Tusenårsfest

Jag har ju haft den stora förmånen att vara med på ett hörn och jobba med scenprogrammen inför den stora tusenårsfesten i Skara. Nu är jubileet över och jag måste säga att det blev riktigt bra. En massa fina scenprogram (över 100 stycken) på fyra olika scener, varav en förstås utgjordes av Domkyrkan. Här fanns något för alla smaker så barnen fick ledigt från skolan för att följa med. Mina föräldrar hakade också på. 

Nu kan jag ju inte nämna alla som medverkade men här kommer ett LITET bildcollage i alla fall. 

Sara Schwardt berättade om sin brevväxling med Astrid Lindgren. 


Underbara Viktor Mattsson berättade sin historia och vad som fick honom att ro över Atlanten. Får ni möjlighet, lyssna på honom! Ungarna var helt tagna och ville fotograferas med honom efteråt. 


Annika Östberg drog förstås stora folkskaror och berättade gripande om sitt liv, varav många år ju tillbringades i amerikanskt fängelse. 


Flera gudstjänster, programpunkter och konserter bjöds det på i domkyrkan förstås. 


Sonja Aldén var där! 


Liksom Agnes:


När första dagen var till ända var vi rätt trötta. Vi bodde strax utanför Skara på mysiga biskopsgården Brunsbo. Passade ju bra att rummet vi bodde i bar namn efter en gammal biskop....


På söndagen var det dags för jubileumsgudstjänst. Här kommer domprosten och kronprinsessparet!


Och under klockringningen tågade processionen från domkyrkan till stora scenen där gudstjänsten hölls. En massa svenska och internationella biskopar utgjorde ett färggrannt inslag i stadsbilden denna dag...


Episteltexten var hämtad ur 2 Petrusbrevets tredje kapitel, apropå tusen år.... Den lästes först på svenska av kronprinsessan Victoria och sedan på flera andra språk, bland annat zulu, arabiska och teckenspråk av ungdomar från olika länder. 

 
Ärkebiskop Antje predikade. 


Och en underbar barnkör sjöng om att "vi skrattar och chattar, vi fnittrar och twittrar".


Hur många det var på gudstjänsten vet jag inte. Jag räknade inte. Några tusen...


Majsan var med bland de 18 barn som hjälpte till vid utdelandet. 




Bussresa till Huskvarna

Jag blev uppringd av ett bussbolag som vi samarbetar litegrann med. De undrade om jag kunde hoppa in på en av deras turer eftersom en guide blivit sjuk. Det var ju kul - jag fick veta det på måndagkvällen och resan gick tidigt onsdag morgon så någon större förberedelsetid var det inte tal om men det gick bra ändå. Fick läsa in mig på nätterna!
 
Efter att ha hämtat upp gänget i Göteborg så styrdes kosan mot Huskvarna och fabriksmuseet där. 


Efter en guidad visning (med lokalguide som tur var) så tog jag med sällskapet till Smedbyn. Jättemysigt! 


I galleriet väntade "Brand-Johan" som berätade om sin verksamhet. 


Efter lunch på Stockmakaren så åkte vi till Gunillaberg och njöt av miljön där. 


Sedan stannade vi för fika i mysiga Karins lada där det finns mycket att titta på. 




Sedan var det bara att åka tillbaka till Göteborg och lämpa av folket innan vi åkte till bussgaraget här i hemstan, där jag klev av.

Skolstart!


Skolan började i tisdags. Så här såg det ut när barnen cyklade iväg. Lilleman började i fyran och Majsan i sexan. Bara ett år kvar till högstadiet.Helt obegripligt. För henne väntar nu en del spännande saker, som till exempel b-språk. Valet föll till slut på spanska! 


Slottsrunda och hemfärd

På söndagen på vår lilla slottsweekend åkte vi hemåt, men passade förstås på att se några slott på vägen. I Övedskloster åkte vi upp till kyrkan, som var öppen! De skulle egentligen haft friluftsgudstjänst vid en kyrkoruin men det regniga vädret gjorde att den flyttats till kyrkan. Vi kom precis lagom till gudstjänsten så vi stannade kvar på den. 



Sedan visade församlingsborna var slottet låg, så det blev en sväng dit. 




Vid slottet fanns urgulliga alpackor som man fick mata så det gjorde maken förstås. 



Bjärsjölagårds slott var också fint - och stängt!


Men Bosjöklosters slott var öppet. Här gjorde vi misstaget att lösa entré eftersom vi blev så glada över att få komma in i slottet. Det var jättestort och vi betalade glatt 80 kronor var för at få komma in - men inte fick vi se mycket av slottet. Ett litet rum med en ointressant konstutställning och ett annat rum med några dockor utklädda till nunnor var det som ingick i de 80 kronorna. En stor besvikelse. 





Kyrkan var däremot fin - fast där behövdes ju inga entrébiljetter.




Vi åt i alla fall varsin räksmörgås till lunch i caféet innan vi åkte vidare. Nu blev det ett besök på Hovdala slott. Lite lustigt var det när vi parkerade där. Ur bilen bredvid som parkerade precis samtidigt klev nämligen en bekanting hemifrån! Hon var på slottsrunda med sin dotter så vi tog en fika ihop med dem. 


Sedan var det dags att styra kosan hemåt till våra barn och katter som mina föräldrar - som ställer upp för oss i vått och torrt - hade haft hand om. De åkte glatt 15 mil enkel väg och flyttade in hos oss över helgen, tack tack tack för det!


Dagsrunda i Skåne

Det blev en utflykt till Torups slott som var under renovering. 



Sedan tog vi också en titt på Svaneholms slott.


Häckeberga slott ligger i Genarp som förstås har en kyrka. Dessvärre var den stängd när vi kom dit.


Vi hamnade också i Bara. Tyvärr var även Bara kyrka stängd.


I tidningen hade vi sett att det skulle vara skördemarknad i Stubbarp, mitt ute på landet utanför Skurup. Vi åkte dit. Döm om vår förvåning när det var bilkö in till byn!


Väl där bakades spettekaka, helstektes gris och visades gammalt skörde- och jordbruksarbete för glatta livet.








Häckeberga slott

Under vår slottsweekend bodde vi på fina Häckeberga slott. 



Vårt rum:




När vi checkade in på fredagen fick vi veta att det var löjromstoast och champagne som väntade närhelst vi ville. Gott!



Maken redo för fyrarättersmiddag:

 
På lördagen var vi ute på utflykt nästan hela dagen och när vi kom tillbaka framåt sena eftermiddagen fanns eftermiddagsfika uppdukat!


Det var en härlig vistelse på ett slott som vi gärna återvänder till. 

Dalby heligkorskyrka

När vi var på väg mot vårt "slutmål" Häckeberga slott fick vi se ett torn på håll, som såg ut att hänga ihop med en lada. Var det ett kyrktorn? Nej, snarare tornet på ladugården. Eller? Nej...? När vi såg  "kringelskyltar" som pekade mot kyrkan åkte vi dit. Samhället visade sig heta Dalby och kyrkan var väldigt annorlunda. Vi gick ett varv runt den och stötte på vaktmästaren. 

- Är kyrkan öppen? frågade jag.
- Va? Kyrkan ja. Ja, den är öppen! svarade hon som att det var den sjlävklaraste sak i världen. 

Heja! Så ska det vara!


Bra med rejäla öppettider!


Väl inne förstod vi ju att detta var något alldeles extra. Det är Nordens äldsta stenkyrka, till sina äldsta delar byggd redan 1060!





En trappa ner fanns en krypta iordningställd till ett fint andaktsrum.


I kryptan finns också en källa som kan ha använts vid dop innan dopfunten kom hit i mitten av 1100-talet.


Det svindlar litegrann när det i kyrkan hänger en "listta" med präster som tjänstgjort här under tiden 1060-1500!


Och ser man på, vår förre biskops namne har varit här också!




En sväng i Lund

Så kom vi till Lund - på Domkyrkans 911-årsdag, visade det sig. Men mer om det senare.

Vi åt lunch och fick lite guidning i Lundagård och på Domkyrkoforum av en "nytillbakaflyttad" vän. Sedan gick jag till Domkyrkan medan maken fick gå till bilen och lägga på mer pengar, det fanns ju mycket att se!

Jag kom in en liten stund före klockan tre utan att ha kollat upp när det astronomiska uret var "igång", men det visade sig att det var just klockan tre. (Eller egentligen två men uret förstår sig inte på sommartid...) Det var en liten guidning precis innan och sedan började riddarna högst upp att slåss och ut till Jesusbarnet kom ett följe och bugade sig alltmedan trumpetarna spelade. Så häftigt att virket daterats till 1400-tal!


Sedan blev det en rundvandring i kyrkan. 



Dannebrogen är ju världens äldsta flagga och jag hade hört att den hade fallit ner i händerna på någon under ett korståg. Det visade sig att flaggan står i Lunds domkyrka under sommarmånaderna till minne av biskop Andreas som ligger begravd i kyrkans dopkapell.  Tydligen var det i Andreas famn som flaggan ramlade ner från himlen vid ett korståg i Estland 1219.


I väntan på att maken skulle komma tillbaka så slog jag mig ner i dopkapellet en liten stund och hörde plötsligt hur "Sjung lovsång alla länder" fyllde kyrkan. Genom alla turistströmmar, bedjande människor, barnfamiljer med trötta barn och grupper som guidades som bäst så tågade en procession, sjungandes med röster som fyllde hela kyrkorummet. Allting stannade upp - gruppen gick längst fram i koret och fortsatte sin andakt. Det visade sig att detta var kyrkans förmodade grundläggningsdag och att det firades med en pilgrimsvandring som hade startat vid kyrkan fem timmar tidigare och nu var tillbaka. Fint!

När maken kommit tillbaka och också hunnit med en kort "rundtur" i domen gick vi till Historiska museet där vi fått tips om att det visades medeltida kyrkokonst. Det var en väldigt fin utställning med massor av äldre inventarier.








Citadellet i Landskrona

Det andra slottet på vår lilla slottsresa var Citadellet i Landskrona. Det var verkligen en helt annan stil än Skottorp och stilen skvallrade om medeltid. Vi var inne på borggården men hann tyvärr inte stanna för en guidad tur, så det får vi ta en annan gång. 

Jag trodde nästan att slottet var ännu lite äldre, men det var på 1540-talet som det uppfördes av Kristian III, strategiskt placerat och på den tiden var ju Landskrona danskt. 



Det blev en promenad i slottsområdet och även grannskapet gav en historisk känsla.


Det var trädgårdsfestival i stan under helgen så man höll som bäst på att dra igång den på lite olika ställen.




Skottorps slott

Så kom vi iväg på en slottsweekend till slut! Jag fick en gourmethelg i 40-årspresent förra våren men det har liksom inte blivit av förrän nu. 

Tidigt i morse bar det iväg mot Skåne. Första stoppet (ja, efter frukostpaus i Smålandstenar) blev Skottorps slott. Det har anor från 1300-talet men byggdes efter ritningar av Nicodemus Tessin på 1600-talet. I början av 1800-talet fick det sitt nuvarande utseende. 

Slottet var stängt för säsongen men det var trevligt att bara strosa omkring i området.





I gamla stallet fanns nu ett mejeri med ostbutik. Helt fantastiskt hus som man dock nog kunde gjort mer om, butiken var ganska tråkig!






Återbruk: klänning





Alltså, egentligen kan jag ju inte alls sy. Fattar liksom inte det här med att följa ett mönster, begriper inte hur jag ska klippa och klarar inte av att lägga tyget åt rätt håll. Men så vill jag ju ändå gärna tro att jag är lite kreativ och hur svårt kan det vara egentligen? Största problemet har jag egentligen med att trä maskinen rätt så att inte tråden trasslar sig på undersidan. 

Trots detta så insåg jag att dottern måste ha något på sig på vår dramatiserade guidning nästa helg, nåt rutigt och klänningsliknande. På Återbruk hittade jag en bit grönrutigt jättesött tyg för en tia! Och tråd i matchande färg för två spänn.

Väl hemma lade jag ut tyget på golvet, dubbelvikt. Lade sedan på en av hennes klänningar i en enkel ärmlös modell och eftersom den är lite för liten så tog jag till rejält och ritade av den runtom. Klippte till, sydde ihop axelsömmarna och provade, klippte till halsringningen lagom så hon skulle få den över huvudet och sedan sydde jag ihop och fållade! Fick till och med till en snygg halsringning!

Blusen under är helt enkelt ett avklippt lucialinne som ändå var för litet. Lite stolt är jag trots allt!


Sommar med bad

Det har varit en fantastisk sommar. Maken var i Shanghai en sväng i slutet av juli och eftersom jag jobbade tog jag ibland med mig barnen till olika jobbkyrkor för besök och sedan åkte vi till någon badplats för att bada och äta vår medhavda lunch. Det gav tillfälle att utforska badplatser som vi aldrig tidigare varit på.

Ett besök vid Flatabadet i Dalum:





Och vid Kvinnestadsjön:


Och så Kalven i Kalv:




Kattungarna är hemma!

Nu har det varit glest med inlägg igen. Men självklart har en hel del hänt i sommar. Det största är väl att vi blivit fler! Våra kattungar Josef och Jesaja kom hem med oss från Dalsland den 20 juli. 

De är sååå förjusande charmerande söta! Leker och äter och sover och busar och sover och äter igen! Små personligheter och väldigt lika till utseendet men inte så lika till sättet.











Mossebodagen

När maken åkt till Shanghai lämnade även barnen mig, för att åka till farmor och farfar i Dalsland. Så himla smidigt att skicka dem med direkttåg!


Det blev några ensamma kvällar. Den här tog jag nere vid sjön när jag väntade på en guidekollega som skulle komma med båten!


På torsdagskvällen var det dags för genrep av vår dramatiserade guidning i Mossebo. Bilderna tog jag vid genrepet för på lördagen när det var "på riktigt" kunde jag ju inte springa runt med mobilen och fota!

Vi spelade upp hur det kunde sett ut när Joseph Hansson anlände till hemmet i Mossebo efter ett besök i riksdagen, ca år 1773 när kyrkan var nybyggd! Så härligt gäng - vi hade så roligt!









Och ett par dagar senare var det dags för premiär av teaterguidningen "Det är inte lätt att va ödmjuk". Fem utsålda föreställningar borgade för en extrainsatt kvällsvariant, som också blev utsåld. Mor och far reste hem från stugan för att se spektaklet. Det blev succé och vi hade jättekul och ser redan fram emot nästa års Mossebodag!

Efter föreställningen skulle barnen komma hem igen med tåget så vi åkte tillsammans och hämtade dem och passade på att äta middag i "storstan".





RSS 2.0