Lucka 5: Bjud på en kopp ljus i mörkret!

Använd gamla ljusstumpar och loppiskaffekoppar och gör fina presenter! Det är lätt och jätteroligt!
 
Det här behöver du:
några urdiskade konservburkar
en gryta
vatten
ljusstumpar
kaffekoppar
blyertspennor
vekgarn (finns i hobbyaffärer och på kontorsvaruhus t.ex)
ett stearinljus eller små muttrar
tändstickor
 
 
Klipp garnet i lagom längder. Knyt fast en blyertspenna (eller annan penna eller grillpinne eller liknande) i ena änden. Lägg pennan över koppen så att veken går ner i koppen och måtta till så att längden blir lagom och når precis till botten. Tänd stearinljuset och droppa lite stearin i koppens botten - lägg snabbt på pennan igen så att vekänden fastnar i (det går också att knyta fast en liten mutter i änden på veken och ha den som tyngd).
 
Häll vatten i grytan så att det täcker knappt halva konservburkarna. Ställ i burkarna. Lägg ljusstumparna i burkarna (se till så att det inte skvätter vatten i burkarna). Smält stumparna i vattenbadet på ganska låg värme - det ska inte koka och skvätta för mycket. Blanda färger eller använd flera burkar, en till varje färg.
 
Plocka upp eventuella vekrester ur burkarna och fyll kopparna med det smälta stearinet. Låt stelna. Ibland kan det bildas en grop i mitten, fyll i så fall på med mer stearin. Slå eventuellt in i cellofan och ge bort i julklapp eller som "gå-bort-present" på decemberkalasen!
 
Ljus på "stelning".
 
Färdigt resultat.
 

Man kan också använda glasburkar och göra fina lyktor. Det får du veta mer om i en senare lucka!
 

Kommentarer
Postat av: Åsa nu i Jönköping

De blev ju jättesöta! Själv brukar jag göra ljusstakar av loppisfynd, men för värmeljus eller vanliga. Har inte gjutit direkt i! Får testa det nästa gång!
Kram Åsa

2012-12-05 @ 16:32:02
URL: http://asapersson.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0