Kakbak i värmen
Jag fick lust att baka. Mamma hade luckor i frysen och ville gärna ha kakor. Men det är ju så varmt att man får passa på under förmiddagen innan solen når köksfönstret. Fyra sorter blev det. Recepten lyder som följer:
Silviakaka
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl ljummet vatten
Glasyr:
100 g smör
1 dl socker
1 äggula
1 tsk vaniljsocker
Kokos
Vispa ägg och socker och rör ner övriga ingredienser. Grädda i 190 gradeer ca 30-35 minuter. Låt kallna.
Koka smör och socker "knäckigt". Lyft från värmen och rör i äggula och vaniljsocker. Slå glasyren varm över den kalla kakan. Strö över rikligt med kokos.
Marängsnitt
35 g socker
100 g smör
150 g vetemjöl
2 äggvitor
2 dl socker
hackad mandel
Kör socker, smör och mjöl i matberedaren. Rulla två längder, lägg på plåt och platta till. Grädda dem ljusgula i 200-225 grader. Vispa äggvitorna till skum. Vänd ner sockret. Bret smeten över längderna och strö över hackad mandel. Grädda ca 5 minuter tills marängen har fin färg. Låt svalna lite och skär i sneda bitar.
Kolakakor
100 g mjukt smör
1 1 dl strösocker
2 2 msk ljus sirap
2.25 2.25 dl vetemjöl
0.5 0.5 tsk bikarbonat
1 1 tsk vaniljsocker
1 1 tsk malen ingefära
Vispa smör, socker och sirap. Blanda övriga ingredienser för sig och rör samman alltihop. Rulla ut degen på bakplåtspapper till två längder. Platta till och "gaffla". Grädda i 175 grader 12-15 minuter. Låt svalna något och skär i sneda snittar.
Kommentarer
Postat av: @nemonen
Goda sorter allihop. Silviakaka och marängsnitt tillhör mina favoriter.
Postat av: Susanne
Du har glömt sockret i översta kakan...
Trackback