Barnen har ridit på kameler!

Ja, jag säger då det. Det är exotiskt på kusten. Barnen har sett elefanter och ridit kamel ikväll.

Kvällens begivenhet hos mormor och morfar var att gå på cirkus. Ögonen stod precis still i skallen på ungarna under föreställningen och dessutom fick de rida på kamel. Dottern ringde hem och berättade - orden trillade som ärter ur munnen på henne. Sedan kom Lilleman till luren. Men han var så uppspelt att allt han fick fram var:
- Jag har druckit festis.

Femtimmarsbehandling idag



Jag utnyttjade ett 2,5 år gammalt presentkort idag. En femtimmarsbehandling på beautycenter. Det var fotvård, helkroppsmassage med aromaolja, ansiktsrengöring, masker, ansiktsmassage och jag vet inte allt. Lunch ingick också.

Det fick mig att fundera på när jag ska utnyttja presentkortet på en spahelg som jag fick för 1,5 år sen. Väninnan och jag fick likadana. Tanken var väl att vi ska åka ihop. Men inte har det blivit av. Smidigt för våra äkta hälfter att skriva ut hemgjorda presentkort på datorn som de förmodligen mycket väl vet att vi aldrig kommer att utnyttja.

Eller vad säger du, A. Ska vi göra slag i saken innan det blir jul igen?

Fler hälsningar från kusten

Ja, man behöver ju åtminstone inte ha dåligt samvete för att man jobbar istället för att ta hand om sina barn. Ungarna tycks ha det ljuvligt härligt hos mormor och morfar. Idag har de (förutom strandvistelse såklart) varit ute och åkt båt och gått ombord på en stor segelbåt och bjudits på fika. Och så fick de se när morfar fiskade.

På väg ut

Nu bär det snart iväg

Lilleman fick vara skeppare:

Men vem är det som kör?

Men alla var inte lika fascinerade...

Alla var inte lika roade

Foto: Mormor

Varmt är det

Och vi renoverar hallen. Nivån på intelligensen går inte ens att mäta.

Men jag ska inte klaga, jag har varit ledig idag. Och inte gjort ett dyft. Nästan. Följande har jag orkat med:

- Ätit frukost i lugn och ro utan varken barn eller man.
- Varit på synundersökning (jag har försämrad syn. Den hade inte vänt som jag trodde. Är ännu mer närsynt. Men jag klarade "ålderstestet" - kan fortfarande läsa pytteliten stil på en decimeters avstånd)
- Legat i en solstol i solen
- Pratat med bästa väninnan i telefon
- Hängt upp tvätt
- Legat en stund till i solen
- Surfat lite (när jag behövde gå in och svalka mig)
- Druckit lite kaffe
- Läst Amelia och Lagalätt som anlände i brevlådan (Ja, jag vet, det är dags för Tara snart, men jag är fortfarande så ung att jag tycker Amelia är rätt bra)
- Pratat med gulligaste gulliga gudsonen i telefon. Han hade varit i en djujpajk och åkt bil och stoppat i en peng och de hade jivit hans altan och mojmoj och mojfaj ska komma ikväll och han lekej med sin kusin Tindja och så tyckte han att jag ska hälsa på honom snart.
- tagit in tvätt

Och nu ska jag måla garderobsdörrar och dörrposter. Och kanske en lekstuga också.

Så här har inte jag det...

Badande barn kan göra en mamma avundsjuk

Barnen har semester. Jag jobbar ihjäl mig tror jag. Känner mig helt slutkörd och orkar knappt röra mig (därav den enorma intensiteten på denna blogg...). Fota orkar jag inte heller. Men här är ett bidrag från mormor på Västkusten. Som har hand om barnen denna veckan eftersom både maken och jag jobbar. Jag funderar LITE på att åka ner till sjön och ta ett kvällsdopp. Det är ju inte havet, men det är ju bättre än inget. Och så ryktas det att det är 26 grader i vattnet...

Morgonstund har vad i mun??

Ja, inte är det guld i alla fall.

Jag är aptrött. Måste till jobbet. Nionde dagen i rad. (Det är inte smart att planera att jobba 14 dagar på raken, utan ledigt). Men så är det när man har två jobb. Sent kom jag i säng (ställde mig och bakade matbröd när jag kom hem från jobbet igår kväll och lyckades sedan prata bort ett par timmar i telefon...)

Nu är jag uppe med tuppen och ute på nätet där jag försöker föra en dialog med försäkringskassan som vänligt nog struntat i att betala ut fyra veckors föräldrapenning. Vad ska jag leva på? Luft och kärlek? Och vatten, i värmen?

Och så måste jag ut och vattna det nysådda gräset innan jag åker, för det blev ju inte av igår när jag äntligen lade på luren och det var kolsvart ute...

Jaja, mycket bloggat blir det ju inte. Hav tålamod, kära besökare.


Livet utan barn

Då är vi barnlösa några dagar, maken och jag. Maken kom hem från Dalsland utan barn - de stannar hos farmor och farfar till på torsdag.

Själv passade jag på att jobba dubbelt idag - ja nästan i alla fall. Upp halv sex, var supertidigt på jobbet (nytt rekord), jobbade förmiddagen där (jobbar ju halvtid!) och sedan iväg på nästa skift - medeltidsborgen väntade. Så körde vi vanligt öppethållande där och sen räknade jag kassan och åkte hem till en hemkommen make, som fixat kycklingfilé, risotto och ett glas kallt vitt!

Lång dags färd...

Idag var det dramatiserade familjevandringar i medeltidsslottet. Vi var sju guider som medverkade på olika ställen. Det blev fulla hus sju gånger om! Så sju gånger på raken körde vi vår entimmeslånga "föreställning". Ja, nu tog det ju inte sju timmar, utan vi befann oss på olika ställen i huset och så körde vi en grupp i halvtimmen. Sångkompis Å kom dit, vi var pigor, städade kapellet och härjade med folk, sjöng lite här och där och tappade bort en get, sprang ut och kulade över sjön, in igen och friade till gifta och ogifta karlar. Det var jättekul! Men vi var rätt möra efter sista vandringen.
Efter stängningsdags var det gudstjänst i kapellet - jag stannade på den och träffade några kollegor. Och kvällen avslutades med fika med en av kollegorna på en uteservering medan solen sänkte sig över sjön.

Gräsänka är jag - make och barn vinkades av i morse när de for till Dalsland. Sååå tyst och tomt i huset. Jättekonstigt.

Vi har fått en ny rabatt

Det tar sig på framsidan. Maken satte igång med matjorden när grävskopan varit här och sedan tyckte vi det var lika bra att åka ner och handla lite växter. Hade tänkt vänta med rosorna, men tja, andan föll liksom på. Och jag fick vackra vita rosor - min favoritblomma!

Så blev det lite av varje i vitt och rosa. Det ska kompletteras med mer - har en del perenner själv att dela och har blivit lovad ytterligare några i bekantskapskretsen. Och som vanligt satte jag dem för tätt och kommer att behöva flytta dem nästa år - men det ser ju så himla trist ut första året när det är mil mellan växterna annars...

Maken i full färd med anläggandet av ny rabattMellan uppgrävning och plantering
Nu ska det bli vita rosor!
Vackra vita rosorMin vackra hortensia
En till funkiaEn funkia
Den nya rabatten

Bullbak idag!

Idag ställde jag mig och bakade bullar - efter förrådsrensningen. VI hade inte en bulle i frysen och jag hade inhandlat jäst och socker så det var bara att sätta igång. Eftersom jag inte kunde bestämma mig och ändå var i bakartagen gjorde jag dubbel sats - hälften kanelsnäckor och hälften vaniljbullar. Det finns väl inget som doftar så ljuvligt i ett hem som nybakade bullar!

vaniljbullarkanelsnäckor
Härliga nybakade bullar

Vad vi gör idag

Sista semesterdagen för min del - i morgon börjar jag jobba. Och vi njuter av det fantastiska sommarvädret (???) genom att städa förrådet. Jeeeeez, vad grejer vi har. Det blir ett par släpkärravändor till soptippen. Har dessutom sorterat upp mängder av barnkläder i vinterkläder som passar, för små kläder och för stora kläder.

Och när vi var nästan färdiga kom en grävskopa och stjälpte av 2,5 kubik matjord på framsidan. Bara att dra igång med nästa projekt. Hej och hå!

Garageloppis?


Vi har en fyraåring i huset!

Lilleman vaknade i morse och utbrast: "Är jag fyra år nu mamma? På riktigt?"

Sedan vankades paketuppvaktning och på eftermiddagen hölls kalas med ännu fler paket. På bordet dukade vi upp en lax- och skaldjursbuffé och till efterrätt hade lilleman önskat sig kladdkaka med hallon och grädde. Smaskigt!

4-åringen uppvaktas på sängen
Paketöppning på eftermiddagen
Hemrökt scampiKallrökt lax med hovmästarsås
Laxpaté
Lax- och skaldjursbuffen
fyraåringens hallonkladdkaka

På tur med morbror

Gissa vem som var väldigt stolt igår! Lilleman fick köra morfars scooter. Morbror och lilla E körde runt hela området och lillen gasade och styrde som om han aldrig gjort annat.

På morfars scooter

Supersmaskigt bröd

YEEEES!

Tänk att jag skulle bli 35 år innan jag lyckades baka matbröd som var ätbart och som familjen tyckte om!

Jag bakade "Farmors julbröd" idag. Ja, det hette så, jag hittade det i en kokbok. Vad det har med jul att göra vet jag inte. Men gott blev det. Här är receptet:

50 g jäst
5 dl mjölk
100 gram rumsvarmt smör
2 tsk salt
2 msk ljus sirap
12-13 dl mjöl

Smula jästen och häll över mjölk som värmts till 37 grader. Klicka ner smöret, blanda i resten och arbeta degen kraftigt tills den är smidig. Låt jäsa under duk i 45 minuter. Sätt ugnen på 250 grader (eller 200 och varmluft, det gjorde jag, nu när jag efter tre år i huset har upptäckt att det finns särskilda varmluftsplåtar...varför kan inte folk tala om sånt för mig när jag beklagar mig över att jag inte kan baka i varmluftsugn?). Dela degen i två delar och kavla ut till en halvcentimetertjock platta. Skär i rutor, pudra över lite mjöl, nagga kakorna och grädda i 5-7 minuter.

Det blev som polarbröd fast inte så sött och "köpebrödsaktigt". Jättesmaskigt! Särskilt nygräddade med lite ost och marmelad!

Supergoda brödet

Vårt senaste projekt - perenner sökes!

Vi har grävt upp rosenrabatten. Den var så ful och dessutom var det fel färg på rosorna. De växte helt ojämnt och näää....vi ville inte ha dem kvar. Så nu blir det stenar och perennrabatt istället. Så den som har för stora perenner och vill dela med sig framöver får gärna lämna ett bidrag! Själva har vi också ett par att dela i andra rabatter. Och så får det väl bli en och annan sväng till plantskolan.
Nya trädgårdsprojektet

Härliga dagar i huvudstaden

Så bar det iväg i torsdags morse. Vi åkte X2000 (enligt sonen var det väldigt viktigt att vi skulle åka X2000, det berättade han för alla på stationen i Skövde). Eftersom busstrejk rådde i Stockholm blev det båt till Djurgården där vi bodde på favvofamiljehotellet Hasselbacken.
På väg till Djurgården
Vasamuseet från Nybrofärjan

Efter besök på Aquaria och Gröna Lund första dagen var vi uppe med tuppen i fredags för att hänga på låset till Junibacken. Och det var rätt satsat den här gången också, nästan inget folk alls mer än vi.
Lilla E på Lilla Gubben
K på Lilla gubben
Dottern som Karlsson på taket

Sedan hann vi med både Nordiska museet och Vasamuseet. Nordiska museets höjdpunkt var Lekstugan där ungarna lekte i 1800-talsmiljö i en och en halv timme. Helt underbart ställe! Där fanns ett gammalt kök, brunn, en liten färja över en låtsasflod, en gammal handelsbod och barnen lekte, fullständigt fascinerade. De var knappt kontaktbara.
Lilla E bakade bröd på 1800-talsvis
Man kunde hämta vatten i brunnen

Dagen därpå fick kameran vila på hotellrummet eftersom vi skulle vara inomhus på museer hela dagen och det kändes inte så fotomässigt. Först på programmet stod Leksaksmuseet som flyttat ihop med Spårvägsmuseet. Det visade sig att det var Spårvägsmuseet som var den verkliga höjdaren. Ungarna fick åka minitunnelbana med en skojig chaufför, prova att själva köra buss och tunnelbana, vara spärrvakt och provsitta gamla tågvagnar och hästdroskor. Leksaksmuseet däremot var väl inte mycket att hurra för. Därefter väntade Naturhistoriska. Ungarna fascinerades i synnerhet av dinosaurieskeletten, alla dinobilder på dataskärmarna och av utställningen om människokroppen.

Och lill-Fia kom bort!! Ja, det är sant. Ungarna stod vid varsin sån där "prova-på-grej", maken gick ut i trapphuset för att ringa hotellet och boka bord för kvällen och jag sa "Nu går vi till pappa". Båda ungarna lämnade sina aktiviteter och följde med. Och när vi kom ut till maken hade jag bara ett barn med mig. Dottern var spårlöst borta. Vi hittade henne inte nånstans. Paniken steg och vi delade upp oss och gick åt varsitt håll. På väg mot entren mötte jag en kvinna som sa "Är du Anna?" Det var väl inte så svårt att se att jag letade efter en unge, där jag kom dragande med lilleman i handen och ett rätt uppjagat yttre. Så ledde hon iväg mig till ett hörn och där stod lillan och grät hos en fyrabarnsfamilj. Vilken otrolig lättnad! Jag kramade henne hur länge som helst. Berta hade engagerat två familjer! Efter det behövde vi INTE säga till henne att hålla ordentligt i mammas eller pappas hand. Hon släppte oss inte på resten av resan. Lilleman däremot lärde sig inte ett dugg av händelsen utan fortsatte springa som ett jehu. Dottern berättade att fyrabarnsmamman direkt hade frågat om hon visste vad mamma hette och om jag hade mobiltelefon med mig. Så efter den händelsen skrev vi mitt mobilnummer med jättesiffror över hela barnens armar! Fattar inte att vi inte gjorde det direkt, det brukar vi alltid göra.
Sista dagen var söndag och vi skulle till Klara kyrka hade vi tänkt. Men på grund av busstrejken blev det inget mässbesök. Varken båtar eller spårvagn gick tillräckligt tidigt så istället kramade vi det sista ur Stockholmskorten och gick till Slottet. Barnen gillade Skattkammaren skarpt, med alla prins- och prinsesskronor, silverdopfunten och alla svärd och spiror. Sedan gick vi till Livrustkammaren - Viruskammaren som Lilleman sa. Det var också spännande men alla bäst var avslutningen där det fanns en hel vägg med prinsessklänningar och en hel kista med kungakläder och en droska som man fick provsitta och självklart två troner!
Kung E
Äkta sessa

På eftermiddagen tog vi tåget hem igen. Då hade sonen hunnit berätta för samtliga resenärer på Stockholms central att han skulle fylla fyra år om tre dagar.

Utflykt till Tunnbrödstugan

Det bidde inget Visingsö idag. Vädret var för opålitligt och kallt och mamma C:s ben i för dåligt skick för att gå några längre sträckor. Så vi åkte till Tunnbrödstugan i Gölingstorp istället! Ingen av oss hittade dit men det låg utmed vägen så det var inga problem. Väl där sken solen, det fanns killingar och hästar och till och med renar att titta på, en ljuvlig liten sjö med bryggor och jättemysiga små stugor. Vi fikade och barnen sprang runt och lekte i två timmar. Ett perfekt utflyktsmål! Och kameran fick så klart följa med, så här är några av bilderna:

De söta killingarna
Renen Gustav
Snillen spekulerar
På bryggan med pappa
Sonen och lillflickan E-K fikar
tjejerna fikar
Stora E på bryggan
E-K på bryggan
Och lite blommor...

Semester?

Det är bra med semester. Man får mycket gjort. Särskilt om man håller sig i hemtrakten.

Idag har jag till exempel:
- frostat av frysen och sorterat allt fint och tagit reda på vad vi egentligen har i frysen.
- pratat läääänge i telefon med bästa väninnan
- tvättat och hängt ut tvätt, som sedan tagits in och vikts prydligt
- varit på utflykt med en kompisfamilj
- kollat trädgårdsmöbler i fyra butiker
- inhandlat och planterat tvenne hallonbuskar
- rensat min bärrabatt (och klippt ner halva grannens trädgård som vuxit in över vår och tryckt ner vinbärsbuskarna)
- blötlagt och kokat ett kilo kikärter (maken är förtvivlad och hotar med skilsmässa)
- bakat två mjuka italienska chokladkakor med ricotta, hallon och mörk choklad (maken glad igen)
- lagat kasslergryta på två kilo kassler som frysts in i tupperwareburkar i min nyavfrostade frys
- vattnat alla nyplanterade tujor på framsidan

Muffinsbak ikväll

Igår var brödet slut. Maken hittade 25 gram användbar jäst i kylen och bakade ljuvlig ciabatta med turkisk yoghurt, vitlök och chili i! Och idag fick jag lust att baka. Vi hade inget kaffebröd alls i frysen och i morgon ska vi på utflykt, så jag bakade citronmuffins och kardemummamuffins med hallon. (Sedan blev utlykten till Visingsö med familjen H inställd på grund av mamma C:s problem att gå och det väntade dåliga vädret, så nu får vi se var vi hamnar).

två sorters muffins
Citronmuffins och kardemummamuffins med hallon

Fint besök på jobbet

Har jobbat några dagar i medeltidsborgen. Idag, precis före sista guidningen för dagen, fick jag fint besök, nämligen Familjen. Barnen travade vant in och plockade åt sig varsin skrud, riddardräkt, svärd och sköld till sonen och prinsessklänning och krona till dottern. Dottern hade bestämt vilken klänning hon skulle ha redan i bilen. Tur att den var ledig!

Sedan kom det ytterligare en barnfamilj med tre telningar så det blev rena familjeföreställningen på sista guidningen. Är det barn med så blir det ju liksom lite färre årtal och lite mer prat om riddare, prinsessor, fängelsehålor och annat som kan tänkas intressera de små.

Riddare och sessa
Riddare och sessa i närbild

Spidersapien har flyttat in

Makens möte i Tyskland blev färdigt tidigare än planerat så han kastade sig hem med ett tidigare plan och var hemma redan före sju ikväll. Hastigt och lustigt blev det bestämt att lilla E:s födelsedag skulle firas lite i förväg med farmor och farfar. Maken åtog sig att laga middag (hans favoritfsysselsättning, det är INTE så att jag tvingar honom att stå vid spisen när han kommer hem efter en veckas tjänsteresa till tre olika länder). Lilla E ville ha tårta till efterrätt och beställde "Chokladtårta med hallon och glass" och så fick det bli. Jag svängde ihop en kladdkaka med hallon och så fick man välja mellan vaniljglass och grädde som tillbehör.
Men innan det var middagsdags hade farmor och farfar tagit med sig dottern för att köpa en present. Lilla E hade av en händelse råkat nämna för farmor i telefon häromsistens att han ville ha en spidermanrobot och att densamme fanns på Europris. Dottern åtog sig att visa vägen. När maken kom hem sa farmor åt lilla E att gå och se vem som stod utanför ytterdörren. Och där, på trappan, stod minsann Spidersapien i egen hög person - ett radiostyrt vidunder som lilla E glädjestrålande släpade in. Farfar hade nätt och jämnt fått i batterierna förrän monstret klev iväg över köksbordet, brölade "UHH, UHH, I´m Spidersapien", viftade vilt med armarna och grep sedan tag i min Cult Design-mjölkkanna. Han var helt vild, jag fick hålla i mina tillhörigheter. Hemska elände! Men lilla E var glad!

Här är det stora vidundret, som tog en promenad på balkongen:
Lilla E och läskigfarliga Spidersapien

Och här är middagen:
Till middag bjöds det på läcker pasta
Till efterrätt hade sonen beställt chokladtårta med hallon.

Ny prydnad i hallen

Svärmor och jag var i hantverksbutiken idag. Jag brukar sällan handla där men idag hittade jag en liten skylt som fick följa med hem:

Ny skylt i hallen

Fika på Hofsnäs

Efter Sjöparken åkte vi till Hofsnäs och fikade. De har så gott fika där. Och ungarna valde och njöt förstås.

Lilla E med ett wienerbröd
Hofsnäs smaskiga kärleksmums
Dottern med kärleksmums

Utflykt till Sjöparken

Efter en het förmiddag på stranden med farmor och farfar gick solen i moln en stund och vi tog en utflykt till Sjöparken. Jag hade kameran med mig och kunde förstås inte låta bli att fota ungarna som lekte vid vattnet. Inte kunde jag bestämma mig för vilken bild jag skulle ha här på bloggen heller så här följer ett helt galleri.
Dottern och farmor
Fina K
Glada killen
K sitter
Lilla E sitter på huk
Syskon vid vatten
Lilla E
Lilla K
Porträtt på lilla E
Porträtt på min tösabit
Lilla E fiskar
Känna på vattnet

Vallarnas lekpark

Idag var vi på Vallarna som har världens bästa lekplats. Vi tog med oss lunchbaguetter och nybakade muffins och fikade där. Sedan gick på promenad in i skogen och tittade till grisarna och hönsen och testade den kluriga och svåra balansbanan.
I rutschkanan
Full fart i koppen
Dotter i full fart
Son i full fart
E på utkiksposten
Barn i rutschkanan

Balanshinderbanan var rolig - men svår:
Start på balansbanan
Man måste koncentrera sig
Mellan repen

På promenad med mormor
Med mormor på promenad

Bakandan föll på idag

Jag fick lust att baka kakor idag. Mamma blev glad - hon kan inte baka kakor. Hon är däremot en hejare på bröd. Det kan å andra sidan inte jag baka. Frallorna blir platta som pannkakor och limporna kan man slå ihjäl folk med. Familjen vägrar äta det som jag bakar. Mamma är tvärtom, så vi kompletterar varann rätt så bra. Idag blev det dajmmuffins och dumlekakor. Smaskigt värre!
Dumlekakor och Dajmmuffins

Västkustsemester

Maken jobbar denna veckan och barnen och jag är hos mormor i stugan. Fast igår gav jag mig iväg själv på utflykt - sångkompis Å och jag hade lovat bort oss till att ta hand om en musikgudstjänst i en kyrka i hemtrakten. Det gick riktigt bra och var rätt hyfsat med folk också. Kul! På torsdag kväll är det dags igen - i en annan kyrka.

Idag blir det muffinsbak och sedan en utflykt till en jättestor lekpark i stan. Bilder kommer!

RSS 2.0