Julgodisdags!

Nu har vi gjort julgodis för första gången för i år, barnen och jag. Det kan man inte börja med för tidigt och ha i kylskåpet för då har små möss varit där och ätit upp alltihop till jul! Men såhär några dagar före Dopparedagen så går det ju bra! Hittills har det blivit vit chokladtryffel med kanel och lingon, polkabräck, corn flakes crisp och skumtomtefudge och så gjorde Majsan en egen variant efter eget recept.

Polkabräck

Polkabräck

Barnens favoritgodis, som är så enkelt att de nästan klarar det själva. Smält 200 gram mörk blockchoklad och bred ut på bakplåtspapper. Ställ kallt att stelna. Smält 200 gram vit blockchoklad och häll över den mörka. Innan den stelnat, häll på krossade polkagriskarameller. Ställ kallt. Bryt i bitar.


Vit chokladtryffel med kanel och lingon

Vit chokladtryffel med kanel och lingon

250 g vit choklad
3/4 dl grädde
1/2 tsk malen kanel
1 dl frysta lingon

florsocker
ca 300 g vit choklad

GÖR SÅ HÄR
Hacka chokladen. Lägg i en skål med grädden, värm över sjudande vattenbad och rör tills all choklad har smält. Låt svalna i rumstemperatur. Blanda sedan i kanel och lingon. Ställ in tryffelsmeten i kylen och låt den stelna. Doppa en klick i florsocker och rulla till en slät kula. Lägg kulorna på bakplåtspapper och ställ in i frysen ca 1 timme. Smält den angivna chokladen i en skål över sjudande vattenvad. Doppa tryffelkulorna i chokladen. Lägg tillbaka på tallriken och låt stelna. Förvara i kylskåpet.

Cornflakes crisp

Cornflakes crisp

100 g ljus mjölkchoklad
1 block (250 g) nougat
1 burk (350 g) nutella
1 l cornflakes
300 g mörk kvalitetschoklad 70 %

Hacka den ljusa mjölkchokladen och smält den tillsammans med tärnad nougat och nutella i ett vattenbad (i en stor skål över en kastrull med kokande vatten). Ta av skålen från värmen.

Vänd försiktigt ner cornflakes i chokladblandningen.

Häll ut detta i en liten rektangulär form, 26 x 13 cm klädd med bakplåtspapper. Packa försiktigt ihop smeten så att inga lufthål uppstår.

Låt stelna i kylen och skär kakan i 2 x 4 cm breda bars/bitar.

Finhacka den mörka chokladen. Smält 1/3 av den i ett vattenbad, tag av skålen från värmen och rör i resten av chokladen tills allt smält. Låt svalna under omrörning till cirka 28 grader.

Doppa bitarna i choklad, gärna med hjälp av en gaffel. Låt dem rinna av på ett galler (med bakplåtspapper under).

Skumtomtegodis

Skumtomtefudge

ca 12 st skumtomtar
50 g smör
1 dl vispgrädde
2 dl socker
150 g vit choklad

Blanda i kastrull och smält alltihop (utom chokladen) på svag värme. När alltihop är en slät smet låt småkoka under omrörning i 10 minuter. Blanda i 150 g vit choklad och rör tills massan blivit blank. Ta av kastrullen från spisen och fortsätt rör tills massan blivit ljusare och svalnat lite. Häll upp i smord eller bakpapperklädd form ca 15 x 20 cm och låt stelna i kylen. Skär sedan i bitar!

Majsans eget godis

Majsans julgodis

Smält blockchoklad i en bunke. Rör ner lagom mycket cornflakes. Klicka ut på bakplåtspapper och ställ kallt att stelna. Klart! (Och lillhönan är nu oerhört stolt över att hennes recept och bild på hennes godis ligger ute på bloggen)


Kommentarer
Postat av: Karin Samuelsson

Vet du, din dotter och min dotter har uppfunnit ungefär exakt samma julgodis i år. Fast i Lisas recept skulle cornflakesen krossas lite och så skulle man också tillsätta lite honung. Mest för att receptet inte skulle bli så kort tror jag :-)

Det har varit stora julgodishelgen här också, vi gjorde sju sorter. Trodde jag aldrig vi skulle klara - för tio år sedan införde vi totalförbud på julgodis för att vi alltid blev så osams när vi skulle göra det. Sen smög vi igång verksamheten redan året därpå, men så duktiga som i år har vi aldrig varit förut :-)

God Jul!

2009-12-22 @ 09:19:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0