Kenya dag 2 / day 2

Vi går upp tidigt för att göra oss klara för gudstjänst, trasslar oss ur myggnäten på Scripture Mission som blivit vårt hem för några dagar och samlas till frukost. Så blir vi hämtade av Andrew som kör oss till Maungo, en nystartad församling i en av byarna utanför Voi. Maungo ligger utmed stora vägen som leder till Mombasa - byn är därmed ett utsatt ställe där lastbilstrafik, prostitution och hiv-smitta är en del av vardagen. Någon kyrka finns här inte, utan vi samlas hemma hos en av församlingsmedlemmarna som har en rundhydda på gården. Där klämmer vi oss in, vi svenska gäster får ta plats bakom altaret. Manase predikar och församlingsmedlemmarna är fullt koncentrerade på vad han har att säga. Till och med de små barnen sitter knäpptysta och tittar storögt på Manase - och förstås på oss bleka nordbor. Det sjungs och klappas när psalmsången ljuder över byn, vi får dela på en psalmbok och hänger med så gott vi kan i de swahiliska ordvändningarna. Efter ett par timmar är gudstjänsten slut och det bjuds på lunch. Vi får ris och bruna bönor och varsin läsk. Efter maten leker vi med barnen. De poserar framför kamerorna och när de upptäcker att digitalkamerornas displayer visar bilderna ska alla vara med på bild för att sedan skåda resultatet. Den ena lilla ungen är sötare än den andra. En av dem, en liten flicka i sin finaste volangklänning, kommer fram till mig och jag lyfter upp henne i famnen. Storögt betraktar hon mig, ler blygt och klappar försiktigt på min vita hud. Senare får jag veta att hon heter Elisa.

We get up early to get ready for church. Which is actually not a church but a gathering at one of the congregants home. Pastor Manase preaches and everybody, even the small children, are listening carefully. After the service we are invited to lunch - rice and brown beans - and then we play with the beautiful little kids.

Congregants of Maungo
Gudstjänst i Maungo.

The children were really listening
Alla lyssnar till vad Manase har att säga.

Elisa
Godingen Elisa med vad som kanske är storebror?

Cute!!!
Och hur söt får man vara?

Efter gudstjänst och kyrklunch bär det iväg på hembesök. En ny familj i programmet ska hälsas på. Vi möter tre föräldralösa syskon som bor med sin moster, för övrigt mamma till åtta egna barn. Det berättas för oss att när yngsta barnet, en liten pojke som heter Mkale, föddes dog modern bara ett dygn efter förlossningen. Skälet till det tycks ingen veta. Storasyster Joyce håller ett vakande öga över småsyskonen. Hon är nio år, vacker som en dag men med en sorgsen blick. Barnen har en skranglig säng som saknar madrass, där sover de alla tre. Det finns inget myggnät, fattigdomen är uppenbar och mamma och jag bestämmer oss för att de pengar som vi fått med från våra "mostrar" i Göteborg ska användas här. Men inte nu - att lämna över kontanter är inte alltid det bästa. Istället ska vi ordna så att vi kan köpa mat och frakta hit.

After lunch we visit one of the new families in the programme. Three orphans living with their aunt, a mother of eight.

Joyce, Asha and Mkale
Joyce, Mkale och Asha.

Eftermiddagen tillbringar vi på Bogesunds house. Jag har tagit med varsin ryggsäck med smått och gott till Manases och Marys båda barn och till Lydias lillasyster Flora. Till vår stora glädje visar det sig att alla tre barnen är där. De får sina ryggsäckar och sätter igång att leka med innehållet. Särskilt roligt är det att överlämna väskan till Flora, den som Majsan så omsorgsfullt packat ihop. Särskilt noga var hon med att ett speciellt gosedjur, nån sorts häst eller åsna eller vad det nu är, skulle med.

We spend the rest of the afternoon at Bogesund´s house where Manase´s and Mary´s both children and Lydia´s sister Flora have gathered to play. Luckily I have brought the backpacks to give them.

Flora and the donkey
Flora med Majsans åsna, numera högtidligen överlämnad till brevvännen i Kenya.

Magda and Samuel
Magdalena och Samuel med väskor från Sverige.

Innan vi återvänder till Scripture Mission för middag fixar Linus med Carlos protes som behöver justeras. Han har med sig verktyg, gips och allehanda andra ting för att få ordning på protesen. Nästa dag är nämligen en stor dag för Carlos. Hon ska äntligen få sin dröm förverkligad: tidigt i ottan ska Samuel köra henne till hennes nya internatskola i Mombasa. En specialskola för handikappade. Äntligen ska hon få lära sig att läsa och skriva.

Before we go back to Scripture for dinner, Linus works with Carlos´ "leg". She needs to get everything in good shape for tomorrow - then she´s signing up at a boarding school in Mombasa to make her dream come true: being able to read and write.

Carlos
Carlos.

Linus working on Carlos
Linus fixade och trixade med protesen som han gjorde åt Carlos förra hösten.

Kommentarer
Postat av: Annika

Vad ni sett och upplevt mycket. Minnen för livet, både bra och dåliga, tyvärr kan ju inte alla få hjälp.(Bra bilder)

2010-01-18 @ 16:14:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0