Hemma från Betlehem/Back from Bethlehem

Så var det slut för i år, då. Vi har tillbringat några härliga dagar i Betlehem. Kyrkan i vår stad byggs om varje år och förvandlas till den lilla staden där Jesus föddes. Hundratals och åter hundratals besökare (ibland uppemot 2000 faktiskt) strömmar dit för att skattskriva sig. I år var jag bagare och med mammas och ett par andra medarbetares hjälp har jag på två dagar bakat drygt 2000 "guldbullar".
Besökarna som kommer dit tas emot i grupper av en medvandrare som för dem till Herdarnas äng med får och åsnor. Där berättar herdarna om änglar i skyn som burit bud från Gud. Vandringen går vidare till tullindrivaren Sackaios som inte är så bra på att räkna och gärna stoppar på sig lite extrapengar om tillfälle ges. Överallt patrullerar romerska soldater. Väl inne i kyrkan träffar man på en timmerman, passerar torget med den livliga grönsakshandeln och får så småningom träda in på Raka gatan (altargången) och skriva in sig hos skattskrivaren Tibertius. Hela Raka gatan är fylld av små bodar och hantverkare - här finns skomakare, korgbod, tygbod, kryddhandel och en massa annat spännande. Bageriet Brödhuset hade förstås en central plats framme i koret och där stod vi och sjöng och bakade. När vi bjudit alla på nybakade guldbullar skickade vi dem vidare till värdshuset och den surmulne värdshusvärden. Bäst de stod där kom tre visa män från Österland och hjälpte dem vidare till stallet (sakristian) där de fick möta Maria, Josef och det nyfödda barnet.

Nu har vi packat ihop för i år. Kulisserna rivs i morgon och stuvas undan till nästa år. Nu har vi varit i Betlehem. Nu kan det bli jul!

Every year our church becomes Bethlehem - with shepherds, sheep and donkeys, with shops, a marketplace, a bakery (we actually baked over 2000 buns in two days), an inn and a stable where the visitors meet Mary, Joseph and a newborn baby. A lot of visitors come each year. Now we´ve been to Bethlehem. Christmas is here!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0