Intensiv vecka

Att jobba, ha tentavecka och samtidigt renovera huset är ingen bra kombination. Då hinner man inte riktigt blogga också. Men snart är det semester. Då åker jag till Prag!

Tisdagstema: Verktyg

Tisdagstema: verktyg

Vitlökspressen är flitigt använd hemma hos oss!

tis-2.jpg

Lillebror på hal is

Nu är den inledd, hockeykarriären. Jag ångrar så att jag inte tog med kameran till ishallen men det får bli en annan gång.

Förra året åkte vi till ishallen med barnen på "Allmänhetens åkning", skickade ut Lilla E på isen och efter tre sekunder kravlade han tillbaka och sa "Näää, det går inte. Det är för halt". Och sedan vägrade han åka mer. Skridskor var inte hans kopp te.

Nu lät det plötsligt annorlunda. Lilla E ska bli hockeyproffs i NHL (jodå, och försörja sin gamla mor på ålderns höst...det blir ju bra) och har nu kommit på att ska man spela hockey måste man åka skridskor. Alltså ville han gå på skridskoskola i konståkningsklubben (vi blev faktiskt rekommenderade av en granne som är hockeyspelare på hyggligt hög nivå att börja där, för att lilleman skulle lära sig åka utan klubba först). Och det var ju förskräckligt praktiskt eftersom Majsan tränar på samma tid!

Så åkte vi dit, snörade på barnen nya, alldeles nyslipade skridskor och så tog maken hand om lilleman medan jag gick på föräldrainformation. Jag väntade mig faktiskt när jag kom ut en kvart senare att lilleman skulle sitta och illvråla på en bänk och se sin hockeykarriär gå om intet. Men ack vad jag bedrog mig. Lilleman åkte som om han aldrig gjort annat. Ramlade, hade problem att komma upp, blev visad av en tränare hur man reser sig, lärde sig och åkte vidare. 45 minuter senare kom han av isen, tog av hjälmen, var alldeles svettig i huvudet och håret stod åt alla håll. Så utbrast han: "Såg du mamma, vad cool jag var!".

Ja, lille gubben, det var du verkligen!

Garden party hos lillebror

Brodern med familj bjöd in till garden party idag. De kunde ju knappast valt en bättre dag att inviga sin nya altan. Solen sken och värmde som en sommardag och på altanen stod en plockbuffé uppdukad. Vi skålade i bubbel och pratade och hade trevligt tills kvällskylan började komma. Då gick vi in, fortsatte umgås och sedan tändes grillen. En jättegod middag med olika sorters grillat kött, smarrig potatissallad med en massa gott, grillade grönsaker och olika såser serverades och efter maten blev det glass till barnen och kaffedrink till de vuxna. Supergott alltihop!


Familjedag på dagis

Idag var det familjedag på dagis. Maken var i stan och fiskade röster men kom ut lagom till sopplunchen. Själv var jag inne och lagade och plastade böcker, sydde fast hängare i handdukar och klippte till tyg. Ungarna for runt och gjorde lite av varje - lekte och klättrade mest, förstås.


Skridskopremiär för säsongen

I torsdags började skridskoskolan i konståkningsklubben igen. Dottern var den enda i sin grupp som hade rosa kjol och benvärmare redan första gången, men tro inte att det gick att få henne att ta på sig något annat. Är det konståkning så är det. Då har man kjol och benvärmare. Punkt slut, mamma.

KöttbullenPå ett ben

Vilket höstväder!

Vilken höst vi har! Idag ska vi åka till dagis på familjedag. Ja, inte maken, han ska stå på stan och göra reklam för sig själv. Det är kyrkoval i morgon, om någon skulle ha missat det.

I eftermiddag ska vi till brorsan på garden party med invigning av deras nya altan. Så får vi väl fira makens födelsedag samtidigt. Hittills har det varit lite skralt med presenter, tycker han nog. I morse fick han nämligen en bok om klosterliv (som han i och för sig tyckte var fin), en av sina egna kockknivar inslagen i paket och så hade ungarna slagit in sonens vattenpistol. Men det kanske kommer roligare grejer under dagen.

Middag med mjukost

Igår fyndade jag mjukost på Netto. De sålde nämligen mjukost med Grevésmak för 15 kronor! Jag köpte ett litet lager. Har ni testat att laga mat med sådan ost? Här kommer två jättegoda recept - ett med falukorv och ett med lax.


Klas Kalaspudding
1 falukorv (ca 500 g)
1 purjolök
3-4 morötter
200 gram mjukost med Grevésmak
2,5 dl grädde/matlagningsgrädde/minimat/gräddmjölk (efter samvete)
salt och peppar

Strimla korven, hacka purjon och grovriv morötterna. Lägg ut morötter och purjo i en form. Strö över korvstrimlorna. Vispa ihop mjukost och grädde, salta och peppra och häll över. In i ugnen 200 grader, ca 20 minuter. Servera med kokt potatis och sallad.


Mellbergs goda lax
4 laxfiléer
2-300 gram mjukost med Grevésmak
2,5 dl matlagningsgrädde
2-3 msk dill
salt och peppar

Lägg laxen i en form. Blanda övriga ingredienser och häll över. Tllaga i 200 graders ugn, ca 25 minuter. Servera med kokt, ev pressad potatis och grönsaker.


Veckans länktips

Jag klamrar mig fast vid en jättefin hemsida som Helena har. Denna fantastiska människa lägger ut färdiga veckomatsedlar med recept för varje vecka. En otrolig inspiration! Även om jag inte använder matsedlarna rakt av blir det väldigt enkelt att göra egna! Det gör ju inte heller något att alla recepten är sunda, smala, supergoda och till och med pointsberäknade (ni som viktväktar vet vad det betyder). Men oavsett pointsräknande, gör ett besök på Helenas web så är höstens matlagning räddad.


Här rullar det på

Livet går sin gilla gång. Sjuka barn, kallare väder, mycket att göra. Ja, ungefär som alla höstar, helt enkelt.

Förra veckan var vi hos doktorn med dottern i två timmar. Det blev så mycket besvärliga provtagningar att jag ringde till skolan och meddelade att vi åkte hem och vilade - eller dottern vilade. Själv har jag ju vissa möjligheter att jobba hemifrån ibland.

I tisdags gick hon till skolan. Men precis när jag skulle kliva på bussen för en guidad tur med ett gäng från Falkenberg så ringde fröken och sa att tösen var sjuk. Bara att jaga tag i maken som satt i sammanträde. Han fick lämna mötet och hämta henne. Så var vi hemma på onsdagen men på torsdagen var hon pigg igen.

Så kom vi hem i fredags eftermiddag och dottern skulle på kalas. Hon gick och vilade en stund, somnade och vaknade 40 minuter före kalaset med 38,4. Bara att ringa återbud.

I lördags skulle hela familjen till Åh på församlingsläger. Men dottern hade fortfarande över 38 graders feber och även om både maken och jag hade uppgifter på lägret så fick maken stanna hemma. Morgonbönen kunde någon annan ta men det var svårare att göra sig av med barnledarskapet. Alltså fick jag, sonen, en väska och två papperskassar barnmaterial kliva på bussen. 105 personer var vi som gav oss iväg till en härlig helg. Dottern var förtvivlad såklart, hon hade sett fram emot lägret i flera veckor.

Dagens stora stund

Lillemans favoritstund är när Storasyster läser för honom. Så här ser det ut hos oss på kvällarna.


Krismiddag en vanlig sketen måndag

Det var måndag. Det regnade. Ingen hade orkat handla. Det blev till att öppna kylskåp och skafferi. Jag hittade:
- en burk färdig tomatsås
- ett oöppnat paket rolig pasta som vi köpte i Tyskland i somras
- några överblivna korvar från barnkalaset dagen innan
- halvhygglig babyspenat
- en liten bit parmesanost

Men varför ska det vara tråkigt för att det är måndag? Dessutom vill vissa i familjen inte ha korv, andra vill inte ha tomatsås och så vidare. Jag fick fram ett hittills oanvänt litet tapasfat som jag väl köpt nån gång när jag trodde att jag skulle behöva ett sådant. Nu kom det i alla fall till användning.


Femårskalas sent omsider

Lilleman fyllde år i juli men vi väntade med kalaset så att alla skulle hinna hem från semestrarna. Nu började det gå mot höst, hallen och köket renoveras för fullt och vi hade egentligen planer på ett avancerat cirkuskalas med avslutande cirkusföreställning för föräldrar och syskon. Ute. Men eftersom gräsmattan varit en sankmark senaste veckorna och vädret är högst opålitligt vågade vi inte chansa. Och kalaset måste ju bli av så det fick bli ett alldeles vanligt temalöst kalas. Och det går ju bra det med!

Skattjakt blev det ocksåStoooort paketIstället för tårtaKaninen var populär bland gästernaBlindbock var roligt.

Scrappat lite igen

Inspirationen är som bortblåst men några LO:s har det blivit ändå de senaste dagarna. Som vanligt är bilderna urdåliga - så här sneda och vinda är de INTE i verkligheten.

Åka tågVattenpölMC med minibönaLuther och jagTitta jag kan CYKLASommar med bad5 år
(Klicka på bilderna)

En kompromiss???

Dagisfröken M berättade när jag hämtade Lilleman igår att hon fått sig ett gott skratt. Det hade nämligen kommit på tal om Hassel och det faktum att vi skaffat kanin. Det gick ju rätt fort, vi hade inte ens funderat på att "bli med kanin" men så frågade vänner om vi ville överta deras och ja, så fick det bli. Lilleman hade dock en HELT annan version att delge M på dagis:

- Jo förstår du, det var så att mamma ville ha en bebis men det ville inte pappa. Och pappa ville ha en hund, men det ville inte mamma. Så det fick bli en kanin.

Tisdagstema: Ätbart

Tisdagstema Ätbart

Morötter från egna trädgårdslandet. Ätbart för både oss och vår kanin - som gillar blasten bäst!

tis-2.jpg

RSS 2.0