Storbak!



Vi hade slut på bröd så idag bestämde jag mig för att baka - och testa tre helt nya recept. Det blev Borgens grova bröd, Långpannebröd och Café au lait-frallor. Alla tre var goda men allra godast var frallorna med kaffe. Kan rekommenderas.

Borgens grova bröd
2 Limpor

6 dl Vatten
2 msk Smör
1 1/2 dl Rågkross
50 g Jäst
2 tsk Salt
3 dl Grahamsmjöl
10 dl Vatemjöl; gärna lantvete
Ev solrosfrön

Koka upp vatten och smör och häll det över rågkrosset. Låt svalna till 37°C och smula ned och lös jästen häri. Tillsätt salt, grahamsmjöl och större delen av vetemjölet och arbeta till en blank och smidig deg. Täck över och jäs i 30 minuter. Knåda degen och dela den i två delar som formas till runda bullar. Lägg på en plåt och skåra ett rutmönster. Täck med duk och jäs drygt 30 minuter. Pensla ev. med vatten och strö över solrosfrön. Grädda i ca 25 minuter i 225°C på första falsen, tills brödet låter ihåligt när man knackar på undersidan. Bjuds det direkt är skorpan frasig. Ska det sparas, låt det svalna under duk.


Långpannebröd

50 g jäst
5 dl mjölk
2 msk honung
1 msk salt
1 dl linfrö
5 dl rågsikt
7 dl vetemjöl

1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt 37°. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av mjölken, honung, salt, linfrö, rågsikt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper skålens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
2. Klä en långpanna, ca 30 x 40 cm invändigt med bakplåtspapper. Tryck ut degen i långpannan. Låt jäsa ytterligare ca 30 min.
3. Sätt ugnen på 225°. Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 15 min. Låt brödet svalna på galler.


Café au lait
24 Stycken

2 dl Krossad råg
3 dl Vatten
50 g Jäst
2 msk Farinsocker
1/2 dl Mörk brödsirap
2 tsk Salt
1/2 dl Majsolja
2 1/2 dl Mjölk
2 1/2 dl Starkt kaffe; mycket starkt, -gärna pulverkaffe
9 dl Rågsikt
3 dl Vetemjöl; ev mer, om man -vill ha ett fiberrikare -bröd kan man ta grahams- -mjöl istället

Koka upp krossad råg och vatten. Låt koka ca 5 minuter tills rågkornen blir lite mjuka, de ska dock fortfarande erbjuda ett tydligt tuggmotstånd i den färdiga bullen. Blanda jäst, farinsocker, sirap, salt och olja i en bunke. Ljumma mjölk och kaffe, häll det i bunken och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt rågsikten lite i taget. När all rågsikt är inblandad tillsättes den mjukkokta något avsvalnade rågen. Arbeta sedan in vetemjöl tills degen nätt och jämnt släpper bunkens kanter, men den ska inte vara alltför fast. Låt degen jäsa övertäckt i bunken 15-20 minuter. Knåda degen lätt på väl mjölat bakbord. Dela den sedan i lika många delar som det ska bli bullar. Rulla bullar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Täck över och låt jäsa 30-40 minuter. Grädda i 225° ugnsvärme i mitten av ugnen ca 12 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0