Bröllopsmenyn

Det här åt vi till bröllopsmiddag igår. Det mesta var beställt av Majsan som önskade sig grön ärtsoppa till förrätt och kycklingfilé till huvudrätt.


Förrätt: Creme Ninon



3 dl frysta gröna ärter
1 st hackad gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
1 msk mjöl
0.5 l hönsbuljong
3 dl grädde
1 msk citronsaft
salt
peppar
färsk gräslök
gräddfil
champagne

Finhacka lök och vitlök och fräs mjuka i smöret på svag värme. Tillsätt mjöl och häll sedan på buljong, grädde och citronsaft. Låt sjuda 10-15 minuter. Häll i ärterna och låt dem bli varma. Mixa med stavmixer, salta och peppra efter smak. Servera i djup tallrik vid bordet. Häll på 1-2 msk champagne (bubblar så tjusigt!) och garnera med en sked gräddfil och några strån gräslök.


Huvudrätt: Dragon- och senapsbräserad kycklingfilé med smörslungad rattepotatis och dragonsky



4 kycklingfiléer med borttagen innerfilé
1 dl vitt vin
1 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 msk senap, valfri sort
1 kruka dragon
1 påse rattepotatis (800g)
3 msk olivolja
Karl Johan-flingsalt
2 dl riven parmesan
Röd paprika och sugar snaps

Tvätta potatisen och lägg i en bunke. Häll över olja och ett par nypor flingsalt med Karl Johan-smak. Blanda runt och häll i en ugnsfast form. Tillaga i 225 graders ugn ca 20-25 minuter tills potatisen är mjuk.

Bryn kycklingfiléerna i en traktörpanna (krydda med någon grillkrydda, företrädesvis Santa Marias Chicken&Steak).

Häll på vin, vatten, senap och dragonkvistar och låt sjuda 15-18 minuter tills den är färdig. Ta upp och varmhåll fileerna och låt skyn reducera en liten stund till en simmig sky. 

Ta ut potatisen, stäng av värmen. Blanda ner paprika, skuren i skivor, och parmesan. Blanda runt och ställ in på eftervärmen. 

Lägg upp på varma tallrikar och servera med blancherade sugar snaps.


Dessert: New York Blueberry Cheesecake




En blågul dessert: Leilas recept på cheesecake men med citronskalstrimlor på. Svenska färger med koppling till New York där ju kronprinsessan studerade en tid.

300 gram digestivekex
150 gram smör
600 gram philadelphiaost
2,5 dl kesella
1 dl socker
1 dl majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad
1,5-2 dl blåbär, färska eller frysta

Kör kex och smält smör i matberedare. Tryck ut i botten av en springform. Grädda i 175 grader i 10 minuter. Låt svalna.

Vispa ost och kesella. Blanda i socker, vaniljsocker och majssträckelse. Rör ner étt ägg i taget och sist vispgrädde. Smält chokladen över vattenbad och rör ner i smeten. Häll smeten över kexbotten och strö över blåbär. Grädda mitt i ugnen ca en timme (kan behövas lite längre, om kakan blir brun innan den börjar stanna så lägg på folie). Stäng av ugnen och låt stå en halvtimme till. Servera kylskåpskall så är den lättare att skära.







Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0