Chili till middag

Med inspiration från den mexikanska lunchrestaurangen igår blev det chili till middag. Gott och höstigt!! Och massor med bönor. Sonen var skeptisk till just de stora vita bönorna tills vi sa att det var mexikanska bebispotatisar. Då åt han som en häst.

Vi bjussar på receptet också:

CHILI
Fräs 600 gram nötfärs och två skivade morötter. Häll på en påse Easy Cooking Chili con carne-kryddblandning och 500 gram finkrossade tomater med vitlök samt 2,5 dl vatten. Låt koka ihop 10-15 minuter. Skölj en burk stora vita bönor och en burk röda kidneybönor i ett durkslag. Tillsätt i chilin och låt koka med de sista tre minuterna. Servera med bröd och nachos.

Härliga bönorChili


Allhelgonafunderingar

Vi pratade om att det är höst och snart allhelgona-helg. Och då brukar vi traditionsenligt åka runt till gravarna tillsammans med barnen.

Dottern: I år måste vi åka till stugan också.
Mamma: Va? Nä, stugan åker vi inte till på allhelgona.
Dottern: Jo, vi måste lägga blommor och tända ljus på Rasmus grav också. (Mormors katt som dog i somras)

Man blir tårögd...

Härliga helg

Hemma igen efter en helg på tu man hand i Köpenhamn. Sååå jobbigt det var. Axplock från helgen:

Fredag:
13.02 Klev av tåget på huvudbangården.
14.15 Käkade lunch på Jensens
15.10 Shoppade loss på Söstrene Grene
16.05 Tog en latte på Ströget
17.50 Sov middag på hotellet
19.28 Klev in på underbara Michelin-restaurangen Il Grappolo Blu.
22.35 Gick ut efter 16 rätter och 8 olika viner (nja, nu var det ju LITE av varje såklart men proppmätta blev vi)

Lördag:
9.10 Hotellfrukost
10.30 Klev upp på massagebänken
12.40 Strosade på Fisketorvet och shoppade loss lite
13.50 Mexikansk lunch
16.15 Sov middag på hotellet
17.00 Låg i hotellsängen och kollade på en film (filmkanaler ingick)
19.20 Tog plats på californiska restaurangen Napa
21.00 Kollade på "Onskan" som det aldrig blivit av att vi sett
22.00 Nyhetspaus i filmen - vi stack ner i baren och tog en latte
22.20 Återgick till filmen.

Och när vi kom hem i eftermiddags väntade mormor och våra små telningar på stationen. Så härligt att se dem igen.

Nu ska det bli ändring!

Nu ska jag nog få ordning på mitt liv. Oj, vad bra allt ska bli. Jobbet har skickat iväg mig på en temadag i mitten av oktober som heter "Att leva med dåligt samvete". Där ska jag få höra föreläsningar och samtala med andra stressade människor (mammor, antagligen, för en av dagisfröknarna sa i morse att i samma ögonblick som man får sitt första barn kommer det dåliga samvetet som ett brev på posten. Ungen ut och dåliga samvetet in, liksom)

Och idag kom Amelia i brevlådan. Tvärs över omslaget står det "FÅ MER TID - experttipsen för bättre vardagsbalans". Som hittat! Jag ska följa detta till punkt och pricka. Så fort jag får en stund över och hinner läsa artikeln....


En lyckad speldag

Så var den över, vår speldag. Nästan 60 ungar med föräldrar slöt upp på Musikskolan. Jag var uppe halv fem och fixade. Kvart i åtta började jag bre 100 frallor på Musikskolan. Dottern tyckte det var superkul - hon fick leka, dansa, spela fiol och inte minst ha konsert för kronprinsessan. När vi kom hem var hon aptrött - efter två konserter och fem lektioner a 30-40 minuter. Ändå utbrast hon: Mamma, en sån här rolig dag har vi ALDRIG haft förut.

Dags att stämma fiolenSå spelar vi
DansKlappen går!

Min tös har spelat för prinsessan!

Jag måste erkänna. Lite stolt är jag. När kronprinsessan var på besök igår stod min lilla tjej i främsta ledet och spelade fiol för henne. Mellan första och andra stycket utbrast prinsessan: "Men vad FINT ni spelar!". Framför mig stod en sur livvakt med spiral i örat, så vad hjälpte det att man stod längst fram. Dessutom stod det kommungubbar och tryckte alldeles intill prinsessan så några kanonbilder blev det ju inte. Men här finns i alla fall bildbevis.


prinsessan


Vi har haft bebisbesök

Vi blev tillfälligt med bebis här i veckan. Lillbebis O kom på besök med sin mamma S. Barnen tyckte det var fantastiskt spännande med en liten bebbe i huset. Sonen ville bära hela tiden. Ingen bra idé tyckte S och jag. Men de fick posera bredvid bebisen i soffan. E skrämde såklart i det närmaste vettet ur O - vad annat kunde man vänta sig? Hoppas inte lilla sötisen får bestående men, utan vågar komma tillbaka till oss snart.

Kille med vettskrämd bebisbebisTös med bebis

Måndagsrapporten

I hate Mondays. Säger katten Gustaf. Jag är benägen att hålla med. Så här såg det ut igår:

6.30 Upp
6.40 In i duschen
6.41 Ut ur duschen
6.50 Upp med barnen
7.15 Iväg till dagis
8.10 Stövlar in på jobbet fast jag egentligen var ledig därifrån - hade grejer som skulle iväg
10.05 Ut på cykelvägarna. Träffar på 25 tranor och 200 myggor. Kör fast i leran vid en gammal fästning men lyckas ta mig loss.
15.15 In på ICA och köper en macka, lite försenad lunch
16.00 Hämtar på dagis
16.10 Byter om till danskläder på dottern
16.35 In på Willys och handlar blöjor som var slut
17.05 Släpar två barn från danslektion till fiollektion (tur att det ligger tvärs över gården)
18.10 Bolibompa.
18.30 Barnen äter och skriker och slåss.
18.35 Mamma ringer och undrar när jag ska hämta brödet hon bakat. Jag bryter ihop och skriker att jag skiter i brödet.
18.45 Snälla mamma kommer med brödet.
19.30 Barnen i säng
19.32 Barnen sover
20.25 S ringer och meddelar att hon kommer i morgon, trots att vi är förkylda. Blir kul med sällskap!
21.20 Stryker skjortor.
21.45 Plockar upp leksaker
22.05 Viker torr tvätt.
22.15 Hänger upp nytvättad blöt tvätt.
22.25 Rasar i säng.
22.45 Tröstar ledsen son som vaknat och är orolig
01.20 Hämtar toapapper åt dottern som sitter på toa
05.45 Sonen vaknar och ropar efter pappa. Som inte är hemma.

Och så börjar det om igen.

Jag tror jag ska skaffa en au pair

Jag behöver en hemhjälp. Typ au pair. Vi har faktiskt pratat om det inför nästa höst när tösen börjar skolan och lilleman kan gå på 15-timmarsplats. Då kunde vi klara oss utan dagis- och fritidsavgifter och en au pair skulle ändå hinna läsa svenska på dagarna (vilket är ett av kraven). 

Maken är borta hur mycket som helst nu. Jag kommer ingenstans utan att vara helt beroende av barnvakter. Just nu lägger jag all energi på att försöka få en barnvakt till nästa torsdag då vi ska ut och bowla och käka med jobbet. Här i stan, dessutom! Har kollat med åtta pers nu - ingen kan! Och man får inte ta med sig barnen, tydligen. Men men, det är väl bara att sitta hemma igen då.

Vad har hänt med mänskligheten?

Alltså...vad håller man på med?

Läser i Buffé som kom i brevlådan idag att chefredaktören där undrar vart alla höstfester tog vägen. Han spekulerar i att det beror på att premiärdatumen för kräftor och surströmming är borta.  Men jag har svaret. Vem hinner? Vem orkar? Träffade vännen C idag och vi konstaterade att nu har det gått ett halvår till utan att vi hunnit träffas. Igår träffade jag en annan kompis C och även hon och jag konstaterade att den där söndagmiddagen vi skulle äta ihop med våra respektive familjer (som vi började prata om efter FÖRRA sommaren då vi inte lyckades få till en grillkväll) den har fortfarande inte blivit av.

Min svägerska ringde förut - troligen för att fråga när vi kommer och hälsar på kanske... Jag hann inte ens PRATA med henne - barnen illvrålade av hunger och trötthet och vi hade precis kommit innanför dörren. Jag var tvungen att få av dem jackor och skor, tvätta av dem, få mat på bordet och ungarna i säng. Fick be svägerskan återkomma en annan kväll (Läs: ett annat liv).

Varför ska det vara ett så stort projekt att få hem vänner på lite mat? Jag menar, mat lagar vi ju ändå varenda dag. Det är väl inte det som är problemet? Men som det känns nu har jag INGEN ork kvar. Orkar knappt äta middag med mina barn.

Äntligen scrappat...

Jag var på Magnolia häromdagen och köpte lite nya fina grejer. Bland annat ett ursnyggt skumstämpelalfabet. Men jag har inte hunnit göra något åt det. Förrän ikväll. Äntligen blev det några nya alster. (Klicka på bilderna för större storlek)


Dagens tre bästa

Ännu ett försök att hitta ljusglimtarna i vardagen:

1. Förmiddagen. Jag följde med älsklingssonen på upprop på Gabriel-gruppen. Nio söta treåringar utgjorde det lilla gänget. Så ljuvligt att få vara med. I fortsättningen går han själv. Eller åker, med tre dagiskompisar och en fröken som agerar taxi.

2. Eftermiddagen. Fick följa med älsklingsdottern på upprop på Musiklekis. Vi sjöng Gullan Bornemarksånger och lekte solar. Sedan fick vi glass. I fortsättningen får inte mamma följa med. Jag njöt varje minut idag.

3. Kvällen. Älsklingsmaken kom hem från ännu en utlandsresa. Vi åt middag tillsammans och avslutade med kaffe och chokladpraliner. Myspys!

Vilket smultronställe!

Jag hittade den mest ljuvliga lilla butik idag, mitt ute i ingenstans. Fina kläder från Odd Molly och 2707, ljuvlig choklad, härliga doftljus, lyxiga skönhetsprodukter och vackra inredningsdetaljer samlade under ett och samma tak. Kunde inte låta bli att handla lite Åre-choklad att förgylla kvällskaffet med (som överraskning till hemvändande maken).

Godisstrutar från ÅreKaffe och chokladGott godis


www.jutaboden.se

Nu är min dotter också rosa

På gårdagens danslektion hade alla flickor små rosa dansdräkter i olika varianter. Utom min. Hon hade cerise tajts som var två nummer för stora samt ett kamouflagemönstrat linne (hon upplyste mig om att t-shirt var helt förkastligt, man ska ha linne när man dansar). Och så var hon ju som ni redan vet barfota. Alla andra hade näpna dansskor.

Jaha. Jag trodde det skulle bli tjat om detta på vägen hem. Men icke. Dottern sa inte ett ljud. Men när vi kom hem frågade hon lite försiktigt om det kunde tänkas att man kanske kunde få en dansdräkt i julklapp av Tomten. Älskade lilla unge! Klart tösen skulle ha en dansdräkt.

Idag var mamman i storstaden några mil härifrån. In på H&M gick hon i syfte att köpa en sån där "baddräkt" med volang som man tydligen har när man dansar. Därinne hände något. Mamman såg hela sin jazzdanskantade barndom passera revy, ackompanjerad av glimtar ur Fame och Flashdance. Ut kom sedan mamman - tio minuter och 400 spänn senare - med dansdräkt, dansskor, älvlik kjol, ett tvåpack leggings, benvärmare och en uppsättning hårband och hårspännen. ALLT i rosa. Gissa om man blev populär när man kom hem. Hehe.

glad dansös
danstjejdanstjejen
dansskor

Ensamma mammans måndag

06.30 Klockan ringer
06.45 In i duschen
06.48 Ut ur duschen
06.52 Sms:ar till ex-svägerskan om hon kan vara barnvakt en stund ikväll
07.40 Slänger in barnen på dagis, tio minuter försenad
08.10 Anländer till jobbet för att upptäcka att datakillen är där och installerar nya datorn. Har ingen dator på hela förmiddagen.
11.21 Får svar från svägerskan att hon kan ta barnen hemma hos sig en stund
15.05 In på dagis
15.20 Landar hemma. Dottern byter till danskläder.
15.30 Lastar in ungarna i bilen.
15.35 In i skoaffären för att få tag på sockiplast eller andra lämpliga dansskor.
15.42 In i sportaffären efter att ha misslyckats i skoaffären.
15.45 Kommer ut med nyinköpta innegympadojor av märke Bagheera, det absolut enda som fanns.
16.10 Dansfröken upplyser om att det är bäst att vara barfota
16.30 Rusar runt på Willys med vansinnig treåring i släptåg
17.05 Hämtar dotter efter danslektionen.
17.23 Steker varmkorv
18.00 Letar körnoter kompad av Bolibompa-signaturen
18.25 Lastar in ungarna i bilen igen
18.31 In med ungarna hos exsvägerskan
18.40 Rusar in på körövning och meddelar att jag måste gå fem i åtta, en timme innan vi slutar.
20.01 Hämtar barnen
20.18 Serverar smörgås - barnen är hungriga igen
20.29 Borstar 40 små tänder
20.32 Barnen stjälps i säng

Mamman kanske orkar vara uppe till 21.15. Och läsa lite lagtexter på arbetsmiljöområdet.

För gammal för läger?

Vi var på församlingsläger hela helgen. 100 pers mellan 7 veckor och 84 år. Superkul och jätteintensivt. Dottern ansåg att vi borde flytta dit, till stiftsgården, och bor där allihop jämt som en enda stor familj. Men för mig räckte två dagar. Nu känner jag mig helt slut. Det var annat förr. Då var man på läger i tid och otid. Det skulle jag aldrig orka nu.

Dagens tre bästa

1. Räven. Ja, jag vet, det kanske inte är så märkvärdigt att se en räv ute i skogen. Men för en stadsbrutta som jag, som aldrig ens gått på Mulle och väl kan skilja en älg från ett rådjur men inte mycket mer, var det synnerligen exotiskt. Hur ska jag inte bli i Kenya bland alla elefanter, när jag blir helt till mig över en vanlig liten sketen svensk räv?

2. Mitt nystädade hem. Vi storröjde igår och idag var städhjälpen här och fejade till det. Det är något visst med att komma hem halv sex en fredagkväll till ett nystädat, skinande, väldoftande hem.

3. Jörgens italienska middag framför Diggiloo. Gott!

Mitt möte med räven

Jag har sett en räv.

Jag var ute och åkte idag, stannade vid ett gravfält för att gå ut och läsa på en informationsskylt. Precis när jag öppnade bildörren gick något rödorangebrunt, lurvigt förbi. Jag tog för givet att det var en katt - den strök PRECIS utmed bildörren men jag hann bara se den i ögonvrån. Så gick jag ur bilen och fram till skylten. Döm om min förvåning när jag står öga mot öga med en räv. Jag har aldrig i hela mitt liv sett en räv förut (nja, på håll sådär kanske när de springer in i skogen då man kör förbi och man inte ens är säker på om det var en räv eller inte). Men nu stod han där. Helt orädd. Jag var nog räddare, men hade sinnesnärvaro nog att smyga tillbaka till bilen och hämta kameran. Så här är han: förevigad.

mera rävrävbild

Jag kan öppna barnklädesaffär

Jag har en löneförmån: två kollegor har sexåriga döttrar och förser mig med alla urvuxna flickkläder. Idag fick jag en kasse stövlar av Å och ytterligare en kasse kläder av B. Vilket föranledde mig att städa ur dotterns garderob. När alla för små OCH för stora kläder var undansorterade och alla sommarkläder bortplockade har dottern följande i garderoben, förutom allt det som ligger i tvätten:

12 par byxor
6 klänningar
5 kjolar
4 pyjamasar
6 nattlinnen
8 par strumpbyxor
och 54 TRÖJOR!

Vi behöver inte köpa kläder på ett tag. Knappt tvätta heller. Det är bara att gå till garderoben och ta nya kläder varje morgon.

tröjahöjd2tröjahöjd1
tröja

Vilket underbart ställe

Jag var i Prästgården idag. Det stället är ju bara ljuvligt. Som vanligt var det dukat till kaffe - det är det alltid. Jag kunde inte låta bli att ta några bilder. Man blir lugn i själen bara man kliver in genom dörren där.

kopparkakfat
bord

Högskolestudent...igen...

Så har man då börjat på högskolan för femtioelfte gången. I höst är det Högskolan i Väst som är mitt lärosäte. Fast jag läser på hemmaplan, i sånt där Lärcentrum. Funkar väl sådär - det var problem med bilden så allting haltade och föreläsaren fick inte ordning på datorn och när hon frågade något svarade fem lärcentra samtidigt. Det blir lite knepigt.

Dessutom får jag väl se om jag fortsätter - det hela började ju bra: vi fick veta att det är seminarier under en vecka framåt vintern med obligatorisk närvaro - samma vecka som jag är på Teneriffa. Får maila läraren om det.

Tre bästa idag

Vi gör väl ett försök då:

1. Tidig morgon på jobbet. Var på plats nästan en timme tidigare än jag brukar. Trött som ett as, men oj, vad man hinner få mycket gjort redan FÖRE kaffet.

2. Matlagning med dottern. Vi gjorde tacotårta tillsammans. Pratade och hade trevligt. Lillbrorsan satt kvar i badkaret och togs sedan om hand av sin far, så vi fick rå om varandra, vi tjejer.

3. Middagen. Blommor, tända ljus och två hungriga barn som åt och njöt. Sonen utbrast "Men ÅH, vilken fin tårta" när tacotårtan kom på bordet. Det är härligt med familjemiddagar som inte urartar.

Höstruskigt är det

Trött och frusen har jag känt mig idag. Trodde ett tag att jag var på väg att bli sjuk tills två kollegor klagade över trötthet och frossa. Hemma tände jag ljus och ville elda i spisen men då gick maken och skruvade upp pannan (han gillar inte att elda...). Det märks att hösten är här. Kylan går väl an - man kan ju alltid ta på sig en ylletröja. Men tröttheten tar kål på mig.

Stora dagar för barnen

Barnen blir allt större och allt äldre. Det är knappt man hänger med. Sonen var med på sin första fiol-grupplektion idag. De andra barnen spelar på riktiga fioler och Lilla E har förvisso ärvt en pytteliten fiol efter storasyster. Men än så länge är det pappfiol och plaststråke som gäller. Och vad gör det att springer omkring litegrann och busar en del. Fiolfröken tycker att eftersom han ändå redan kan alla sånger och ramsor (tack vare syrran) så kan han lika gärna hänga med. Och jag slipper ju skaffa barnvakt!!!

Dottern har sin stora dag i morgon när hon börjar sista året på förskolan - i Lillstugegruppen som har terminsstart i morgon. För dom STORA barnen. Hon är full av förväntan och kan knappt somna.

Jag får nästan panik. Snart tar dom studenten och sen går jag i pension och sen blir jag  väl mormor och farmor innan jag vet ordet av.

Det blev i alla fall nånting gjort

Det sket sig med badrumsgarderoben. Men toaletterna är storstädade och skurade enligt konstens alla regler. Och garderoben i hallen är urriven, alla kläder har gåtts igenom, alla väskor har packats upp, alla för små kläder har sorterats bort, nya barnkläder har märkts med namn och det som ska vara i garderoben är prydligt inlagt. Undrens tid är inte förbi.

Ändå ägnade jag hela söndagseftermiddagen åt att inventera cykelleder. I ösregn. I grannkommunen. Och beskrivningen i broschyren jag hade fått (med en urusel kopierad karta som det inte gick att läsa ett ord på) stämde inte med verkligheten. Så jag körde runt i skogen i nästan tre timmar med en supergrinig dotter som skrek som en stucken gris hela tiden och ville hem. När vi väl vände hemåt var vi en decimeter från att frontalkrocka med en idiot i en vit 740 som körde på min sida om vägen. Jag tvärbromsade och lade mig på tutan och då vaknade han, eller släppte stereon eller vad det nu var han höll på med. Jag skakade hela vägen hem.

Väl hemma började det välsignade Bolibompa och den stackars utmattade modern fick tappa upp ett bad till sig själv för första gången sen i vintras. Maken hade vänligheten att komma in med ett glas rött. Så kvällen blev rätt hyfsad ändå.

vin på badkarskanten

Ny frisyr på kräftskivan

Gånger två faktiskt. Jag var hos frissan på förmiddagen och gjorde håret ÄNNU mörkare (nu finns det bara en nyans kvar före svart, sa frissan).

Och maken gjorde slag i saken på själva kräftskivan, smet iväg med vännerna S och H och kom tillbaka till bordet helrakad. Så nu är han i princip kal på huvudet. Blev riktigt snyggt! Han har pratat om det i två år men fått för sig att han måste byta glasögon först (!). Det behövs dock inga nya glasögon - de passade superbra till nya frisyren.

En annan som skaffade ny frisyr redan innan festen var sonen - som stylades med vax, spray och sin favoritskjorta: en rosa.

stylad kille

Snygga smycken...

Nu vet jag vad jag ska köpa för mitt presentkort. Thomas Sabos charm-smycken! Var hos frissan idag och blev stormförtjust i kollektionen. Kunde inte låta bli att tjuvstarta med läderband och ett hängsmycke till kräftskivan ikväll. Ska köpa fler till veckan. Det passar mig utmärkt att kunna byta hängen och färger efter tycke och smak.

image40

Dags för föräldrakurs?

Sonen KAN inte sitta still vid matbordet. Varken hemma eller på dagis. Han inleder också varje måltid väldigt trevligt med att skrika "JAG ÄLSKAR INTE DEN MATEN" utan att ens ha smakat. I morse var det fullständigt kaos vid frukosten (efter att vi fått slita dottern från sitt nya dataspel). Båda ungarna härjade runt och vi lyfte tillbaks dem på stolarna gång på gång tills maken slutligen tappade besinningen, röt till, dottern sprang in på sitt rum, sonen illvrålade och satte knäckebrödet i halsen.

Och jag tog en klunk kaffe och återgick till tidningen. Ögonen föll på följande annons från kommunen:

"Känner du igen det här? Stress, konflikter, dataspel och barns TV- och videotittande - våra barn växer upp i en miljö som ibland bara blir för mycket. En del barn blir trotsiga, arga och okoncentrerade. Några blir ängsliga och nedstämda. Andra får ont i magen eller krånglar med maten."

Och så hälsades man välkommen till en COPE-kurs för att lära sig hantera barn - och familjesituationen.

Haha! Jag kände mig som om jag var med i en reklamfilm för den kursen.


RSS 2.0