Tisdagstema: Rund



Rund är veckans tema. Den här är rund i ett fönster hemma hos mig!


tis-2.jpg

Julpyssel hos IKEA:s bloggare

Ni har väl inte missat IKEA:s pyssliga och duktiga bloggare! Här finns massor av enkla och inspirerande tips. Några tänker jag då knycka rakt av!

Juleljus i muggar
Pepparkaka som bordsplacering
Bild 1

Julfint på nätet

Julkänsla från Åhléns:



     



Och julmys från IKEA:

SNÖA BAND Fjäder-/ dunsockor SNÖA RÄNDER Påslakan 2 örngott


TRIPP Burk med lock, set om 3  KYLIGT Pappersservett

Och så favoriten, Cult Design:

 
 




Spännande muffins



Jag har varit lite nere ett par dagar och för att muntra upp mig själv och familjen fick jag för mig att baka muffins ikväll. Det finns inget som är så välgörande för själen än att baka muffins (Tyvärr är det inte lika välgörande för figuren). Jag hittade på ett recept och ville få med lite julstämning. När mamma och jag var i Prag köpte jag (och alla andra medresenärer) sån där Becherovka, tjeckisk sprit som smakar pepparkaka. Jag kan till denna dag inte begripa varför i all världen jag gjorde det, eftersom jag 1) inte dricker sprit och 2) i synnerhet inte dricker sprit som smakar pepparkaka. Men jag fick väl för mig att jag skulle ha något tjeckiskt med mig hem. Och sen står spriten där, oöppnad såklart. Men icke nu längre. Jag testade nämligen att hälla en liten skvätt i smeten.

Så mamma, "mostrar" och alla andra som inte vet varför de har tjeckisk sprit i skafferiet. Här är receptet:

Tjeckiska spritmuffins (ja, det låter kanske inte så bra men jag kom inte på nåt bättre)

Kör 100 gram smör/margarin och 2,5 dl brun farin i matberedare eller med elvisp. Rör ner två ägg. Tillsätt 1,5 dl mjölk, 3 dl mjöl, 2 tsk bakpulver, 1 msk kanel och 2 msk Becherovka. Blanda allt noga och häll upp i muffinsformar (det blir ca 12 stycken). Grädda i 225 grader eller 175 grader varmluft ca 10-12 minuter.

Sedan kan man käckt garnera med philadelphiaost och lingon (som man snott ur sin mammas påse men hon får skylla sig själv när hon lägger bär i min frys).

Snart är det jul igen

...och därför tog vi tillfället i akt i lördags att åka på en julmarknad, mamma, barnen och jag. Jag klämde in det mellan en fyratimmars kör- och orkesterrepetition och mitt tentaskrivande. Barnen fick träffa Tomten, lämnade sina önskelistor och tog plats i en släde med sina nyinköpta godispåsar med ischoklad. Hela julmarknaden var för övrigt anordnad av en kille som blivit frisk från leukemi och bestämt sig för att ordna evenemanget till förmån för Barncancerfonden. Så han och hans familj hade syltat och saftat, gjort julgodis, stöpt ljus och bundit blomsterkransar. BRA jobbat! Mer sånt!


Från en liten mun

Majsan, snart sju: Om pappa kommer hem med en flickvän, då packar vi väl våra väskor och flyttar, du och jag va?
Mamma: Eh, jaha...skulle tro det, ja.

Tystnad. Sedan:
Majsan: Då kanske vi kan flytta hem till mormor. Så blir det inte så dyrt...

Tisdagstema: Accessoarer



Mitt teleobjektiv är en viktig accessoar som jag använder jätteofta.

tis-2.jpg

Paketinslagning

Det är roligt att slå in paket, så jag frossar i det så här års. Man kan tycka att jag kanske lägger onödigt mycket tid på att slå in fina julklappar till exempelvis femårige sonen, som väl knappast bryr sig så mycket om hur paketet ser ut, utan är mer intresserad av innehållet. Men strunt samma! Det är kul att slå in och dessutom blir det en fin julprydnad under granen när den så småningom tas in.


Blandade färger.


Rött och svart.


Silver.

Skriv gärna en hälsning

Alltså...av alla er som besöker bloggen (och ni är faktiskt ganska många, ser jag på statistiken), så är det bara ett par tre stycken som skriver kommentarer. Ni andra får också väldigt gärna skriva en hälsning - man kan till och med vara anonym om man så önskar och man behöver inte skriva nån e-post eller bloggadress heller. Men det är VÄLDIGT roligt att få lite respons - positiv eller negativ!

Tebjudning med mormors servis

Med nya lådor i köket kunde jag äntligen plocka upp mormors gamla teservis som legat i en låda i förrådet i flera år. Och med tre sorters nybakat bröd dessutom fick Majsan och jag för oss att ställa till med tebjudning. Hon dukade bordet (servettbrytningen har hon tydligen lärt sig av sin mormor så det var flera mormödrar inblandade hos oss ikväll). Sedan bjöd vi herrarna i huset till bords.



Kökshörnan färdig

Ja, den har väl varit färdig ett tag, men nu är vinkylen inkopplad. I detta hörn var det "tomt" förut, sånär som på ett par stolar och så en klocka, en tidskriftssamlare och ett vinställ på väggen. Vi har även här tapetserat med renoveringstapet, målat vitt och beställt nya lådhurtsar från IKEA (i Älmhult, eftersom de utgått). Vinkylen fick maken i 40-årspresent och nu är den alltså äntligen på plats. Så här blev det:



"Rasslet" i närbild. Ljusstakar från Orrefors (från 50-talet, hittade dem på Stadsmissionens second hand i Gamla Stan), korg Serholt och vas Design House Stockholm.


Storbak!



Vi hade slut på bröd så idag bestämde jag mig för att baka - och testa tre helt nya recept. Det blev Borgens grova bröd, Långpannebröd och Café au lait-frallor. Alla tre var goda men allra godast var frallorna med kaffe. Kan rekommenderas.

Borgens grova bröd
2 Limpor

6 dl Vatten
2 msk Smör
1 1/2 dl Rågkross
50 g Jäst
2 tsk Salt
3 dl Grahamsmjöl
10 dl Vatemjöl; gärna lantvete
Ev solrosfrön

Koka upp vatten och smör och häll det över rågkrosset. Låt svalna till 37°C och smula ned och lös jästen häri. Tillsätt salt, grahamsmjöl och större delen av vetemjölet och arbeta till en blank och smidig deg. Täck över och jäs i 30 minuter. Knåda degen och dela den i två delar som formas till runda bullar. Lägg på en plåt och skåra ett rutmönster. Täck med duk och jäs drygt 30 minuter. Pensla ev. med vatten och strö över solrosfrön. Grädda i ca 25 minuter i 225°C på första falsen, tills brödet låter ihåligt när man knackar på undersidan. Bjuds det direkt är skorpan frasig. Ska det sparas, låt det svalna under duk.


Långpannebröd

50 g jäst
5 dl mjölk
2 msk honung
1 msk salt
1 dl linfrö
5 dl rågsikt
7 dl vetemjöl

1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt 37°. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av mjölken, honung, salt, linfrö, rågsikt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper skålens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
2. Klä en långpanna, ca 30 x 40 cm invändigt med bakplåtspapper. Tryck ut degen i långpannan. Låt jäsa ytterligare ca 30 min.
3. Sätt ugnen på 225°. Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 15 min. Låt brödet svalna på galler.


Café au lait
24 Stycken

2 dl Krossad råg
3 dl Vatten
50 g Jäst
2 msk Farinsocker
1/2 dl Mörk brödsirap
2 tsk Salt
1/2 dl Majsolja
2 1/2 dl Mjölk
2 1/2 dl Starkt kaffe; mycket starkt, -gärna pulverkaffe
9 dl Rågsikt
3 dl Vetemjöl; ev mer, om man -vill ha ett fiberrikare -bröd kan man ta grahams- -mjöl istället

Koka upp krossad råg och vatten. Låt koka ca 5 minuter tills rågkornen blir lite mjuka, de ska dock fortfarande erbjuda ett tydligt tuggmotstånd i den färdiga bullen. Blanda jäst, farinsocker, sirap, salt och olja i en bunke. Ljumma mjölk och kaffe, häll det i bunken och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt rågsikten lite i taget. När all rågsikt är inblandad tillsättes den mjukkokta något avsvalnade rågen. Arbeta sedan in vetemjöl tills degen nätt och jämnt släpper bunkens kanter, men den ska inte vara alltför fast. Låt degen jäsa övertäckt i bunken 15-20 minuter. Knåda degen lätt på väl mjölat bakbord. Dela den sedan i lika många delar som det ska bli bullar. Rulla bullar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Täck över och låt jäsa 30-40 minuter. Grädda i 225° ugnsvärme i mitten av ugnen ca 12 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.


Majsans eftermiddagspyssel

Majsan är bättre och hyfsat feberfri men rätt hängig fortfarande. Hon blev dock uttråkad framåt eftermiddagen när lillebror var på barnkalas och roade sig med att läsa recept på bolibompa-webben. Hon hittade ett recept på nåt hälsogodis med banan, apelsin och kokos inblandat.


Vår lille snickare

Maken satte upp listerna idag. Det inspirerade Lilleman att bygga en "herrekopter". Utrustad med brädbit, lite krafs och sin egen lilla hammare gick han ut på trappan. Söta lilla snickaren, med tröjan utochin!



Lite skojigt...

Barnen sitter och äter mellanmål.
Lillebror: Jag tycker faktiskt inte så mycket om dig längre.
Storasyster: Nä, jag vet. Det är för att jag är liksom sådär lite modern.
Lillebror: Näää. Det är för att du har fult hår. Förresten så har du säkert löss också.


Lillebror har varit på musiklekis och övat inför familjegudstjänst. Det ska handla om bröllop.
- Vi ska spela tiater. F ska vara brudgubben. Och N ska vara...eh...brud...eh...brudgumman.


Lillebror sitter vid datorn och mamma säger att han inte får spela "slåsspel" utan bara Svamp-Bob-spel.
Lillebror (muttrar): Patetiskt...
Mamma: Va? Vad sa du?
Lillebror (högt): Jag sa att jag tycker det är PATETISKT att jag inte får spela vad jag vill.

Fiolkonsert idag

Idag var det fiolkonsert i samband med en invigning där vi bor. Först var det övning på musikskolan med alla barnen. Dottern hade 39 graders feber även när hon vaknade i morse så hon fick bli hemma. Men lilleman var med. 


Efter genrepet var det fika för barn och föräldrar. Jag hade bakat bullar (jag hörde nämligen mig själv lova det på ett styrelsemöte i september och då får man ju stå sitt kast).



Och så var det dags för konsert. Bejublad sådan, som vanligt! Och Lilleman var sååå stolt över att ha kunnat spela med i så många låtar.



Smaskig glass

Tips: vispa upp ett paket vaniljvisp (laktosfri i vårt fall), tillsätt lite hackad blockchoklad och häll i formar. Vi använde såna där glasspinneformar och min silikonmuffinsform. Så här fina glassrosor blev det i den.


Sjuka

Här har vi lite vaccinationsbiverkningar. Majsan fick spruta i tisdags kväll och vid lunch i onsdags ringde de från skolan och sa att hon hade ont i magen, liksom flera andra av barnen. Jag hämtade henne och under eftermiddagen blev hon bättre, så hon var i skolan både igår och idag. Men idag när jag hämtade sa fritidsfröken att hon låg inne på soffan och inte var pigg alls och att hon frusit nåt förfärligt. Mycket riktigt: när vi kom hem hade hon 39,2. Det blev att ringa återbud till barnvakten och låta maken gå till vinkursen själv. Trist att missa första lektionen, men sånt är livet.


Tandläkare och spruta på samma dag

Efter fiollektionerna i morse åkte dottern och jag till tandläkaren. Eller tandsköterskan, rättare sagt. Majsan skulle få sin fjärde "skridskobana", det vill säga plasta den sista hörntanden (som inte var framme riktigt i somras när vi tog de andra tre). Sedan var jag på planeringsmöte inför årets Betlehem. Det är inte långt kvar. Blir kul! Det blir inte jul utan en vandring genom Betlehem.

På eftermiddagen var det grupplektion på musikskolan och där löste maken av mig och tog hem sonen medan dottern och jag åkte till skolan för spruta. Så det blev tandläkarbesök och stick i armen på samma dag. Men inte klagade hon för det!

Nu är vi hos tandläkaren

45d568acc21176428ed4507ed94adaaa.png

Nu är vi hos tandläkaren och ska fixa den fjärde och sista ''skridskobanan'' på dotterns hörntänder.


Hallen färdig

Här kommer det bilder allteftersom. Så här ser vår nya hall ut. Alla väggar i hall och kök har målats vita (efter att vi tapetserat alltsammans med renoveringstapet över den tidigare gulaprikosa tapeten). Det som syns på bilden hade tidigare ett terracottafärgat klinkergolv som bara gick en meter in ungefär vilket gjorde att hallen kändes väldigt liten och liksom "kort". Nu har vi alltså klinkers hela vägen in med vattenburen golvvärme. Fönstret har målats vitt - det var tidigare "sjuttiotalsmörkbrunt". För att bryta av allt vitt som nu alltså gäller hela övervåningen så slog vi på stort med en rätt så dramatisk fondvägg. Vi är jättenöjda med resultatet!


Glugg-Fia

Idag var Majsan med kyrkans barnkör på musikalen Grease. De åkte kvart över två och kom hem strax efter åtta ikväll. Då såg hon ut så här:



Hon tappade två tänder direkt efter varandra för snart ett år sedan. Sen har det inte hänt nånting. Och nu har hon tappat tre på en vecka. Framtanden ramlade ut i bussen på väg till musikalen och fraktades hem i lite toapapper i jackfickan. Nu väntar vi på tandfén. Hon har haft mycket att stå i sista veckan.

Hassel och Kaninis

Hassel har fått en kompis. Nämligen Majsans mjukisdjur Kaninis. De är slående lika, Kaninis är bara lite spräckligare. I början var inte Hassel så intresserad men nu har han fullt sjå med att pyssla om Kaninis när han kommer in i huset på besök.


Första adventsstjärnorna uppe

Nu är vi lite tidiga men jag hade inte hjärta att hindra barnen att hänga upp sina alster. Vi begav oss till pysselaffären idag för att handla lite till julkorten. Där var det barnpyssel på lördagar, visade det sig. Så barnen gjorde varsin fin adventsstjärna.



Dottern hängde sin i fönstret.


Sonen valde att hänga sin på väggen i sitt rum.

En helkväll i Prästgården

Igår var det kurskväll i Prästgården. Maken stod för trerättersmiddagen och en annan "kursledare" stod för ett miniföredrag om vett och etikett, stil och smak och vilka "regler" som gäller på fina middagar, hur man sköter linnedukar och annat smått och gott. Och så fick deltagarna (vi var 28 stycken) lära sig två servettbrytningar. Jag var kallskänka och höll mest till i köket men några bilder hann det bli. Nu kan jag ju inte lägga ut kreti och pleti på min egen blogg utan tillstånd men här kommer några bilder från kvällen i alla fall.


Deltagarna lyckades bra med brytningarna. Här är ena modellen.


Kocken var mest i köket tills all mat var serverad.


Det var så körigt vid serveringarna att jag inte hann fota allt men desserten fick jag en bild på i alla fall. Till förrätt var det gräslökstoppad matjesmousse på kavring, sedan helstekt baconlindad fläskfilé med Västerbottenrisotto, krämig sås och sugarsnaps och till efterrätt som synes blåbärscheesecake med äppelchutney och kanelkex.

Mobilbloggen funkar igen!

Jag har haft superproblem med mobilbloggen i flera månader. Men nu funkar den uppenbarligen eftersom föregående inlägg kom in! Då finns det ju hopp för lite tätare blogginlägg framöver.

Nya tapeten på plats

0f4b6a77741efc05dfaa1c74b27a3d99.png

Nya tapeten på plats. Med ny kandelaber från Serholt. Fler bilder kommer med riktig kamera.


Julen är inledd

Ja, nu har jag förstås inte satt upp adventsljusstakarna än. Men S och jag har varit på shoppingresa till Ullared och inhandlat julgrejer och julklappar. Då fick den här fina ljusstaken följa med hem. S roade sig med att packa upp den, skruva i lamporna och sätta den i fönstret för att se hur det blev. Fint va! Nu ska den få ligga till sig i garderoben några veckor.


Allhelgonahelg

Nu har det varit allhelgonahelg och vi har gjort den traditionella gravrundan. I år tyckte jag att affärernas gravdekorationer var så fula att dottern och jag gjorde egna med hjälp av två färdigköpta hjärtan, ett tiopack rosor från ICA och en promenad till skogen. Sedan åkte vi runt till fyra olika kyrkogårdar och pyntade och tände lyktor.


RSS 2.0