Vasamuseet

För 3,5 år sedan ville maken och jag åka till Vasamuseet, främst för att vi inte varit på det "nya" museet. Det var väl inte så jätteintressant och barnen var 4 och 5 år och hade knappast något utbyte alls av det hela.

Denna gång var det Lilleman som envist insisterade på att han ville se Vasaskeppet. Sagt och gjort, vi åkte dit utan några högre förväntningar. Detta var på söndagen och då var maken färdigtentad och kunde också följa med!

Men det visade sig bli resans höjdpunkt. Lilleman var fullkomligt fascinerad och ville knappt gå därifrån. Det föll sig också lägligt att de hade en barnguidning som vi anmälde oss till när vi kom. Precis när vi anlänt startade också Filmen om Vasa i stora biosalongen. Det var en jättebra och precis lagom lång film som berättade Vasas historia. Lilleman, som direkt när han klev innanför dörren utbrast "Jag måste ta reda på varför hon sjönk" fick svar på den frågan och många andra genom att titta på filmen.

Efter filmvisningen var det lagom att gå till barnguidningen. Ett antal barn i 6-10-årsåldern i sällskap av föräldrar gick med guiden Viktor runt i museet. Visningen hette "Saker från havets botten" och vi fick lära oss massor om båten, om kungen Gustav II Adolf, om lasten och om dom som var med på båten. Guidningen avslutades med att barnen själva fick leta efter saker från Vasaskeppet. Utrustade med cyklop och pannlampa gick de in två och två bakom ett svart stort skynke och fick känna sig fram i håligheter i "skeppet" (målat på väggen). Ut kom de sedan med sina fynd och så gällde det att analysera fyndet och komma fram till om det verkligen kunde tillhöra vraket. En del kom ut med decilitermått och plastburkar - skräp helt enkelt. Lilleman hade fått med sig ett silverfat från 1600-talet och Majsan fick en del av en gammal supkopp i keramik! Det var en jätterolig guidning som familjen kommer att minnas länge. Besöket fick avslutas i shopen för Lilleman ville absolut ha med sig ett litet flaskskepp med Vasa i miniatyr hem! Detta lilla skepp fick också följa med till skolan på måndagen där Lilleman höll en liten miniföreläsning om Vasa och hennes öde.


Vasa. Sjönk 1628, bärgades av Anders Franzén 1961 efter 333 år på havets botten.


En av "besättningsmännen".


Lilleman var fullkomligt fascinerad.


Dags för dykarteamet att ge sig ner på havets botten.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0