Makens improvisation på rådjur

När svärföräldrarna kom från Dalsland hade de med sig rådjursytterfilé och satte maken på att göra något med den. Han tyckte vi skulle ha en förrätt också och det fick bli en snabblagad, enkel ansjovismousse. Den kan rekommenderas - väldigt lätt att göra men ser väldigt proffsig ut och smakar sååå gott!

                       

Här kommer receptet: 

Ansjovismousse

-  2 dl gräddfil
-  2 dl kesella gourmet
-  100 gram ansjovisfiléer
-  1 kruka gräslök
-  4 gelatinblad
-  1-2 msk ansjovisspad
-  4 kavring skivor

Lägg gelatinblad i blöt i vatten. Finhacka ansjovis och blanda ihop den med kesella och gräddfilen. Finhacka gräslök, spara några strån till dekoration, och rör ner gräslöken. Värm spad och 1 msk vatten, och smält ner gelatinbladen. Rör ner gelatinspadet i moussen och ställ burken kallt i minst 3-4 timmar.
Inför servering, kantskär kavringen och placera den på en förrättstalrik. Värm en matsked med varmt vatten och tag upp moussen och forma den till en äggform och placera den på kavringen. Garnera med stenbitsrom och gräslök. Servera med en ljus öl, gärna Leffe Blonde, och en liten kall snaps till.



                             

Så var det dags för huvudrätt och då blev det en ljuvligt mör rådjursytterfilé med en gudomlig sås.

Ugnstekt rådjursytterfilé

-  4 rådjursytterfiléer á 125 – 150 gram
-  4 vitlökar
-  2 rödlökar
-  2 dl rött vin
-  2 dl vatten
-  3 msk olivolja
-  1 ask Findus provencalsk örtblandning (frysdisken)

Hacka ner vitlök och rödlök i en gryta, och mjuka därefter upp den i olivoljan på medelstark värme. Tillsätt därefter vatten och vin samt kryddblandningen och låt det koka upp. Ställ grytan åt sidan så debn får svalna lite, under tiden p0utsa filéerna och bryn den snabb i stekpannan. Placera filéerna i en form och häll över ”fonden”, och låt det sedan stå och dra i minst 1 timme, gärna 2-3 timmar om möjligt. Ugnsstek därefter filéerna till 56-58 graders innetemperatur vid en ungstemp på 140 – 160 grader, och låt dem vila i 5 – 8 minuter innan de serveras med antigen hasselbackspotatis eller potatisgratäng med lämpliga primörer.

Sås:

- 3,5 dl grädde
- 1 -1,5 dl rött vin
- 0,5 – 1 msk soya
- 3 buljongtärningar, Knorr Örtagården – Italiensk ört.

Häll alla ingredienser i en såsgryta, koka upp under omrörning, och låt sedan såsen sjuda tills den reducerat till ca. hälften, vilket tar ca. 45 – 60 minuter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0