måste leta rätt på min kalender. Undrar var jag har lagt den. När man har så fria arbetstider och bokar in allt möjligt hej vilt är det STOR risk att man glömmer något...

Så åker vi hemåt

20110123106 (MMS)

Dags att åka hem igen efter en närlig helg i Grundsund. Hit måste jag åka tillbaka sommartid. Så vackert.


Ett vykort

20110122098 (MMS)

En hälsning från "Saltö", dvs Skaftö, får det bli idag. Vi är med guideföreningen på konferens. Måste ju lära oss det här med filmturism nu...


Vart tar tiden vägen?

Alltså, jag börjar undra. Vem är det som snor tiden??

Jag trodde jag skulle få mer tid över. Jag har gått ner markant i arbetstid. Jag har faktiskt det! I princip är det så att det jag gjorde på fritiden innan gör jag nu som arbetstid. OK, lite mer är det, men i princip alltså.

Igår drämde kollegan E och jag igenom två Änglagårdsfilmer. Jaja, där försvann nästan fyra timmar. Det kanske inte låter som jobb men vi ska jobba med bussmanuset på konferensen i helgen så det var liksom nödvändigt att påminna sig om detaljerna i film 1 och 2. Sedan kördes och hämtades barn hit och dit på eftermiddagen. Jag bakade bröd när jag kom hem och jobbade sedan på kvällen.

Idag var det intensivjobb från klockan sju. Sedan är det massage (friskvård på arbetstid, hehe) och så skulle jag till tandläkaren med Majsan men tandläkaren har fått magsjuka fick jag just veta så det får bli en annan gång. Lika bra var det, för mitt i allt ska jag köra folk till Landvetter. Och när jag kommer hem ska jag direkt till Veddige för att höra Dick Harrisson föreläsa ikväll. Det ingår i guideutbildningen.

I morgon får det bli kontorsjobb hela hela långa långa dagen! För på fredag har jag möte i en av församlingarna hela förmiddagen (två efter varandra med olika människor) och sedan drar vi på konferens hela helgen.

Kan det MÖJLIGEN vara så att bara för att jag tror att jag har mycket mer tid så tror jag också att jag ska hinna hur mycket som helst? Kanske...va...?

:-)


En gammaldags skoldagIdag fick Majsans klass vara med om en gammaldags skollektion på museet här i stan. Vår duktiga museipedagog spelade "Fröken Strängström" och satte det ena barnet efter det andra i skamvrån med dumstrut på huvudet! Skriva griffel och sudda med hartass fick man också prova, liksom att doppa pennan i riktigt bläck och skriva fint. Men skoldagen började förstås med att alla barnen fick niga och bocka för fröken och med psalmen Din klara sol. Barnen tyckte det var jättespännande! Och jag med...som fick följa med och ta lite bilder!

Filmtajm. Guidekollegan och jag river av t...

20110118095 (MMS)

Filmtajm. Guidekollegan och jag river av två änglagårdsfilmer inför konferensen i helgen.


Måndag, måndag...

Det går för runt, trots att jag trodde att jag skulle få en massa tid över!

I dag skulle barnen åka längdskidor med skolan och ha matsäck med sig så det var bara att ställa sig och fixa fram varm choklad och grejer i morse. När allt pick och pack var utburet till bilen och ungarna avlämnade vid skolan hann jag hem en sväng och jobbade en stund. Sedan åkte jag till Å och kollade på Mariasånger. Vi håller på med ett program som lämpar sig i mars...

Så var det lunchdags när jag kom hem. Mer jobb och packning av badkläder. Barnen hämtades vid skidspåren och så jagade vi ner till stan och köpte present till kusin A som fyller år. Sedan bar det iväg till simhallen för Lillemans första pass i simskolan. Majsan och jag passade på att motionssimma under tiden. Hon tränade också ryggsim, dyk, undervattenssim och hopp från trampolin. Det gjorde inte hennes mor som nöjde sig med vanligt hederligt bröstsim.

Nu är vi hemma en liten sväng och ikväll ska jag ut och jobba. Det är möte i en av församlingarna.

Om behovet av information

Man kan tycka att informationssamhället är aningen överdrivet. Men det finns tillfällen då hemsidor, till exempel, är väldigt bra. Men den som har en hemsida bör då förstås informera om förändringar, sådant som skiljer sig från det ordinarie.

På kommunens hemsida finns till exempel en massa bra information. Man kan kolla öppettider i simhall och på soptipp, kolla om det händer något i kultursammanhang framöver, leta rätt på telefonnummer till folk man behöver kontakta och en massa annat, utan att vara hänvisad till växelns vardagstelefontider. Vi kollar ibland allmänhetens åktider i ishallen. Det är jättebra! Problemet är att man utgår ifrån att den information som man hittar stämmer.

Idag skulle dottern, sonen och dotterns kompis åka skridskor. Det var planerat i flera dagar. Dottern tog på sig nya konståkningsdräkten, vi packade ihop alla grejer, hämtade kompisen en mil utanför stan och körde till ishallen. Där var det full aktivitet på isen. I träningsläger-form. Det var inte alls någon allmänhetens åkning. Den hade utgått.

Kanske hade jag haft tålamod och förståelse om det hänt denna enda gång. Men detta var tredje gången som det plötsligt ändrats, utan att någon bemödat sig med att informera om det på kommunens hemsida. Där står som vanligt "Allmänhetens åkning" och tiderna för detta. Inte ett ord om några ändringar. Vansinnig ringde jag ett telefonnummer som stod på en anslagstavla. Stackaren som svarade kunde bara be om ursäkt. Det var ju inte hans fel. "Den" som skulle fixat det på hemsidan hade inte gjort det, helt enkelt.

Jag känner att jag själv har en del att lära. Jag jobbar ju med hemsidor. Så viktigt det är att informationen är rätt. Och så irriterad man kan bli när det är fel! Det ska jag bära med mig.

Dagens tre bästa

1. Mitt jobb. Idag församlingsinstruktion i en församling på förmiddagen, jobb hemifrån åt en annan församling på eftermiddagen. Så roligt!

2. Lunch hos föräldrarna. Mamma föreslog att jag kan komma dit varje fredag innan jag hämtar barnen och äta med dem. Tja, inte mig emot... Så skönt att ha dem en kilometer bort.

3. Fredagsmys. Hela familjen i två soffor. Majsan somnade i min famn. Jag vet knappt när det hände senast. De somnar alltid i sina egna sängar och är nästan omöjliga att få att sova om något annat stör dem. Men idag var stumpan trött. Och jag njöt av att ha en snusande liten åttaåring i famnen. Det lär väl inte bli så många mer tillfällen...snart är hon väl inte ens hemma på fredagkvällarna!

En dag hos mig

Läste på en kompis blogg (med yngre barn) om hennes helt vanliga fredag. Och kände igen mig sååå väl. För några år sedan. Nu är det lite annorlunda, både med jobbbet och barnens sovvanor.

6.30 Klockan ringer (just idag en kvart tidigare än normalt numera, faktiskt)
6.45 Väcker barn.
7.00 Frukost
7.15 Ringer fritids eftersom jag glömt att meddela att barnen kommer halv åtta istället för precis före första lektionen kl 8. Det går bra. Frukost har de redan ätit (numera äter de alltid frukost hemma)
7.28 Lastar av två barn, en pulka och en stjärtlapp vid skolan. Idag är det pulkaåkning på programmet.
7.45 Drar fram whiteboard med blädderblock i samlingssalen i en av "mina" församlingar.
8.20 Morgonbönen avslutad. Drar igång med församlingsinstruktionen.
11.10 Avslutar grupparbetenas redovisning som tog tio minuter längre än planerat.
11.20 Bokar fortsatta möten med kyrkoherden.
11.50 Är på väg hem och ringer mamma för att kolla om hon har någon lunch på gång. Har ingen lunch förberedd och ingen lust att åka hem en kortis heller.
12.15 Läser jobbmailen på mammas dator och kollar på "Hjalmarrevyn" som går i repris hemma hos föräldrarna.
12.25 Pappa dukar upp lunch i "matsalen".
13.05 Hämtar barn och pulka och stjärtlapp.
13.40 Jobbar med en annan församlings hemsida och lite annat.
15.00 Bakar med dottern. Varsin kaka. Hon mjuk chokladkaka och jag mandelmazariner. Det är tydligen viktigt att hon får klara sig helt själv.
16.00 Börjar renskriva anteckningar från förmiddagens möte. Maken kommer hem, en timme tidigare än aviserat!
18.00 Pratar med en före detta kollega i telefon
19.00 Middag. Fiskburgare - som sonen beställt.
20.00 Let´s Dance och nybakad chokladkaka.
21.45 Bär upp dottern som somnat i min famn PRECIS när Alexander Rybak som hon väntat på ska börja dansa.
22.00 På Spåret - på Svt Play. Kopplar datorn till tv:n. Fredagstradition när ungarna somnat...

Gissar fortsättningen:

23.30 Stupar i säng
08.00 Sonen vaknar, smyger upp och sätter på tv:n. Maken är redan uppe (och jobbar antagligen med datorn och en kopp kaffe som sällskap)
09.00 Jag vaknar (alternativt väcks av maken som börjat bli uttråkad)
09.15 Slår in paket till helgens två barnkalas.
09.30 Jag väcker dottern som genast börjar tjata om vem hon ska leka med idag.
Redan torsdag

Veckorna går även detta år, märker jag. Idag var det - liksom hela veckan - lite olika jobb, mest framför datorn. Den stora skillnaden med att jobba med eget är att kvällarna plötsligt är lediga. Jag syr, pysslar, var till och med på en körövning i måndags!

Ikväll fortsatte guideutbildningen. Den här terminen åker vi runt i Sjuhärad på olika ställen. Idag var vi Länghem. Nästa vecka ska vi ända till Veddige. Föreläsaren då heter Dick Harrisson. Det är klass på föreläsarna, får man säga...

I morgon ska jag till en av "mina" församlingar och jobba. Grupparbeten och grejer! Det blir spännande!

Sedan är det redan helg. Och numera är även helgerna lediga! Jag har som målsättning att inte jobba nånting på helgerna framöver, nämligen. Får se hur det går... I helgen ska vi försöka få färdigt lekrummet, som nu blivit "ungdomsrum" eller åtminstone barnvardagsrum. Och så ska vi fixa vidare med Majsans rum. Färdigt blir det kanske inte, i varenda detalj, men hon ska i alla fall kunna flytta in där!! Det blir inte mycket tid över på veckorna när maken kommit hem. Det ska ätas middag och läggas barn och sedan funkar det liksom inte riktigt att spika lister! Inte utan att de protesterar i alla fall.


Vår i badrummet

Upplivad av mina nya sömnadskunskaper fick jag för mig att piffa upp badrummet med hjälp av några stuvbitar. Jag sydde en brödpåse, modell större, och den kan man ju ha till annat än bröd!


Så här blev denMajsan i nya konståkningsdräkten när den är så gott som färdig. Bara några detaljer återstår. Det gick undan på slutet. Jag trodde det skulle ta många veckor att få ihop den. Men nu vet vi hur man gör!!

Lite scrappat

Under julledigheten hann jag hör och häpna med lite scrappande. En hobby som blivit starkt eftersatt den senaste tiden. Jag har nog 200 foton liggande här som är "oscrappade". Så här blev några av dem jag hann med.Fortsättning på inredningsprojektetEn liten förhandstitt på fondväggen. I morgon ska listerna upp. Sedan ska det skruvas möbler.

Terminsstart

Den här söndagen började i ishallen klockan nio i morse. För att ta ur barnen vanan av sovmorgnar väckte vi dem klockan åtta. I morgon ska de ju upp klockan sju! Majsan tycker att 40 minuter konståkning i veckan är på tok för lite så hon körde en timmes eget träningspass i morse. Sedan bar det iväg till kyrkan som vanligt. Vi hann precis hemma och laga och äta middag innan det var dags att gå till grannen på tack-för-hjälpen-fika. De har varit på Madeira så vi (maken) har skottat deras uppfart några gånger och kollat till huset. Det var ju ingen större uppoffring men vi fick en flaska Madeira! Så gulligt av dem!

Nu har vi tapetserat, badat barn och märkt kläder. I morgon börjar allvaret igen. Ska bli skönt, faktiskt. Även om det är trevligt med lediga, lata familjedagar och sovmorgnar mår nog alla bäst av lite rutiner. Nu känns det också som att mitt företagande startar lite mer "på riktigt". Ska börja med att fakturera, haha! För det jag gjorde i december...

I morgon kväll blir det gästinhopp i kören. Jag har egentligen uppehåll därifrån och velar lite fram och tillbaka huruvida jag ska börja igen eller inte. Men så fick jag frågan om jag vill komma en stund i morgon för det ska övas till ordinarie körledarens dotters dop. Och det vill jag ju vara med på! Passar mig egentligen perfekt att hoppa in ibland, bara. Det får nog vara så. Även om jag får mer fritid nu så försvinner ändå en del kvällar till guideutbildning, kvällsmässor, jobbgrejer och barnens aktiviteter.

Sedan rullar det på med terminsstarter av olika slag: fiolspel, barnkörer och konståkningsträning för barnen. Nyckelharpa och lite studier för mig. Det ska nog gå undan i vår också!


Lådor och kudde!

Vi håller på med Majsans rum. Det ska förvandlas från rosa småflicksrum till New-England-inspirerat tjejrum! Dottern styr upp det hela. Det är väldigt noga hur det ska se ut. Tapeterna har hon själv valt. Det blir vita väggar med en fondvägg som är mörkblå med stora vita stjärnor. Maken målar för glatta livet. I morgon ska tapeten upp. Mamman syr! Idag när vi var och köpte tyger föll Majsan pladask för ett band med stjärnor. Det MÅSTE hon bara ha på en kudde som skulle vara mörkblå. Mamman fick sätta igång och sy. Så här bidde det:Jag har samlat skolådor ett tag, för Majsan ville ha tygklädda lådor i sina hyllor. Och jag får ju hålla med om att det är rätt snyggt. För att inte allting ska vara blått (rött är väl också tillåtet i New England-sammanhang) så blev det rödmönstrade lådor.


TygspaderVi var i Borås och köpte tyger till Majsans rum idag. Oj, vad vi gick loss i både klutahögar och andra högar och rullar... Nu ska här sys!

Syprojektet - so far...Ja, så här ser det ut hittills. Men det är ju bara överdelen på klänningen förstås. Den är lite stor, men ska man kunna ha en tröja under och kunna ha den nästa säsong också, så får det vara så. På tisdag ska det sys resår i halslinningen. Och så ska det till trosor och kjol. Spännande...

Dagens tre bästa

1. Syslöjd med konståkningsmammorna. Vi håller på med konståkningsdräkter. Ingen av oss kan egentligen sy särskilt bra och ingen av oss hade kommit på tanken att sy konståkningsklänning på egen hand. Men vi kom på att eftersom alla tre är lika eländiga vid symaskinen så skulle vi slå oss ihop. Blå glittersammet inhandlades och nu har vi åstadkommit tre toppar!!! Bildbevis kommer i morgon - om dottern kan tänka sig att modella. På tisdag är nästa syträff, då ska vi sy ihop trosor och kjol med toppen. Intressant. Dessvärre pajade min symaskin mitt under systugan så nu har jag lånat mammas i väntan på att reparatören ska återvända från julledigheten.

2. Hembakat bröd. Jag slog till på bakning idag. Min hushållsassistent har varit knäpp ett tag - det rinner ut lite degvätska. Men idag fick den spelet. ALL vätska rann rätt igenom. Jag fick ett utbrott och insåg att det bara var att glömma bakningen. Men vi skulle ändå till stan, så vi åkte till Hemmabutiken och det visade sig att det räckte att byta packning! Nu fungerar assistenten bättre än någonsin och brödet blev jättegott!

3. Hemmakväll med barnen. Det var vinkurs men jag var inte i form för att gå. Jag tycker helt enkelt inte att det är kul längre. Och varför ska jag då vara med? Så jag gjorde det jag ville. Det vill säga stannade hemma med barnen, fredagsmyste och kollade på Let´s Dance! Mitt nyårslöfte var nämligen att så långt det är möjligt välja bort sådant jag inte vill och bara göra sådant som är kul. Man lever trots allt bara en gång.


Nu kommer de!

20110106086 (MMS)

Undrar vad de vise männen har i kistan. Ungarna tror på godispåsar. Men alla vet väl att de brukar ha med sig guld, rökelse och myrra. Jag hoppas få guldet...


Julfest

20110106085 (MMS)

Så är det julfest igen. Familjegudstjänst med två barnkörer och en ungdomskör. Nu grötfest i församlingsgården. Snart kommer det tre visa män. Det ryktas att de har lite gåvor över...


Nu börjar det nya livet...

Idag har vi verkligen haft söndag. Först mässa med söndagsskola, sedan ombyte hemma och direkt iväg till slalombacken. Idag åkte hela familjen - hela eftermiddagen med korvgrillningspaus när vi blev hungriga. När det var nästan stängningsdags i backen och mörkret hade sänkt sig för länge sedan drog vi ungarna därifrån (Majsan ganska frivilligt, Lilleman arg som ett bi för att han inte fick åka mer). Sedan blev det glögg och dvd när vi kom hem. Barnen fick en jättefin present av mormor i julklapp - hon har låtit spela över alla deras gamla VHS-band på dvd så vi kan titta på dem från födseln och framåt. Vi har ju inte haft någon video på flera år! Det är jättekul att se dem när de var små.

Först när barnen hade lagt sig fick vi lite vettigt gjort. Jag fixade till kontoret och nya datorn och skrivaren kopplades in. Nu är hela nya CS-sviten installerad. Dags att börja jobba. I morgon börjar det nya livet.

Nyårsdukning i vitt och silver

Dukningen fick gå i vitt och silver i år. Jag fick fina silvertallriksunderlägg av svärmor i julklapp och var bara TVUNGEN att ha dem på nyår - det passade ju så bra! Så jag tog reda på var hon köpt dem och kompletterade så att det räckte till alla gästerna.


Vår egen Shirley Temple

Den hänger med än, min gamla Babyliss från 80-talet. Det är lila och rosa gummispolar som sitter i en värmare. Så rullar man upp håret på dem, sätter ihop "korvarna" och låter allt kallna. Sedan är man jättelockig. Jag önskade mig en sådan i julklapp nån gång på 80-talet och min farmor tågade in i byns parfymaffär och frågade om de hade en "Babylift". Jaja, det blev rätt i alla fall och jag fick det jag så hett önskade. I år var det Majsan som blev Papiljott-Fia inför nyårsfirandet.Och så här snygg blev man sedan:


FödelsedagstårtaIgår fyllde kaninen år. Majsan gjorde en pelletstårta. Recept: strö pellets på botten av ett fat. Strö över grovrivna morötter. Strö sedan på några tärnade äppelklyftor. Stick ner små knäckebrödsbitar.

Barnen tågade ut och sjöng Ja må han leva för en minst sagt förvånad kanin. Men oj, vad han åt av tårtan. Det blev inte en endaste liten smula kvar!

RSS 2.0