Italiensk buffé med vinprovning
Ikväll var vårt vinprovargäng hos oss. Provningen skulle handla om spanska och italienska viner. Det var gott och lärorikt och efter provningen högg vi in på en italiensk buffé. Här kommer recepten på allmän begäran från gästerna.
Recept (7-8 personer)
Pastasallad
500 gram pennepasta
0,75 dl olivolja
1 vitlöksklyfta (uteslöts i vårt fall pga allergi)
150 gram riven pecorino
salt, peppar
1 ask körsbärstomater
1 kruka basilika
Koka pastan. Blanda olivolja, ev. vitlök och riven ost, salta och peppra. Rör ner oströran i pastan och låt stå, gärna över natten. Klyfta tomaterna och hacka basilikan. Blanda i salladen precis före servering.
Bönsallad
Blanda 1 burk kikärter med 1 burk röda kidneybönor.
Grönsallad med melon
Blanda ett par sorters god sallad med en bit tärnad vattenmelon och en burk svarta oliver.
Crostini med två röror
Skiva 2 baguetter, pensla med olivolja och strö över lite flingsalt. Rosta i ugn, 225 grader (översta falsen), tills de blir gyllenbruna. Bred på tapenade (färdig på burk) på hälften av dem och ajvar relish på resten.
Tortillastubbar
4 tortillabröd
150 gram getost
1 dl gräddfil
8-12 skivor rökt skinka
röd pesto
basilikablad
Mosa osten och blanda med gräddfil. Bred på bröden. Lägg på skinka och bred på peston. Lägg på några basilikablad och rulla ihop. Förvara i plastfolie i kylen och skär i stubbar precis före servering. Vi gjorde också en vitlöks- och köttfri variant på ytterligare ett tortillabröd. På den bredde vi oströran och strödde över strimlade soltorkade tomater och basilika.
Vitello tonnato
600 gram kalvytterlår i tunna skivor
Grillkrydda (gärna medelhavstyp)
8 dl vatten
2 dl rödvin
2 kalvbuljongtärningar
2 italienska örtbuljongtärningar
1 msk tryffelolja
Dressing:
1 burk tonfisk i olja
2 msk citronsaft
1 hårdkokt ägg
4 sardellfiléer
2 msk kapris
svartpeppar
Banka ut köttskivorna. Krydda och bryn i stekpanna. Koka upp vatten, vin, buljongtärningar och tryffelolja. Läg i köttet och låt sjuda i 4-5 minuter. Lägg upp på galler och låt kallna.
Mixa tonfisken (med sin olja) med citron, skalat och delat ägg, sardeller, kapris och peppar.
Lägg upp köttskivorna på ett stort fat och ringla dressingen över. Garnera med kapris och lite hyvlad parmesan. (Köttfritt alternativ: vi stekte en laxfilé och serverade lite av dressingen till den).
Vi serverade också charkuterier i form av parmaskinka och salami på ett fat och gröna oliver i en skål på buffébordet.
Recept (7-8 personer)
Pastasallad
500 gram pennepasta
0,75 dl olivolja
1 vitlöksklyfta (uteslöts i vårt fall pga allergi)
150 gram riven pecorino
salt, peppar
1 ask körsbärstomater
1 kruka basilika
Koka pastan. Blanda olivolja, ev. vitlök och riven ost, salta och peppra. Rör ner oströran i pastan och låt stå, gärna över natten. Klyfta tomaterna och hacka basilikan. Blanda i salladen precis före servering.
Bönsallad
Blanda 1 burk kikärter med 1 burk röda kidneybönor.
Grönsallad med melon
Blanda ett par sorters god sallad med en bit tärnad vattenmelon och en burk svarta oliver.
Crostini med två röror
Skiva 2 baguetter, pensla med olivolja och strö över lite flingsalt. Rosta i ugn, 225 grader (översta falsen), tills de blir gyllenbruna. Bred på tapenade (färdig på burk) på hälften av dem och ajvar relish på resten.
Tortillastubbar
4 tortillabröd
150 gram getost
1 dl gräddfil
8-12 skivor rökt skinka
röd pesto
basilikablad
Mosa osten och blanda med gräddfil. Bred på bröden. Lägg på skinka och bred på peston. Lägg på några basilikablad och rulla ihop. Förvara i plastfolie i kylen och skär i stubbar precis före servering. Vi gjorde också en vitlöks- och köttfri variant på ytterligare ett tortillabröd. På den bredde vi oströran och strödde över strimlade soltorkade tomater och basilika.
Vitello tonnato
600 gram kalvytterlår i tunna skivor
Grillkrydda (gärna medelhavstyp)
8 dl vatten
2 dl rödvin
2 kalvbuljongtärningar
2 italienska örtbuljongtärningar
1 msk tryffelolja
Dressing:
1 burk tonfisk i olja
2 msk citronsaft
1 hårdkokt ägg
4 sardellfiléer
2 msk kapris
svartpeppar
Banka ut köttskivorna. Krydda och bryn i stekpanna. Koka upp vatten, vin, buljongtärningar och tryffelolja. Läg i köttet och låt sjuda i 4-5 minuter. Lägg upp på galler och låt kallna.
Mixa tonfisken (med sin olja) med citron, skalat och delat ägg, sardeller, kapris och peppar.
Lägg upp köttskivorna på ett stort fat och ringla dressingen över. Garnera med kapris och lite hyvlad parmesan. (Köttfritt alternativ: vi stekte en laxfilé och serverade lite av dressingen till den).
Vi serverade också charkuterier i form av parmaskinka och salami på ett fat och gröna oliver i en skål på buffébordet.
Kommentarer
Trackback