En sväng i Lund

Så kom vi till Lund - på Domkyrkans 911-årsdag, visade det sig. Men mer om det senare.

Vi åt lunch och fick lite guidning i Lundagård och på Domkyrkoforum av en "nytillbakaflyttad" vän. Sedan gick jag till Domkyrkan medan maken fick gå till bilen och lägga på mer pengar, det fanns ju mycket att se!

Jag kom in en liten stund före klockan tre utan att ha kollat upp när det astronomiska uret var "igång", men det visade sig att det var just klockan tre. (Eller egentligen två men uret förstår sig inte på sommartid...) Det var en liten guidning precis innan och sedan började riddarna högst upp att slåss och ut till Jesusbarnet kom ett följe och bugade sig alltmedan trumpetarna spelade. Så häftigt att virket daterats till 1400-tal!


Sedan blev det en rundvandring i kyrkan. Dannebrogen är ju världens äldsta flagga och jag hade hört att den hade fallit ner i händerna på någon under ett korståg. Det visade sig att flaggan står i Lunds domkyrka under sommarmånaderna till minne av biskop Andreas som ligger begravd i kyrkans dopkapell.  Tydligen var det i Andreas famn som flaggan ramlade ner från himlen vid ett korståg i Estland 1219.


I väntan på att maken skulle komma tillbaka så slog jag mig ner i dopkapellet en liten stund och hörde plötsligt hur "Sjung lovsång alla länder" fyllde kyrkan. Genom alla turistströmmar, bedjande människor, barnfamiljer med trötta barn och grupper som guidades som bäst så tågade en procession, sjungandes med röster som fyllde hela kyrkorummet. Allting stannade upp - gruppen gick längst fram i koret och fortsatte sin andakt. Det visade sig att detta var kyrkans förmodade grundläggningsdag och att det firades med en pilgrimsvandring som hade startat vid kyrkan fem timmar tidigare och nu var tillbaka. Fint!

När maken kommit tillbaka och också hunnit med en kort "rundtur" i domen gick vi till Historiska museet där vi fått tips om att det visades medeltida kyrkokonst. Det var en väldigt fin utställning med massor av äldre inventarier.
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0