Bröllopstårta

Vi blev inte bjudna till Storkyrkan och Slottet igår men vi firade bröllopet hemma med barnen och en hastigt inbjuden gäst! Självklart hade vi bröllopstårta. Majsan hade önskat en riktig bröllopstårta i tre våningar - det har jag aldrig i mitt liv gjort och någon sådan där ställning har vi ju inte så vi fick bygga våningarna direkt på varandra.

Till trevåningstårta fylld med vit chokladmousse och jordgubbspuré (ja, det är jordgubbssylt men det låter ju tjusigare...) behövs:

6 dl socker
5 dl vetemjöl
1 dl kakao
4 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
300 g smör
3 dl vatten
4 ägg

2 dl vispgrädde
100 gram vit choklad

jordgubbssylt
1 kg pettinice (vit sockerpasta, finns i tårtbutiker och på Panduro)

4-5 dl vispgrädde

Börja med chokladmoussen - OBS! Den måste göras kvällen innan! Värm vispgrädden och bryt ner den vita chokladen i bitar. När chokladen smält, häll upp i en skål och ställ i kyl minst över natten. När tårtan sedan ska läggas samman vispar du bara upp moussen med elvisp!

Tårtbottnar: Sikta socker, mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Smält smöret och häll i vattnet. Rör ner detta i de torra ingredienserna. Rör slutligen ner äggen. Häll upp i smorda och bröade formar: en vanlig, en halvstor och en liten. Grädda i 175 grader ca 40 minuter (känn med sticka). Låt svalna.

Skär kakorna i tre delar med hjälp av en sytråd (det är ett väldigt bra tips - går superlätt att dela!) Man kan skära i kanten med en vass kniv och sedan "dra" tråden rakt igenom alltihop.

Vispa upp chokladmoussen och bred på ett lager på den största botten. Lägg på nästa stora botten och bred på jordgubbssylt. Lägg på den sista stora botten och bred lite mousse mitt på. Lägg på en mellanbotten och fortsätt så. När alla tre våningarna är byggda, vispa grädde och bred på. Här kan man fixa till "våningsplanen" så att det blir tydliga våningar. Kavla ut sockerpastan med hjälp av Maizena och bakplåtspapper och täck hela tårtan. Forma till med fingrarna. Gör rosor av pastan som blir över. Jag färgade lite pasta med ett par droppar gul och chestnut-brun hushållsfärg för att få ljust cremefärgade rosor att bryta av den vita tårtan med. Ett brudpar på toppen och sedan - KLART!




Kommentarer
Postat av: Mor-Mia

Vad fin er bröllopstårta blev :)

2010-06-24 @ 11:19:55
URL: http://mor-mia.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0