Polen dag 3

Idag samlades vi för en guidad stadsrundtur med trevliga guiden Krystyna. Vi passerade flera av Warszawas sevärdheter och gick ibland av bussen också för att fotografera på närmare håll. Sedan gick färden vidare. 

Vi stannade också vid Chopinmonumentet. 
Där fanns ett fågelpar där särskilt herr fågel var väldigt tjusig. Jag är ju totalt urkass på fåglar och känner inte igen några alls men efter att ha kollat med fågelintresserade vänner på Facebook stod det snabbt klart att det var mandarinänder. 


Sedan blev det en rundtur i gamla stan som ju inte är så gammal egentligen eftersom tyskarna bombade sönder stan fullständigt under kriget. Men på bara ett par år lyckades sedan Polen bygga upp stadsdelen igen. Så fint! Efter rundturen gick vi och åt lunch. En del tog bussen tillbaka till hotellet men vi valde att gå på egen hand. 
Så god mat! Vi kunde inte låta bli att ta förrätt också, en sorts råraka med lax. 


Väldigt frasig och god men på gränsen till bränd tyvärr. Det vägdes dock upp av huvudrätten. Så mört och jättegott kött!! Det var så mycket mat så jag blev helt proppmätt och orkade inte äta upp. Men vad gott! 

Sedan promenerade vi genom stan "hemåt", maken och jag.

På vägen gick vi till Heliga korsets kyrka där Chopins hjärta finns inmurat. Hans syster smugglade hem det till Warszawa efter hans död i Paris. Polske påven finns överallt! 
När jag intervjuade en ukrainsk familj inför den ortodoxa påsken häromåret så pratade de mycket om att de tar med korgar med mat till kyrkan och så välsignar en präst dessa korgar. Tydligen är det en östtradition inte bara i ortodoxin för här är det barn och vuxna med korgar överallt. Inne i kyrkan fick vi se hur människor bar fram sina korgar till ett bord och en präst läste texter och bad, och sedan stänkte vigvatten över korgarna och folket. Fint att se det i verkligheten! 


Sedan blev det bad och plask i relaxen på hotellet, lite vila på rummet och sedan en promenad. Gick till Lutherska kyrkan men den var stängd. 
Så var det dags för middag på hotellet, följt av en (svindyr) drink i baren. Så går det när man beställer sånt som inte finns i barlistan...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0