Italien - Grosseto och Siena

Nu har det varit tyst ett tag igen. Det beror på dels mycket jobb - och framförallt på semester mitt i alltsammans! Vi firade tioårig bröllopsdag, maken och jag, och bestämde oss för att lämna barnen hos mormor och morfar och dra till Italien en vecka. Plötsligt har det blivit så att vi åkt till Italien två gånger om året - det är som ett gift! Men ett väldigt trevligt sådant, förstås.

Vi reste med flyg till Rom denna gång och tog tåget från flygplatsen till Grosseto (Rom har vi varit i flera gånger vid det här laget så vi stod över denna gång)

Det går väldigt smidigt att åka tåg i Italien. Det är enkelt, billigt och tågen kommer och går i tid. Det kanske man inte kan tro men Trenitalia är MYCKET bättre än SJ på att hålla tiderna! Tider kollas lätt på www.trenitalia.com och där kan man också förboka biljetter om man vill! Dessa går förstås också bra att köpa i biljettluckan. Då får man oftast en "fri" biljett utan tidsangivelser, som det står "convalidare" på och då är det viktigt att stoppa dem i valideringsmaskinen (en gul eller grön mojäng i anslutning till spåren).

I Grosseto bodde vi precis vid tågstationen och fick hjälp av en underbar receptionist med karta till centrum (10 minuters promenad), stadens historia och restaurangtips!


Alla italienska städer har en intressant kyrka. Grosseto är inget undantag!

Vi åt gott efter receptionistens rekommendation och hamnade på en riktigt rustik och äkta toskansk restaurang på en liten bakgata. Billigt, rejält, enkelt och hemlagat!

Dagen därpå hann vi med ytterligare en stadspromenad innan vi åkte vidare med tåg till Siena, också i Toscana och i det berömda Chiantiområdet. Det är en medeltidsstad som drabbades hårt av Digerdöden på 1300-talet då 2/3 av befolkningen dog. Så planerna på att göra katedralen till kristenhetens allra största gick därmed om intet. Man kom dock hyfsat långt ändå...


Fantastiska katedralen i Siena. Inte så stor som det var tänkt men maffig ändå!


Predikstolen.

God mat och glad make återfanns även i Siena!




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0