Stockholm dag 3

E ville absolut till Starbucks när vi var i Stockholm, så det fick bli en promenad till Stureplan. Huuuutlöst dyrt men E var nöjd! 


Sedan gick vi tillbaka till hotellet och checkade ut innan vi åkte till Naturhistoriska museet. Vi har inte varit i Stockholm med barnen en enda gång (utom när de var pyttesmå) utan att E velat åka dit. 
När alla var nöjda reste vi hemåt. Tog ett stopp och en promenad vid Tullgarns slott.


Sedan somnade barnen i sina nyinköpta pandamössor. 
Stockholm dag 2

Efter frukost skulle vi till Abbamuseet men både make och barn behövde plötsligt akut nya skor. Det fick snabbt köpas på vägen till bussen. Blev sex par...

När vi kom till hållplatsen kom bussen och när vi klev av stod spårvagnen där, så skorna fick bytas utanför museet! 


Sedan besöktes det fantastiska museet. Rekommenderas! Jättekul! 


Vi sjöng in låtar i studion och kidsen vågade sig upp på scenen och sjöng inför publik! Efter lunch på O'Leary's gick vi till Cirkus. Barnen - och mina föräldrar som också råkade befinna sig i huvudstaden med sitt spf-gäng - hade fått biljetter till Livet är en schlager av oss i julklapp. Jag såg ju den i höstas och den är sååå bra! Det tyckte de andra i sällskapet också. 
Sedan tog vi lite att dricka på mammas och pappas hotell innan det blev middag på Dolce Vita. Gott och trevligt! Stockholm dag 1

Vi begav oss iväg på en liten minisemester i fredags, barnen och jag. De fick ledigt från skolan och maken satt på ett plan från Kina när vi lämnade hemmet. Ungarna var så taggade att de ville starta tidigt och var uppe före sex! Klockan 6:21 rullade vi hemifrån. Första stoppet blev frukostpaus på McDonalds i Skärblacka. 


Maken ringde och meddelade att Shanghai-planet blivit försenat och att han missat anslutningen från München. Han skulle alltså inte vara på hotellet när vi kom fram såsom det var tänkt. 

Vi åkte till hotellet, bodde vid Norra Bantorget denna gång. Parkera fick vi göra i ett garage på en annan gata, trångt som bara den var det men jag lyckades krångla in med Volvon. Hade önskat att jag tagit Clion istället!

Barnen och jag gick till Slottet där några YouTubers som ungarna gillar skulle ha nån challenge. Selfies och autografskrivning såklart! 
Sedan gick vi till Medeltidsmuseet. Har inte varit där förut. Trevligt museum med fri entre, dessutom! De hade byggt upp medeltidsmiljöer och så fanns ju "återuppbyggnaden" av Birger jarl där. 

Nu hade maken anlänt med taxi till hotellet, så vi gick dit. Precis då var rummet klart. Vi hade familjesvit och den var fin, men varm!!! Taksvit var det! 
Sen gick vi ut på stan för att äta en sen lunch. Det blev goda burgare på Drottninghof.

Sedan blev det shoppingrunda! 


Vi hamnade på Söder och gick till min favvo-vinbar Piccolo Metro där det var aperitivo. Vi satt ute i det sköna vårvädret. 
Tillbaka på hotellet bjöd Majsan på modevisning.

Vi var så mätta efter den sena lunchen och aperitivon att vi inte orkade någon middag. Men framåt niotiden var barnen ändå lite småhungriga så vi gick till Vapiano och tog lite bruschetta och barnen delade en pizza. 
Helgjobb och måndagsutflykt

I lördags var det jobb hela dagen. Först en intervju i Skara på förmiddagen och sedan iväg till Glasets hus för tre guidningar på eftermiddagen. 

När jag kom hem upplyste Majsan om att det skulle göras tårtor till katterna som fyllde ett år. Maken hade tagit fram fisk och Majsan cyklade till Netto och köpte räkor. Vi toppade med kattgodis. På söndagen hade jag söndagsskola med 24 ungar och när jag kom hem hade maken dragit till Kina. Efter middag och lite umgänge med barnen bar det iväg för repetition i kyrkan och på kvällen hade vi musikgudstjänst med ett nyskrivet sångspel om saligprisningarna. 

Idag har dagen ägnats åt utbildningsresa med guidekollegorna, för att lära oss en ny busstur. 

Först var det förmiddagsfika och ostprovning på Gäsene mejeri. 


Sedan besöktes Gäsene tingshus. 
God lunch fick vi på Trollabo kvarn.
Och sedan guidning i Ods kyrka och gofika på bokcafeet. 
Galamiddag

I torsdags var det galakväll och jag och kollegan var inbjudna eftersom vårt kyrkprojekt nominerats till bästa projekt i kategorin Turism de senaste åtta åren. Det var ju jättekul att bli nominerad, även om väntade mig att Glasets hus skulle vinna vilket det också gjorde. 

Fotade inget under trerättersmiddagen och alla tal och upplästa motiveringar men vårt bord (alla nominerade skulle visa upp sig litegrann) blev så här:
Helgen som gick

I helgen var extrabarnet här. Det blev sinhallsbesök och lite cykling men annars tog vi det lugnt. 

Största nyheten är väl att Majsan bytte hårfärg: 


När vi lämnat tillbaka A till hans mamma åkte vi vidare till Hyssna för att kolla på husbilar. Hittade en som alla i familjen föll pladask för men nja...det får nog vänta lite trots allt. Vi vill ha tid att leta och jämföra och ska ju även hyra några för att testa olika märken och planlösningar.

Barnen har en hel del i skolan nu. Särskilt Majsan som kör slutracet i sexan med massor av nationella prov. Ett antal skriftliga och muntliga prov i svenska och matte är avklarade. Den här veckan är det engelska och sedan följer no och so. Lilleman har tidstest på multiplikationstabellerna så de pluggade med appar på plattorna. Superbra! 


Och andra bäddade ner sig och vilade ut!
Konstvandring i Borås

I torsdags skulle barnen komma med tåget till Borås och i väntan på dem gick jag på konstvandring. Borås hade väl inte precis rykte om sig som klatschigt färgstark stad tidigare men har gjort en otrolig resa de senaste åren, inte minst på kulturområdet. Street art-festivalen No Limit fick konstnärer att måla väggar med de allra häftigaste motiv. Och så finns där ju en del skulpturer också. Missen borta - och hittad

Vår lille Josef hade försvunnit när vi kom hem från Polen. Efter lite efterlysningar på Facebook och dörrknackning i området så hittades han av en granne nere i Stadsparken. Någon hade knutit ett skosnöre runt halsen på honom, såg ut som hon hade varit fastbunden i något också för skosnöret var avgnagt. 


Skönt att han är hemma igen. Grannen fick en blombukett och hans lille pojke som var med fick en egen kissekatt.
Hemma igen!

Igår kom vi hem. Det blev en sjätte och sista dag utan en enda bild. Buss och båt från halv nio på morgonen till tolv på natten. 

När vi kom hem hälsade Jesaja oss välkommen men Josef syntes inte till. 

Polen dag 6

Dagen började återigen tidigt. Kvart över sju åkte vi till saltgruvan i Wielicka utanför Krakow. Där fick vi en häröftig guidad visning - man behövde dock köpa fototillstånd när man kom till det mer intressanta och eftersom det var svårfotat och jag bara hade mobilen brydde jag mig inte om det. Därav bara bilder från första delen. 
Några wikibilder: 
Så här ser det ut utvändigt: 


Mycket sevärt var det! De hade också häftiga butiker med kul grejer. Vi köpte bland annat kvarnsalt, en saltlampa och spa-produkter. 

Sedan åkte vi vidare mot Berlin dit vi anlände vid niotiden på kvällen efter en massa motorvägsköer.

En kväll med middag och klassisk musik (Polen dag 5)

Ikväll gick de övriga (de flesta i alla fall) på judisk afton. Vi hade dock redan hemma sett att det var en konsert i en av Krakows fantastiska kyrkor där De fyra årstiderna skulle spelas. Den har vi försökt komma iväg på flera gånger men alltid har det kommit något emellan. Men ikväll blev det av!

Vi gick till kyrkan strax efter klockan 18 för att se om de sålde biljetter. Det gjorde de. Dessutom stod en trevlig ung man där och frågade om vi ville ha en gratis guidad tur på tio minuter. Så fick vi varsin audioguide och fick en mcket bra guidning av kyrkan.

Sedan gick vi och åt en fantastiskt god middag på en restaurnag alldeles intill kyrkan innan vi knatade tillbaka för att inta våra platser. Det var samma ensemble som förra gången vi var här och denna gång började de med några utvalda favoriter, lite filmmusik och sånt. Sedan tog alla satserna ur De fyra årstiderna vid. Och som extranummer blev det mer filmmusik. Så otroligt fint! Vilken kväll!

Så promenerade vi tillbaka till hotellet och packade ihop våra tillhörigheter. Tidigt i morgon bitti checkar vi ut och ger oss iväg till saltgruvan i Wielicka.

Besök i Auschwitz-Birkenau (Polen dag 5)

I morse åkte vi till Auschwitz-Birkenau för några skrämmande timmar. Ett besök som alla borde göra. Mycket förstördes efter kriget, som de fyra gaskamrarna i Birkenau men den i Auschwitz fanns kvar, både gaskammare och krematorium. Där fick man inte fotografera och det hade jag nog inte kommit ihåg att göra ändå - man blir rätt illa till mods där inne. 

Vi blev guidade runt i de olika barackerna - det är ju väldigt mycket museum numera och ser ju inte ut som det gjorde då men tack vare alla fotografier och samlingar fick man en bild ändå... En jättestor samling av resväskor, vars ägrae inte fick överleva. Barnkläder och små barnskor i mängder. En hel monter av bara glasögon. Och två ton hår - ja, det är sant. När ryssarna stängde lägret fann man sju ton hår som skulle säljas till Tyskland för tillverkning av madrassöverdrag och kragförstärkningsmaterial m.m. Helt makabert! Det fick man dock inte heller fotografera men det räcker ju att bara beskriva det.


Vi åkte också vidare till Birkenau som ligger ett par kilometer från Auschwitz. Där besökte vi en bostadsbarack (där inga möbler och sånt var kvar) och också en sanitetsbarack med "toaletter":


Ja, det var skrämmande och ja, det var smärtsamt att se. Men det provocerar mig när folk säger att "Dit skulle jag aldrig våga åka", eller "Usch, det där vill jag inte se". Jag tycker att vi är skyldiga att se det. Man kan inte blunda och tro att det man inte ser, det finns inte. Vi ska ta dit våra barn. Det ger dem en bild av mänsklighet och människosyn. Förhoppningsvis röstar de aldrig på Sverigedemokraterna efter det...


Polen dag 4

I tidig morgonstund bar det iväg mot Krakow. Hade en lång och trevlig pratstund med paret bakom oss i bussen så förmiddagen gick fort. Framme på hotellet gick vi direkt till en trerätters lunch som serverades i hotellets restaurang. Vi bor på Hotell Wyspianski, ett charmigt hotell med toppenläge nära Gamla stan. 

Sedan blev det en 2,5 timmar lång promenad med guiden Ursula. Samma sträckning som förra gången, ungefär, men det var kul att gå den med en annan guide - och det är ju några år sedan så allt kom vi inte ihåg. 

Vi lämnade gruppen när vi passerade "vår" biljettkiosk och sprang dit för att kolla om de sålde biljetter till konserten vi vill gå på imorgon. Det gjorde de inte så vi får väl se hur det går...

Trevligt är det i Krakow. Några bilder:
Polen dag 3

Idag samlades vi för en guidad stadsrundtur med trevliga guiden Krystyna. Vi passerade flera av Warszawas sevärdheter och gick ibland av bussen också för att fotografera på närmare håll. Sedan gick färden vidare. 

Vi stannade också vid Chopinmonumentet. 
Där fanns ett fågelpar där särskilt herr fågel var väldigt tjusig. Jag är ju totalt urkass på fåglar och känner inte igen några alls men efter att ha kollat med fågelintresserade vänner på Facebook stod det snabbt klart att det var mandarinänder. 


Sedan blev det en rundtur i gamla stan som ju inte är så gammal egentligen eftersom tyskarna bombade sönder stan fullständigt under kriget. Men på bara ett par år lyckades sedan Polen bygga upp stadsdelen igen. Så fint! Efter rundturen gick vi och åt lunch. En del tog bussen tillbaka till hotellet men vi valde att gå på egen hand. 
Så god mat! Vi kunde inte låta bli att ta förrätt också, en sorts råraka med lax. 


Väldigt frasig och god men på gränsen till bränd tyvärr. Det vägdes dock upp av huvudrätten. Så mört och jättegott kött!! Det var så mycket mat så jag blev helt proppmätt och orkade inte äta upp. Men vad gott! 

Sedan promenerade vi genom stan "hemåt", maken och jag.

På vägen gick vi till Heliga korsets kyrka där Chopins hjärta finns inmurat. Hans syster smugglade hem det till Warszawa efter hans död i Paris. Polske påven finns överallt! 
När jag intervjuade en ukrainsk familj inför den ortodoxa påsken häromåret så pratade de mycket om att de tar med korgar med mat till kyrkan och så välsignar en präst dessa korgar. Tydligen är det en östtradition inte bara i ortodoxin för här är det barn och vuxna med korgar överallt. Inne i kyrkan fick vi se hur människor bar fram sina korgar till ett bord och en präst läste texter och bad, och sedan stänkte vigvatten över korgarna och folket. Fint att se det i verkligheten! 


Sedan blev det bad och plask i relaxen på hotellet, lite vila på rummet och sedan en promenad. Gick till Lutherska kyrkan men den var stängd. 
Så var det dags för middag på hotellet, följt av en (svindyr) drink i baren. Så går det när man beställer sånt som inte finns i barlistan...

Polen dag 2

Dagen började med avfärd direkt efter frukost klockan 8 och efter ett par timmar rastade vi på en rastplats vid en sjö för kaffe och toabesök. 
Sedan gick resan vidare mot Kopernikus födelsestad Torun, en mysig liten stad. Där fick vi zurek, typisk polsk soppa och en stunds fri tid på stan. 
Torun är en medeltidsstad, grundad på 1200-talet och kanske mest känd för att Copernicus kom härifrån. Han stod såklart staty vid torget.


Sedan hade vi drygt ett par timmars resa till Warszawa men det kom att bli mycket längre eftersom vi blev inblandade i en trafikolycka. Som tur var stod bussen still för att släppa ut en bil som var på väg att svänga ut från höger. Då kom en stolle från motsatt håll och skulle passa på att göra en vänstersväng utan att blinka samtidigt som bilen bakom passade på att köra om. Så då small två bilar och vår buss ihop! Ingen blev skadad och bussen fick bara lite skråmor men vi fick ju invänta polisen och en del pappersarbete. 2,5 timmar tog det och när polisen konstaterat att skulden låg hos den omkörande bilen och chauffören där blev av med körkortet kunde vi åka vidare. Tur att det inte blev värre!


Efter en stund fick vi poliseskort fram till en mack för att fler papper skulle skrivas men då fanns det ju i alla fall toaletter och möjlighet att handla. 


Detta gjorde att klockan även denna kväll blev nio innan vi kom fram till hotellet. Där väntade buffé, ett glas vin i baren och ja, sedan var det läggdags.
 

Polen dag 1

Så var det dags för lite semester igen. Den här gången fick mormor flytta in hos barn och katter (och farmor blir också inblandad) och så åkte maken och jag till Polen. För första gången testade vi en bussresa - med bussbolaget jag hoppar in och jobbar åt ibland. Just denna resa är det tänkt att jag ska ha i höst så det var ju suveränt att få åka med och kolla upp grejer. Vi klev på vid bussgaraget - tiiiiidigt!Första dagen blev således en lång dag i buss. Vi startade från bussgaraget "hemma" vid 5.30, plockade upp folk på elva ställen ända ner till Malmö, tog Öresundsbron och åkte genom Danmark till Gedser. Där blev det lite rast i väntan på färjan som skulle ta oss till Tyskland.


Sedan hade vi några timmar genom Tyskland innan vi kom fram till Szczecin där vi skulle övernatta. Det hade skett en bilolycka på vägen med en lastbil som hade vält så vi fick först stå still en bra stund - hörde på tysktalande radio att polisen stängt av vägen till klockan 21, dvs tre timmar! Men som tur var stod vi före en motorvägsavfart och var därmed inte instängda emellan så polisen kunde dirigera om oss. 

Vid niotiden på kvällen kom vi till hotell Panorama, lämnade väskorna på rummet och gick ner till matsalen där en fyrarättersmiddag väntade! Sen middag, först framåt 23 hade vi ätit färdigt och kröp i säng. 


Bildkavalkad från januari-mars

Här kommer ett litet axplock av vad vi har haft för oss de senaste månaderna.

I januari var jag med guidekollegorna på studieresa i Stockholm. Med matvandring:


Shopping:


Och stadsvandring med Christopher O´Regan:


Det har blivit ett otal hockeymatcher:


Särskilt bra gick det på en stor cup i Vadstena där grabbarna tog en silvermedalj efter en hel dags slit på isen:
Och några konståkningstävlingar:


Vi har varit på Melodifestivalen, deltävlingen i Göteborg:
Lillebror har fyllt 40 och firats med överraskningsfest som inleddes med ostron (som han själv fick öppna).


Jag har jobbat med diverse olika grejer:Sonen har deltagit i gitarrgala:


Och dottern och jag har shoppat vårkläder i Borås, med chaifika såklart.

Vi har varit i Stenungsund och införskaffat nya skridskor:Båda barnen har varit med på novelltävling med prisutdelning på biblioteket:För dottern är det nu nationella prov i svenska, engelska, matte, no och so. Det har pluggats matte med hjälp av pappa och Lego:


Majsan har dessutom hunnit med att vara rejält sjuk:


Men farmor muntrade upp med att skicka paket på posten, pyjamas och mysiga sockor!Och så har vi varit hundvakt:


Och jag har pluggat historia på Göteborgs universitet:Det var lite om vad vi har haft för oss de senaste månaderna.  Man kan ju alltid hoppas att det inte blir tre månader mellan inläggen igen! Men jag lovar inget...


Blogguppehåll - men nu är jag tillbaka

Nu är det så länge sedan jag bloggade så jag hade glömt lösenordet. Senaste inlägget var visst i julas och nu är det snart påsk. Och däremellan kommer fastan...eller fastra som dottern sa när hon var liten - och undrade när efter jul det egentligen var som faster Ingela skulle dyka upp.

Det här blir ungefär som på filmrullarna förr i tiden, när man behövde spara på filmen och aldrig hade med kameran mer än på julafton och i bästa fall tog några bilder på semestern - att när man väl fick negativrullen så var det tomtar i bägge ändar. Jaja, DET är ju i alla fall inget problem nuförtiden. Mobilerna är fulla av bilder - men man kan ana ett mönster. I mitt fall består de av hockeyspelare, konståkare och kyrkor och det säger lite om vad vi ägnar jobb och fritid åt. 

Det har varit ett antal hockeymatcher och konståkningstävlingar men nu är det plötsligt slut. I fredags kväll var det avslutning för hbockeylaget och i lördags ägnade vi hela dagen i ishallen åt den hittills mest fantastiska konståkningsshowen, Fairytales on Ice, med sagotema. Sååå duktiga de var, och knappt en bild har jag - jag hade fullt upp med att vara funktionär.

Här är några bilder från genrepet i alla fall.

Slottskulissen.

Sagoboken.


Sötisar bakom kulissen i väntan på att äntra isen.

Fler sötisar redo för föreställning, nämligen påfåglarna i Lejonkungen.

Och hela gänget. Vi har 150 aktiva åkare varav närmare 130 var med på showen

Min enda bild från föreställningen är denna, jag stod nämligen delvis bakom den stora kulissen. Här gick det så snabbt att bilden blev suddig. Tre konståkningsmammor står redo att byta kläder på de åkare som hade snabba klädbyten. Här får en åkare hjälp med att svida om från balgäst i Askungen till kaninen i Alice i underlandet!Ungefär 900 personer såg showen som det spelades två föreställningar av. Nu är det träningsuppehåll några veckor innan eftersäsongsträningen tar vid liksom isträning i Borås. Vi har ingen is längre i våra hallar...den försvann efter helgen och kommer tillbaka i början av augusti.
RSS 2.0