Torta di cioccolato
En mäktig italiensk chokladkaka med vispad grädde fick bli avslutningen på den italienska aftonen. Kaffe var väldigt gott till! Visste ni förresten att vattenbad heter "a bagno Maria" på italienska, alltså Mariabad. Visst låter det vackert!
- 300 gr mörk blockchoklad (70% kakao) och eventuellt ca 30 gr till garnering
- 1 dl socker
- 100 gr smör (eller laktosfritt alternativ i vårt fall)
- 5 ägg
- 2 msk vetemjöl
- 1 tsk kakao
- florsocker
- smör till formen (eller laktosfritt alternativ)
- mjöl till formen
- 3 dl vispad grädde till serveringen (laktosfri i detta fall)
- Bryt blockchokladen i mindre bitar. Smält smör och blockchoklad i vattenbad. Blanda väl och låt därefter chokladblandningen svalna något.
- Separera äggulorna från vitorna. Vispa äggulor och socker poröst. Sikta ner mjölet och 1 tsk kakao i äggulorna, blanda väl. Blanda till sist ner den smälta chokladblandningen i äggulorna.
- Vispa äggvitorna och en nypa salt till ett hårt skum. Tillsätt de vispade äggvitorna skedvis i chokladsmeten. Vitorna skall inte vispas eller vändas ner utan man "skär" med en sked i smeten uppifrån och ner tills man får en jämn smet.
- Smörj och mjöla en form med löstagbar botten (ca 26 cm), häll i smeten.
- Grädda i 160° i ca 30 min. Kakan ska vara lite kladdig i mitten.
- Låt svalna och lägg upp på ett serveringsfat. Pudra över florsocker så att hela kakan täcks och blir vit. Riv eller hyvla över mörk choklad. Servera med vispad grädde.
Kommentarer
Trackback