Italien: Vulkanen Solfatara

När vi blev guidade av duktiga Tarja i Pompeji nämnde hon, som ett utflyktstips på vägen till Rom, att det finns en vulkan där som man kan besöka. Hon tyckte att den var underskattad och att den absolut var värd ett besök. Vi frågade om hon var ledig på tisdagen när vi skulle passera och eftersom hon bor i närheten så bokade vi in en guidning även där.
 
När vi väl närmade oss trodde vi att gps:en var alldeles fel ute. Tio minuter ifrån Volcano Solfatara (som vi faktiskt lyckades få in på gps:en) fanns inte en skylt någonstans! Men vi körde dit vi blev anvisade och kom till en camping! Där stod Tarja och pekade var vi skulle köra in och parkera. Det visade sig att vid vulkanen finns alltså en camping, där turister och en hel del geologer och annat löst folk övernattar!
 
Besöket i vulkanen - vi gick alltså INNE i kratern! - var en av resans höjdpunkter. Men hade vi varit utan guide hade vi inte fattat någonting och inte heller vetat var man fick gå någonstans. Tarja höll en fantastisk genomgång, först utanför själva kratern i skuggan och sedan inne i hettan (ja, det är väldigt varmt i vulkaner!) Hon satte eld på en tidning för att visa hur ångan spred sig så det rök precis överallt (har jag ingen bild på eftersom jag filmade istället) och hon släppte en stor stenbumling i backen så vi kunde höra att det var alldeles ihåligt under oss. Så häftigt! Lilleman plockade heta vulkanstenar (med hjälp av servetter) med svavelkristaller och kvicksilversulfid som glittrade i solen i gult och rött!
 
Fantastiskt roligt att vi hamnade här!
 
Tarja höll en liten vulkanlektion innan vi klev in i hettan.
 
Volcano Solfatara
 
Ja, det var varmt. 160 grader C där skylten står...så vissa ställen fick man undvika.
 
Lilleman gick så långt man kunde innan man blev kokt...
 
Coola stenar
 
Det växte smultronträd i kratern!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0