Fint på trappan

Vi tog hem lite material från skogen och så stannade vi på hemvägen och köpte lite blommor. Sedan åkte vi hem och pysslade och gjorde en liten höstinstallation. Särskilt fina tyckte vi att de urgröpta äpplena med värmeljus, som blev flytljusstakar, blev.


Skogsdag med guide

Idag tog vi med oss guidekompisen G till skogen. Vi åkte till en varggrop där det också fanns en bronsåldersgravplats och fick lära oss lite av varje.

Skylten visade vägenMed guide i skogen
Det fanns en skylt att läsa på.Varggropen var storVarggropen


Sedan blev vi hungriga så G visade vägen till en jordkula en bit därifrån. Vi parkerade på lämpligt ställe och vandrade sedan genom skogen med vårt pick och pack. Väl framme vid jordkulan gick vi in och slog oss ner. Sedan njöt vi av vår medhavda lunch: rotfruktssoppa, ost- och skinkmuffins och sedan kaffe/saft, bullar och äppelkaka. Lite trädklättring hann somliga också med. Innan vi begav oss hemåt igen gick vi på upptäcksfärd och samlade ihop lite fina skogsskatter som vi tog med hem: mossor, pinnar, bär och näver som vi hittade på marken.

Jordkulan.Det fanns en gästbok att läsa och skriva i.
Sopplunchen smakade bra.
Majsan klättrade högt, högt upp i trädet.

Sedan avslutade vi utflykten hemma hos G där vi (eller rättare sagt barnen) matade pippifåglarna.

Barnen fick mataMatdagsBosse och Berra


Saker att göra

Det gick riktigt bra i måndags. Allt blev gjort utom två byrålådor som jag inte han med.
Igår blev det inte mycket gjort för jag på jobbet nästan hela dagen. Fyra av sex tentafrågor är dock färdiga. De sista två tar jag idag. Men innan dess ska vi på skogsutflykt. Med oss tar vi rotfruktssoppa och de ost- och skinkmuffins som vi bakade igår. En egen guide tar vi också med oss.

Älgsafari

Igår när jag åkte till jobbet stod plötsligt en älg vid vägen. Jag kunde inte låta bli att ta en bild. Rådjur ser jag varje vecka men älgar är mer sällsynta. Nu stod den så lugnt precis bredvid vägkanten och mumsade och lät sig fotograferas.


Att göra

Eftersom jag är en lat människa som inte lyckas få mycket vettigt gjort (och i synnerhet inte när jag är ledig från jobbet) gör jag härmed en dagslista. Eftersom jag vet att så många läser detta kan jag ju nämligen inte med annat än att bli färdig med det jag föresatt mig.

Så måndagens uppgifter blir följande:

- Besvara två tentafrågor. (Det kanske inte låter så mycket men varje fråga ska besvaras på tre A4-sidor och svaren ska hämtas med referenser ur fem olika böcker. Dessutom ska man jämföra dessa och göra egna reflektioner så det tar en stund)

- städa köket och dammsuga hemmet.

- tömma byrån som står mitt på köksgolvet just nu och som ingen vet vart vi ska göra av.

- öva allhelgonasånger i kyrkan.

- veckohandla.

- körövning

Det får räcka. Jag ska ju hinna umgås med barnen också!

Lovvecka väntar

Nu är det höstlov. Det innebär en massa ledig tid och en hel lista grejer som ska göras.

Igår hade jag och tre kompisar frukost i Prästgården. Idag var vi på gudstjänst och sedan på kyrkoherdens 50-årskalas. Nu bär det snart iväg på nyckelharpskursen och sedan är även denna dag till slut.

I morgon ska jag öva med en kantor inför allhelgonasjungandet och på kvällen är det körövning. På tisdag ska jag på ett fotouppdrag och sedan åka till jobbet en sväng (eftersom jag inte hann bli färdig med allting i fredags).

Men utöver det ska jag till simhallen och ishallen med barnen, baka bröd och lite kakor, göra kort i mängder, städa i skåp och lådor och organisera i garaget. Vi ska också på en skogsutflykt. Och så har jag en tenta i religionshistoria som bara väntar på att bli inskickad till universitetet. Men då måste jag ju skriva den först...

Bubblor...

Lilleman gillar att blåsa såpbubblor. Det är ett billigt nöje som funkar året om!


Praghöst...eller vinter

Så kom vi då iväg till Prag, mamma och jag. Bussresor är ju inte min grej som passagerare, kanske, men en del av resan var ju att kolla in guide- och reseledarjobbet lite. Dessutom var det kul att få så mycket berättat för sig om allt vi såg på både dit- och hemvägen och därnere.

Vi åkte hemifrån redan tjugo över fem och gick på bussen först av alla, så fort den kört ur bussgaraget. De flesta steg sedan på i Göteborg och på vägen ner stannade vi för övernattning i Berlin. Redan på nervägen hade jag adopterat två "mostrar" som vi sedan hängde ihop med hela resan.

I Berlin bodde vi vid Alexanderplatz och när vi tittade ut genom vårt hotellfönster på 32:a våningen såg det ut så här:

Det kända tv-tornet i Berlin.

Innan vi lämnade Berlin tog vi en rundtur genom staden.


Centralstationen, Hauptbahnhof.

Brandenburger Tor.


Väl framme i Prag hade vi ett par dagars guidade promenader, varvat med "egentid" och shopping. Tyvärr var det uruselt väder, två grader och snöstorm när det var som värst! Men man har ju inte roligare än man gör sig. Och vi gjorde oss väldigt roliga! Vissa stunder kändes det som om vi inte såg mycket mer än gatstenar och kanten på våra paraplyer, där vi gick instängda i våra kapuschonger. Men kul hade vi ändå!


Astronomiska uret där de tolv apostlarna tittar förbi på en liten promenad varje timme.

En av de promenerande apostlarna.


Vy över Prag.


Besök i en trädgård.


Karlsbron.


Dansande huset. Det föreställer Fred Astaire och Ginger Rogers. Ginger är hon i kjol och lustig frisyr.


Det målade fönstret i Domkyrkan.

Vi hann också åka på en båttur på Moldau. Det var väldigt fint men bilderna blev inte så bra eftersom det ösregnade på rutorna hela tiden. Men buffén var god!


Först kallt, sedan varmt...



...och sedan efterrätterna.

På vägen hem från Prag stannade vi i Theresienstadt och såg ondskan rakt i ansiktet.


Välkända ord.


Avrättningsplatsen.


Judarnas duschar.


Kyrkogården.


Och en bisamråtta. Superstor. Det framgår inte av bilden men den var en halv meter lång.

På vägen tillbaka mot Berlin stannade vi till i Dresden. Vi ville gå in i Vårfrukyrkan men det var det fler som ville. Flera hundra personer i kö till kyrkan och dessutom ett pågående bröllop så vi fick lägga ner den idén.


Vårfrukyrkan.

Nu verkar det kanske som om det inte var en endaste människa med på den här resan, men jag har inte frågat om tillstånd att lägga ut medresenärernas vackra nunor till allmän beskådan här på webben så därför blir det inga sådana bilder.

Nu väntar Prag

Dags för en veckas välbehövlig semester! Om en kvart blir jag hämtad av pappa som skjutsar mamma och mig till bussen. Prag väntar! Man och barn får stanna hemma denna gång. Mor och jag ska ha trevligt och vara kulturella.

Vi hörs! Nästa vecka kommer bilder från resan.

Värdsrekord?

Idag fick kommunen för sig att vi skulle slå världsrekord igen. För två år sedan slog vi världsrekord i prinsesstårta. Idag skulle vi slå världsrekord i världens största barnkör som sjunger på afrikanskt klickspråk (!). Snart kan vi nog slå världsrekord i antal udda världsrekord...

Hur som helst så har Mama Gumbo tränat klickspråk med en massa ungar från alla förskolor och skolor den här veckan. Så när barnen idag skulle samlas på torget var våra älsklingar på plats.


Fredagsbesök i ishallen

Skridskolöftena ville till ishallen idag. Tyvärr blev det inte så länge, för allmänhetens åkning var plötsligt ändrad, så rätt som det var kom det en massa hockeystollar med klubbor och stenhårda puckar. Att ha barn utan visir på isen då kändes inte så tilltalande. Men en liten stunds träning blev det i alla fall.






Smarriga blåbärsmuffins och sega marshmallowskakor



Blåbärsmuffins

100 g smör
2 st ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 dl blåbär

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker. Rör ner smält smör och mjölk. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Fyll muffinsformar till ca 2/3. Grädda i 200 grader 15-20 minuter beroende på storlek.


Marshmallowscookies

5 dl Vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
250 g rumsvarmt smör el. margarin
2 dl farinsocker
3 dl strösocker
2 msk sirap
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
100 g hackad choklad, 100 g mini marshmallows & 50 g hackade nötter
2 msk kaffe

Blanda de torra ingredienserna i en skål. Blanda chokladen, marshmallows & nötter i en annan. Vispa socker, sirap och smör pösigt och tillägg äggen och kaffet. Rör ihop alltsammans och forma till bollar, ca tre cm i diameter. Se till att ha stort avstånd mellan kakorna för de flyter ut ganska mycket. Grädda i ugnen i 175 grader i 10-12 minuter. Låt stelna på plåten.

Ledig dag!

Igår var skolan och fritids stängt. Så vi öppnade eget fritids. Kusin A:s fritids var i och för sig öppet men hon ville hellre vara hos oss så hon kom hit klockan åtta igår morse. Återstod för käcka mamman att vara fritidsfröken och sysselsätta barnen. Först på programmet stod Playdoo.

Lilla A knådarDega en tärning
Sötaste lilla A


Sedan blev det dags för bad. Damerna tappade upp ett bubbelbad i bubbelpoolen. Först lekte de frisersalong och tvättade och borstade varandras hår. Rätt som det var dök lillbrorsan i också och då kom de på den käcka idén att slå på bubblet. Med badskum i. Det blir väldigt fort väldigt mycket bubblor då...

Frissan i badkaret
Trio i badet

Sedan blev de fikasugna och ville baka lite. Det blev blåbärsmuffins och marshmallowskakor. Baka är kul, men det är ännu mer intressant att få slicka skålarna efteråt.




Sedan hämtade vi kusin E, smakade på kakorna och så var det plötsligt dags att köra tre barn till ishallen för konståkningsträning och skridskoskola och en till ridhuset för ridlektion.

RSS 2.0