Bakning på programmet

På eftermiddagen fick dottern för sig att vi skulle måla vanliga ägg också, eller rättare sagt marmorera dem. Så jag blåste ut ägg tills jag blev yr i huvudet. Marmoreringen blev för övrigt totalt misslyckad, jag vet inte hur vi bar oss åt men vi hade nog fel sorts färg. Hur som helst så stod vi ju där med en massa ägg i en bunke, så det blev till att baka två sorters kakor. Det blev gott!

Rulltårta med svartvinbärsgrädde

     3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1⁄2 dl mjölk
2 1⁄2 dl svarta vinbär (eller både svarta och röda vinbär)
1⁄2 dl "Syltsocker 1 + 3" eller använd  1 1/2 dl fast svartvinbärssylt
3 dl vispgrädde2 1⁄2 dl svarta vinbär (eller både svarta och röda vinbär)

Sätt ugnen på 250 grader och klä ugnens långpanna 30 x 40 centimeter, med ett bakplåtspapper. Vispa ägg och socker. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Tillsätt mjölk. Bred ut smeten i pannan och grädda i mitten av ugnen ca fem minuter. Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper och dra försiktigt bort papperet som kakan gräddats på (det kan behövas penslas med kallt vatten). Låt kakan svalna, täckt med en bakduk. Om du inte använder färdig sylt, mixa bären och blanda med socker, låt koka i ett par minuter och svalna. Vispa grädden och blanda med sylten. Bred ut på kakan och rulla ihop den. Skär i skivor!


Nutellarutor

150 g smör
1 1⁄2 dl mjölk
2 ägg
3 dl strösocker
4 1⁄2 dl vetemjöl
2 1⁄2 msk kakao
2 tsk bakpulver
5–6 msk nutella
    strössel och/eller mandelflarn

Smält smöret och rör i mjölken. Vispa ägg och socker. Blanda mjöl, kakao och bakpulver. Häll mjölkblandningen i äggsmeten och rör sedan ner mjölblandningen. Häll i en liten bakpappersklädd form, 20x30 cm. Grädda i 175 grader, ca 20 minuter. Låt kakan svalna, stjälp upp den på en bricka och bred på Nutella (låt Nutellan stå framme en stund och rör den kraftigt så blir den mer bredbar). Bred Nutella över kakan och garnera med strössel eller mandelflarn.





Dagens pyssel



Dottern är sjuk och hade 39 graders feber även i natt när vi var uppe och tankade i henne Alvedon, men febern har gått ner betydligt och hon är pigg nog för att vilja pyssla. Dessutom är hon tack och lov ingen tv-unge (till skillnad från lillebror) så hon blir fort uttråkad när hon är hemma och vilar. Jag råkade ha ett paket påskpyssel hemma som jag fick med mig hem från Panduro-outleten i Ullared för några veckor sedan. Jag VISSTE väl att det skulle komma till pass! Visst blev det söta små ägg till vårt i år faktiskt vita ris.

Scrappat lite

Det går ett tag mellan varven men nu har jag fått en hel bibba papperskopior från i höstas och så från Kenyaresan så nu har jag bara vara tvungen att lägga allt annat åt sidan några små stunder. Dessutom ska vi snart ha Kenyaåterträff så då vore det kul att ha ett album färdigt. Klicka på bilderna så blir de större.


Hemma med sjuk dotter

Så blev det en hemmadag då. Majsan var sååå trött igår morse när vi var på fiollektion men det var inget fel på henne i övrigt. Så var hon i skolan och på fritids och när vi kom hem gick hon och lade sig. Vi skulle på grupplektion, hon och jag, och jag frågade om hon inte mådde bra. "Jo, men jag är nog lite påsktrött" sa hon. Jag tänkte att det nog var dags för lov. Och spela ville hon, så jag tänkte att jag kan ju inte ringa och säga att vi inte kommer för att dottern är trött! Men på lektionen orkade hon inte ens stå upp utan satt på en stol och spelade. Fiolfröken sa "Du håller nog på att bli sjuk". Och mycket riktigt! När det väl var läggdags hade hon 39 graders feber!

Vi tar det väääldigt lugnt idag. Men något litet pyssel kanske vi orkar med så småningom. Vi får se vad vi hittar på.

Jättegod laxmiddag

              

Det blev lite kylskåpsrensning idag. Jag hade tagit fram lax som jag inte visste vad jag skulle göra med och inte orkade jag åka och handla heller. Så det fick bli vad huset förmådde, helt enkelt. Och det blev riktigt gott!


Parmesangratinerad lax

4 laxfiléer
Citronpeppar (helst Santa Maria Lemon/Dill)
salt
1 burk creme fraiche
1 dl grädde
2 dl riven parmesan

Lägg laxfiléerna i en ugnssäker form. Salta och peppra. Blanda creme fraiche, grädde och ost och häll över laxen. Tillaga i ugnen ca 20 minuter, 200 grader. Servera med ris och sallad.

Dagens pyssel



Vi gjorde lite vårfint på trappan idag, barnen och jag. Eller, ja, det var väl mest jag som fick plantera. När vi kom hem från torget där vi gjorde våra inköp så var det inte så intressant längre. Men fint blev det på trappan. Underbart väder idag! Det är verkligen vår i luften!

Geocachat!



Idag slutade jag lite tidigare. Det är ju Stilla veckan. Jag ska vara mer med mina barn, har jag tänkt! Vi åkte på skattjakt. Hittade två cacher. Den andra hittade Lilla E och blev oerhört stolt över detta.

Helgen till ända

Då var helgen slut. Och jag också, känns det som. Gårdagen var fullspäckad med först en tenta som tog sex timmar att skriva och sedan showen i ishallen. Idag var det märkestagning i ishallen på förmiddagen och sedan åkte vi hem och lagade trerätters. Klockan två anlände mina föräldrar och bror med sambo för söndagmiddag. Det var en trevlig avslutning på helgen.

De senaste tre veckorna har varit hysteriska och tentan igår (som har krävt MYCKET pluggande på ALLA lediga stunder) kändes som finalen på allt detta.

Nu börjar Stilla veckan. Det ska jag verkligen leva efter. Lugnt och skönt ska det blir. Och snart, snart är det påsklov med barnen!

Lite tjuvstart...

            


Jag köpte påskägg med chokladägg till barnen på personalresan igår. Och de hade varit så duktiga på isshowen att de fick dem ikväll! Det var ju ändå "extraägg" för att jag skulle ha något med mig hem från resan, när nu deras pappa fick kryddor! Riktiga påskäggen får de först nästa helg.

Årets isshow



Idag var det dags för årets stora isshow, det vill säga konståkningsklubbens avslutning. Som vanligt bjöds det på en supershow. Egentligen skulle man haft temat "Big Bang" men eftersom ishallen varit stängd i flera veckor på grund av all snön på taket så hann man inte träna som det var tänkt. Istället tänkte klubben om och presenterade ett axplock ur de senaste årens shower och det blev sannerligen inte sämre!

En halvtimme innan showen började var det mingel i publiken medan jätteduktiga singelåkare visade upp sina färdigheter på isen. Allra först ut av allihop var vår egen kusin E. Gissa om en stolt faster satt på läktaren och fotograferade!




Kryddiga presenter

                       

Jag var på personalresa igår. Det var ett späckat program men vi hann med en liten shoppingrunda i Hjo och hittade en underbar liten butik. Jag köpte lite gott till barnen och fick för mig att köpa med mig något till maken också. Han blev jätteglad för dessa salt- och kryddblandningar. Det är ju sånt han gillar!

Nye polischefen


Idag när maken hämtat Lilleman var det poliskontroll, hastighet. De åkte inte fast men maken vände och åkte tillbaka för att Lilleman skulle få kolla lite. Gissa om han var nöjd när han fick prova både mössa, förarstol och till och med laserpistolen!

Lilla E har knäckt koden

Lilleman kan läsa! Han har stavat sig igenom något ord här och där en tid. Men ikväll knäckte han verkligen koden! Och ville inte sluta. Han läste och läste och läste i sina böcker. Det var inte precis mor ror och far är rar. Han läste Gå till posten, frimärke, brev, truckar, mekanisk mullvad och alla möjliga uttryck! Ja, det är ju alltid skönt att slippa oroa sig för att han aldrig ska lära sig läsa och gå ut nian utan att kunna det.

Fikatajm

20100322034 (MMS)

Shopping! Nu fikar vi i Gällstad. Lite vårshopping.


Restaurang igen

Ja, hemma alltså. Makens mat håller som vanligt restaurangklass och både vi vuxna och barnen njöt. Så här såg barnens tallrikar ut ikväll. Det serverades Fläskfilé Milanese med ugnsstekt Rattepotatis kryddad med spansk chorizo och vitlök och till det tomatsås förstås. Gott!


Dukning i rosa och ljung

Jag stängde in mig och pluggade i eftermiddag. Så var det plötsligt kväll och maken hade lagat middag och dottern hade dukat bordet. Tagit fram duk, letat machande servetter, undertallrikar och ljuslyktor. Fint va!



Frukost i Prästgården

Idag var det frukost i Prästgården så det innebar jobb för min del. När jag ändå åkte tog jag med mig mamma. Och när hon ändå skulle med ringde hon runt till tre väninnor och frågade om någon av dem möjligen hade lust att åka med. Alla tre tackade ja, så bilen blev full! Ämnet var "Skratta utan anledning" och det gjorde vi verkligen. Riktigt kul var det. Men först åt vi en jättegod frukost med bland annat ett härligt fruktfat.

+-

Veckans vego: kikärtspasta

               

Egentligen var det veckans ANDRA vego för igår åt vi tomatsoppa. Ikväll gjorde vi kikärtspasta. Vi hade inga större förhoppningar om att barnen skulle bli överförtjusta men de åt under fullständig tystnad och Majsan tog till och med en portion till!

Kikärtspasta

1 burk kikärter
4-5 soltorkade tomater
2 tsk olivolja
1 lök
2 vitlöksklyftor
2 tsk ingefära
1/2 dl grädde
Kokt pasta till fyra personer

Hacka lök och vitlök och strimla tomaterna. Fräs i oljan i en kastrull. Häll i kikärter med spad och allt! Tillsätt ingefära och låt koka ca 10 minuter. Koka pastan under tiden. Häll på slutet i grädden i kikärtsröran och mixa med stavmixer. Blanda ihop såsen med pastan och servera!

Hemmadag med bakning



Sonen hade ont i halsen och kände sig "konstig" i morse. Han verkade inte alls pigg så vi fick bli hemma. Men så piggnade han till och när syrran kom från skolan började han bli rejält uttråkad. Så vi piggade upp oss med att baka dumlekakor. Superenkla goda kakor som egentligen ska ha en noblesse som täcke också, men vi hade inga noblesse hemma. Det går bra ändå!

Dumlekakor (24 st)

200 g smör
1 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
24 dumlekolor
ev 24 noblesse

Kör smör, socker, mjöl och bakpulver i matberedaren. Forma 24 kulor och lägg i aluminiumformar. Tryck ner en dumlekola i varje. Grädda ca 10 minuter i ugnen, 200 grader. Lägg ev. på en Noblesse på varje kaka så fort de tas ur ugnen.

Vårtecken

Solen skiner, men när jag går ut på trappan ser det ut så här.



Men titta där...i snön...



Är det inte...? Jovisst!



Tulpaner på G! Det verkar finnas hopp.

Och resultatet...

1 Anna
2 Salem
3 Eric Saade
4 Darin
5 Timoteij
6 Andreas Johnson
7 Ola
8 Jessica Andersson
9 Peter Jöback
10 Pernilla


Jaha, Darin tog sig till topp fem. Det innebar att nån av mina tips måste ner till botten. Och det blev förvånande nog Jöback. Det trodde jag inte. Men annars var det inte så pjåkigt. Anna till Oslo alltså. Det blir bra. Hon fixar säkerligen kvalet vilket ju är första förutsättningen. Hur det går sedan kan INGEN säga. Allra minst jag. Jag var övertygad om att The Ark skulle vinna alltihop. Jag var helsäker på att Malena skulle sjunga brallorna av hela startfältet. Ack ack ack, så fel jag hade. Jag hävdar fortfarande att de röstar som packade smurfar ute i Europa. Så Anna kan komma sist. Eller vinna hela tjottafräset. Det får vi veta i maj.


Finaldags

1. Darin: You´re out of my life
Jaha...vad ska vi säga om detta då? Ja, det är ju bra, det är det faktiskt. Men jag tycker Darins låt ändå är rätt intetsägande. Och startfältet är rätt starkt och jämnt. Jag tror inte på Darin i Oslo, om nu det är något att gå efter. Det kommer förmodligen att finnas 20 unga pojkar i vita kostymer till i den finalen. Dessutom har den telefonröstande unga publiken kanske redan "glömt" Darin. Och den äldre vet väl knappt vem han är. Mitten blir det, i den nedre delen.

2. Pernilla Wahlgren: Jag vill om du vågar
Jag tycker att det här är för äppelkäckt. För 80-tal. För fjantigt. Men det är ju jag det. Det förvånar mig fortfarande att Nilla tog sig ända till finalen. Och just detta faktum gör ju att vi inte vet vart detta landar. Men jag tror ändå på nedre halvan. Sedan kan jag inte komma på så många 40+ fyrabarnsmorsor som hade levererat samma snygga glöd. Men det är ju en helt annan sak...

3. Andreas Johnson: We can work it out
Ja, färgat skinn är fortfarande bland det fulaste jag vet. Till och med när det sitter på Andreas Johnson. Men nu var det ju inte det vi skulle prata om. Låten är helt okej. Ingen höjdare, men helt okej. Den passar som en smäck på Andreas, men å andra sidan låter det ungefär som det brukar när Andreas äntrar scenen. Jag tror inte det här är något som varken Sverige eller övriga Europa faller pladask för. Sedan vore det förstås oerhört kul att få heja på Marcos Ubeda i Oslo. Men det är också en annan sak.

4. Timoteij: Kom
Den här blir livsfarlig. Inte nog med att låten mot alla odds och tips gick direkt till Globen. Tjejerna sjunger på svenska (vilket inte många gör), det är trallvänligt, det är somrigt (i denna evinnerliga vinter) och låten sätter sig fast värre än tuggummi i långt hår. Jag tycker inte att det är särskilt bra. Men ska vi nu ändå prata chanser internationellt så har de ett grekiskt riff nånstans i bakgrunden, det är Balkanstuk, det är coola grabbar med trummor, det är unga fräscha svenska blondiner och det är, ja..kanske det Sverige behöver skicka till Europafinalen. Gymnasiebruttorna ser ut som tanter (vem har stylat dom???) och det är osmakligt så det räcker och blir över. Men är det något som öststaterna har så är det ju dålig smak. Och det är öststaterna som avgör vem som sopar hem hela skiten.

5. Peter Jöback: Hollow
Det handlar om kanske två sekunder i början, men den där silhuettbilden är SÅÅÅ snygg. Och Jöbacks sammetsblick och totala scennärvaro äger hela tillställningen. Ska vi skicka en ballad så ska vi väl ändå skicka den här! Det är så snyggt! Och det faktum att låten inte slutar på grundtonen i varenda strof som alla andra i melodifestivalsammanhang utan går ner på en fullständigt lysande oväntad ton gör det bara bättre.

6. Ola: Unstoppable
Sexåringen och sjuåringen tycker att det här är "asabra". Frågan är om det är asabra så det räcker. Det är förvisso lite uptempo i denna sävliga balladfinal, men det når inte riktigt ända fram ändå. Jag tror på nedre halvan, möjligen i övre skiktet av den. Det här hänger helt på den där telefonröstarvana publiken. Och barnen i den här familjen röstar nog inte på den, hur asabra den än är.

7. Jessica Andersson: What I did for love
Men vad har människan fått på sig? Hon ser ut som min sjuåriga dotter brukar göra när hon gått bärsärk bland utklädningskläderna och mina gamla skärp som hon själv dekorerar med diverse tingel-tangel. Det bar emot att sätta den här låten på den nedre halvan, men någon måste ju hamna där. Sedan är detta det bästa som Jessica gjort i Melodifestivalen. Och då har hon ändå vunnit hela tjotabalongen en gång.

8. Salem al Fakir: Keep on walking
Ännu en av dem som drämde till och gick raka vägen till finalen. Jag tyckte den här var superbra första gången jag hörde den. Sen blir det kanske inte så mycket mer. Man tröttnar fort. Men vad gör det i det här sammanhanget? Vi har ju ändå glömt hälften av låtarna om tre veckor. Dessutom är det något lite coolt i soundet och laserstrålarna. Mitten tror jag. Möjligen övre halvan, dock. När Björn Gustafsson dessutom tar över flygeln plockar Salem ytterligare röster. Bara för det är lite kul.

9. Anna Bergendahl: This is my life
"Nu kommer en från Timoteij" säger dottern när Anna äntrar scenen. Och javisst, här kommer ytterligare en 18-årig tant. Låten passar så bra till Annas otroliga röst. Här har vi en segerkandidat. Anna gör riktigt bra ifrån sig. Jag överlever om hon får en biljett till Oslo. Det fanns en tid när Anna Bergendahl satt hos juryn och grät och var väldigt nära att åka ur Idol innan det ens hade hunnit bli allvar. Det känns som att den tiden är väldigt avlägsen.

10. Eric Saade: Manboy
Det här är väl egentligen inte så märkvärdigt. Och i Europafinalen har vi precis haft en ung sammetsögd söt pojke. Förvisso med fiol men frågan är om samma koncept håller en gång till. Landets 6-11-åringar har en väldigt stor makt i denna tävling och dom älskar det här. Det är en trallvänlig låt med en engelska som till och med fyraåringar kan lära sig. Att Eric sedan dansar, hänger i ett stängsel, får "värsta regnet" över sig och andra superhäftiga saker gör att ungarna kommer att trycka sönder knapparna på telefonerna ikväll. Topp fem.




Melodifestivalen - finalen - en vild gissning

Det verkar bli allt svårare att på förhand försöka "avgöra" Mello-finalen. Jag tänker inte ens försöka mig på att gissa någon slutgiltig placering. Däremot vågar jag mig - med risk för  att ha alldeles fullständigt kolossalfel - på att åtminstone gruppera bidragen i Topp 5 och Bottenfemma. Så här innan sändningen börjar...

Jag TROR att vi i topp kan få se:
Anna Bergendahl
Timoteij
Peter Jöback
Eric Saade
Salem al Fakir


I botten:
Ola (mittplacering, typ)
Andreas Johnson
Darin
Jessica
Pernilla

Supergoda tunnbrödschips

Detta recept fick jag av min mamma som blivit bjuden på dessa goda "chips" hos en väninna.

Skär mjukt tunnbröd i ca tre cm breda strimlor. Pensla med olivolja och strö på flingsalt (gärna smaksatt, t.ex chili). Rosta i ugnen, 200 grader 5-7 minuter tills brödstrimlorna är gyllenbruna. De blir krispiga och jättegoda som tillbehör till exempelvis soppa eller någon förrättspannacotta. För att inte tala om hur goda de är att dippa i vanlig "chipsdip". Både fräschare och nyttigare än flottiga chips.

Vårgröna cupcakes med päronsmak



Igår gjorde jag päroncupcakes. Vi hade gäster och dukningen skulle enligt Majsan gå i grönt och rosa. Det passade ju bra med de nya muffinsformarna från Åhléns så det var bara att hitta på en matchande cupcake. Det blev 16 stycken jättegoda cupcakes med underbar päronsmak.

Päroncupcakes

2 päron
2 msk farinsocker
3 msk päronkonjak, Xanté
125 g smör
4,5 dl mjöl
1 dl socker
3 tsk bakpulver
2 ägg
2 dl vaniljvisp

Frosting:
100 gram Philadelphiaost
60 gram osaltat smör
3 tsk vaniljsocker
2 tsk Xanté
florsocker (ca ett halvt paket)
grön karamellfärg

Skala och grovriv päronen. Häll på farinsocker och päronkonjak och låt stå en stund. Blanda mjöl, socker och bakpulver. Smält smöret och blanda med ägg och ovispad vaniljvisp. Vispa samman och tillsätt de torra ingredienserna. Rör ner päronblandningen och klicka ut i muffinsformar. Grädda i 200 grader 20-25 minuter.

Blanda ihop ost, smör, vaniljsocker och päronkonjak och rör ner florsocker allteftersom tills det blir en lagom tjock frosting. Tillsätt några droppar grön färg. Spritsa på de kalla muffinsarna och garnera ev. med något strössel.

Varm smörgåstårta

Här laddar vi för melodifestivalen med myspysmiddag för hela familjen. Jag fick för mig att göra en varm smörgåstårta, vilket jag aldrig någonsin gjort tidigare. Inte hittade jag några bra recept heller, det skulle vara tonfisk och köttfärs och allt möjligt i. Jag rensade kylskåpet och tog vad vi hade istället. Hela familjen gillade resultatet. Det är ju ingen bantarmat, direkt, men äh, det är ju bara Mellofinal en gång om året.

Gratinerad smörgåstårta

3 skivor hönökaka
1 paket bacon
200 gram rökt skinka
1 purjolök
3-4 soltorkade tomater
1 burk cremefraiche
1 burk creme fraiche tomat & basilika
1 tomat
1 dl räkost
2 msk senap
1 dl räkost
ost, räkor, skinka och cocktailtomater till gratinering och garnering

Strimla bacon och hacka purjolöken. Fräs i en stekpanna. Tillsätt senap och 1,5 dl creme fraiche. Låt svalna.
Strimla skinkan och hacka de soltorkade tomaterna. Blanda ihop med tomat&basilika-creme fraichen.
Lägg en brödskiva på en plåt med bakplåtspapper. Bred på baconröran. Lägg på nästa skiva. Bred på skinkröran. Skiva tomaten tunt och lägg ut ovanpå skinkröran. Lägg på den sista brödskivan.
Blanda räkost med resten av creme fraichen (0,5 dl) och bred ut på och runt tårtan. Täck med ostskivor och gratinera i ugnen, 200 grader tills tårtan fått fin färg. Garnera med räkor, skinka och cocktailtomater.


Så här blev den. Ber verkligen om ursäkt för bildkvaliten, men jag glömde min kamera på jobbet igår och fick ta med mobilen. Inte bra...

Att-göra-lista

Idag borde man sitta ute i solen. Problemet är att det finns ingenstans att sitta, än. För mycket snö. Och förresten har jag en del att göra. Idag ska jag:

- Läsa en bok om bibelexegetik (låter väl spännande!)
- Jobba lite med en tidning.
- Bearbeta andra människors texter till en ny webbplats.
- Skriva en tvåsidig text om en historisk text.
- Förbereda morgonens söndagsskola.
- Ta ett bubbelbad och ett glas vitt.
- Göra en gratinerad smörgåstårta.
- Titta på melodifestivalen.

Låter som en dag som blir allt bättre ju längre den lider.

Vårfint hos Cult Design


 

Ja, ni vet ju att jag gillar Cult Design, detta "vuxenlego" som man så lätt kan förändra och byta ut och bygga om. Visst känns det att våren och påsken är nära!
 

Lax med vitlöksostsås


                  

I den här familjen är vi storkonsumenter av Santa Marias pepparblandningar. I synnerhet Lemon Pepper & Dill och Lime Pepper som är supergoda till olika fiskrätter. Ikväll blev det en god laxrätt som är busenkel att svänga ihop.

Vitlökslax med räkor

Lägg fyra laxfiléer i en form. Vispa ihop 2,5 dl matlagningsgrädde och en burk vitlöksost. Krydda såsen med salt, Lime Pepper och franska örtkryddor. Smaka av och häll över fisken. Tillaga i ugn, 200 grader ca 25 minuter. Servera med ris och sallad.


Scrappat

Oj, det var länge sedan. Jag har högar med papperskopior som bara väntar på att bli scrappade. För att inte tala om alla digitalbilder som fortfarande bara finns i datorn. Jag ligger brutalt efter med barnens album, men men. Nya tider skola komma.


Mer grönt i mitt hem

                  

Några enkla ljuslyktor för en tia stycket (Åhléns) fick följa med hem från Göteborg idag. Känns så vårigt och fint, tycker jag.

Fina muffinsformar



Idag var tjejerna på jobbet på en egen liten personalresa till Göteborg, Internationella kvinnodagen som det var och allt! Det hanns med lite shopping och jag fick äntligen tillfälle att besöka Åhléns och köpa dessa fina muffinsformar som jag sett på nätet! Nu ska det bara bakas i dem också.

Present till mig

Idag fick jag en present som tack för en grej jag hade gjort. Inte nödvändigt förstås, men jag blev jätteglad.



Och vad var det i paketet? Jo, den helt underbara kokboken från Saltå kvarn. Men ljuvliga recept på kakor, bröd och goda maträtter.


Bibelutdelning och familjemiddag

Igår fick Lilleman sin Barnens bibel. Va? Det får liksom alla församlingens SEXÅRINGAR. Jo, han fyller sex i juli. Slutar på dagis i juni. Börjar skolan i augusti. Jag fattar inte vart tiden tog vägen.

Efter gudstjänsten var det familjemiddag hos mor och far. Gott och trevligt!


Semifinalerna

Pernilla mot Crucified Barbara:
Jag hoppas ju att rockbrudarna går vidare. Men plötsligt går det upp för mig att det inte är omöjligt att alla dessa idioter runtom i landet som alltid säger "Det var ju bra men det var ju ingen schlaaaaager" får sitt lystmäte här och röstar Nilla hela vägen till Globen. Jag vill ju gärna tro att det blir Barbara. Men gissandet hittills har ju gått alldeles alldeles lysande...not.

Orsa Spelmän mot Jessica:
Ja, men nu borde det ju inte vara så svårt. Jag hade tippat att Orsa skulle ställas mot Alcazar och det hade varit tufft. Så Kalle och gubbarna borde ju kunna slå ut Jessica. Å andra sidan: kan Jessica spöa Alcazar så kan hon definitivt spöa skiten ur Orsa spelmän också. Här är ingenting givet. Och ballader har ju gått hem i år. Men Orsagubbsen i Globen, det vore nåt, det.

Kommentar: Nilla. Jaha, det var ju tur att hon inte åkte till bröllopet då. Och mer då? Jessica. Så blev åtminstone maken glad. Men det är nog bara för att han tycker att hon är snyggare än Kalle Moraeus. Det här var väl typ en riktig skittävling.

Första semifinalen

Pernilla mot Crucified Barbara:
Jag hoppas ju att rockbrudarna går vidare. Men plötsligt går det upp för mig att det inte är omöjligt att alla dessa idioter runtom i landet som alltid säger "Det var ju bra men det var ju ingen schlaaaaager" får sitt lystmäte här och röstar Nilla hela vägen till Globen. Jag vill ju gärna tro att det blir Barbara. Men gissandet hittills har ju gått alldeles alldeles lysande...not.

Fjärde duellen

Alcazar mot Jessica:
Det här kan inte vara så svårt. Inte ens Jessica själv tror ju att hon ska klå Alcazar. Hon verkar rentav VILJA ha dem i Globen. Som väntat är Alcazar ett proffsigt och snyggt framträdande. Jessica sjunger en rar och vacker låt men har ingenting att komma med efter Alcazar. Kan inte vara någon höjdare med den platsen i startfältet.
Alcazar har gjort bättre låtar än den här men likväl är det puls, det är disco och går inte den här åtminstone till semi så ska jag äta upp aluminiumfolien som ligger på soffbordet.

Kommentar: Folie är inte så gott kan jag meddela. Men det går att skölja ner småbitar med några klunkar rödvin.

Tredje duellen

Nu är det jobbigt. Nu ska mina två favvisar i Andra chansen tävla MOT varandra. Det innebär ju att en av dem definitivt inte kommer till Globen. Det var ju de här två jag ville se i Globen!

Neo mot Orsa spelmän:
Men gubbsen är ju just underbara! Jättefin låt, jättefint arr, snygga stämmor, fioler och flöjter sitter som smäckar och stegringarna är klockrena. Jag VILL se dem i Globen. Jag VILL, jag VILL, jag VILL. Men Neo är charmig som få, låten är riktigt bra med sitt discosound och sin falsettsång. Men varför Neo ska vifta med en pinne, dessutom i den där cirkusdirektörsjackan, begriper jag inte. Jag överlever om den här går vidare. Men det vore så kuuul med Orsagubbarna i Globen. Snälla...

Kommentar: JAAAA! Det finns hopp för mänskligheten. Och för folkmusiken.

Andra duellen

Nu blir det svårt att gissa. Pauline är rätt cool, det tyckte jag i delfinalen. Men Barbara-bruttorna är inte fy skam heller. Ingen av dem är favoriter. Men nu är det jämnt.

Pauline mot Crucified Barbara:
Karamellen Pauline har en skön refräng som säkerligen vinner terräng ikväll. Men jag gillar Crucified Barbara ännu mer nu än förra gången. Det är en riktigt snygg rockballad. Sen ser de urfåniga ut i sin utstyrsel men det kan inte hjälpas. Jag hoppas att Barbara går vidare. Men jag tror att Pauline gör det.

Kommentar: Yes. Rockbrudarna vidare! Häftigt. Då kan de slå ut Nilla också. Något annat kan jag inte tänka mig.

Första duellen

Första duellen:
Pain of Salvation mot Pernilla Wahlgren
Ja, nu är frågan om svenska folket vill ha en ballad eller en gammal hederlig schlager som sätter sig som ett klister i öronen. Själv vet jag vad jag tycker. Pain of Salvation gav jag inte mycket för i delfinalen. Men låten växer och sångarens blick går rakt igenom rutan. Enkelt, snyggt och avskalat. Fortfarande inte någon höjdare men jämfört med alternativet så... Äppelkäcka schlagerglammiga Nilla känns förbrukad och låten blir på något sätt en melodifestivalsparodi på sig själv. Hade jag varit Pernilla Wahlgren så hade jag skippat det här och suttit längst fram på den högra bänksidan i Sankt Jakobs kyrka ikväll istället.

Kommentar: Hoppsan, Pernilla till semin. Det var en överraskning måste jag säga. Ja, då skippade hon ju inte brorsans bröllop alldeles i onödan då. Men vi får väl se vad kvällen har i sitt sköte. Semin återstår och den blir tuff.

Melodifestivalen - Andra Chansen

Det känns som ett lite fisigt upplägg. På något sätt håller den första halvan av startfältet betydligt sämre kvalitet än det andra i mitt tycke. Det hade inte spelat någon roll i en vanlig delfinal, men här handlar det om att duellera. Ställs två sämre bidrag mot varandra och sedan två bättre så kommer alltså ett dåligt och ett bra gå vidare, istället för två bra. I slutändan spelar det kanske inte så stor roll, men lite tjyvtjockt känns det ju.

Då ska vi se.

Världens enklaste hemmapizza



Superenkel och jättegod pizza! Bred färdig tomatsås på libabröd, ös på med önskad fyllning (på bilden är det tomatsås, strimlad skinka och riven ost men man kan ju ha köttfärs, tomater, ananas, salami eller vad som helst). Sen är det bara att slänga in pizzorna i ugnen!

Saker jag skulle vilja ha...

1. Vår

2. En vacker trädgård

3. En ugnsform från Rice

4. Putsade fönster

5. Mer tid

6. Ett våningskakfat

7. En renoverad tvättstuga

8. En hemhjälp

9. En snygg badrumslampa

10. Nya axlar

Men annars har jag väl ungefär vad jag behöver.

En bra dag

Det har varit en bra dag. Sopplunch till förmån för fastekampanjen på jobbet - med MYCKET folk som vanligt. Sedan trivselträff i Limmared om Voi-projektet - också stort intresse och mycket folk. Därefter konståkningsträning med barnen och föräldramöte om avslutningsshowen medan barnen var på isen. Dottern ska vara Pippi Långstrump och sonen ska tydligen dansa Svansjön i vita trikåer och rosa balettkjol. Ja, jag säger då det...han kommer nog att vilja gå med i hockeyklubben istället efter detta. Möjligen har de inte tänkt på att de bland de 20 flickorna också finns tre pojkar som kanske inte blir överförtjusta i tanken på rosa kjol. Eller så blir de det! Vem vet?

Kvällen avslutades i kyrkan med gospelkonsert. Det var Lasse Axelsson och Credokören som gästade vår stad. Det var såååå bra. Majsan var med och lyssnade och vi tog med oss hela kören hem. I form av inköpt cd alltså.

Nu måste jag ta tag i studierna. Det blir nattmangling. Stor, svår tenta på lördag. Hela Gamla Testamentet plus kursböcker om tolkningar och forskning och analyser och tjottahejti. Ojojojoj....jag har inga förhoppningar om att klara denna tenta faktiskt. Jag ligger hjälplöst efter med pluggandet.

3470 kronor till Voi / SEK3470 for Voi

Idag var det trivselträff i Limmared. Jag var inbjuden för att berätta om Voiprojektet och visa lite bilder. Det var kul! Jag känner mig otroligt glad över det stora intresse som folk visar när det gäller projektet och barnen. Det enar och förenar, på något vis. Och det känns inte som något "ovanifrån"-perspektiv utan bara en ren och skär kärleksfull vilja att hjälpa, att ge av det man faktiskt kan. En oerhört viktig faktor för människors generositet är också garantin att allting kommer fram och att det inte finns några "mellanhänder" som kostar pengar.

Jag berättade också om bygget av en förskola i Mgeno och sa att vi väl kunde satsa på att skramla ihop till ett plåttak - tegelstenarna tillverkar de ju själva. Under andakten tog vi upp kollekt till detta ändamål och det visade sig räcka till både takplåtar och en del annat byggnadsmaterial. 3470 kronor fick vi ihop! Fantastiskt. Tack så väldigt, väldigt mycket!

Fastetid



Lilleman kom hem från Musik- och färgmix idag med ett fastlagsris prytt med de allra sötaste små semlor. Fina va!

Nu ÄR det vår



Det bestämde vi i alla fall idag, Majsan och jag när vi var på stan, och tyckte det var dags för något vårgrönt i hallen. Jag tycker ju att Cult är kul eftersom man kan köpa smådelar när man tröttnar på en färg eller nåt. Så den Changeljusstake som var dekorerad med tomtar och grönmossa i julas fick nytt grönt utseende med fjäril och färgade decostenar.

RSS 2.0