Bakning på programmet

På eftermiddagen fick dottern för sig att vi skulle måla vanliga ägg också, eller rättare sagt marmorera dem. Så jag blåste ut ägg tills jag blev yr i huvudet. Marmoreringen blev för övrigt totalt misslyckad, jag vet inte hur vi bar oss åt men vi hade nog fel sorts färg. Hur som helst så stod vi ju där med en massa ägg i en bunke, så det blev till att baka två sorters kakor. Det blev gott!

Rulltårta med svartvinbärsgrädde

     3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1⁄2 dl mjölk
2 1⁄2 dl svarta vinbär (eller både svarta och röda vinbär)
1⁄2 dl "Syltsocker 1 + 3" eller använd  1 1/2 dl fast svartvinbärssylt
3 dl vispgrädde2 1⁄2 dl svarta vinbär (eller både svarta och röda vinbär)

Sätt ugnen på 250 grader och klä ugnens långpanna 30 x 40 centimeter, med ett bakplåtspapper. Vispa ägg och socker. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Tillsätt mjölk. Bred ut smeten i pannan och grädda i mitten av ugnen ca fem minuter. Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper och dra försiktigt bort papperet som kakan gräddats på (det kan behövas penslas med kallt vatten). Låt kakan svalna, täckt med en bakduk. Om du inte använder färdig sylt, mixa bären och blanda med socker, låt koka i ett par minuter och svalna. Vispa grädden och blanda med sylten. Bred ut på kakan och rulla ihop den. Skär i skivor!


Nutellarutor

150 g smör
1 1⁄2 dl mjölk
2 ägg
3 dl strösocker
4 1⁄2 dl vetemjöl
2 1⁄2 msk kakao
2 tsk bakpulver
5–6 msk nutella
    strössel och/eller mandelflarn

Smält smöret och rör i mjölken. Vispa ägg och socker. Blanda mjöl, kakao och bakpulver. Häll mjölkblandningen i äggsmeten och rör sedan ner mjölblandningen. Häll i en liten bakpappersklädd form, 20x30 cm. Grädda i 175 grader, ca 20 minuter. Låt kakan svalna, stjälp upp den på en bricka och bred på Nutella (låt Nutellan stå framme en stund och rör den kraftigt så blir den mer bredbar). Bred Nutella över kakan och garnera med strössel eller mandelflarn.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0